Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο
Στην αγορά πετρελαίου οι κερδοσκόποι προσπαθούν να επωφεληθούν από κάθε είδους πληροφορία που «μυρίζει» πετρέλαιο (όπως για παράδειγμα τον θάνατο του βασιλιά της Σαουδαραβίας) για να δώσουν ώθηση στις τιμές. Κάνουν το κατά δύναμη για να ανέβουν οι τιμές. Στην αγορά συναλλάγματος το δολάριο παραπαίει, παρά το γεγονός ότι η FED στις 8 Αυγούστου αύξησε το βασικό επιτόκιο που ήδη έφτασε στα 3,5%. Η κερδοσκοπία προεξοφλεί και άλλη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων στις 20 Σεπτεμβρίου. Το δολάριο «χάνει πόντους», καθώς η κυβέρνηση των ΗΠΑ για να χρηματοδοτεί τα πολεμικά της σχέδια (Ιράκ, πόλεμος των άστρων) εκδίδει και κυκλοφορεί συνεχώς ομόλογα. Έτσι οι κερδοσκόποι βρίσκουν πρόσφορο έδαφος για να χτυπάνε προς τα κάτω την ισοτιμία του δολαρίου έναντι του ευρώ. Σε πλήρη «ανυποληψία» έχει πέσει ο χρυσός που κάποτε αποτελούσε προσφιλή ενασχόληση των κερδοσκόπων. Παρά την απεργία στη βιομηχανία χρυσού της Νότιας Αφρικής η τιμή του υποχώρησε στα 436 δολάρια η ουγκιά. Στα πρώτα χρόνια μετά τον Βʼ Παγκόσμιο Πόλεμο ένα τέτοιο γεγονός θα ωθούσε στα ύψη την τιμή του χρυσού. Τώρα ο κόσμος φλέγεται για τον «μαύρο χρυσό». Πάντως, ο Θεός, όσο και να ξεπέσει, πάντα για εκατό αγίους αξίζει. Έτσι και ο χρυσός, όσο και να ξεπέσει στα μάτια της κερδοσκοπίας, πάντα θα διατηρεί την αξία του ως πολύτιμο μέταλλο.
2. Η πολύ γνωστή μας αμερικανική τράπεζα HSBC με το παγκόσμιο δίκτυο υποκαταστημάτων, που δραστηριοποιείται και στην Ελλάδα με αρκετά υποκαταστήματα, ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να υποβάλει αίτηση στην κυβέρνηση της Κίνας για να λάβει άδεια εγκατάστασης υποκαταστημάτων στη χώρα αυτή. Και δεν είναι μόνο η HSBC που θέλει να δραστηριοποιηθεί στην κινέζικη τραπεζική αγορά. Πολλές άλλες μεγάλες τράπεζες δυτικών χωρών, με διεθνή εμβέλεια, επιθυμούν να εργαστούν στην Κίνα. Οι πρόσφατες αλλαγές στη νομισματική πολιτική της Κίνας έχουν προκαλέσει το ζωηρό ενδιαφέρον των ξένων τραπεζών και κυρίως η αποδέσμευση του γουάν από το δολάριο και η ελεύθερη διακύμανση της ισοτιμίας του έχουν κεντρίσει το ενδιαφέρον των μεγάλων τραπεζών της Δύσης. Αλλά η κυβέρνηση της Κίνας έλαβε την περασμένη εβδομάδα μία πολύ ενδιαφέρουσα απόφαση. Επέτρεψε στις κινέζικες επιχειρήσεις που ασχολούνται με διεθνείς συναλλαγές να «κλείνουν θέσεις» στις τράπεζες που θα έχουν ως σκοπό την προστασία των επιχειρήσεων από τους συναλλαγματικούς κινδύνους. Και με δεδομένο ότι οι κινεζικές τράπεζες δεν έχουν καμία εμπειρία στο αντικείμενο αυτό, οι δυτικοί τραπεζίτες βλέπουν να διανοίγεται για τις δικές τους τράπεζες ευρύτατο πεδίο δραστηριότητας. Η Κίνα άρχισε να επηρεάζει σημαντικά το διεθνές οικονομικό βαρόμετρο.
3. Ο χορός των εξαγορών συνεχίζεται. Καθημερινά στην Ευρώπη ακούγονται εξαγορές μεγάλων και κερδοφόρων επιχειρήσεων και τραπεζών. Εντυπωσιακή είναι η προ ημερών εξαγορά μεγάλου πακέτου μετοχών της κινεζικής Bank of China, μίας από τις μεγαλύτερες τράπεζες της χώρας αυτής, από τη Royal Bank of Scotland. Και ακόμα βρισκόμαστε στις απαρχές του κινέζικου καπιταλισμού. Πάντως, στην Ευρώπη καθημερινά ακούγονται φήμες για εξαγορές. Και οι τιμές εξαγοράς σε αστρονομικά ποσά. «Βροχή» τα δισεκατομμύρια ευρώ. Αν έχετε την απορία πού βρίσκουν οι αγοραστές τόση ρευστότητα, σκεφτείτε την υψηλή (χωρίς όρια) κερδοφορία των τελευταίων χρόνων, από τότε που οι δυνάμεις της αγοράς έγιναν κυρίαρχες της οικονομικής και πολιτικής ζωής. Τα κράτη χρεώνονται προκειμένου να χορηγούν πάσης μορφής φανερά ή αφανή προνόμια στις μεγάλες επιχειρήσεις για να διατηρείται η υψηλότατη κερδοφορία τους. Και όλα αυτά σερβίρονται με τάχα φιλολαϊκές προθέσεις των κυβερνήσεων. Ξεχειλίσαμε από απάτες και ψεύδη.