Ήταν τα πιο επεισοδιακά εγκαίνια ΔΕΘ

Έξω ήταν οι ένστολοι αστυνομικοί, οι οποίοι, φωνάζοντας συνθήματα όπως το «Καραμανλή, θυμήσου, την υπόσχεσή σου», ζητούσαν την ένταξη του επαγγέλματός τους στα βαρέα και ανθυγιεινά. Οι διαμαρτυρόμενοι βρέθηκαν απέναντι σε συναδέλφους τους, οι οποίοι με τέσσερις κλούβες και εκατοντάδες άνδρες των μονάδων καταστολής τούς έφραξαν τον δρόμο προς το συνεδριακό κέντρο. Ένα από τα πανό τους, πάντως, έγραφε με νόημα: «Μας ξεχάσατε, θα το θυμόμαστε».

…μέσα ο ΣΥΝ…

Μέσα, όμως, στο «Ι. Βελλίδης» τα πράγματα ήταν πολύ χειρότερα. Το κακό ξεκίνησε από τις εκατοντάδες παραπανίσιες προσκλήσεις που μοίρασαν διοργανωτές και στελέχη της Νέας Δημοκρατίας με αποτέλεσμα να επικρατήσει το αδιαχώρητο, με εκατοντάδες όρθιους και αμέτρητους τσακωμούς για μια καρέκλα. Ο συνωστισμός κατήργησε στην πράξη κάθε μέτρο ασφάλειας και ελέγχου, όχι βέβαια πως έγινε καμιά ιδιαίτερη προσπάθεια να εφαρμοστούν. Κάπως έτσι κατόρθωσαν να παρεισφρήσουν στην αίθουσα οκτώ μέλη της Νεολαίας του Συνασπισμού, τα οποία ακροβολίστηκαν στις δύο άκρες της αιθούσης. Την ώρα που μιλούσε ο πρωθυπουργός, τέσσερις από αυτούς, που κάθονταν στη δεξιά πλευρά, άνοιξαν ένα πανό, το οποίο ανέγραφε «εσείς μιλάτε για κέρδη και ζημίες και εμείς για ανθρώπινες ζωές». Αμέσως «τους την έπεσαν» ΟΝΝΕΔίτες και άλλοι παριστάμενοι, ώσπου ήρθε η Αστυνομία και τους συνέλαβε. Σε λίγο άνοιξε και το δεύτερο πανό, στην άλλη άκρη της αιθούσης, αλλά και αυτό κατέβηκε με τον ίδιο τρόπο. Όσο συνέβαιναν αυτά, ο Κ. Καραμανλής συνέχιζε την ομιλία του φανερά εκνευρισμένος. Με τη σύλληψη των «οκτώ» ο Γ. Βουλγαράκης βγήκε εκτός αιθούσης και ζήτησε τον λόγο από τον επικεφαλής της Αστυνομίας.

…και ο Άνθιμος!

Ωστόσο, εκείνο που θα πρέπει να προκάλεσε τη μεγαλύτερη ταραχή στον Κ. Καραμανλή ήταν ο ακραίος, διχαστικός και εκτός προγράμματος λόγος του Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης. Ο Άνθιμος, αφού επαίνεσε εμμέσως πλην σαφώς τον πρωθυπουργό για το έργο του, ζήτησε να υπάρξει λύση στην υπόθεση του λεγόμενου Μακεδονικού, το οποίο «αποτελεί καημό για τη Θεσσαλονίκη». Μίλησε για σταγονίδια εντός συνόρων, ενοχλητικά και επικίνδυνα, «στα οποία πρέπει να πούμε “εκάς οι βέβηλοι”». «Όπου υπάρχει -τόνισε- το όνομα Μακεδονία, υπάρχει και Ελλάδα και όπου υπάρχει Ελλάδα, εκεί είναι και Μακεδονία». Στο θέμα αυτό, είπε ο μητροπολίτης, ισχύει ο λακωνικός λόγος «ή ταν ή επί τας». Η ομιλία του Άνθιμου «πάγωσε» πολλά από τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη. Υπουργός, εκ των κορυφαίων, ακούστηκε να μιλά για «πατριδοκάπηλους τους οποίους, με τη στάση που τηρήσαμε μέχρι τώρα, θα τους βρούμε μπροστά μας».

Υπουργικός καβγάς

Το θέμα με τους νεολαίους του ΣΥΝ είχε και συνέχεια, καθώς οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην Ασφάλεια και αργά το βράδυ αφέθηκαν ελεύθεροι κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού. Ώσπου όμως να συμβεί αυτό οι υπουργικοί καβγάδες για την τύχη των συλληφθέντων έδωσαν και πήραν. Ο αρμόδιος υπουργός Γ. Βουλγαράκης έριχνε το… μπαλάκι στον υπουργό Δικαιοσύνης, Αν. Παπαληγούρα, λέγοντας πως οι συλληφθέντες θα πρέπει να απελευθερωθούν με εντολή εισαγγελέα, ενώ στην υπόθεση παρενέβη και ο Ευ. Μεϊμαράκης, ο οποίος συνέστησε και στους δύο να αφήσουν κατά μέρος τους τύπους και να απελευθερώσουν τους νεολαίους, πριν η υπόθεση πάρει διαστάσεις. Έτσι επιλέχθηκε η φόρμουλα να απελευθερωθούν «κατόπιν εντολής του πρωθυπουργού».

Τρίζουν καρέκλες

Ο Μεϊμαράκης, πάντως, ήταν έξαλλος λόγω του περιστατικού με τα πανό. Τα έβαζε με την Αστυνομία, αλλά και με τους διοργανωτές, οι οποίοι έδωσαν προσκλήσεις και στην… κουτσή Μαρία, ενώ δεν φρόντισαν για την ύπαρξη στοιχειωδών μέτρων φύλαξης του χώρου. Την οργανωτική ευθύνη της εκδήλωσης είχαν ο διευθύνων σύμβουλος της HELEXPO ΑΕ και «κολλητός» του Βασίλη Παπαγεωργόπουλου, Θέμης Καρτσιώτης, και ο εντεταλμένος σύμβουλος της ΔΕΘ Νίκος Κασιμάτης. Οι δύο τους βρίσκονται έτσι κι αλλιώς από την αρχή στα μαχαίρια και δεν αποκλείεται το περιστατικό αυτό να αποτελέσει την αφορμή για να «φαγωθεί» ο ένας από τους δύο. Εκτός και αν… πάρει η μπόρα αμφότερους.

Οι μεν στο «Κεμπίνσκι»…

Ο Μεϊμαράκης για να ξεδώσει έφυγε στη συνέχεια για το «Κεμπίνσκι», όπου φίλοι της Ντόρας Μπακογιάννη (Φάκας, Ταχιάος κ.ά.) είχαν διοργανώσει δείπνο με νέους επιχειρηματίες και οικονομικούς παράγοντες της πόλης. Για να διασκεδάσει μάλιστα όσα ακούγονται τελευταία περί κόντρας του με την Ντόρα για το 42%, ο γραμματέας και η δήμαρχος πήγαν στο «Κεμπίνσκι» με το ίδιο αυτοκίνητο, με το οποίο άλλωστε είχαν προσέλθει επίσης μαζί και στα εγκαίνια της ΔΕΘ. Στο «Κεμπίνσκι» ήταν περί τα εκατό ζευγάρια επιχειρηματιών, ενώ από πολιτικές παρουσίες ήταν ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος, ο Παναγιώτης Ψωμιάδης και οι βουλευτές Κώστας Κιλτίδης και Μιχάλης Παπαδόπουλος.

…οι δε στο «Σαρκ»

Την ώρα που οι «ντορικοί» είχαν συγκεντρωθεί στο «Κεμπίνσκι», οι «καραμανλικοί» τα έπιναν στο γνωστό παραλιακό «Σαρκ» με οικοδεσπότη τον Κώστα Γκιουλέκα. Ήταν εκεί καμιά πενηνταριά στελέχη, το μισό κυβερνητικό κλιμάκιο, καθώς και αρκετοί βουλευτές πλην αυτών της Α’ Θεσσαλονίκης, οι οποίοι δεν εκλήθησαν. Το μάτι μας πήρε μεταξύ άλλων τους Τσιαρτσιώνη, Μπασιάκο, Βαληνάκη, Σπηλιωτόπουλο, Γιαννάκου, Ρεγκούζα, Σαλαγκούδη, Μεϊμαράκη (πέρασε και από κει), Καράογλου και Βουλγαράκη. Οι δύο τελευταίοι αναχώρησαν στη συνέχεια για το «Lido», όπου είχε διοργανώσει το δικό της πάρτι η Έλενα Ράπτη. Η παρέα ήταν κάπως πιο νεανική, με πιο κεφάτους τους Μιλτ. Βαρβιτσιώτη, Κεδίκογλου, Βαληνάκη κ.ά.

Αυτά όλα την Παρασκευή το βράδυ, γιατί τραπεζώματα είχαμε και χθες, με το πλέον μαζικό να διοργανώνεται στον «Μύλο», όπου οι Κ. Κιλτίδης και Γ. Ιωαννίδης είχαν προσκαλέσει το… σύνολο σχεδόν της κυβέρνησης και της κοινοβουλευτικής ομάδας.


Σχολιάστε εδώ