XΡΗΜΑτιστήριο

→ Ρευστοποιήσεις σε αρκετούς κλάδους στο ξεκίνημα της χρηματιστηριακής εβδομάδας, με τον Γενικό Δείκτη Τιμών να κλείνει με απώλειες 0,32%. Την επομένη καταγράφηκαν έντονες πιέσεις στο σύνολο των μετοχών, με αποτέλεσμα, παρά τον αυξημένο όγκο συναλλαγών, το Χρηματιστήριο να κλείσει κάτω από το ψυχολογικό φράγμα των 3.300 μονάδων και με απώλειες 1,15%. Ακολούθησε μια ακόμα πτωτική συνεδρίαση, κατά την οποία, με αφορμή τις απώλειες στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, το ράλι των τιμών του πετρελαίου και την αναμονή των εταιρικών αποτελεσμάτων, ο Γενικός Δείκτης Τιμών έκλεισε στις 3.231,49 μονάδες, πτωτικός κατά 1,42%. Την επομένη οι τοποθετήσεις της τελευταίας στιγμής, κυρίως σε μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης, περιόρισαν τις απώλειες, με αποτέλεσμα η Σοφοκλέους να κλείσει στις 3.222,27 μονάδες, μειωμένη κατά 0,29%.

→ Έπειτα από δικαστική παρέμβαση της Hochtief ανετράπη τελικά η προσωρινή απόφαση με την οποία «πάγωνε» η εκτέλεση απόφασης του Διεθνούς Διαιτητικού Δικαστηρίου του Λονδίνου περί ακυρότητας της πώλησης του 5% του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών στην εταιρεία Horizon. Και τώρα τι;

→ Ύστερα από γνωμοδότηση της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας, έτσι για να υπάρχει άλλοθι, επήλθε συμφωνία μεταξύ των υπουργών Οικονομίας και Ανάπτυξης για αυξήσεις στα τιμολόγια της ΔΕΗ! Ακολουθούν αυξήσεις σε κόμιστρα και εισιτήρια ταξί, ΚΤΕΛ και φορτηγών. Άλλα πάντως λέγατε προεκλογικά κύριοι, μην κρύβεστε πίσω από ανεξάρτητες αρχές.

→ Ίδρυση νέας γενιάς εταιρειών ειδικού σκοπού; Καλά, δεν τους έφτανε η ΔΕΚΑ ή οι άλλες εταιρείες συμμετοχών; Και όλα αυτά για την τιτλοποίηση ληξιπρόθεσμων οφειλών!

→ Βρε βρε βρε, συμβαίνουν τέτοια πράγματα στην «άγια» αυτή χρηματαγορά; Αγωγή για συκοφαντική δυσφήμηση εναντίον της Εurobank, κατέθεσε η Intersonic.

→ Σύμφωνα με τη Lehman Brothers, αυξημένα κατά 27% φαίνεται ότι είναι τα εταιρικά κέρδη των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων! Λέτε να ακολουθήσουν την ίδια πορεία και τα κέρδη των δικών μας ευρωπαϊκών εισηγμένων εταιρειών;

→ Έργα μπορεί να δημοπρατήθηκαν, χρήματα όμως δεν μπήκαν στις τσέπες των εργολάβων και γι’ αυτό ευθύνεται το υπουργείο Οικονομίας! Έτσι δεν είναι κ. Αλογοσκούφη; Το λέει και ο Σουφλιάς!

→ Λέτε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα στη συνεδρίαση της 1ης Σεπτεμβρίου να προβεί τελικά σε αύξηση των επιτοκίων;

→ Θέσπιση νέων ελαχίστων απαιτήσεων πληροφόρησης για την αγορά των παραγώγων; Ναι, καλά που υπάρχει και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, γιατί αν περιμέναμε από τους έλληνες αρμόδιους, τότε…

→ Εβδομάδα μετοχικών εκποιήσεων, με την άδεια μάλιστα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς, ήταν αυτή που πέρασε για τη Σοφοκλέους! Γιατί όμως η αρμόδια αρχή που, κατά τ’ άλλα, κόπτεται για τη σωστή πληροφόρηση, δεν ενημερώνει το επενδυτικό κοινό για τους ακριβείς λόγους των εκποιήσεων;

→ Εποπτεία της εποπτείας στην εποπτεία! Αυτό τουλάχιστον θυμίζει το νομοσχέδιο της σύμπραξης ιδιωτικού και δημόσιου τομέα.

→ Υπηρεσίες εσωτερικού ελέγχου και στις ΔΕΚΟ; Γιατί, ρε παιδιά, μέχρι τώρα λειτουργούσαν ανεξέλεγκτα; Αυτό τουλάχιστον αφήνει να εννοηθεί το υπό κατάρτιση νομοσχέδιο!

→ Πληροφορούμαστε ότι με προσωρινά εκτελεστή απόφαση του δικαστηρίου, η Εμπορική Τράπεζα υποχρεώνεται να καταβάλει εξ ολοκλήρου την οικονομική ενίσχυση των Χριστουγέννων του 2004! Κάτι ανάλογο πρόκειται να εκδικάσουν και τα διεθνή δικαστήρια για την αθέτηση των συμβατικών υποχρεώσεων της τράπεζας.

→ Όταν η μέση τιμή της βενζίνης στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί κατά 20 σεντς μέσα σε λίγες εβδομάδες, φανταστείτε τι έχει να γίνει στη χώρα μας, η οποία δεν διαθέτει και πλεόνασμα πετρελαϊκών αποθεμάτων.

→ Ο Όμιλος Μυτιληναίου, η Ελληνική Τεχνοδομική, ο Όμιλος Κοπελούζου, τα ΕΛΠΕ και η ιταλική Edison είναι κάποιοι από τους επιχειρηματικούς ομίλους που διεκδικούν μερίδιο από την ενεργειακή πίτα στη χώρα μας. Από τα ονόματά τους και μόνο, καταλαβαίνετε τι έχει να γίνει!

→ Πόσες φορές πρέπει να το γράψουμε μήπως και τελικά το εμπεδώσουν; Η προαναγγελθείσα σταδιακή αύξηση στις αντικειμενικές αξίες έχει ήδη προεξοφληθεί, το θέμα είναι κατά πόσο θα εκτιναχθούν οι τιμές μέχρι το 2008.

→ Τι να σημαίνει άραγε η επισήμανση του προέδρου του ΧΑ προς τους θεσμικούς επενδυτές για χαμηλής ποιότητας εισαγωγές; Μήπως το αυτονόητο; Να πάψουν δηλαδή να εισάγουν εταιρείες αποκλειστικά και μόνο για τις προμήθειες που λαμβάνουν;

→ Αλήθεια, χωρίς τη γνωμάτευση του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους σχετικά με τις αμοιβές των μελετών που είναι σε εξέλιξη, τι θα έπραττε ο αρμόδιος υπουργός; Θα έδινε, ναι ή όχι, τα χρήματα;

→ Στα 30 δισ. ευρώ προσδιορίζεται η συνολική δηλωμένη αντικειμενική αξία για τους φορολογούμενους με μεγάλη ακίνητη περιουσία! Φανταστείτε αν συμπεριληφθεί και η αδήλωτη τι έχει να γίνει.

→ Απίστευτο και όμως αληθινό! Είναι γεγονός ότι ανώνυμη εταιρεία λήψης και διαβίβασης εντολών, η οποία μάλιστα ελέγχεται εδώ και τέσσερα χρόνια από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, λειτουργούσε με ψευδή καταστατικό και ψευδή πρακτικό ΔΣ από τη νομαρχία!

→ To ποιοι τελικά θα μετάσχουν στο πρόγραμμα «ΜΕΤΕΧΩ» του υπουργείου Εσωτερικών, συνολικού προϋπολογισμού 26 εκατ. ευρώ, είναι ένα θέμα!

→ Αντί το περίφημο Γ΄ ΚΠΣ να είναι θετικός πονοκέφαλος για την κυβέρνηση, εξελίσσεται σε έναν από τους χειρότερους εφιάλτές της! Βλέπετε, οι καθυστερήσεις σηματοδοτούν απώλεια κονδυλίων, γεγονός που παραπέμπει σε ανικανότητα.

→ Για να δούμε αν θα μας ζαλίσουν ξανά οι απεσταλμένοι του Ftse ή αν αυτήν τη φορά τα έχουν βρει σε όλα με τη διοίκηση του ΧΑ; Εν αναμονή λοιπόν!

→ Η SEC, συνεχίζοντας ανεπηρέαστη το έργο της, κατηγορεί τέσσερις χρηματιστές και έναν day trader για επενδυτική απάτη! Οι κύριοι αυτοί δρώντας οργανωμένα, υπέκλεπταν την εμπιστευτική ροή εντολών μεγάλων θεσμικών και χρηματιστηριακών εταιρειών, με αποτέλεσμα να εκτελούν συναλλαγές σε καλύτερες τιμές. Συμβαίνουν τέτοια πράγματα και στη χώρα μας; Όχι φυσικά(!) αλλά και αν γινόντουσαν μήπως θα ασχολείτο κανένας αρμόδιος;


Σχολιάστε εδώ