Yπό δοκιμήν οι δημόσιοι υπάλληλοι
Με δεδομένες τις αντιδράσεις των εργαζομένων, μέσω των συνδικαλιστικών οργανώσεων, η κυβέρνηση δεν θέλει με κανέναν τρόπο να τορπιλίσει τις σχέσεις της με τα συνδικάτα, ειδικά αυτήν τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο.
Για τον λόγο αυτό περισσότεροι από τέσσερις υπουργοί, αλλά και το Μαξίμου, δεν εμφανίσθηκαν καθόλου ευχαριστημένοι από την «ερμηνεία» που δόθηκε στις κινήσεις τους όσον αφορά τις ΔΕΚΟ, όταν μέσα ενημέρωσης απέδωσαν -και φυσικά όχι μόνα τους- την πρόθεση της κυβέρνησης να αλλάξει το καθεστώς προσλήψεων στις ΔΕΚΟ, ως «κατάργηση της μονιμότητας».
Ο πρωθυπουργός δεν άφησε κανένα περιθώριο παρερμηνειών, αφού δήλωσε ξεκάθαρα στους συνεργάτες του ότι είναι διαφορετικό πράγμα η αλλαγή του τρόπου των προσλήψεων στις ΔΕΚΟ και διαφορετικό η κατάργηση της μονιμότητας και, φυσικά, ότι κατάργηση… δεν πρόκειται να υπάρξει.
Έως και τη στιγμή που γράφονταν αυτές οι γραμμές, ο πρωθυπουργός είχε συνεχείς συναντήσεις για να διαμορφωθεί η φόρμουλα των ανακοινώσεων για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης στη Θεσσαλονίκη σε τρία επίπεδα:
Πρώτον: Σε επίπεδο συνδικαλιστικών οργανώσεων και συνδικάτων.
Δεύτερον: Σε επίπεδο διατύπωσης – ανακοίνωσης συγκεκριμένων προτάσεων, όσον αφορά τις ΔΕΚΟ και τις ανακοινώσεις οικονομικού περιεχομένου.
Τρίτον: Σε επίπεδο μελλοντικών στόχων, συνθηματολογίας πολιτικών οραμάτων για το μέλλον και μορφής κυβερνητικού σχήματος. Ο πρωθυπουργός θα ξεκαθαρίσει και θα επιδιώξει να πείσει στο πρώτο μέρος της ομιλίας του ότι η κυβέρνηση έχει ήδη υλοποιήσει το μεγαλύτερο μέρος των υποσχέσεών της για τη Θεσσαλονίκη και γενικότερα για τους οικονομικούς στόχους που είχε θέσει.
Στο πρώτο επίπεδο, αυτό των συναντήσεών του με συνδικαλιστικές οργανώσεις και συνδικάτα, ο Κ. Καραμανλής επιχείρησε να θέσει τους εκπροσώπους τους προ των ευθυνών τους, όσον αφορά την εμβέλεια της ΔΕΘ. Ταυτόχρονα τους υπενθύμισε και την κακή οικονομική κατάσταση, που επιβάλλει το πρόγραμμα σταθεροποίησης της ελληνικής οικονομίας και τις προσπάθειες που γίνονται σε όλα τα επίπεδα, για αντιστροφή του κλίματος αυτού. Το όλο ζήτημα, πάντως, είναι πως ο πρωθυπουργός μάλλον αισθάνεται ικανοποιημένος από την έγκυρη πληροφόρηση που λέει πως η πλειονότητα των κατοίκων της συμπρωτεύουσας δεν βλέπει με καλό μάτι τις κινητοποιήσεις τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αυτό εξέπεμψαν και οι διοικήσεις ορισμένων τοπικών συνδικάτων, με αποτέλεσμα να υπάρξουν και οι «παρεμβάσεις» ορισμένων ηγεσιών εργατικών οργανώσεων στο κέντρο -στην Αθήνα- σύμφωνα με τις οποίες «θα υπάρξουν πολιτισμένες, ειρηνικές διαδηλώσεις, για την εκδήλωση δυσαρέσκειας». Για να αποφύγει έστω και αυτές τις εκδηλώσεις, ο Κ. Καραμανλής έκανε ό,τι… μπορούσε στις συναντήσεις που είχε, χωρίς όμως να καταφέρει το απόλυτο. Ας μην ξεχνάμε ότι παρά τις σε υψηλό επίπεδο κομματικές παρεμβάσεις, ούτε οι συνδικαλιστές της ΔΑΚΕ έβαλαν νερό στο κρασί τους και θα δηλώσουν και αυτοί την αντίθεσή τους σε οικονομικά μέτρα της κυβέρνησης.
Στο δεύτερο επίπεδο, αυτό της διατύπωσης ανακοίνωσης συγκεκριμένων προτάσεων οικονομικού περιεχομένου, ο πρωθυπουργός, έως και την τελευταία στιγμή με τους συναρμόδιους υπουργούς φαίνεται ότι κατέληγε στη νομική διατύπωση μιας πρότασης ανακοίνωσης σε σχέση με τις ΔΕΚΟ, σύμφωνα με την οποία θα ακολουθηθεί το μοντέλο της ΔΕΗ, στις περισσότερες απ’ αυτές. Έτσι οι νεοπροσλαμβανόμενοι θα είναι οι μελλοντικοί μόνιμοι υπάλληλοι, που θα δοκιμάζονται για μια περίοδο και αργότερα θα γίνονται αορίστου χρόνου.
Η εργασιακή τους θέση θα διέπεται από τους κανόνες της εργατικής νομοθεσίας και όχι φυσικά από τις… μυστήριες διατάξεις που είχαν πολλές ιδιαιτερότητες και άφηναν παράθυρα. Σε πρώτη φάση, οι αλλαγές αυτές θα γίνουν στις ΔΕΚΟ εκτός δημόσιου τομέα, δηλαδή στα Ελληνικά Πετρέλαια, στον ΟΠΑΠ, σε όλες εκείνες που δεν έχει το πενήντα συν ένα τοις εκατό το κράτος, ώστε αργότερα να προχωρήσει και η πλήρης απελευθέρωσή τους. Το μοντέλο του ΟΤΕ θα προχωρήσει, ανεξάρτητα με το εάν υπάρχει συμφωνία ή όχι των εργαζομένων. Αυτή τουλάχιστον είναι η βούληση της κυβέρνησης… μέχρι στιγμής.
Σε επίπεδο συντάξεων, φαίνεται πως η κυβέρνηση δεν θα έχει να ανακοινώσει εκπλήξεις στη ΔΕΘ, ενώ σε γενικότερο οικονομικό επίπεδο, οι υποσχέσεις για ανάκαμψη θα είναι για το τέλος της τετραετίας, λίγο πριν από τις επόμενες εκλογές, όπως άλλωστε είναι πάντα… αναμενόμενο.
Στο τρίτο επίπεδο, αυτό των μελλοντικών στόχων και της συνθηματολογίας, ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, θα αφήσει, εμμέσως πλην σαφώς, να εννοηθεί ότι το παρόν κυβερνητικό σχήμα έχει μέλλον.
Αυτό σημαίνει ότι όσο περνά ο καιρός, τόσα περισσότερα… χαστούκια θα τρώνε εκείνοι που ήταν σίγουροι ότι… «αύριο» αλλάζει το κυβερνητικό σχήμα και στέλνονται σπίτι τους ορισμένοι. Δεν είναι δυνατόν να δρομολογούν οι υπουργοί θέματα προς επίλυση για τον επόμενο χρόνο και να κληθούν… άλλοι να τα εφαρμόσουν. Το ωραίον της υπόθεσης είναι πως η λογική αυτή, σύμφωνα με τις μετρήσεις, περνά και στην κοινή γνώμη, η οποία βλέπει με πολύ καλό μάτι τη διατήρηση ενός κυβερνητικού σχήματος και όχι τις συνεχείς αλλαγές. Και αυτό διότι φαίνεται πως συνειδητοποιεί ότι είναι πολύ δύσκολο να μάθει το τεράστιο αντικείμενο του υπουργείου του ο νέος υπουργός, ειδικά στην εποχή των ευρωπαϊκών μεταρρυθμίσεων και αλλαγών, σε μέτρα, νομοθεσίες και οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πάμε για… μεταρρύθμιση
Όσον αφορά τη σχετική συνθηματολογία, φαίνεται ότι είναι πολύ λογικό, επιτέλους, η κυβέρνηση να προωθήσει νέο σύνθημα: Τη μεταρρύθμιση. Δεν ήταν φυσικά δυνατόν να εξακολουθήσει η… επανίδρυση του κράτους να υφίσταται, καθώς μετά δύο χρόνια, εάν δεν είχε καν ξεκινήσει η μεταρρύθμιση… κακό της κυβέρνησης. Τώρα πλέον η Νέα Δημοκρατία, είναι κυβέρνηση, η επανίδρυση του κράτους, που είχε αντικαταστήσει την ειρηνική επανάσταση, πηγαίνει στην άκρη και εμφανίζεται η μεταρρύθμιση. Το τελικό σύνθημα για τις επόμενες εκλογές, ελπίζουν στην κυβέρνηση ότι, μετά τις προσπάθειες που καταβάλλονται και οι οποίες θα ανακοινωθούν στη ΔΕΘ, θα σχετίζεται με κάτι άλλο και όχι, φυσικά, με τη συνέχεια της μεταρρύθμισης.