Διεργασίες ανατροπής του Γ. Παπανδρέου

Η σύσκεψη στο Καστρί, ένα απ’ τα τελευταία προηγούμενα βράδια, στην οποία εκτός του Γ. Παπανδρέου συμμετείχε ο στενός εκείνος κύκλος των συνεργατών του με τους οποίους συζητά ουσιαστικά και παίρνει τις σοβαρές αποφάσεις (ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειάς του…) πραγματοποιήθηκε μέσα σε βαρύ έως και… πολεμικό κλίμα. Όχι μεταξύ των συμμετασχόντων, αλλά εξαιτίας ενός μείζονος θέματος, το οποίο έθεσε ο ίδιος ο Γιώργος και στο οποίο έδειξαν να συμφωνούν σχεδόν όλοι όσοι ήταν εκεί:

= Βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη, τονίστηκε, σενάρια, κινήσεις και διεργασίες όχι απλώς αμφισβήτησης του Γιώργου, αλλά ανατροπής του απ’ την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ πριν απ’ τις επόμενες εκλογές!

Ο Γ. Παπανδρέου, ο οποίος μίλησε εκτενώς για τις διεργασίες αυτές, προσδιόρισε ως πρωταγωνιστές της κίνησης ανατροπής του:

= Δύο γνωστά, πολύ γνωστά εκδοτικά συγκροτήματα, παραδοσιακά φιλικά προς το ΠΑΣΟΚ, και δύο επιφανή στελέχη του κόμματος, τα οποία «χρέωσε» στα συγκροτήματα αυτά.

Αξιοσημείωτο, επαναλαμβάνουμε, είναι το γεγονός ότι στην προαναφερθείσα εκτίμηση του Γιώργου έδειξαν να συμφωνούν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο όλοι σχεδόν οι συνεργάτες που συγκροτούν το πολύ στενό του επιτελείο. Έγινε μάλιστα στη σχετική συζήτηση εκτενής αναφορά σε πολύ συγκεκριμένα δημοσιεύματα και ρεπορτάζ εφημερίδων και τηλεοπτικών σταθμών, τα οποία, κατά την εκτίμησή τους, αποδεικνύουν πως βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο υπονόμευσης και ανατροπής του αρχηγού. Ειδικότερα δε «μπήκαν στο μικροσκόπιο» συγκεκριμένα άρθρα γνωστών αρθρογράφων, του τέλους της προηγούμενης εβδομάδας και της αρχής της εβδομάδας που πέρασε, τα οποία χαρακτηρίστηκαν ευθέως υπονομευτικά.

Επίσης εξετάστηκαν και πληροφορίες (ή «πληροφορίες») περί της σύνδεσης των δυο στελεχών της Χαρ. Τρικούπη με τα εν λόγω συγκροτήματα, καθώς και οι επαφές και συναντήσεις τους με βουλευτές.

Η κατάληξη της συζήτησης ήταν ότι τα σχέδια ανατροπής του Γιώργου πρέπει σταδιακά να αποκαλυφθούν και να καταγγελθούν, ενώ θα ληφθούν «ειδικά» μέτρα αντιμετώπισης των «εσωκομματικών εχθρών».

Δεν είναι καθόλου τυχαίο, ίσα-ίσα το αντίθετο, πως στη συνεδρίαση των συντονιστών έγινε για πρώτη φορά εκτενής συζήτηση για τον ρόλο συγκεκριμένων ΜΜΕ, φιλικών προς το ΠΑΣΟΚ, καθώς και για την αντιμετώπιση του κόμματος και του αρχηγού από συγκεκριμένες εφημερίδες, κανάλια και δημοσιογράφους. Και μάλιστα αυτή η συζήτηση διοχετεύτηκε στα ΜΜΕ όχι απλώς με την ανοχή, αλλά με την παρότρυνση του ίδιου του Γιώργου…

Βέβαια το… συγκρουσιακό έως και πολεμικό κλίμα που επικρατεί στο στενό επιτελείο του Γ. Παπανδρέου έναντι φιλικών ΜΜΕ και δημοσιογράφων αντικατοπτρίζει το συνολικότερο αρνητικό κλίμα που έχει πλέον διαμορφωθεί μέσα στο ΠΑΣΟΚ κατά του προέδρου και το άγχος και την ανασφάλεια που πλέον διακατέχει τον Γιώργο εξαιτίας της οξύτατης αμφισβήτησής του. «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» απ’ την περασμένη Κυριακή επεσήμανε πως ουδείς πλέον είναι ικανοποιημένος απ’ τις αντιπολιτευτικές επιδόσεις του Γιώργου και σχεδόν όλοι αμφισβητούν την ηγετική του επάρκεια και το ηγετικό του προφίλ.

Και αυτή είναι μια πικρή πραγματικότητα, άσχετα αν ο Γιώργος και το στενό του επιτελείο επιχειρούν να την ξορκίσουν με λανσάρισμα θεωριών συνωμοσίας και σεναρίων ανατροπής. Είν’ αλήθεια πως αυτήν την περίοδο δεν υπάρχει κανένας ικανοποιημένος με τον αρχηγό, ακόμα και βουλευτές και στελέχη που (θέλουν να) τον στηρίζουν και ουδείς μπορεί να τους εγκαλέσει για… υπονομευτές. Η εκτίμηση που μας εκμυστηρεύτηκε γνωστότατος πρώην υπουργός -υπεράνω… υποψίας- και την μεταφέραμε, ότι «αν δεν κινηθεί ο Γιώργος, τότε θα κινηθούν άλλοι…», είναι χαρακτηριστικότατη του κλίματος απογοήτευσης και αμφισβήτησης, που επικρατεί.

Άλλο ιστορικό στέλεχος, το οποίο έχει στηρίξει και συνεχίζει να στηρίζει τον Γιώργο, μας υπογράμμισε:

= Ήταν μαύρο καλοκαίρι αυτό που πέρασε για το ΠΑΣΟΚ. Σε μια περίοδο -υποτίθεται- δύσκολη για την κυβέρνηση ο Γιώργος απείχε και έδωσε την εικόνα του αποστασιοποιημένου απ’ τις εξελίξεις. Έτσι ο Καραμανλής εδραίωσε την πολιτική του κυριαρχία, η κυβέρνηση έχει πάρει πάνω της τις πρωτοβουλίες και εμείς απλώς παρακολουθούμε, ανήμποροι να εισπράξουμε έστω και ελάχιστα οφέλη απ’ την κυβερνητική φθορά…

Και είναι γεγονός ότι αυτό το «βουβό» (έως πότε;) κλίμα αγανάκτησης κατά του αρχηγού είναι σχετικά εύκολο να μετατραπεί σε ανοιχτή αμφισβήτηση άσχετα, επαναλαμβάνουμε, από σενάρια.

Είναι γεγονός ότι για πρώτη φορά αφότου ο Γιώργος έγινε αρχηγός τα περισσότερα στελέχη, η πλειοψηφία των βουλευτών, πιστεύουν πως αν κάτι δεν αλλάξει δραματικά, είναι τότε χαμένες για το ΠΑΣΟΚ και οι επόμενες εκλογές!

Αλλά, αν μια μεγάλη παράταξη λειτουργεί με τόση και τέτοια ηττοπάθεια, τότε κάποια στιγμή θα ενεργοποιηθούν τα αντανακλαστικά αυτοσυντήρησής της. Και ίσως αυτή η στιγμή θα είναι η οριακή για τον Γιώργο.

Ας πούμε, μόνο σε σενάρια… ανατροπής του αρχηγού δεν μπορεί να χρεωθεί και η τελευταία δημοσκόπηση της OPINION για το MEGA, η οποία πάνω-κάτω έδειξε τα ίδια ευρήματα με τις προηγούμενες. Και όμως, απ’ το περιβάλλον του αρχηγού κατεβλήθη προσπάθεια να ενταχθούν και το MEGA και η εταιρεία σε αυτά τα σενάρια μέσω έντεχνων διαρροών!

Αλλά ποιος φταίει για την απίστευτη αμφισβήτηση του Γιώργου ακόμα και απ’ τη μεγάλη πλειοψηφία των οπαδών και ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ; Αφού περίπου το ίδιο κλίμα κατέγραψαν και οι προηγούμενες έρευνες. Ε, αυτό αποτυπώθηκε και στην έρευνα της OPINION. Απογοήτευση και ηττοπάθεια του κόσμου του Κινήματος, αφού:

= Μόνο το 39% των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ πιστεύει πως ο Γιώργος είναι καταλληλότερος απ’ τον Καραμανλή για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα της οικονομίας.

= Μόνο το 40% των οπαδών του ΠΑΣΟΚ πιστεύει ότι το κόμμα τους θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, ενώ το 47% εκτιμά ότι θα τις ξανακερδίσει η ΝΔ!

= Σε μια εποχή δύσκολη για την κυβέρνηση, η συσπείρωση του ΠΑΣΟΚ είναι απογοητευτική και υπολείπεται της συσπείρωσης του κυβερνώντος κόμματος.

Εμείς ως εφημερίδα ξεκαθαρίζουμε ότι:

= Θεωρούμε αναγκαία την παρουσία του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ. Αυτήν τη στιγμή κανένα άλλο στέλεχος του Κινήματος δεν είναι κατάλληλο για να οδηγήσει το ΠΑΣΟΚ στην ανάκαμψη και να δημιουργήσει όρους και προϋποθέσεις επιστροφής στην κυβέρνηση, μέσα από μια διαδικασία αυτοκάθαρσης. Κακά τα ψέματα, είτε μας αρέσει είτε όχι, μόνο ο Γιώργος μπορεί να διαδραματίσει αυτόν τον ρόλο.

= Αλλά για να γίνει αυτό, πρέπει να αποφασίσει να γίνει ηγέτης, με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Πρέπει αυτός να μπει μπροστά και να αναλάβει τις ευθύνες του, να εμπνεύσει, να συσπειρώσει έναν απογοητευμένο και αηδιασμένο κόσμο. Όχι με κραυγές και συνθήματα, αλλά με πολιτικό όραμα, σχέδιο ξεκάθαρο, στρατηγική προοδευτική και όχι οργανωτικίστικους «μπιζιμποντισμούς» και διαιώνιση εξαρτήσεων από κέντρα διαπλοκής και την Ουάσινγκτον. Αν δεν μπορεί ή δεν έχει τη διάθεση να προχωρήσει έτσι, τότε μπορεί να κάνει άνετα τα μπάνια του όσο και όπου θέλει… Δεν έχει το δικαίωμα να απογοητεύσει ακόμα περισσότερο τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ και να είναι αυτός που θα καθοδηγήσει τη διάλυσή του…


Σχολιάστε εδώ