Ποινικές ρήτρες 400 εκατ. χαρίζει η αμαρτωλή ΔΕΠΑΝΟΜ!
Η κατασκευή του νέου νοσοκομείου αρχίζει περίπου το 1990 και θυμίζει Γεφύρι της Άρτας. Στη δεκαετία 1990-2000 κατασκευάσθηκε, μετά σειρά αντιφατικών αποφάσεων του υπουργείου Υγείας, ο σκελετός και το εξωτερικό περίβλημα, για 300 κλίνες.
Με την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων και τον χαρακτηρισμό της πόλης του Βόλου ως ολυμπιακής, οι κάτοικοι του νομού Μαγνησίας πίστεψαν ότι το νοσοκομείο επιτέλους θα αποπερατωθεί. Η διαδικασία αποπεράτωσης ανατίθεται στο γνωστό κέντρο διαπλοκής της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε.
Το έργο δημοπρατείται τον Μάιο του 2001 με προϋπολογισμό 10.150.000.000 δρχ. Τρεις προσφορές υποβλήθηκαν με έκπτωση 2,5 και 11 εκατ. δρχ.! Ύστερα από αυτόν τον… εξοντωτικό συναγωνισμό, το ΔΣ της ΔΕΠΑΝΟΜ αποφασίζει την ανάθεση του έργου στην Κοινοπραξία Γνώμων – IMEC με 10.139.000.000 δρχ., με το σκεπτικό: «Λαμβάνοντας υπόψη του το επείγον για την κατασκευή του έργου, το κοινωνικό όφελος… κ.λπ.».
Δυστυχώς, παρά τη σκανδαλώδη αυτή διαδικασία, το Ελεγκτικό Συνέδριο ΣΥΝΑΙΝΕΙ για την υπογραφή της σύμβασης!
Δεν σχολιάζουμε την απόφαση, αλλά απλώς αναφέρουμε τα αναμφισβήτητα στοιχεία του κάθε άλλο παρά εξοντωτικού ανταγωνισμού των τριών εργολάβων, που τι άλλα στοιχεία χρειάζονται για να σχηματίσει κανείς την εντύπωση ότι είναι ΣΤΗΜΕΝΟΣ ο διαγωνισμός.
Η σύμβαση με την κοινοπραξία Γνώμων – IMEC υπογράφεται την 21.11.01, με ημερομηνία αποπεράτωσης την 21.07.04. Κατά τη διάρκεια κατασκευής του έργου η ΔΕΠΑΝΟΜ διαπιστώνει ότι το έργο δεν πρόκειται να αποπερατωθεί προ των Ολυμπιακών Αγώνων.
Τέλος του 2002 ο ανάδοχος του έργου υποβάλλει χρονοδιάγραμμα για επίσπευση των εργασιών σε ορισμένους ορόφους του νοσοκομείου, με επιπλέον κόστος 1.200.000 ευρώ! Με τις ευλογίες προφανώς της ΔΕΠΑΝΟΜ και του υπουργείου Υγείας. Ευτυχώς αυτή η ληστρική πρόταση δεν εγκρίθηκε, πιθανότατα λόγω αντιδράσεως κάποιου εντίμου ανθρώπου.
Τον Ιούλιο του 2003 εκπονείται μελέτη για τις αναγκαίες παρεμβάσεις στο παλαιό νοσοκομείο για να ανταποκριθεί στις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων, διότι είναι αδύνατη η λειτουργία του νέου νοσοκομείου. Το κόστος των παρεμβάσεων αυτών ανέρχεται σε ένα εκατ. ευρώ! Επιπλέον εγκρίνονται πρόσθετες εργασίες αξίας περίπου 600 χιλ. ευρώ.
Η ατυχία όμως των Βολιωτών συνεχίζεται. Η ανάδοχος κοινοπραξία παρουσιάζει έντονα οικονομικά προβλήματα. Και το έργο μέχρι σήμερα δεν έχει αποπερατωθεί, μετά ΔΕΚΑΠΕΝΤΕ ολόκληρα χρόνια!
Η ΔΕΠΑΝΟΜ παρακολουθεί σχεδόν αδιάφορη τα γεγονότα, απεμπολώντας τα συμφέροντα του Δημοσίου. Δεκαοκτώ μήνες είναι πρόεδρος της ΔΕΠΑΝΟΜ ο κ. Γιαννάτος και δεν έχει αντιληφθεί το πρόβλημα του Νοσοκομείου Βόλου που θα καλύπτει τις ανάγκες του λαού της Μαγνησίας.
Αντίθετα δρομολογείται η διαδικασία υποκατάστασης της αναδόχου κοινοπραξίας, όπως έντονα φημολογείται, παρά τον απαγορευτικό όρο που υπάρχει στη σύμβαση του έργου, για την εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος!
Πρέπει να αντιληφθεί η ΔΕΠΑΝΟΜ ότι η υποκατάσταση δεν επιτρέπεται για ουσιαστικά έκπτωτο ανάδοχο. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, η ΔΕΠΑΝΟΜ χαρίζει τις ποινικές ρήτρες στον ανάδοχο, αξίας 400 εκατ. δρχ., με την αδιαφορία που έχει επιδείξει, εξυπηρετώντας εμμέσως τις εγγυήτριες τράπεζες, οι οποίες σε περίπτωση καταπτώσεως των εγγυητικών επιστολών θα εμπλέκονταν στη διαδικασία της πτωχεύσεως.
Για μια ακόμη φορά το ΕΣΥ πυροβολείται διαδοχικά από τρεις διοικήσεις της ΔΕΠΑΝΟΜ Α.Ε. Κανένας δεν ενδιαφέρεται για το κοινωνικό σύνολο, αλλά μόνο στα χαρτιά!
Οι ίδιοι σύμβουλοι του ΔΣ και δικηγόροι ευλογούν τις αποφάσεις από το 2000 για το θάψιμο του ΕΣΥ, με πρωταγωνιστή τον πρόεδρο της ΔΕΠΑΝΟΜ.
Την τελευταία πενταετία στη ΔΕΠΑΝΟΜ από σκανδαλώδεις μεθόδους, η ζημιά του Δημοσίου ανέρχεται σε δισεκατομμύρια δρχ.
Κάποιοι όμως δεν θα αποφύγουν το σκαμνί. Ήδη δύο δικογραφίες, έπειτα από άσκηση δίωξης που διέταξε ο κ. Παπαγγελόπουλος, φτάνουν στο τέλος.