Κρατική TV, το κρυφό χαρτί!

Την ώρα που οι προβολείς της δημοσιότητας στα media είναι στραμμένοι στον πόλεμο Κουρή-Κοντομηνά και στο στοίχημα του Alpha να μπει σφήνα στους δυο παραδοσιακά μεγάλους, παίρνοντας μερίδιο τηλεθέασης και διαφήμισης, στην ΕΡΤ συντελείται, με τις ευλογίες της πολιτικής ηγεσίας, το σχέδιο ανταγωνιστικότητας. «Με όποιο κόστος, η ΕΡΤ πρέπει να ανέβει», είναι το σύνθημα και για αυτό, όπως εκτιμάται, δόθηκε τόσο εύκολα το πράσινο φως για την υπέρογκη αύξηση του ανταποδοτικού τέλους κατά 30%, την οποία βέβαια επωμίζονται οι έλληνες πολίτες και όχι η κυβέρνηση και ο κρατικός προϋπολογισμός.

Για αυτό και δεν εισακούονται οι διαμαρτυρίες των μελών της ΔΑΚΕ για τα όσα εξωφρενικά συμβαίνουν στο Ραδιομέγαρο της Αγίας Παρασκευής με τις σκανδαλώδεις παροχές αμοιβών σε παρουσιαστές εκπομπών, συμβούλους και εταιρείες παραγωγής. Τη βιτρίνα συμπληρώνουν οι αγώνες Champions League, τα προγράμματα της Disney, η Eurovision και το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, υπερβολικά στοχευμένο στη Μαρία Χούκλη, σαν να μην υπάρχει συμμετοχή άλλων εργαζομένων ή άλλα δελτία ειδήσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, έχει δοθεί εντολή και στα μέλη της κυβέρνησης να μη σνομπάρουν τις προσκλήσεις από την ΕΡΤ, σε δελτία ειδήσεων και εκπομπές. Έτσι εξηγείται και η εμφάνιση του υπουργού Οικονομίας Γιώργου Αλογοσκούφη στην πρεμιέρα του δελτίου της ΝΕΤ την περασμένη Δευτέρα, ενώ θα πρέπει να αναμένεται το επόμενο διάστημα κανονική παρέλαση υπουργών από τις εκπομπές της ΕΡΤ. Οι ιθύνοντες της κρατικής τηλεόρασης, περιχαρείς, έχουν να λένε για τα ποσοστά θεαματικότητας που έχουν εξασφαλίσει, καθώς οι μετρήσεις της AGB τούς έδωσαν μεγάλα ποσοστά στο κεντρικό δελτίο.

Η κατάσταση βέβαια δεν είναι ρόδινη. Σε αντίθεση με την τηλεόραση, το ενημερωτικό πολιτικό ραδιόφωνο της ΕΡΤ έχει πολύ χαμηλά ποσοστά και η ΕΡΑ ΣΠΟΡ σώζει τα προσχήματα.

Και, βέβαια, η μαύρη τρύπα της ΕΡΤ δεν καλύπτεται τόσο εύκολα και όλα έχουν μετατεθεί στη «μαγική» λύση της ακίνητης περιουσίας της ΕΡΤ. Ήδη έχει δοθεί το πράσινο φως για την εκμετάλλευση του οικοπέδου στην Πάτρα. Η ανάθεση έγινε στην Εμπορική Τράπεζα η οποία παρέδωσε ήδη την έκθεσή της στη διοίκηση της ΕΡΤ. Το οικόπεδο θα διατεθεί με τη μέθοδο της ενοικίασης για 40-50 χρόνια, για την ανέγερση εμπορικού κέντρου. Και ενώ από την Πάτρα δεν περιμένουν να βγάλουν πολλά, το σχέδιο προβλέπει την αξιοποίηση του μεγάλου οικοπέδου στην Περαία Θεσσαλονίκης. Η έκταση, γύρω στα 1.000 στρέμματα, είναι πραγματικό φιλέτο και η αξία της, αν προωθηθεί ως οικόπεδα για οικισμός, σύμφωνα με εκτίμηση που είχε κάνει η προηγούμενη διοίκηση της ΕΡΤ, έφθανε τα 60 δισεκατομμύρια δραχμές. Η νυν διοίκηση της κρατικής τηλεόρασης δεν μιλάει για αυτήν την έκταση και την αξιοποίησή της, φοβούμενη μην ξεσπάσουν πάλι αντιδράσεις, όπως και στο παρελθόν. Οι εκτάσεις πάντως που παραχωρήθηκαν στη θυγατρική εταιρεία της Ψηφιακής Τηλεόρασης έχουν αξία 180 εκατομμύρια ευρώ και αυτό έχει εγγραφεί και ως μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας.


Σχολιάστε εδώ