Ποιες Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις πήραν λεφτά και πόσα από την Ε.Ε.!

Έτσι, με νέα απάντησή της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έστειλε προς τον κ. Παπαστάμκο ολόκληρο τον κατάλογο με τα αναλυτικά προγράμματα για τα οποία χρηματοδοτήθηκαν, καθώς και την κατανομή των χρημάτων τα οποία έχουν πάρει από την Ευρώπη. Ταυτόχρονα σε ό,τι αφορά τις ΜΚΟ που είχαν χρηματοδοτηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών, είτε από αναπτυξιακά είτε από μυστικά κονδύλια, άρχισαν εδώ και καιρό οι έλεγχοι από το ΣΔΟΕ και μάλιστα σε 4-5 περιπτώσεις πρόκειται -σύμφωνα με πληροφορίες- να ζητηθεί να επιστραφούν τα χρήματα.

Ειδικότερα σε ό,τι αφορά τις οργανώσεις που χρηματοδοτήθηκαν από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, θα πρέπει να πούμε ότι επιβεβαιώνεται ότι 38 ελληνικές Μη κυβερνητικές Οργανώσεις είχαν μοιραστεί 18.508.274, 87 ευρώ. Με βάση την απάντηση που εστάλη, η Επιτροπή χρηματοδότησε συνολικά 52 από τις 109 προτάσεις που υποβλήθηκαν από ελληνικές ΜΚΟ, Πανεπιστήμια, Κέντρα Ερευνας, στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης. ΅Από τα στοιχεία που έστειλε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκύπτει ότι μεταξύ των Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων που είχαν χρηματοδοτηθεί είναι και το Ίδρυμα Ανδρέα Παπανδρέου, το Ίδρυμα Κόκκαλη, το ΙΝΚΑ, η «ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ», το Κέντρο Περιβάλλοντος ΓΑΙΑ, του οποίου πρόεδρος είναι η Νίκη Γουλανδρή, οι Γιατροί του Κόσμου, γυναικείες οργανώσεις, καθώς και δύο συνδικάτα, όπως το Συνδικάτο εργαζομένων Σερρών, καθώς και η Ομοσπονδία Εργατών Ηρακλείου Κρήτης… (Βλέπε αναλυτικά τον πίνακα).

Θα πρέπει να θυμίσουμε πάντως ότι το «ΠΑΡΟΝ» πρώτο είχε αποκαλύψει κατάλογο 50 Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων (ΜΚΟ) που είχαν χρηματοδοτηθεί με 6,5 δισεκατομμύρια δραχμές από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και τις οργανώσεις που τα είχαν πάρει. Επίσης είχαμε αποκαλύψει και όλες τις ΜΚΟ οι οποίες είχαν νομιμοποιηθεί από το υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και τους ανθρώπους που τις εκπροσωπούσαν.

Μπήκε το ΣΔΟΕ

Στις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που χρηματοδοτήθηκαν από το υπουργείο Εξωτερικών έχουν αρχίσει συστηματικοί οικονομικοί έλεγχοι από το ΣΔΟΕ και σε πολλές περιπτώσεις το ΣΔΟΕ πήγε στα γραφεία ορισμένων και τις ξετίναξε στον έλεγχο. Οι πληροφορίες μας λένε ότι σε 4-5 περιπτώσεις το ΣΔΟΕ έχει βρει δαπάνες παράνομες ή χωρίς δικαιολογητικά και τις έχει καταλογίσει εις βάρος τους, οπότε είναι υποχρεωμένοι να επιστρέψουν τα χρήματα τα οποία τους έχουν καταλογιστεί. Θα πρέπει να σημειώσουμε ακόμη ότι υπάρχει πρόβλημα με τους ελέγχους που έχουν γίνει σε κάποιες γυναικείες οργανώσεις, οι οποίες δεν έχουν καταθέσει τις σωστές πιστοποιήσεις για το έργο που έχουν κάνει. Στις οργανώσεις αυτές φαίνεται να έχουν συμμετοχή ή και επιρροή τόσο η Μαργαρίτα Παπανδρέου όσο και η σύζυγος του πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, η κ. Μίλερ, και έτσι όπως φαίνεται θα χρειαστούν ειδικοί χειρισμοί.

Τέλος θα πρέπει να πούμε ότι τα προγράμματα με τις ΜΚΟ που είχαν πάρει εκατοντάδες εκατομμύρια για αποναρκοθέτηση διαφόρων περιοχών με υπεύθυνο μάλιστα ένα δημοσιογράφο, οι πληροφορίες μας λένε ότι σταμάτησαν…

Αιχμές Τατούλη κατά Γιώργου

Στο μεταξύ κόντρα δημιουργήθηκε στη Βουλή μεταξύ κυβέρνησης και ΠΑΣΟΚ για το θέμα των ΜΚΟ -ειδικά του υπουργείου Εξωτερικών- μετά τις αιχμές που άφησε ο υφυπουργός Πολιτισμού Πέτρος Τατούλης για την περίοδο της θητείας του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Γιώργου Παπανδρέου στο υπουργείο Εξωτερικών.

Επικαλούμενος -όπως είπε- τον πρώην υφυπουργό Εξωτερικών επί ΠΑΣΟΚ κ Γιάννη Ζαφειρόπουλο, κατηγόρησε ευθέως τον σημερινό πρόεδρο και αρχηγό του ΠΑΣΟΚ ότι όταν υπουργός των Εξωτερικών, χρησιμοποίησε τα μυστικά κονδύλια για να δημιουργήσει ένα μηχανισμό που θα τον φέρει στην εξουσία και θα ανατρέψει τον τότε πρόεδρο και πρωθυπουργό της χώρας κ. Σημίτη. Μάλιστα ο υφυπουργός Πολιτισμού συμπλήρωσε ότι τότε οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις με νομοθετικές πρωτοβουλίες είχαν υπαχθεί ευθέως στον τότε υπουργό των Εξωτερικών και η χρηματοδότησή τους γινόταν με τέτοιο τρόπο που στις ερωτήσεις των βουλευτών ποτέ δεν υπήρξαν απαντήσεις.

Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΠΑΣΟΚ κ. Καστανίδη, ο οποίος κατηγόρησε τον κ. Τατούλη για πολιτική ανευθυνότητα. «Αν είστε υπεύθυνος πολιτικός παράγων, αντί να υπαινίσσεστε, να καταγγείλετε και να αποκαλύψετε», είπε ο κ Καστανίδης και συμπλήρωσε: «Φέρτε τα στοιχεία που έχετε στα χέρια σας, που μπορεί να αποδεικνύουν ότι κάτι κακό συνέβη. Αυτό που δεν δικαιούστε να κάνετε είναι να υπαινίσσεστε και να δηλητηριάζετε διαρκώς την πολιτική ατμόσφαιρα».


Σχολιάστε εδώ