Λόγω «διαφορετικής αντίληψης» η Ντόρα δεν πρόκειται να πάει στο ΥΠΕΞ!

Εκ πεποιθήσεως αντίθετος με συχνές κυβερνητικές αλλαγές, ο πρωθυπουργός επιπλέον αντιδρά και στις «υποδείξεις» κέντρων διαπλοκής, αλλά και σε πολλές άλλες πιέσεις για ανασχηματισμό. Σύμφωνα μάλιστα με κάποια εκτίμηση ανήκουσα σε υπουργό, ο οποίος ανήκει στο στενό του περιβάλλον, δεν αποκλείεται τελικά ο Καραμανλής να κάνει έναν μόνο ανασχηματισμό ως τις επόμενες εθνικές εκλογές και μάλιστα λίγους μήνες πριν από τη διεξαγωγή τους. Αλλά σε κάθε περίπτωση αλλαγές δεν θα πραγματοποιηθούν, επαναλαμβάνουμε, πριν από την άνοιξη του 2006. Σε αυτήν την περίπτωση είναι πιθανό να περιοριστεί ο ανασχηματισμός σε αρκετές αλλαγές υφυπουργών και λίγες υπουργών. Πιθανή υποψηφιότητα του Νικ. Κακλαμάνη στον δήμο Αθηναίων θα προκαλούσε, για παράδειγμα, «καραμπόλα» και σε υπουργικό επίπεδο, ενώ θα είναι περιορισμένες άλλες αλλαγές που αφορούν υπουργούς.

Σε ό,τι αφορά την είσοδο της Ντόρας Μπακογιάννη στην κυβέρνηση, οι πληροφορίες μας επιμένουν ότι και παρά τα περί του αντιθέτου λεγόμενα και γραφόμενα θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο τοποθέτησής της στο υπουργείο Εξωτερικών. Πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο Κώστας Καραμανλής φέρεται να είπε σε στενό του συνεργάτη και σε σχετική συζήτηση γι’ αυτό το ζήτημα:

– Υπάρχει διαφορά αντίληψης με την Ντόρα για θέματα εξωτερικής πολιτικής. Αν επρόκειτο για ένα άλλο υπουργείο, θα μπορούσα να παραβλέψω τις διαφορές, αλλά για το Εξωτερικών…

Βεβαίως αυτό δεν σημαίνει πως η δήμαρχος Αθήνας δεν θα μπει στην κυβέρνηση. Και πάντα κατά τις ίδιες πληροφορίες, θα της προσφερθούν υπουργεία σημαντικά, που θα της παρέχουν τη δυνατότητα δουλειάς και προβολής, για να διαλέξει.

Σε περίπτωση που ο ανασχηματισμός καθυστερήσει πέραν της άνοιξης (κάτι που δεν αποκλείεται), τότε φαίνεται ότι θα υλοποιηθεί η προεκλογική εξαγγελία για μικρό και ευέλικτο κυβερνητικό σχήμα. Θα πάει δηλαδή ο πρωθυπουργός σε έναν δομικό ανασχηματισμό με καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπουργείων. Άλλωστε, φαίνεται ότι θέλγεται από ένα μικρό υπουργικό συμβούλιο, απ’ όπου 4-5 υπουργοί νευραλγικών υπουργείων θα αποτελούν και τον στενό κύκλο συνεργατών, με τους οποίους θα κυβερνά.

Σε αυτό το πλαίσιο οι αλλαγές που συζητούνται περιλαμβάνουν και τα εξής σενάρια:

· Συνένωση των υπουργείων Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης.

· Κατάργηση του υπουργείου Ναυτιλίας. Οι αρμοδιότητες για το Λιμενικό Σώμα θα μεταφερθούν σε μια τέτοια περίπτωση στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης και οι αφορώσες τη ναυτιλία στο υπουργείο Οικονομίας.

· Συγχώνευση των υπουργείων Πολιτισμού και Παιδείας.

Σημειώνουμε, πάντως, ότι ο Μαν. Κεφαλογιάννης δεν θα απομακρυνθεί από την κυβέρνηση, ακόμα και αν καταργηθεί το υπουργείο Ναυτιλίας. Σε αυτήν την περίπτωση θα μετακινηθεί σε άλλη θέση. Μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός θέλει για ευνόητους λόγους όχι μόνο να μην αποδυναμωθεί η εκπροσώπηση της Κρήτης στην κυβέρνηση, αλλά και να ενισχυθεί. Πάντα κατά την εκτίμηση του Μαξίμου, το γεγονός ότι ο Καραμανλής διέψευσε όλα τα σχετικά με τον χρόνο πραγματοποίησης του ανασχηματισμού σενάρια «έλυσε» τη γλώσσα βουλευτών, οι οποίοι με την προσμονή πιθανής τοποθέτησής τους στην κυβέρνηση είχαν αναστείλει… κριτικές δηλώσεις και τοποθετήσεις τους.

Η μόνη περίπτωση να αλλάξουν τα παραπάνω δεδομένα είναι αν ο Καραμανλής θελήσει να αιφνιδιάσει κάποια στιγμή που δεν θα γίνεται περί ανασχηματισμού κουβέντα. Αυτή η πεποίθηση -πλέον- έχει δυσαρεστήσει αρκετούς βουλευτές, οι οποίοι προσδοκούν την είσοδό τους στην κυβέρνηση. Έχει δημιουργήσει γενικότερο κλίμα δυσαρέσκειας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα, το οποίο δεν ελέγχεται εύκολα.

Υπάρχει μάλιστα αρνητικό κλίμα για τον γραμματέα της ΚΟ, Απ. Σταύρου, ότι δεν ελέγχει αποτελεσματικά τις αντιδράσεις των δυσαρεστημένων βουλευτών. Αυτό το κλίμα έγινε περισσότερο αρνητικό εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αντιμετώπισε το «θέμα Κοκκινούλη».

Αλλά έντονη δυσαρέσκεια υπάρχει και κατά του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Ευ. Μπασιάκου. Του καταλογίζουν ότι «πέτυχε» να φέρει απέναντι στην κυβέρνηση τους αγρότες του θεσσαλικού κάμπου. Και αυτό ίσως αποδειχθεί κρίσιμο τον επόμενο χειμώνα, περίοδο που γίνονται οι αγροτικές κινητοποιήσεις. Μάλλον το κλίμα για τον υπουργό κάθε άλλο παρά ευχάριστο είναι, οψέποτε γίνει ο ανασχηματισμός…

Επίσης, ο Καραμανλής φέρεται το τελευταίο διάστημα οργισμένος με το παιχνίδι συγκεκριμένων ΜΜΕ των «νταβατζήδων» με στελέχη εν όψει ανασχηματισμού. Παρακολουθεί πως ξανάρχισαν τα κατευθυνόμενα σενάρια για συγκεκριμένες τοποθετήσεις και μετακινήσεις συγκεκριμένων στελεχών, σε μια συντονισμένη επιχείρηση των «νταβατζήδων» να του επιβάλουν την κυβέρνηση της αρεσκείας τους. Μάλιστα ορισμένα ρεπορτάζ «βγάζουν μάτια». Και, αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά, τότε αναμένονται σοβαρές εκπλήξεις, οψέποτε, επαναλαμβάνουμε, γίνουν οι αλλαγές στην κυβέρνηση…


Σχολιάστε εδώ