Να μη μείνει αναξιοποίητη η επίσκεψη Πούτιν στο Άγιον Όρος
Η επίσκεψη Πούτιν στο Άγιον Όρος, όπου ειδικότερα η Μονή του Αγίου Παντελεήμονος θεωρείται από τους Ρώσους ως συμβολική κιβωτός της Ρωσικής Ορθοδοξίας, θέτει εκ νέου στο προσκήνιο το μεγάλο θέμα της Ορθοδοξίας, κοιτίδα και μητέρα της οποίας είναι από την ιστορία του χριστιανισμού η Ελλάδα και η ελληνική Εκκλησία.
Είναι θλιβερό να διαπιστώνει κανείς σε ποια απαξίωση και πολιτική περιθωριοποίηση έχει οδηγηθεί από τις πολιτικές του ελληνικού κράτους η κληρονομιά της Ορθοδοξίας, που υπό τους δικούς της όρους είναι επίσης μια οικουμενική κληρονομιά. Η Ελλάδα και η Ελληνική Εκκλησία δεν παίζουν ουσιαστικά κανένα ρόλο σε σχέση με τη μεγάλη αυτή κληρονομιά, της οποίας είναι προφανής η διεθνής, διπλωματική πολιτική σημασία.
Οι πρόσφατες ενδοεκκλησιαστικές συγκρούσεις και ανταγωνισμοί οδήγησαν σε μεγαλύτερη περιθωριοποίηση, ειδικότερα, την Εκκλησία της Ελλάδος. Αναπτύσσεται μεθοδικά στις λεγόμενες «νέες χώρες» η επιρροή του κλίματος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, με ό,τι αυτό σημαίνει. Το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι ο πρώτος τη τάξει πανορθόδοξος θεσμός. Γνωρίζουμε όμως υπό ποιες συνθήκες και περιορισμούς ζει και λειτουργεί. Είναι φρόνιμο και η ελληνική πλευρά να επανεξετάσει την πολιτική της αυτόνομης και αυτοκέφαλης Εκκλησίας της Ελλάδος, με τη σκέψη ότι η Τουρκία θα ενταχθεί στην ΕΕ και έτσι θα καταστεί δυνατή η ανάληψη από το Πατριαρχείο, ως δικών του εκκλησιαστικών περιοχών, των λεγομένων «νέων χωρών» της Βορείου Ελλάδος αλλά και των νήσων του Ανατολικού Αιγαίου, των Δωδεκανήσων και της Κρήτης;
Το έλλειμμα στις ελληνορωσικές σχέσεις
Η επίσκεψη Πούτιν στην Ελλάδα, έστω διά μέσου του Αγίου Όρους, και η συνάντησή του με τον έλληνα πρωθυπουργό, επανέφερε στο προσκήνιο το μεγάλο έλλειμμα που υπάρχει, αδικαιολογήτως, στις ελληνορωσικές σχέσεις.
Οι ρωσοτουρκικές οικονομικές σχέσεις απέκτησαν στρατηγικό χαρακτήρα και οι ανταλλαγές ανήλθαν σε 410 δισ. δολάρια, με προοπτική να φτάσουν σε σύντομο χρόνο τα 420 δισ. δολάρια. Η Άγκυρα έθεσε μάλιστα ως στόχο, στο πλαίσιο της στρατηγικής των αγωγών αερίου και πετρελαίου, να καταστεί η ίδια κέντρο εμπορίας φυσικού αερίου, ενώ δεν είναι η ίδια παραγωγός. Ένας από τους προμηθευτές της είναι η Ρωσία, η οποία κατασκεύασε, σε συνεργασία με την Τουρκία, υποθαλάσσιο αγωγό αερίου στη Μαύρη Θάλασσα.
Η Ελλάδα αντιμετωπίζει προβλήματα στις σχέσεις της με την Τουρκία και στις σχέσεις της με τους αμερικανούς κυρίως συμμάχους της, που ανέχονται τις τουρκικές διεκδικήσεις και προκλήσεις εις βάρος της Ελλάδος. Έχει απόλυτη ανάγκη να αναπτύξει στρατηγικές σχέσεις με τη Ρωσία στην Ανατολή και τη Γαλλία στη Δύση για να εξισορροπήσει τις πιέσεις και να διατηρήσει δυνατότητες ουσιαστικής αποτροπής απέναντι στην Τουρκία.