Δαίμονας των δημαρχείων

# Κάτι γίνεται, αλλά δεν θα μου ξεφύγει. Σε όλους τους δήμους που στα όριά τους υπάρχουν λιμενικά ταμεία, με πρόσφατο νομοσχέδιο, από τις 15 Μαΐου, η συγκρότηση και αρμοδιότητα των ΔΣ των ταμείων αυτών πέρασε στη δικαιοδοσία των δήμων. Αυτό, λοιπόν, έχει εφαρμοστεί σε όλη την Ελλάδα εκτός από τον δήμο Ωρωπού. Αρνείται ο πρόεδρος να παραδώσει την καρέκλα. Ουσιαστικά όλες οι αποφάσεις που παίρνει είναι άκυρες και μη εκτελεστές. Ο τοπάρχης Μέξης πηγαίνει δεξιά και αριστερά, φωνάζοντας γι’ αυτό το παγκόσμιο φαινόμενο, αλλά «κάποιος» παρεμβαίνει την τελευταία στιγμή και όλα γυρίζουν στο μηδέν. Ακούγονται πολλά και περίεργα για «συναλλαγές» που δεν επιτρέπουν την εφαρμογή του νόμου. Όταν λέμε «συναλλαγές», εννοούμε χοντρές «συναλλαγές». Καταλάβατε ή να κάνω και… ειδικό αφιέρωμα;

# Δυναμική συγκέντρωση διαμαρτυρίας και κατάληψη στα γραφεία της Περιφέρειας Αττικής, την ημέρα που η αρμόδια επιτροπή παραλάμβανε τις προσφορές για το έργο του ΧΥΤΑ, έκαναν οι κάτοικοι και το δημοτικό συμβούλιο της Κερατέας. Οι διαμαρτυρόμενοι είχαν κλείσει την είσοδο και δεν άφηναν τους εργολάβους να ανέβουν για να καταθέσουν τις προσφορές τους. Πήγε η Αστυνομία, προσπαθώντας να επιβάλει την τάξη, αλλά οι εργολάβοι είχαν ήδη βρει την «άκρη» τους. Τηλεφωνούσαν στους υπαλλήλους και κατέβαιναν αυτοί και έπαιρναν τις προσφορές! Μιλάμε για τη διαπλοκή του κερατά. Φανταστείτε τον υπάλληλο να πηγαίνει στην απέναντι καφετέρια και να παραλαμβάνει τον φάκελο, με την προσφορά εννοώ, και πίσω στο γραφείο. Ωραία πράγματα.

# Μάχη χαρακωμάτων έχει ξεκινήσει στο Π. Φάληρο. Ως γνωστόν, ο αγαπημένος μου δήμαρχος Διονύσιος είναι ναύαρχος ε.α. Στην περιοχή εκδίδεται μία εφημερίδα, η παλαιότερη στον δήμο, από έναν πτέραρχο ε.α. Κάθε εβδομάδα οι δύο κύριοι, λοιπόν, ανταλλάσσουν επιστολές αντιπάθειας και αλληλοσύγκρουσης. Μηνύσεις, αγωγές κ.λπ. Μιλάμε για ιερό πόλεμο Ναυτικού και Αεροπορίας.

# Ψηφίστηκε επιτέλους ο νέος πολεοδομικός κανονισμός από το δημοτικό συμβούλιο του Βύρωνα. Ένα αίτημα, επί δεκαετίες, των κατοίκων της πόλης έγινε πράξη. Ο συντελεστής δόμησης στο κέντρο της πόλης από 3,6 έγινε 3 και σε άλλες περιοχές από 3 έγινε 2,6. Περπατούσες στους δρόμους του Βύρωνα και κοίταγες ψηλά για να δεις τον ήλιο και αντίκριζες τα απλωμένα ρούχα στην ταράτσα. Η αλλαγή αυτή θα κάνει μακροπρόθεσμα πολύ καλό στην ανάπτυξη της πόλης. Φτάνει πια. Όχι όλα να θυσιάζονται στο κέρδος των εργολάβων. Μπράβο, δήμαρχε!

# Νέες προσλήψεις ετοιμάζει το υπουργείο Εσωτερικών για τη λειτουργία των ΚΕΠ. Περίπου 2.500 άτομα. Βέβαια, εσείς συντρόφια, που έχετε βαρεθεί να ανανεώνετε την κάρτα ανεργίας στον ΟΑΕΔ, μη χαιρόσαστε ιδιαίτερα, αφού η σχετική εγκύκλιος προβλέπει ότι άμεση προτεραιότητα θα έχουν οι ήδη εργαζόμενοι στα ΚΕΠ, αφού πριμοδοτούνται με αρκετά σημαντική μοριοδότηση.

# Μέσα στο καταμεσήμερο, πριν από λίγες ημέρες, επισκέφθηκε το νεοκλασικό της Ρηγίλλης ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Πεύκης, γιατρός Γιώργος Πατούλης. Τον είδα να κατευθύνεται στο γραφείο του συμπαθέστατου Σημαιοφορίδη. Πλησιάζουν οι δημοτικές εκλογές και ο Γιώργης φαντάζομαι ότι προσπαθεί να εξασφαλίσει την εκπλήρωση των… φιλοδοξιών του. Έχω μπερδευτεί. Στο Μαρούσι τον βρίσκεις σε κάθε εκδήλωση, στην Πεύκη πολιτεύεται. Πες μας και εμάς, βρε Γιώργη, τι θέλεις να κάνεις, γιατί στο τέλος θα αρχίσω να παίρνω ψυχοφάρμακα.

# Όποιον βρίσκει μπροστά του τον κερνάει ο δήμαρχος Μεθάνων, Χρήστος Πάλλης. Η αιτία είναι η γέννηση ενός υγιέστατου αγοριού, το οποίο ήρθε να προστεθεί στην οικογένειά του. Ακόμη ένα παιδάκι, Χρήστο. Να είναι τρία τα αδελφάκια. Να σου ζήσει!

# Βρέθηκα στη συνεδρίαση της ΤΕΔΚΝΑ που είχε, ανάμεσα στ’ άλλα, και συζήτηση για τις αλλαγές του νέου εκλογικού νόμου. Μεταξύ άλλων, λοιπόν, άκουσα και μια άποψη από τον Δημήτρη Καλογερόπουλο, τοπάρχη του Αιγάλεω, που ειλικρινά με εξέπληξε. «Οι πειραματισμοί δεν ωφελούν κανέναν. Η εκλογή από την πρώτη Κυριακή, με ξεχωριστό ψηφοδέλτιο δημάρχου και συμβούλων, είναι η ιδανικότερη λύση και φυσικά με απλή αναλογική». Τελικά τι θα πει δεξιός, αριστερός και ΠΑΣΟΚος δήμαρχος είναι μεγάλη ιστορία. Με τέτοια πρόταση ποια «ταμπέλα» έχει ο Καλογερόπουλος;

# Συνεχίζουν να παραμένουν απλήρωτοι οι εργαζόμενοι στο δημοτικό ραδιόφωνο του δήμου Ν. Ηρακλείου. Η ανύπαρκτη ακροαματικότητα είναι φυσικό να φέρνει και ανύπαρκτα έσοδα από διαφημίσεις. Απ’ ό,τι μαθαίνω ο Μαστοράκος δεν είναι διατεθειμένος να χρηματοδοτεί άλλο αυτήν τη «μαύρη τρύπα». Και καλά θα κάνει. Φυσικά θα πρέπει να βρεθεί λύση με τους εργαζόμενους. Αυτοί δεν φταίνε σε τίποτα.

# Καζάνι που βράζει είναι η νομαρχία Αθηνών. Αιτία είναι μια κυρία με μακριά κοτσίδα, η οποία με περίεργες μεθοδεύσεις «έφαγε» τριάντα διευθυντές και διευθύντριες και έγινε γενική διευθύντρια. Το μόνο επιπλέον προσόν έναντι των συναδέλφων της είναι οι υψηλές γνωριμίες του συζύγου της. Πρέπει να σας πω ότι τις προαγωγές τις έκανε μια επιτροπή του υπουργείου Εσωτερικών, χωρίς καμία συμμετοχή της ηγεσίας της νομαρχίας. Θα κάνει πολύ καιρό η νεοπροαχθείσα διευθύντρια για να «χωνέψει» τους τριάντα διευθυντές και διευθύντριες που… κατάπιε.

# Παραιτήθηκε τελικά από δημοτικός σύμβουλος του δήμου Σαλαμίνας ο πρώην τοπάρχης Θανάσης Μακρής. Περίμενε την αθώωσή του από τη δικαστική περιπέτεια που είχε, ώστε να φύγει με ψηλά το κεφάλι, όπως και έγινε. Τη θέση του στα έδρανα του δημοτικού συμβουλίου πήρε ο Νίκος Φασουλής.

# Τελικά άφησε έκθετο η δημοτική αρχή του δήμου Νίκαιας τον πρώην πρόεδρο του Πνευματικού Κέντρου Χριστόφορο Κροκίδη, ύστερα από την ποινική δίωξη που του ασκήθηκε από την Εισαγγελεία Πειραιά για υπεξαίρεση. Η υπόθεση αφορά τη μη καταβολή στους ασφαλιστικούς οργανισμούς των εργασιακών δικαιωμάτων των υπαλλήλων. Ο Κροκίδης κατηγορεί τον δήμαρχο Μπενετάτο ότι, ενώ τον έχει ενημερώσει εδώ και δύο χρόνια, αρνείται να πληρώσει το ΙΚΑ. Αποτέλεσμα, στις 15 Σεπτεμβρίου, ο ίδιος να κάθεται στο σκαμνί κατηγορούμενος για βαρύτατο αδίκημα. Συντρόφια, τον νου σας. Ο νόμος δεν αναγνωρίζει δημάρχους και κουραφέξαλα. Βλέπει μπροστά του φυσικά πρόσωπα, που στην προκειμένη περίπτωση είναι οι πρόεδροι των νομικών προσώπων κάθε δήμου. Τέρμα τα τερτίπια.

# Μια… μηνυσάρα σαράντα σελίδες κατέθεσε ο δήμαρχος Αίγινας, Δημήτρης Μούρτζης, κατά του εργολάβου που έχει αναλάβει τη μεταφορά νερού στο νησί. Το καλοκαίρι γέλασε όλη η Ελλάδα με τα καμώματα των ανεύθυνων… υπεύθυνων.

# Μου έλεγε ένας διαπλεκόμενος και αρχιλαμόγιο εργολάβος, που νταραβερίζεται με δήμους, ότι η αναπαλαίωση του δημαρχείου στο Χαϊδάρι, προϋπολογισμού ενός δισεκατομμυρίου, θέλει «πολύ ψάξιμο». Μου είπε πολλά και διάφορα. Αν τα πιστέψω, θα πρέπει να νοσηλευτώ για… αποτοξινοδιαπλοκή. Βέβαια οι εργολάβοι είναι σαν τους κυνηγούς. Πρώτα σου λένε δέκα ψέματα και μετά καλημέρα. Η αλήθεια είναι ότι ο φίλτατος Ντηνιακός δεν έχει δώσει ποτέ δικαιώματα. Περιμένω, πάντως, την απάντησή του.

# Έχουν γεμίσει τα παρμπρίζ των αυτοκινήτων που σταθμεύουν παράνομα στην περιοχή του δήμου Αγίας Βαρβάρας με κλήσεις της Δημοτικής Αστυνομίας. Έλα, όμως, που νομικά δεν υπάρχει Δημοτική Αστυνομία! Οι υπάλληλοι που κάνουν αυτήν τη δουλειά έχουν προσληφθεί με άλλη ειδικότητα. Συνεπώς οι κλήσεις είναι άκυρες. Λάμπρο μου, πώς εσύ κάνεις τέτοια λάθη; Είσαι σοφός νομομαθής. Πώς σου ξέφυγε;

# Βρέθηκα για ιδιωτικό λόγο στο δημαρχείο του δήμου Μεταμόρφωσης. Αφού τέλειωσα τη δουλειά μου, άσκησα το… χόμπι της κατασκοπίας σε όλους τους ορόφους, μπας και κάνω καμιά ανακάλυψη. Τελικά δεν έκανα ανακάλυψη, αλλά διαπίστωση. Είχα ξαναπάει στο δημαρχείο πριν από 4-5 χρόνια. Η μέρα με τη νύχτα. Το κτίριο έλαμπε. Ακόμη και τα έγγραφα στον πίνακα ανακοινώσεων ήταν τακτοποιημένα με τάξη. Πήγα στο γραφείο του τοπάρχη Δημήτρη Τζίτζιφα, δήθεν για να ρωτήσω κάτι και το χαμόγελο από τις όμορφες κοπελιές με κέρδισε αμέσως. Δεν φημίζομαι για τις καλές μου κουβέντες, αλλά, όταν πρέπει, δεν τις τσιγκουνεύομαι.

# Σε επτά μήνες φυλακή καταδικάστηκε (πρωτόδικα) ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Κορτζίδης (που ανήκει στο ΚΚΕ) και ο οποίος, όπως ακούγεται, θα κατέλθει υποψήφιος δήμαρχος Ελληνικού, επικεφαλής της παράταξης «Δημοτική Συνεργασία για το Ελληνικό» για δυσφημιστικά δημοσιεύματα κατά των υπευθύνων της εφημερίδας «Βήμα του Σαρωνικού» Εύης Κουλιανού-Κονταρίνη και Νικόλα Κονταρίνη.

Ένας εισαγγελέας, ρε παιδιά;

Τι γίνεται εκεί στον Άλιμο; Είναι δυνατόν σε συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου ο αντιδήμαρχος, όπως διαβάζω στο «Βήμα του Σαρωνικού», να λέει: «Θέλω να θυμίσω στο Σώμα ότι από έγκριτο νομικό, τον φίλο μας και συνάδελφό μας, τον κ. Θωμόπουλο, ειπώθηκε κάποια στιγμή εδώ μέσα πως γίνονται λαμογιές! Αυτά όλα, κύριοι συνάδελφοι, τα ‘χει μάθει ο κόσμος στον Άλιμο και δεν έχουμε πρόσωπο να βγούμε στην κοινωνία μας έξω. Ήδη, γνωστός επιχειρηματίας, ακόμη δεν μου ‘παν το όνομά του, είπε ότι όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι τα παίρνουν!». Και να μην έχει ακόμη επέμβει εισαγγελέας; Και, βεβαίως, ο περιφερειάρχης, πήρε χαμπάρι τη φωτιά; Προκόπη, μ’ ακούς;

# Στην Άρτα, ένα νέο όνομα κυκλοφορεί για τον δήμο. Πρόκειται για τον δημοτικό σύμβουλο Μιχάλη Ευσταθίου, ο οποίος διεκδικεί με πολλές πιθανότητες το χρίσμα από τη Νέα Δημοκρατία για τον Δήμο Αρταίων. Φαίνεται όμως ότι και η τοπική κοινωνία δεν έχει αντίρρηση.

Ο Εξορκιστής

ΥΓ.: Τα λαμόγια πήραν φόρα και ξεχύθηκαν στη χώρα. Συντρόφια, τον νου σας, γιατί οι καιροί είναι περίεργοι.


Σχολιάστε εδώ