Δυσφημούν το Γύθειο

Χρόνιο έχει καταστεί το πρόβλημα κανονικής αποκομιδής των σκουπιδιών, με αποτέλεσμα να συσσωρεύονται σε μόνιμη βάση όγκοι σκουπιδιών τόσο στο κέντρο της πόλης όσο και στην περιφέρεια (χωριά και οικισμούς), καθώς το Γύθειο, λόγω Καποδίστρια, «ελέγχει» 17 κοινότητες και οικισμούς. Η βρώμα, ειδικά το καλοκαίρι, είναι απερίγραπτη και το θέαμα αποκρουστικό, οι δε αρνητικές συνέπειες για τον τουρισμό είναι αυτονόητες.

Αυτή η κατάσταση διαιωνίζεται και αν δεν αλλάξει, τότε το Γύθειο τουριστικά θα πεθάνει. Βέβαια το πρόβλημα δεν είναι μόνο ο τουρισμός, αλλά και η διαβίωση των μόνιμων κατοίκων που είναι πλέον μαρτυρική.

Ο δήμος Γυθείου προβάλλει διάφορες δικαιολογίες, του τύπου ότι δεν υπάρχει χωματερή για την απόθεση των σκουπιδιών, και ότι προσπαθεί να έλθει σε συνεννόηση με γειτονικούς δήμους για την απορρόφηση των σκουπιδιών αλλά αυτού του είδους οι διοικητικές εκκρεμότητες και διαφορές δεν μπορεί να αποτελούν τη μόνιμη δικαιολογία για να μην μπορείς να σταθείς από τη δυσοσμία, ιδιαίτερα όταν υπάρχουν κάδοι στη στενή περιφέρεια του Γυθείου που έχουν πάνω από έναν μήνα να καθαρισθούν, με αποτέλεσμα σχεδόν όλη η περιοχή του Γυθείου να δίνει την εικόνα ενός απέραντου σκουπιδότοπου.

Ανάλογης «ποιότητας» είναι και το θέμα της αποχέτευσης, καθώς τα αστικά λύματα χύνονται στο λιμάνι με άμεσο αποτέλεσμα -ειδικά όταν ο καιρός είναι νότιος- να μην μπορείς να διασχίσεις το Γύθειο λόγω της μπόχας.

Και το νερό έχει γίνει… νεράκι

Ενώ θεωρητικά -αλλά και πρακτικά- η περιφέρεια του Γυθείου έχει επάρκεια νερού σχεδόν όλο το καλοκαίρι, οι κοντινοί οικισμοί του δήμου στερήθηκαν -μέχρι και για πάνω από έναν μήνα- το νερό, λόγω των περίεργων διακοπών της παροχής με το πρόσχημα των βλαβών.

Το περίεργο είναι ότι οι βλάβες είναι με ωράριο (πρωί και απόγευμα) όταν υπάρχει μια στοιχειώδης ροή, ενώ υπήρξαν περιπτώσεις που η διακοπή της παροχής ήταν πολυήμερη.

Έχουν γίνει πολλά διαβήματα και καταγγελίες στον εισαγγελέα για ύποπτες μεθοδεύσεις στη διαχείριση του νερού από τους υπεύθυνους, προς όφελος ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων που έχουν μόνιμη επάρκεια νερού, όταν οι οικιακές καταναλώσεις έχουν πλήρη διακοπή.

Ο συνδυασμός επάρκεια σκουπιδιών-ανεπάρκεια νερού είναι δολοφονικός στην περίπτωση του Γυθείου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ποιότητα ζωής των κατοίκων.


Σχολιάστε εδώ