ΚΑΤΩ… στον ΠΕΙΡΑΙΑ

Ήδη ο δήμαρχος Πειραιά, Χρήστος Αγραπίδης, μιλώντας στο «ΠΑΡΟΝ», τόνισε ότι η επιχορήγηση του ΟΛΠ είναι μια «βαθιά ανάσα» για τους δήμους και τυχόν κατάργησή της θα έχει ολέθρια αποτελέσματα. Ο δήμαρχος Πειραιά ξεκαθάρισε ότι η επιβάρυνση που δέχεται ο Πειραιάς από το λιμάνι είναι τεράστια και δεν… ξεπληρώνεται με τίποτα. Αντί λοιπόν ο ΟΛΠ να σκέφτεται να διπλασιάσει τα κονδύλια που δίνει στους δήμους για το κακό που τους κάνει, θέλει να τα καταργήσει. Τα ανταποδοτικά έργα που λέει ότι θα κάνει είναι… αστεία, γιατί μόνο οι δήμοι γνωρίζουν πού «πονάνε» οι περιοχές τους και μόνο αυτοί μπορούν να προγραμματίσουν και να κάνουν τις απαιτούμενες παρεμβάσεις! Ο Χ. Αγραπίδης τόνισε, εξάλλου, πως εάν ο ΟΛΠ θέλει πόλεμο, θα τον έχει. Γιατί ο ίδιος ως μέλος του ΔΣ του ΟΛΠ δεν θα «περνάει» κανένα θέμα που θα έρχεται προς ψήφιση και γενικά θα δημιουργεί προβλήματα στη διοίκηση, όπου μπορεί. Ο δήμαρχος Πειραιά έχει αρχίσει τις επαφές και με τους δημάρχους Δραπετσώνας, Περάματος και Κερατσινίου προκειμένου να συντονιστούν και να ξεκινήσουν μαζικές αντιδράσεις και αγώνες. Οι δήμαρχοι, σύμφωνα με πληροφορίες μας, είναι αποφασισμένοι να φθάσουν στα άκρα, καθώς αυτήν την εποχή ζητούν εναγωνίως πόρους και κάθε περικοπή θα αποτελέσει… ταφόπλακα για τα οικονομικά τους. Παράγοντες του Πειραιά, πάντως, υποστήριζαν ότι η ενέργεια του διευθύνοντα συμβούλου του ΟΛΠ είναι άκαιρη και αψυχολόγητη, δεδομένου ότι έναν χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές τέτοια πράγματα δυναμιτίζουν τις σχέσεις της κυβέρνησης με τις τοπικές κοινωνίες και τραυματίζουν βαρύτατα το προφίλ των δημάρχων τους, οι οποίοι θα πρέπει πλέον να είναι πιο οξείς και από τους αντιπολιτευόμενους στην κριτική και τις αντιδράσεις τους για να μη χρεωθούν την «γκάφα» του ηγετικού στελέχους του ΟΛΠ που φυσικά εκπροσωπεί τις κυβερνητικές απόψεις.

Ομόφωνα ψηφίστηκε στην τελευταία συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Πειραιά η εισήγηση «να απονεμηθεί το χρυσό μετάλλιο Α’ τάξεως της πόλης του Πειραιά στον Μίκη Θεοδωράκη, σε αναγνώριση των πολλαπλών υπηρεσιών του προς το έθνος και τον Πειραιά». Μιλώντας στη συνεδρίαση ο δήμαρχος Πειραιά, Χρήστος Αγραπίδης, δήλωσε μεταξύ άλλων: «Ο Μίκης Θεοδωράκης αποτελεί μια προσωπικότητα με παγκόσμια απήχηση, μια προσωπικότητα που τόλμησε και τολμά να έρθει ενάντια στο ρεύμα προκειμένου να υπερασπιστεί τις ανθρώπινες αξίες. Ο Μίκης Θεοδωράκης ήταν και είναι ένας μαχόμενος άνθρωπος του πολιτισμού, ένας άνθρωπος που έδωσε και δίνει μάχες και έξω από τα σύνορα της Ελλάδος. Ο Πειραιάς σχετίζεται και με αυτή την πλευρά του συνθέτη. Διετέλεσε βουλευτής Πειραιά και με αυτόν τον τρόπο τίμησε και πάλι την πόλη μας. Φέτος γιορτάζουμε τα 170 χρόνια από την ίδρυση του Πειραιά και τα 80 χρόνια από τη γέννηση του μεγάλου συνθέτη. Πρόκειται για μια ευτυχή συγκυρία και θεωρούμε χρέος μας να τιμήσουμε με την ύψιστη διάκριση τον Μίκη Θεοδωράκη».

Σόου την περασμένη Πέμπτη στο «Βεάκειο», όπου έδινε συναυλία ο Γιάννης Κότσιρας. Πάνω από 2.000 άτομα έσπευσαν να χειροκροτήσουν τον γνωστό καλλιτέχνη, αλλά οι μισοί έφυγαν στη μέση της συναυλίας, βρίζοντας, επειδή διαπίστωσαν ότι οι άλλοι μισοί είχαν μπει με προσκλήσεις, χωρίς δηλαδή να πληρώσουν εισιτήριο! Και βέβαια εκείνοι που «έσκασαν» 15 ευρώ για να δουν τον Κότσιρα θεώρησαν εαυτούς… ηλίθιους και έφυγαν, απειλώντας… θεούς και δαίμονες! Άμα ήθελαν να βάλουν 1.000 άτομα τζάμπα, γιατί δεν έβρισκαν κάποιον χορηγό για να καλύψουν τα έξοδα και να έχουν δωρεάν είσοδο για όλους; Έτσι όπως τα κανόνισαν και οι… τζαμπατζήδες αισθάνθηκαν άσχημα (γιατί όσοι πλήρωσαν τους… έκραζαν και τους φώναζαν «τσάτσους») και όσοι πλήρωσαν έφυγαν με τις χειρότερες των εντυπώσεων για τη δημοτική αρχή. Μήπως τέτοιου είδους θέματα θα πρέπει να τα χειρίζονται με περισσότερο τακτ οι αρμόδιοι για να μην… τραυματίζεται το κύρος της δημοτικής αρχής, ειδικά αυτό το κρίσιμο προεκλογικό διάστημα;

Για το τι έγινε στο προ ημερήσιας διάταξης θέμα στο δημοτικό συμβούλιο που κάποιοι πήγαν έτοιμη εισήγηση στην αρμόδια για τις διεθνείς σχέσεις αντιδήμαρχο και τους την πέταξε… στα μούτρα, γιατί δεν έκαναν τον κόπο ούτε να την ενημερώσουν, δεν θα αναφερθούμε. Θεωρούμε ότι οι εμπνευστές τέτοιων ενεργειών προσφέρουν τις χειρότερες των υπηρεσιών στον δήμαρχο και τον εκθέτουν χωρίς να φταίει. Μήπως θα πρέπει ο Χ. Αγραπίδης να κάνει τουλάχιστον αυτόν τον κρίσιμο χρόνο μια επιπλέον προσπάθεια για να τους… μαζέψει; Γιατί αν αρχίσει από τώρα να… καίει τους πρώτους του συνδυασμού του, με ποιους θα πάει να πάρει τις εκλογές; Με τους… τελευταίους;

Μετά την αποπομπή του Σπύρου Αγιώτατου από τον συνδυασμό ήρθε και η σειρά για τον δημοτικό σύμβουλο Ηλία Κοσμίδη. Ο δήμαρχος Κορυδαλλού, Στ. Χρήστου, του αφαίρεσε πριν από δέκα ημέρες την αρμοδιότητα της καθαριότητας που του είχε μεταβιβάσει. Και στις δύο περιπτώσεις, όπως λένε πληροφορίες, ο κ. Χρήστου ήταν πολύ δυσαρεστημένος από τον πλημμελή τρόπο που ασκούσαν τα καθήκοντά τους, αλλά και την εν γένει συμπεριφορά τους απέναντι στον συνδυασμό.

Στη γνωμοδοτική επιτροπή για την αδειοδότηση ολυμπιακών εγκαταστάσεων, που ανήκει στη Γενική Γραμματεία Ολυμπιακής Αξιοποίησης του υπουργείου Πολιτισμού και έχει πρόεδρο τον Σπύρο Κλαδά, τοποθετήθηκε ο αντιδήμαρχος Πειραιά Γιώργος Δαβάκης.

Δεν είναι πρώτη η Ντόρα που… ανακάλυψε τους πολύτεκνους και κατέβασε τα ανταποδοτικά τέλη που πληρώνουν στον δήμο Αθηναίων κατά ένα μεγάλο ποσοστό. Από το 1999, στις αρχές τις πρώτης του τετραετίας δηλαδή, ο δήμαρχος Πειραιά είχε πάρει απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σύμφωνα με την οποία οι πολύτεκνοι δημότες Πειραιά πληρώνουν μειωμένα ανταποδοτικά τέλη κατά 50%. Αυτά προς αποκατάσταση της αλήθειας αλλά και για να αποδίδονται τα του Καίσαρος τω Καίσαρι.

Δεν είχε δώσει ποτέ αφορμή για το παραμικρό ο δημοτικός αστυνομικός που συνελήφθη προχθές ως μετέχων σε κύκλωμα που έβγαζε πλαστές άδειες παραμονής σε αλλοδαπούς. Την περασμένη Πέμπτη το απόγευμα είχε ζητήσει δεκαπεντάλεπτη άδεια από τον προϊστάμενό του, καθώς είχε βάρδια το απόγευμα και έκτοτε εξαφανίστηκε. Όταν αναζητήθηκε οι οικείοι του ενημέρωσαν την υπηρεσία ότι είχε συλληφθεί! Αμέσως ο προϊστάμενος της Δημοτικής Αστυνομίας Γ. Δαβάκης έδωσε εντολή να γίνει ΕΔΕ και να τεθεί ο αστυνομικός στη διάθεση του δημάρχου, καθώς μέχρι να δικαστεί δεν μπορεί να τεθεί σε διαθεσιμότητα. Όταν δικαστεί και αποδειχθεί ότι μετείχε στο κύκλωμα θα παραπεμφθεί στο πειθαρχικό συμβούλιο με το ερώτημα της απόλυσης.


Σχολιάστε εδώ