73,5% μπλόκο στην Τουρκία!

Στην ουσία η κοινή γνώμη απαιτεί πιο σκληρή γραμμή και στάση απ’ τις δύο κυβερνήσεις έναντι της Τουρκίας. Και θέτει ως προϋπόθεση στήριξης της τουρκικής υποψηφιότητας την επίλυση του Κυπριακού και το σταμάτημα των τουρκικών διεκδικήσεων στο Αιγαίο. Ενώ ζητά τη σύγκληση του Συμβουλίου των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, για εκτενή συζήτηση και συναπόφαση για τη στάση που θα πρέπει να κρατήσει η Ελλάδα το επόμενο διάστημα εν όψει της κρίσιμης ημερομηνίας της 3ης Οκτωβρίου, όταν θα πρέπει να ξεκινήσουν οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Τουρκίας.

Τα παραπάνω στοιχεία προκύπτουν από δημοσκόπηση που πραγματοποίησε για «ΤΟ ΠΑΡΟΝ» η εταιρεία «Κάπα Research» (τηλεφωνική, στην περιοχή της Αττικής, σε δείγμα 632 νοικοκυριών, στις 25 Αυγούστου).

Συγκεκριμένα:
• Το 73,5% των ερωτηθέντων ζητά απ’ την κυβέρνηση να καταψηφίσει την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αν δεν λυθούν πρώτα τα εκκρεμή ζητήματα στο Κυπριακό και στο Αιγαίο (ΠΙΝΑΚΑΣ 1).

Είναι δε χαρακτηριστικό, ότι το 8,5% ζητά να καταψηφιστεί σε κάθε περίπτωση η ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. Ενώ η πολιτική τόσο της κυβέρνησης Καραμανλή όσο και της προηγούμενης κυβέρνησης Σημίτη, που εκφράζεται με το «στηρίζουμε την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, επειδή συμβάλλει στη βελτίωση των ελληνοτουρκικών σχέσεων», δεν φαίνεται να συγκινεί την κοινή γνώμη, αφού συγκεντρώνει τη στήριξη μόλις του 15,6%.

Άλλωστε αυτό επιβεβαιώνεται και απ’ την απάντηση στο ερώτημα αν η πολιτική της προσέγγισης με την Τουρκία, που ακολουθεί η κυβέρνηση και είχε τηρήσει και η κυβέρνηση Σημίτη, πρέπει να συνεχιστεί (ΠΙΝΑΚΑΣ 2).

Όχι, να μη συνεχιστεί και να ακολουθήσουμε πιο σκληρή στάση, απαντά το 51,5%.

Να συνεχιστεί, αλλά με την προϋπόθεση άρσης των διεκδικήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, πιστεύει το 46,1%.

Ουσιαστικά δηλαδή το 97,6% (51,5% + 46,1%) διαφωνεί με την πολιτική προσέγγισης με την Τουρκία, εφόσον συνεχίζει τις διεκδικήσεις της στο Αιγαίο. Και είναι ένας σημαντικός παράγοντας αυτός, που πρέπει να ληφθεί υπόψη και να αναλυθεί τόσο απ’ την κυβέρνηση όσο και απ’ την αξιωματική αντιπολίτευση.

• Μεγάλο (ΠΙΝΑΚΑΣ 3) είναι και το ποσοστό που εκτιμά ότι πρέπει για το θέμα του χειρισμού των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας να συγκληθεί το Συμβούλιο των Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Θετικά («ναι» και «μάλλον ναι») απαντά το 81,6% (65,8% «ναι» και 15,8% «μάλλον ναι»). Και μόνο το 16,9% απαντά «όχι» και «μάλλον όχι».

• Σημαντικό ενδιαφέρον (ΠΙΝΑΚΑΣ 4) παρουσιάζει και το πώς η κοινή γνώμη αντιμετωπίζει συνολικότερα το ζήτημα της ένταξης της Τουρκίας στην Ε.Ε. απ’ τη σκοπιά των συμφερόντων της Κοινότητας.

Συγκεκριμένα το 58,5% πιστεύει πως η ένταξη της Τουρκίας δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα της Ε.Ε., έναντι του 35,7%, που πιστεύει το αντίθετο. Προκύπτει δηλαδή ότι η κοινή γνώμη και στην Ελλάδα ακολουθεί σ’ αυτό το θέμα, που εξελίσσεται σε μείζον στους κόλπους της Ε.Ε., τα αισθήματα της κοινής γνώμης χωρών-μελών όπως η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ιταλία κ.λπ.

Σε κάθε περίπτωση η ενταξιακή πορεία της Τουρκίας συναντά σοβαρά προβλήματα και η 3η Οκτώβρη δείχνει να είναι για την Άγκυρα ένας πολύ δύσκολος σκόπελος.

Όλα δείχνουν -και σε αυτό συγκλίνουν όλες οι πληροφορίες- ότι οι χώρες που θέτουν ως προϋπόθεση έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας την αναγνώριση της Κύπρου έχουν πετύχει τη στήριξη μιας φόρμουλας, η οποία σε γενικές γραμμές είναι ικανοποιητική για την Κύπρο και την Ελλάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, αυτό που προωθείται ως κοινή δήλωση των «25» -και θα γίνει επ’ αυτού εκτενής συζήτηση τόσο στο Συμβούλιο των Γενικών Αντιπροσώπων όσο και στους υπουργούς Εξωτερικών- είναι:
• Δήλωση, με την οποία θα απορρίπτεται η μονομερής τοποθέτηση της Τουρκίας, που αφορά στη μη αναγνώριση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό θεωρείται ως μια καλή βάση εκκίνησης μιας διεκδίκησης ακόμα πιο καθαρής τοποθέτησης των «25». Και κατά τις ίδιες πληροφορίες ικανοποιεί τον Πρόεδρο της Κύπρου Τ. Παπαδόπουλο, ο οποίος θα διεκδικήσει, έχοντας ως βάση αυτήν τη δήλωση:
• Πλήρη εφαρμογή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ένωσης της Τουρκίας με την Ε.Ε., δίχως καμιά άλλη διαπραγμάτευση και δίχως αναφορά στα περί αναγνώρισης ή μη της Κύπρου, δεδομένου ότι πιστεύει πως το κείμενο του Πρωτοκόλλου δεν αφήνει την παραμικρή αμφισβήτηση περί της αναγνώρισης, αντίθετα οδηγεί στη ντε φάκτο αναγνώριση.

Ο Τ. Παπαδόπουλος εκτιμά ότι μια τέτοια γραμμή διαπραγμάτευσης θα αποφέρει τελικά οφέλη, με δεδομένο μάλιστα το συνολικότερα βαρύ κλίμα που υπάρχει για την Τουρκία στους κόλπους της Ε.Ε. Και θεωρείται αδιανόητο να μη στηρίξει η Ελλάδα αυτήν τη διαπραγματευτική τακτική του Προέδρου της Κύπρου, ως ελάχιστη βάση διαπραγμάτευσης.

Σημειώνεται ότι αυτήν τη στρατηγική ευνοούν και οι εξελίξεις των τελευταίων -κυριολεκτικά- ημερών, όπως η επιστολή της υποψήφιας Καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ την Παρασκευή, σε συνδυασμό βεβαίως με τη στάση της Γαλλίας, Ολλανδίας, Αυστρίας.


Σχολιάστε εδώ