Τα «αγκάθια» του πρωθυπουργικού σχεδιασμού

Ωστόσο, δεν περνά απαρατήρητη η πρωτοφανής πράγματι προετοιμασία του πρωθυπουργικού γραφείου, πράγμα που φανερώνει αφενός τη δυσκολία στον καθορισμό της γραμμής πλεύσης και αφετέρου την τεράστια σημασία που αποδίδει ο πρωθυπουργός στην εικόνα που θα εκπέμψει από την πόλη που τον ανέδειξε. Το πρωθυπουργικό περιβάλλον ανησυχεί για τις επιπτώσεις της αδυναμίας του Κώστα Καραμανλή να εμφανιστεί ως Αϊ-Βασίλης, αλλά και κυρίως για την απόλυτη απαισιοδοξία που καταγράφεται στην κοινή γνώμη, σχετικά με την πορεία της οικονομίας. Πέρα από αυτά, το Μαξίμου φαίνεται να προβληματίζεται για τα «αγκάθια», τα οποία απειλούν να σκιάσουν την «εκδρομή» των κυβερνητικο-κρατικών αξιωματούχων στη… συμπρωτεύουσα. Ως τέτοια, θεωρούνται:

1. Οι εργαζόμενοι που ετοιμάζουν μεγάλα συλλαλητήρια την ώρα που ο πρωθυπουργός θα εγκαινιάζει τη ΔΕΘ. Η προσέλευση διαδηλωτών το απόγευμα του Σαββάτου αναμένεται μεγάλη, τόσο εξαιτίας των οξύτατων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν όσο και λόγω της μεγάλης οργανωτικής προσπάθειας που καταβάλλουν η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ και κυρίως η διοίκηση του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, που με περιοδείες σε όλους τους εργασιακούς χώρους καλούν τους εργαζόμενους στο συλλαλητήριο. Μοναδικό μειονέκτημα των οργανωτών, η παράλληλη συγκέντρωση που οργανώνουν οι προσκείμενοι στην παράταξη του ΚΚΕ και η οποία αναμένεται να περιορίσει τη μαζικότητα της «επίσημης συγκέντρωσης».

2. Η ηγεσία της ΔΑΚΕ, που παρά τις τεράστιες πιέσεις που δέχτηκε, δεν απέσυρε τη συγκατάθεσή της στην πραγματοποίηση του συλλαλητηρίου. Παρά το γεγονός πως τα στελέχη της ΔΑΚΕ δεν εργάζονται με θέρμη για την επιτυχία της κινητοποίησης, η συγκατάθεσή τους σε ΓΣΕΕ- ΑΔΕΔΥ- ΕΚΘ αφαιρεί από την κυβέρνηση το εύκολο επιχείρημα πως «δεν πρόκειται για διαμαρτυρία εργαζόμενων αλλά για συγκέντρωση του ΠΑΣΟΚ».

3. Οι συμβασιούχοι που περιμένουν να μονιμοποιηθούν και ιδίως αυτοί που εργάζονται σε υπηρεσίες οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίες χρηματοδοτούνταν από ευρωπαϊκά προγράμματα που έχουν λήξει («Βοήθεια στο σπίτι», σχολικοί φύλακες κ.λπ.). Οι δήμοι αρνούνται να αναλάβουν τη μισθοδοσία αυτού του προσωπικού και απαιτούν από την κυβέρνηση να χρηματοδοτήσει τις σχετικές δράσεις. Τις ημέρες της επίσκεψης του πρωθυπουργού οργανώνουν κινητοποίηση, στην οποία, όπως δήλωσαν, θα τεθούν επικεφαλής ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ και άλλοι δήμαρχοι.

4. Οι «φίλοι της κυβέρνησης» ταξιτζήδες, που ακόμη δεν χώνεψαν την αθέτηση της υπόσχεσης που τους δόθηκε πως θα επιτραπεί στα οχήματά τους να μπαίνουν στις λεωφορειολωρίδες. Τώρα, μετά την τρελή πορεία της τιμής του μαύρου χρυσού, προτίθενται να ζητήσουν και αύξηση των κομίστρων.

Οι οπαδοί του Άρη, που ζητούν κυβερνητική παρέμβαση για να λυτρωθεί η ομάδα τους από τα μύρια όσα προβλήματά της, και πόσοι ακόμη που θα εμφανιστούν τις επόμενες ημέρες.


Σχολιάστε εδώ