Φοβάται το 42% το ΠΑΣΟΚ…

Ωστόσο, σε περίπτωση που η κυβέρνηση θεσμοθετήσει το 42% στην εκλογή των δημάρχων ή και λίγο περισσότερο -ας πούμε, όπως μελετάται, 43% στην εκλογή και των νομαρχών- τότε τα πράγματα δυσκολεύουν για το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν και λογικά θα μπορούσε περισσότερο ο Συνασπισμός να επιδιώξει με αυτόν τον τρόπο συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ. Η κυβέρνηση ωστόσο ρίχνει πραγματική ζαριά. Και, όπως λένε στο ΠΑΣΟΚ, το αν πρασινίσει ή γίνει γαλάζιος ο εκλογικός χάρτης θα εξαρτηθεί από την πολιτική ατμόσφαιρα που θα έχουμε του χρόνου τον Οκτώβριο και από το πώς θα έχει διαμορφωθεί η συγκυρία για την κυβέρνηση. Αν η γενικότερη κυβερνητική πολιτική βαδίζει χωρίς πολλές πολλές εξάρσεις, έχει καλώς. Αν όμως οι αντιδράσεις του κόσμου είναι έντονες εξαιτίας των διαφόρων θεμάτων, κυρίως όμως της κακής οικονομικής κατάστασης, τότε το ΠΑΣΟΚ, με τους κατάλληλους χειρισμούς, μπορεί να βγει κερδισμένο απ’ αυτήν την ιστορία. Και τι θέλει το ΠΑΣΟΚ; Να δείξει ότι διατήρησε τις δυνάμεις του αφ’ ενός και αφ’ ετέρου ότι τις αύξησε κιόλας λιγάκι, γιατί, όπως λένε στελέχη του, ο Γιώργος δεν πρόκειται ούτε να βγει την επομένη να πανηγυρίσει για δήμους ή νομαρχίες που κέρδισε ή να ζητήσει εκλογές ή εν πάση περιπτώσει να διακηρύξει ότι πέφτει η κυβέρνηση. Ίσα ίσα, θέλει μια καλή εκλογική αναμέτρηση για να μην τον ζαλίζουν στη συνέχεια οι συνήθεις ύποπτοι ότι έχασε τη μάχη, την ευκαιρία και όλα όσα γίνονται σε αυτές τις περιπτώσεις.

Αυτοί που ασχολούνται στο ΠΑΣΟΚ με τις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές λένε πως ο Παπανδρέου θα πρέπει να εγκαινιάσει μια νέα τακτική. Να μην κάνει σφάλματα και παραλείψεις και κυρίως να μη δεχθεί πιέσεις από στελέχη του με τον έναν ή τον άλλον τρόπο. Και είναι χαρακτηριστικό αυτό που γράφαμε την προηγούμενη Κυριακή, ότι τον πίεσαν ορισμένοι στην τελευταία συνεδρίαση του ΠΣ να ανοίξει το θέμα των υποψηφιοτήτων νωρίς το καλοκαίρι, για να έχουν στην ουσία τον ίδιο όμηρο και απολογούμενο σε κάθε λογής αντιθέσεις που έχουν μεταξύ τους τα στελέχη του κόμματος. Και ο Παπανδρέου δεν έπεσε στην παγίδα, γι’ αυτό και δεν άνοιξε το κεφάλαιο αυτό για να έχει ήσυχο το κεφάλι του.

Τώρα στο ΠΑΣΟΚ σκέφτονται τρόπους ώστε να ελαχιστοποιήσουν τις πιθανές ζημιές. Ήδη το μέλος της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, Βάσω Τσιμπίδα, αναφέρει στο «Π» πως το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει, κατά τη γνώμη της, να λάβει σοβαρά όλες τις υποψηφιότητες που θα εκδηλωθούν, να τις περάσει από κόσκινο και να μην ανεχθεί αντάρτες υποψηφίους. Επίσης, δεν θα πρέπει να δεχθεί -και αυτό θα πει στη συνεδρίαση της επιτροπής τέλος Αυγούστου- ούτε πρώην βουλευτές, πρόεδροι ΔΕΚΟ, πρώην νομάρχες, όπως τονίζει, να είναι υποψήφιοι. «Χρειάζονται ειδικές μελέτες, όχι γενικοί κανόνες, ενώ σε ό,τι αφορά δήμους του λεκανοπεδίου Αθηνών, του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, θα πρέπει να είμαστε προσεκτικοί», αναφέρει χαρακτηριστικά η κ. Τσιμπίδα.

ΑΘΗΝΑ
Το ΠΑΣΟΚ δεν έχει κάνει ακόμη καμία συζήτηση για το ποιο στέλεχος θα υποστηρίξει, δίνοντάς του το χρίσμα του υποψηφίου δημάρχου. Αναζητείται πρόσωπο που θα συνδυάζει πολλές παραμέτρους μαζί, κάτι σε στιλ Μαίρης Ματσούκα, ας πούμε. Επιθυμία για υποψηφιότητα έχει εκφράσει ο Γιάννης Δημαράς. Διαφορετικά είναι για την υπερνομαρχία Αθηνών. Εδώ είναι καθαρά πολιτικό το ζήτημα και η επιλογή. Το ΠΑΣΟΚ δεν θέλει να χάσει την υπερνομαρχία, γιατί πολλά θα εξαρτηθούν σε επίπεδο εντυπώσεων.

Η εκ νέου υποψηφιότητα της Φ. Γεννηματά έρχεται σε αντίθεση με τα προσωπικά της σχέδια, καθώς σε περίπτωση που θέσει υποψηφιότητα και εκλεγεί, λόγω συνταγματικού κολύματος στη συνέχεια, δεν θα μπορεί να επιστρέψει στη Βουλή στις εκλογές του 2008 αλλά και του 2012, γιατί πιθανότητα οι εκλογές αυτές να μη γίνουν στην ώρα τους, δηλαδή να διεξαχθούν νωρίτερα. Και εδώ έρχεται το σενάριο που αναφέρει πως αν η ΝΔ κερδίσει τις εκλογές στην υπερνομαρχία Αθηνών ενδέχεται στη συνέχεια να κάνει και εθνικές εκλογές, έχοντας με το μέρος της την πλειοψηφία. Πάντως στενοί φίλοι της κ. Γεννηματά την έχουν συμβουλέψει να μη θέσει νέα υποψηφιότητα για τους παραπάνω λόγους.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Πρέπει να θεωρούν στο ΠΑΣΟΚ την υποψηφιότητα Αγραπίδη δεδομένη και γι’ αυτό στο πρώτο λιμάνι της χώρας τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ αποφεύγουν να κάνουν όνειρα. Μόνο πιθανή υποψηφιότητα εκ μέρους του Παναγιώτη Φασούλα θα μπορούσε να έδινε ελπίδες στο ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο ο κ. Φασούλας δεν έχει απαντήσει τι θα κάνει, γιατί δεν έχει ξεπεράσει ακόμη το βασικό πρόβλημα υγείας που αντιμετωπίζει ένα από τα δύο του παιδιά, το οποίο νοσηλεύεται στο εξωτερικό. Επόμενο είναι λοιπόν αυτή η καθυστέρηση να έχει θέσει σε συναγερμό άλλα στελέχη που επιθυμούν να είναι υποψήφιοι. Πάντως ο Μανώλης Μπεντενιώτης, που έχασε λόγω Κοσμίδη τον δήμο, κρατάει κλειστά τα χαρτιά του…

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Δήμος και νομαρχία θεωρούνται χαμένοι για το ΠΑΣΟΚ. Ιδίως στον δήμο του νομού το ΠΑΣΟΚ δεν έχει τα εχέγγυα να διεκδικήσει την πλειοψηφία. Ο Σπ. Βούγιας, που είναι επικεφαλής της αντιπολίτευσης στον δήμο, φαίνεται ότι έχει προκαλέσει την μήνιν αρκετών συντρόφων του, με αποκορύφωμα την πριν από λίγο διάστημα απομάκρυνση από τη δημοτική ομάδα των κ. Τσαρούχα και Τανιμανίδη. Μόλις την περασμένη Δευτέρα έγινε μια θυελλώδης συνεδρίαση της δημοτικής ομάδας, η οποία διεκόπη από την ξαφνική παρουσία των δύο απομακρυθέντων και γι’ αυτό η συνεδρίαση αναβλήθηκε για αύριο Δευτέρα, 29 Αυγούστου. Υποψήφιος στη θέση του κ. Βούγια για τον δήμο δεν έχει βρεθεί ακόμη. Φαίνεται όμως ότι στο τοπικό ΠΑΣΟΚ, με τη συνδρομή και των κορυφαίων στελεχών του, δημιουργούνται διάφορα, με αποτέλεσμα ο ένας να διαδίδει φήμες ότι ο άλλος θα πρέπει να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Έτσι μέχρι τώρα έχουν ακουστεί τα ονόματα του Γιάννη Μαγκριώτη, της Χρύσας Αράπογλου που παλαιά ήταν και πρόταση του Κ. Λαλιώτη αλλά και του Χάρη Καστανίδη. Τίποτα όμως απ’ όλα αυτά δεν έχει βάση, καθώς μέχρι τώρα δεν έχει γίνει επίσημα καμία συζήτηση είτε στη Θεσσαλονίκη είτε στη Χαριλάου Τρικούπη. Το όνομα πάντως που φλερτάρουν στελέχη του ΠΑΣΟΚ είναι του καρδιοχειρουργού Π. Σπύρου, ο οποίος ήταν υποψήφιος με το ΔΗΚΚΙ, πρόταση που έχει κάνει το στέλεχος του ΠΣ Βαγγέλης Παπαχρήστος.

ΗΡΑΚΛΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Ρεκόρ θετικών απόψεων συγκεντρώνει ο νυν δήμαρχος του ΠΑΣΟΚ Γιάννης Κουράκης. Οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις τού δίνουν πολύ υψηλά ποσοστά, της τάξης του 85%, στην προτίμηση των ψηφοφόρων και γι’ αυτό το λόγο το ΠΑΣΟΚ, για τα μάτια του κόσμου, θα είναι ο μοναδικός δήμος που θα κάνει προκριματικές εκλογές, προκειμένου να δείξει τις νέες διαδικασίες που ακολουθεί παρουσία και του κ. Παπανδρέου. Έτσι και αλλιώς ο κ. Κουράκης έχει πολύ δυνατούς οπαδούς, «χμερ» θα λέγαμε, και επειδή δεν πρόκειται να είναι κανείς άλλος υποψήφιος (γιατί δεν συγκεντρώνει κανείς άλλος τεράστια αποδοχή όπως ο σημερινός δήμαρχος), πολύ πιθανόν το ΠΑΣΟΚ να διεξάγει προκριματικές εκλογές στον νομό.

ΡΕΘΥΜΝΟ
Εδώ είναι πολύ σκούρα τα πράγματα για το ΠΑΣΟΚ, που χάνει συνεχώς τον δήμο. Ο δήμαρχος της πόλης εκλέγεται από τα χρόνια της χούντας συνεχώς και το ΠΑΣΟΚ δεν έχει βρει ακόμη τον εκλεκτό που θα μπορούσε να σπάσει το «σερί» του σημερινού δημάρχου, ο οποίος τα έχει καλά με όλους. Υπάρχουν όμως ορισμένα στελέχη από το ΠΑΣΟΚ που ενδιαφέρονται για να είναι υποψήφιοι, όπως οι κ. Μαρινάκης, Λαμπρινός και Φουντάκης.

ΧΑΝΙΑ
Πληροφορίες αναφέρουν πως υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ μπορεί να είναι ο σημερινός βουλευτής Μανόλης Σκουλάκης. Φαίνεται ότι το ενδεχόμενο αυτό το προωθεί το γραφείο του Γιώργου Παπανδρέου, καθώς έτσι ανοίγεται ένας δρόμος για τον Σήφη Βαλυράκη. Ο κ. Σκουλάκης διατείνεται ότι δεν θέλει να είναι υποψήφιος, αλλά μέχρι την ώρα που θα αρχίσουν οι διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ, λένε στη Χαριλάου Τρικούπη, μπορεί να έχει αλλάξει θέση. Την πιθανότητα ο κ. Σκουλάκης να κερδίσει τη μάχη των εκλογών του επόμενου Οκτωβρίου υποστηρίζουν και τοπικοί παράγοντες του νομού.

ΙΕΡΑΠΕΤΡΑ
Ο νυν δήμαρχος κ. Χριστοφακάκης είναι ανεξάρτητος, δεν πήρε χρίσμα από κανέναν και γενικώς δεν συγκρούεται με το ΠΑΣΟΚ όλα αυτά τα χρόνια. Πιθανόν ο κ. Χριστοφακάκης να επιθυμούσε στο ψηφοδέλτιό του πολλούς υποψηφίους από το ΠΑΣΟΚ για δημοτικούς συμβούλους, ίσως και την πλειοψηφία, τότε το ΠΑΣΟΚ υπάρχει περίπτωση να μη χρεωθεί μια ήττα στον δήμο. Τώρα προσέτρεξαν ορισμένοι και δήλωσαν υποψηφιότητα πριν ακόμη το ΠΑΣΟΚ ξεκινήσει τις διαδικασίες που έχει ορίσει, όπως έγινε στην Ιεράπετρα και τη Σητεία με τους κ. Μαστοράκη και Κουρουπάκη, γεγονός που έχει εκδηλωθεί και σε άλλους δήμους και η Χαριλάου Τρικούπη δεν θέλει να δεχθεί εκβιασμούς εκ των προτέρων. Σύμφωνα με πληροφορίες, όμως, ο κ. Κουρουπάκης φέρεται να κουβεντιάζει και με τη ΝΔ, αλλά δεν θέλει ταυτόχρονα να πολώσει και τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ.

ΑΓΙΟΣ ΝΙΚΟΛΑΟΣ
Ο δήμαρχος, ο κ. Λουκαράκης, είναι ανεξάρτητος ο οποίος στηρίχθηκε από τη ΝΔ τον Συνασπισμό και από ορισμένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Φαίνεται πως ο Συνασπισμός και τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ τον εγκαταλείπουν στις προσεχείς δημοτικές εκλογές και στον δήμο φέρονται να διεκδικούν το χρίσμα ο Γιάννης Δατσέρης, καθηγητής, ο Σπύρος Μασάρος, επίσης καθηγητής, ο Πανίκος Καρατζής, ο οποίος προέρχεται από αυτούς που φέρονται ότι θα αποχωρήσουν από το ψηφοδέλτιο του κ. Λουκαράκη, και πιθανόν ο κ. Ζερβός, πρώην δήμαρχος που ενδιαφέρεται να είναι ξανά υποψήφιος για τον δημαρχιακό θώκο.

ΜΑΡΟΥΣΙ
Μέχρι τώρα, ο νυν δήμαρχος Π. Τζανίκος υποστηρίζει ότι δεν πρόκειται να είναι ξανά υποψήφιος. Ψάχνουν στη δημοτική του ομάδα να βρουν εκείνο το στέλεχος που θα σηκώσει το σταυρό του μαρτυρίου, γιατί, όπως λένε δημοτικοί σύμβουλοι, βρίσκονται σε εξέλιξη διάφορες δικαστικές εκκρεμότητες. Συν του ότι οι αντάρτες του κ. Τζανίκου, που είχαν εκδηλωθεί στο παρελθόν, φαίνεται ότι είναι κοντά στον κ. Ρώτα, ο οποίος είχε πάρει στις προηγούμενες εκλογές 42%. Γρίφος για το ΠΑΣΟΚ είναι τι θα κάνει με την Σ. Σακοράφα.

Το ερώτημα είναι πώς θα αποδεχθεί το ΠΑΣΟΚ να είναι υποψήφια η κ. Σακοράφα όταν στις προηγούμενες εκλογές ήταν «αντάρτισσα». Αν το ΠΑΣΟΚ δεχθεί μια τέτοια περίπτωση, τότε θα είναι αναγκασμένο να δεχθεί και άλλες παρόμοιες υποψηφιότητες, άρα το κεφάλαιο Σ. Σακοράφα φαίνεται μάλλον «χλομό».

ΚΗΦΙΣΙΑ
Ο σημερινός δήμαρχος Νίκος Χιωτάκης φαίνεται, με τη μέχρι τώρα συγκυρία, ότι εκλέγεται από την πρώτη Κυριακή. Το ΠΑΣΟΚ αδυνατεί πολιτικά να υποστηρίξει μια δυνατή υποψηφιότητα, αν και ο μαθηματικός κ. Μπόζος θα κάνει ό,τι μπορεί. Από κει και πέρα, ως ανεξάρτητος υποψήφιος ενδέχεται να κατέβει ο κ. Βάρσος, ο οποίος, αν και προέρχεται από τον χώρο της ΝΔ, πρόσφατα ψήφισε στις εσωκομματικές εκλογές του ΠΑΣΟΚ για το συνέδριο, λένε, και πως έχει τις πλάτες του Απόστολου Κακλαμάνη, τον οποίο συνάντησε στο γραφείο του. Ο Συνασπισμός θα κατέλθει αυτόνομος με ένα νέο στέλεχος που φαίνεται ότι ενδιαφέρεται, τον κ. Κανακάκη, ενώ ψιθυρίζεται ότι ενδιαφέρεται και ο αδελφός του. Είναι θέμα οικογενειακής απόφασης! Αυτόνομη υποψηφιότητα θα έχει και το ΚΚΕ, με τον κ. Κατσένη, όπως ακούγεται.

ΑΙΓΑΛΕΩ
Η Δήμητρα Σπηλιοπούλου φαίνεται να ενδιαφέρεται να είναι υποψήφια από το ΠΑΣΟΚ, αλλά και πάλι το σκέφτεται. Θα παίξουν ρόλο, λέει, τι θα κάνει ο τοπικός Συνασπισμός και αν υπάρχει διάθεση για συνεργασία. Από εκεί και πέρα, ο Παναγιώτης Μπιτούνης, πρώην υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ, απ’ ό,τι λέγεται, δεν ενδιαφέρεται να είναι ξανά υποψήφιος. Το σύνθημα πάντως που θα έχει το τοπικό ΠΑΣΟΚ στον δήμο απέναντι στον κ. Καλογερόπουλο θα είναι: δείξτε μας ένα έργο. Η υποψηφιότητα πάντως του Γ. Δημαρά δεν προχώρησε και πλέον δεν υφίσταται.

ΙΛΙΟΝ
Η αποχώρηση του Βασίλη Κουκουβίνου, σημερινού δημάρχου, έχει ταυτόχρονα κινητοποιήσει τα στελέχη του δήμου και την οργάνωση και ήδη έχουν ενδιαφερθεί δύο στελέχη. Όχι επισήμως, αλλά παρασκηνιακώς. Ο ένας που προέρχεται από τον χώρο της εκπαίδευσης και είναι πρόεδρος δημοτικής επιχείρησης, ο Φώτης Μαρκόπουλος, λένε στον δήμο του Ιλίου ότι έχει πολλές πιθανότητες να είναι υποψήφιος απέναντι στον Νίκο Ζανέτο, ο οποίος είναι δημοτικός σύμβουλος της περιοχής με το ψηφοδέλτιο του κ. Κουκουβίνου, ο οποίος μάλλον θα του δώσει το δαχτυλίδι. Ο δεύτερος συγκεντρώνει τη συμπάθεια του κομματικού μηχανισμού. Υπάρχει και μια τρίτη υποψηφιότητα όχι όμως σοβαρή, όπως λένε τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ στο Ίλιο. Του Β. Τσεγκέρου, ο οποίος λένε ότι χρησιμοποιεί για άλλους λόγους την ενδεχόμενη υποψηφιότητά του. Ο Συνασπισμός είναι φιλικός προς το ΠΑΣΟΚ της περιοχής, άλλωστε υπάρχει και ένας δημοτικός σύμβουλος που έχει εκλεγεί με την πλειοψηφούσα παράταξη, ο κ. Μπατής.

ΠΕΡΙΣΤΕΡΙ
Όπως όλα δείχνουν, επικρατέστερος υποψήφιος από το ΠΑΣΟΚ, αν δώσει χρίσμα τελικώς το κόμμα, θα είναι ο Κ. Λαλένης. Γιατρός στο επάγγελμα. Σε περίπτωση όμως που το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να μη δώσει χρίσματα, τότε είναι πολύ πιθανό να εκδηλωθούν και άλλες υποψηφιότητες από το χώρο της παράταξης του κ. Λαλένη, αν και ο ίδιος κάλεσε τη δημοτική του ομάδα προκειμένου να ξεκαθαρίσει το τοπίο και την αμφισβήτηση που δεχόταν. Όπως σε κάθε δήμο έτσι και εδώ, ακούγονται και άλλα ονόματα μνηστήρων της δημαρχίας από το ΠΑΣΟΚ, όταν μάλιστα οι σχέσεις ορισμένων στελεχών μεταξύ τους δεν είναι οι καλύτερες στον συνδυασμό του κ. Λαλένη. Έτσι πρόσφατα υπήρξε κινητικότητα από την πλευρά του Δ. Κελάφα, καθηγητή με φροντιστήρια στην πόλη, ενώ κάποια στιγμή ενδιαφερόταν και ο Μ. Δούναβης, ενώ τώρα αναγκαστικά δηλώνει ότι τάσσεται στο πλευρό του επικεφαλής, αφού δεν βλέπει άλλον υποψήφιο επικρατέστερο. Ο νυν δήμαρχος Περιστερίου Ανδρέας Παχατουρίδης που εκλέχθηκε ως ανεξάρτητος χωρίς τη σημαία κανενός κόμματος πλην της υποστήριξης που είχε από το ΔΗΚΚΙ, θεωρείται δυνατό χαρτί για το ΠΑΣΟΚ. Δεν έχει προκαλέσει ποτέ συγκρούσεις πολιτικές με κανέναν, με όλους διατηρεί πολύ καλές και φιλικές σχέσεις και, γενικώς, επειδή έχει κάνει έργο στην πόλη του, θεωρείται πολύ πετυχημένος. Το βασικό του χαρτί δεν είναι τα κόμματα, αλλά ο απλός κόσμος που έχει συνεχώς μαζί του, αφού τους συναντά από το πρωί μέχρι το βράδυ κάθε μέρα. Και το ΠΑΣΟΚ αναφέρει ότι ο δήμαρχος Περιστερίου, απ’ ό,τι φαίνεται, κερδίζει ξανά τους δημότες του. Το σενάριο για την πιθανή υποψηφιότητα του κ. Τσοβόλα δεν έχει τύχη, καθώς οι δύο τους έχουν πολύ καλή σχέση, ο κ. Τσοβόλας ήταν ο μοναδικός αρχηγός που το 2002 είχε δώσει την υποστήριξή του στον κ. Παχατουρίδη και μέχρι τώρα ο δήμαρχος διατηρεί πολύ καλή σχέση μαζί του. Ίσως, λένε κάποιοι στο ΠΑΣΟΚ, θα μπορούσε να υποδειχθεί αντί του κ. Τσοβόλα ο υποστηριζόμενός του στις προηγούμενες εκλογές. «Και με αυτόν τον τρόπο έρχεται και πάλι κοντά μας ο Δημήτρης», λέει αρμόδιο στέλεχος της Χαριλάου Τρικούπη που επισκέφθηκε πρόσφατα την πόλη του Περιστερίου. Ο Συνασπισμός, αλλά ιδίως το ΚΚΕ της περιοχής, εκφράζονται φιλικά προς τη δημοτική αρχή και τον κ. Παχατουρίδη.

ΑΓ. ΑΝΑΡΓΥΡΟΙ
Στον δήμο αυτό που ο νυν δήμαρχος προέρχεται από το χώρο της ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ δύσκολα θα μπορέσει να βρει την άκρη. Μέχρι τώρα, ένα χρόνο πριν από τις δημοτικές εκλογές έχουν σκάσει μύτη περισσότεροι από τρεις υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ. Η Χαριλάου Τρικούπη έχει να αντιμετωπίσει μείζον εσωκομματικό πρόβλημα. Πρέπει να βρει τη χρυσή τομή, αλλά είναι τέτοιος ο λαβύρινθος που δύσκολα θα βρεθεί ο μίτος της Αριάδνης. Ο Χρήστος Κοκκινοβασίλης έχει πολλές πιθανότητες να πάρει το χρίσμα, γιατί ο Νίκος Ταμπακίδης έχει «πλακωθεί» σοβαρά με τα στελέχη του ΠΑΣΟΚ.

ΧΑΪΔΑΡΙ
Ο Κυριάκος Ντηνιακός θα είναι και πάλι υποψήφιος, για πολλοστή φορά. Δήμαρχος που στο παρελθόν είχε αναμορφώσει την πόλη του, αλλά που τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια στασιμότητα στο έργο του. Το παιχνίδι εδώ θα παιχτεί στις συνεργασίες, αλλά το δυστύχημα είναι πως ο τοπικός Συνασπισμός δεν θέλει ούτε ζωγραφιστά τα τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ. Το ερώτημα είναι αν ο ίδιος θέλει να είναι υποψήφιος και αυτήν τη φορά.

ΚΟΡΥΔΑΛΛΟΣ
Αδιαμφισβήτητη η υποψηφιότητα του δημάρχου Στέφανου Χρήστου από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για έναν από τους πλέον επιτυχημένους δημάρχους της τελευταίας εικοσαετίας στην ευρύτερη περιοχή του Πειραιά, και θεωρείται περίπου βέβαιο ότι και στις επόμενες εκλογές ο Κορυδαλλός δεν θα αλλάξει δήμαρχο. Ο συνδυασμός του Στέφανου Χρήστου ήδη έχει ενισχυθεί με την υποψηφιότητα Πρωτόπαππα ο οποίος κατέβαινε ως «αντάρτης» του ΠΑΣΟΚ στην Νίκαια και έπαιρνε πάντα ποσοστό που ξεπερνούσε 10%. Με την κίνησή του αυτή ο Χρήστου δεν ισχυροποιεί μόνο τον δικό του συνδυασμό αλλά συσπειρώνει και την υποψηφιότητα του εκλεκτού του ΠΑΣΟΚ στον δήμο Νίκαιας, αφού δεν θα υπάρχει πλέον «αντάρτικο» από την ίδια παράταξη. Με ένα σμπάρο δύο τρυγόνια δηλαδή…

ΑΓ. ΒΑΡΒΑΡΑ
Αδιαμφισβήτητα πετυχημένος δήμαρχος ο κ. Μήχος. Εδώ κανείς από το ΠΑΣΟΚ δεν κινείται εις βάρος του δημάρχου. Το ΠΑΣΟΚ πρέπει να θεωρεί από τώρα ότι η Αγία Βαρβάρα θα είναι μια πόλη που δεν πρόκειται να τη χάσει εκλογικά, αφού ο κ. Μήχος σχεδόν τα έχει «τσιμεντάρει» όλα!

ΚΕΡΑΤΣΙΝΙ
Εδώ τα πράγματα είναι λίγο μπερδεμένα. Τι εννοώ; Πως ο σημερινός δήμαρχος κ. Σαράφογλου, όπως λένε τα στελέχη του τοπικού ΠΑΣΟΚ, θέλει να είναι υποψήφιος βουλευτής στις επόμενες εκλογές. Ως εκ τούτου, αν ο ίδιος καταφέρει και κλειδώσει την υποψηφιότητά του από τώρα, τότε ενδέχεται να μην κατέβει ξανά υποψήφιος δήμαρχος, αλλά να υποστηρίξει όποιον υποδείξει το κόμμα. Εκείνος που ενδιαφέρεται εντόνως να είναι και πάλι υποψήφιος, όμως αυτή τη φορά όχι ως «αντάρτης», αλλά με την επίσημη βούλα του ΠΑΣΟΚ, είναι ο Χρ. Σαλαλές. Στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές είχε συγκεντρώσει 21% και ο Σαράφογλου 25%. Καταλαβαίνετε τι έγινε. Τώρα μπορεί τα πάθη και τα μίση να μην έχουν καταλαγιάσει ακόμη, αλλά φαίνεται πως υπάρχει φως στο τούνελ.

ΔΡΑΠΕΤΣΩΝΑ
Ο Γ. Αραδιάδης είναι δήμαρχος σήμερα, αλλά υπάρχουν πολλοί μνηστήρες που διεκδικούν τη θέση του δημάρχου. Πρόκειται για τους Γ. Τσιρίδη, ο οποίος ήταν ξανά υποψήφιος, και Χρονόπουλο, πρώην δήμαρχο. Τον γόρδιο δεσμό θα λύσει ο Αλέκος Παπαδόπουλος, καθώς οι εξελίξεις δεν φαίνονται ευοίωνες. Εδώ ο Συνασπισμός θα παίξει ρόλο, αλλά όχι με το ΠΑΣΟΚ, καθώς θα στραφεί προς τον υποψήφιο του ΚΚΕ κ. Μπεάζογλου.

ΠΕΡΑΜΑ
Ο Γιάννης Γλύκας από το ΠΑΣΟΚ έχασε την προηγούμενη φορά για περίπου 100 ψήφους από τον κ. Λαγουδάκο που εκλέχθηκε δήμαρχος με τη ΝΔ.

ΣΑΛΑΜΙΝΑ
Σημερινός δήμαρχος είναι ο Βαγγέλης Αγαπίου, ο οποίος προέρχεται από τον κυβερνητικό χώρο. Εκείνος όμως που ενδιαφέρεται από το ΠΑΣΟΚ για υποψήφιος δήμαρχος είναι ο Γ. Τσαβαρής, δημοτικός σύμβουλος της περιοχής. Το πρόβλημα εδώ είναι όχι τόσο στο ΠΑΣΟΚ, που έτσι και αλλιώς φαίνεται να μην έχει ελπίδα, αλλά στον νυν δήμαρχο που φαίνεται ότι θα αντιμετωπίσει έναν αντάρτη κόντρα στη δική του υποψηφιότητα, τον Θ. Μακρή πρώην δήμαρχο Σαλαμίνας.

ΑΜΠΕΛΑΚΙΑ
Στο δεύτερο δήμο της Σαλαμίνας θα είναι σίγουρα υποψήφιος του ΠΑΣΟΚ ο πρώην δήμαρχος της περιοχής, Μάριος Τραυλός, που θεωρείται φαβορί και μάλιστα όλοι αναγνωρίζουν πως ήταν μεγάλο λάθος η μη επιλογή του στις προηγούμενες εκλογές!

ΝΙΚΑΙΑ
Από την πρώτη στιγμή ο τοπικός βουλευτής Γιάννης Διαμαντίδης έχει δηλώσει σε όλους τους τόνους ότι δεν ενδιαφέρεται να είναι υποψήφιος δήμαρχος. Όμως εκείνος που «παίζει» και θέλει να είναι ξανά υποψήφιος, αν και στις τελευταίες εκλογές ηττήθηκε από τον κ. Μπενετάτο του ΚΚΕ, είναι ο πρώην δήμαρχος κ. Τράπαλης. Το ΠΑΣΟΚ όμως έχει αντίθετη άποψη και δεν φαίνεται προς το παρόν να κάνει το χατίρι του κ. Τράπαλη. Μια πληροφορία της τελευταίες στιγμής είναι ότι η Χαριλάου Τρικούπη ίσως κλείσει το μάτι στον δήμαρχο του ΚΚΕ κ. Μπενετάτο και δεν αποκλείεται να γίνει η έκπληξη της συνεργασίας των δυο κομμάτων της αντιπολίτευσης, για ευνόητους λόγους. Στη Νίκαια, όμως, φαίνεται ότι θέλει να είναι υποψήφιος και ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παν. Κρητικός, ο οποίος όμως πριν απ’ όλα θέλει, όπως λένε οι πληροφορίες, η υποψηφιότητά του να έχει εκείνες τις προϋποθέσεις που μπορεί να έχουν θετική κατάληξη. Την υποστήριξη όλων των πλευρών και όχι μόνο του μισού ΠΑΣΟΚ.

ΡΕΝΤΗΣ
Είναι ένας ακόμη δήμος που το ΠΑΣΟΚ θα απλώσει χείρα φιλίας στον Συνασπισμό, δείχνοντας εξ ανάγκης τη «βαθιά του» φιλία. Έτσι φαίνεται πως η Χαριλάου Τρικούπη καταλήγει στο να μην κατεβάσει δικό της υποψήφιο, αλλά να υποστηρίξει τον δήμαρχο του Συνασπισμού κ. Ιωακειμίδη.

ΒΥΡΩΝΑΣ
Ο σημερινός δήμαρχος Νίκος Χαρδαλιάς έχει ξεπεράσει προ πολλού τον πήχη και γι’ αυτό η Χαριλάου Τρικούπη αναζητά πρόσωπο που θα μπορούσε ενδεχομένως να συσπειρώσει τις ευρύτερες δημοκρατικές δυνάμεις, όπως συνηθίζει να λέει. Έτσι, δεν αποκλείεται ο μέχρι τώρα αρχηγός της Δημοτικής, ο Ρογκάκος του ΚΚΕ, να παραδώσει τα σκήπτρα στον Σπηλιωτόπουλο, πνευμονολόγο στο επάγγελμα. Υποψήφιος του Συνασπισμού θα είναι ο κ. Σάρολας. Του ΠΑΣΟΚ ο Π. Κόνσουλας. Αν και αρχικώς υπήρχε η ιδέα, αλλά φαίνεται ότι δεν προχώρησε, να τεθούν υποψήφιοι στον δήμο κάποιοι πρώην βουλευτές, όπως οι κ. Τ. Μαντέλης και Λ. Κανελλόπουλος. Ο τελευταίος δεν ενδιαφέρεται, λέει, αντίθετα από τον κ. Μαντέλη που φαίνεται ότι πιέζει καταστάσεις.

ΗΛΙΟΥΠΟΛΗ
Από τους μακροβιότερους δημάρχους του Λεκανοπεδίου, ο Θόδωρος Γεωργάκης δηλώνει την πρόθεσή του να διεκδικήσει την εκλογή του για πέμπτη (!) φορά, λέγοντας ότι «το 2010 δεν θα είμαι υποψήφιος».

Με σημαντικό έργο στην πόλη, κατάφερε να εκλεγεί τέσσερις φορές συγκεντρώνοντας την υποστήριξη πολιτών που προέρχονται από όλα τα κόμματα και όχι μόνο από το ΠΑΣΟΚ του οποίου αποτελεί σταθερή επιλογή τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια. Από πλευράς Χαρ. Τρικούπη, δεν θεωρούν δυνατή την για πέμπτη φορά επανεκλογή του, δεδομένης και της κόπωσης του εκλογικού σώματος. Από τα ονόματα πιθανών διεκδικητών του χρίσματος, σε περίπτωση αποχώρησης του Θ. Γωργάκη, μεταξύ άλλων αναφέρονται ο πρώην πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κ. Λύτρας, δικηγόρος, ο πρώην αντιδήμαρχος Δ. Πανταζόπουλος, συνδικαλιστής δάσκαλος, ο νυν πρόεδρος του ΔΣ Χρήστος Αποστολόπουλος, γιατρός, και ο νυν αντιδήμαρχος Γιώργος Αναστόπουλος, παλιό στέλεχος με θητεία στη Χαριλάου Τρικούπη, νομαρχιακός σύμβουλος από το 1994 έως το 1998, έχει αναλάβει διάφορες δημόσιες θέσεις, ενώ διετέλεσε στο υπουργείο Εξωτερικών διευθυντής του πολιτικού γραφείου του Γιώργου Παπανδρέου, με τον οποίο διατηρεί προσωπική και πολιτική φιλία.

Από την πλευρά της Νέας Δημοκρατίας, ο σημερινός επικεφαλής, Γιάννης Αναγνώστου, που ηττήθηκε δύο φορές από τον Θ. Γεωργάκη, έχει ανακοινώσει την πρόθεσή του να είναι και πάλι υποψήφιος, ενώ το χρίσμα διεκδικούν επίσης ο άλλοτε επικεφαλής της παράταξης Τάσος Κωνσταντέας, που επίσης έχασε στις εκλογές του 1998 και ο Τάσος Ευσταθίου, αντιπρόεδρος σήμερα του ΔΣ του ΟΣΕ. Ωστόσο το κυβερνών κόμμα έχει εξετάσει και την περίπτωση να αναθέσει το φορτίο της διεκδίκησης της δημαρχίας, ενός από τους μεγαλύτερους και σημαντικότερους δήμους της χώρας, σε ένα προβεβλημένο κεντρικό στέλεχος. Αλλά μπροστά στην απροθυμία που συνάντησε, συζητάει πλέον και το ενδεχόμενο να μη δώσει σε κανέναν το χρίσμα, θεωρώντας ότι η Ηλιούπολη είναι χαμένη υπόθεση για τη ΝΔ.

Το ΚΚΕ μάλλον οδηγείται στην επανάληψη της υποψηφιότητας του Δημήτρη Καλτσώνη, που είναι επαγγελματικό στέλεχος στα γραφεία της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κόμματος, αν και έχει ακουστεί και το όνομα της δημοτικού συμβούλου συνδικαλίστριας Χρυσούλας Λαμπούδη.

Ο ΣΥΝ προβάλλει και πάλι την υποψηφιότητα του Κώστα Κονδύλη, οποίος έχει σημαντική δραστηριότητα, σε αντίθεση με άλλους επικεφαλής της παράταξης στο παρελθόν.

Ο «αντάρτης» του 2002, Ευάγγελος Γεωργάκης, έχει σχεδόν εξαφανιστεί από το ΔΣ μετά την προειδοποίηση από το ΠΑΣΟΚ ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί αυτονομήσεις, αλλά κυρίως μετά την απώλεια της υποστήριξης όσων τον είχαν ακολουθήσει ως αντίπαλο του Θ. Γεωργάκη.

ΑΓ. ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ
Φαίνεται να υπάρχει συνεργασία της δημοτικής παράταξης του ΠΑΣΟΚ, της οποίας ηγείται ο τέως δήμαρχος Β. Γιαννακόπουλος, και του Συνασπισμού με επικεφαλής τον κ. Σταθόπουλο. Έκπληξη όμως μπορεί να αποτελέσει για το ΠΑΣΟΚ η υποψηφιότητα του πρώην βουλευτή Γιώργου Δασκαλάκη.

ΓΑΛΑΤΣΙ
Ο «αντάρτης» των προηγούμενων εκλογών και σημερινός δήμαρχος κ. Τούντας φαίνεται ότι εξασφαλίζει το χρίσμα, αλλά δεν αποκλείεται στελέχη της παράταξης του τέως δημάρχου Β. Παπαδιονυσίου να συγκροτήσουν δικό τους συνδυασμό.

ΓΛΥΦΑΔΑ
Ούτε λίγο ούτε πολύ, έξι μνηστήρες, τοπικά στελέχη του ΠΑΣΟΚ, διεκδικούν την ευλογία της Χαριλάου Τρικούπη. Ο νυν δήμαρχος Στ. Σφακιανάκης αμφισβητείται έντονα, ακόμη και από τον πρόεδρο του δημοτικού συμβουλίου, ο οποίος επίσης διεκδικεί το χρίσμα. Ανάμεσα στους άλλους επίδοξους υποψηφίους είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος του ΟΣΚ Μ. Μπαλτάς, ο τέως διευθύνων σύμβουλος της ΕΘΕΛ Κ. Κόκκορης, και ο πρόεδρος του πολιτιστικού κέντρου των εργαζομένων της Ολυμπιακής Βασίλης Τσιτσιρίγκος.

ΥΜΗΤΤΟΣ
Δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα επαναδιεκδικήσει την εκλογή του ο νυν δήμαρχος Δημ. Αριανάς. Δυναμική φαίνεται η υποψηφιότητα της δημοτικής συμβούλου Νάνσυς Γώγου, ενώ δεν φαίνεται να έχει τύχη για το χρίσμα ο κ. Νικητάκης, «αντάρτης» των προηγουμένων εκλογών και στενός συνεργάτης του κ. Πρωτόπαπα.

ΒΡΙΛΗΣΣΙΑ
Ο δήμαρχος Αρ. Ντινόπουλος, ο οποίος εξελέγη με τη ΝΔ, φαίνεται ότι μέχρι στιγμής δεν έχει αντίπαλο. Ο λόγος είναι γιατί και «αντάρτες» δεν έχει να αντιμετωπίσει από τον ίδιο πολιτικό χώρο, αλλά και οι αντίπαλοί του από το ΠΑΣΟΚ θεωρούνται χαμηλής πτήσης. Ενδιαφέρονται και πάλι να είναι υποψήφιοι ο κ. Λώλας, πρώην δήμαρχος, στο ίδιο ψηφοδέλτιο μαζί με τον «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ Τ. Χριστάκη, όμως αυτό που ακούγεται έντονα τώρα που μπαίνουμε σε παρατεταμένη προεκλογική περίοδο είναι ότι το ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται να παίξει ίσως με τον Νίκο Έξαρχο πρώην γ.γ. Αθλητισμού, ο οποίος απ’ ό,τι φαίνεται ενδιαφέρεται, αλλά μπορεί στο τέλος να επικρατήσουν και άλλες λύσεις, προκειμένου να μη φανεί ότι χάθηκε ξανά ο δήμος από τη ΝΔ. Η λύση είναι στον κ. Ντινόπουλο, αφού οι συνεργασίες είναι υπόγειες. Και αυτό γιατί η μέχρι τώρα αντιπολίτευση του κ. Ντινόπουλου έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στον κόσμο, επειδή μπλοκάρανε ορισμένα έργα ανάπλασης στην περιοχή. Από το ΚΚΕ θα είναι υποψήφιος ο Φάνης Αρχιμανδρίτης.

ΜΟΣΧΑΤΟ
Το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ θα δοθεί στον σημερινό δήμαρχο Τ. Παπαντώνη, αφού απέσυρε το ενδιαφέρον του ο Θανάσης Ντερέκας μετά την εκλογή του στη θέση του γραμματέα του Περιφερειακού Συμβουλίου Αττικής του ΠΑΣΟΚ. Όμως, η υποψηφιότητα του προερχόμενου από το ΠΑΣΟΚ Θωμά Πέππα φαίνεται να μειώνει σημαντικά την επιρροή του νυν δημάρχου.

ΚΑΛΛΙΘΕΑ
Το χρίσμα πάει πάλι στον Κ. Ασκούνη, αλλά πιθανή υποψηφιότητα του ανεξάρτητου δημοτικού συμβούλου Δανιήλ Γάλλου, γιου του παλαιού δημάρχου του ΚΚΕ, δεν αποκλείεται να διεμβολίσει όλους τους χώρους

ΝΕΑ ΣΜΥΡΝΗ
Φαβορί για το χρίσμα του ΠΑΣΟΚ ο νυν δήμαρχος Γ. Κουτελάκης (από τον χώρο του ΣΥΝ), αλλά τελευταία εκδήλωσε ενδιαφέρον και ο Κρίτων Βασιλικόπουλος, πρώην μέλος της ΚΕ του ΠΑΣΟΚ.

ΝΕΑ ΙΩΝΙΑ
Ο νυν δήμαρχος Γιάννης Χαραλάμπους έχει την υποστήριξη όλου του κομματικού μηχανισμού και του ιδίου του Γιώργου Παπανδρέου, αφού στον δήμο, στον οποίο είναι επικεφαλής ο κ. Χαραλάμπους, το ΠΑΣΟΚ επέλεξε με πολιτικά κριτήρια να συνεδριάσει σε δημοτική του αίθουσα το Πολιτικό Συμβούλιο στην αρχή του καλοκαιριού. Ως εκ τούτου, ο κ. Χαραλάμπους θα πάρει ξανά το χρίσμα από το ΠΑΣΟΚ, ενώ επικεφαλής του ψηφοδελτίου της ΝΔ είναι ο κ. Κουκουλάρης, ο οποίος καιροφυλακτεί. Οι μέχρι τώρα πρωτοβουλίες τους φαίνεται, απ’ ό,τι λέγεται στην τοπική κοινωνία, ότι έχουν ακουμπήσει μερίδα του κόσμου της πόλης.

ΠΑΤΡΑ
Στην αχαϊκή πρωτεύουσα το ΠΑΣΟΚ έχει κάθε λόγο να πιστεύει ότι θα συνεχίσει την παράδοση του Α. Καράβολα. Αυτή τη στιγμή όπως οι περισσότεροι λένε ότι ο Α. Φούρας είναι φαβορί. Τα μαχαίρια έχουν βγει για τα καλά, καθώς ο αντιδήμαρχος Δημήτρης Πεφάνης δήλωσε πρόσφατα στα κανάλια ότι αν κατέβει ο Φούρας τότε και εκείνος θα φτιάξει δικό του ψηφοδέλτιο «αντάρτικο», γιατί ο Φούρας, όπως είπε, είναι κάτοικος Ν. Σμύρνης και όχι κάτοικος Πατρών και δεν γνωρίζει τα προβλήματα της πόλης. Εκείνο που θα τον μεταπείσει είναι μόνο αν μέσω εσωκομματικών διαδικασιών επιλεγεί άλλος υποψήφιος. Τότε είναι αναγκασμένος να πειθαρχήσει με την επιλογή του κόμματος. Οι μνηστήρες όμως είναι πολλοί. Ακούγεται ότι ενδιαφέρονται οι αντιδήμαρχοι Γιώργος Λάζαρης και Γιάννης Κασσίμης, ενώ έχει ακουστεί το όνομα του πρώην υφυπουργού Γ. Θωμά, ο οποίος κάνει συχνά-πυκνά παρεμβάσεις για θέματα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, καθώς και το όνομα της Χριστίνας Μανωλοπούλου, η οποία ήταν επιλογή Γιώργου Παπανδρέου την τελευταία στιγμή στο ψηφοδέλτιο του ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εκλογές. Στη Νέα Δημοκρατία πολλοί δεν θέλουν τον πρώην δήμαρχο Β. Φλωράτο, όμως όλες οι πληροφορίες λένε ότι αυτός θα είναι τελικά ο υποψήφιος που θα κατεβάσει η ΝΔ. Άλλες λύσεις που ακούγονται είναι του Δημήτρη Αϊβαλή, πρώην περιφερειάρχη στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, της Λένας Καλετζώτη, δημοτικής συμβούλου, ενώ χωρίς να φαίνεται προσπαθεί να παίξει σημαντικό ρόλο και η Νατάσσα Ράγιου, πρώτη σε ψήφους δημοτική σύμβουλος στο ψηφοδέλτιο του κ. Φλωράτου. ΣΥΝΑΣΠΙΣΜΟΣ: ΚΙΝΗΣΗ ΠΟΛΙΤΩΝ με επικεφαλής τον Ηλία Γρηγόρη και το ΚΚΕ αυτόνομο. Αν δεν υπάρχει όνομα-έκπληξη, τότε ο συνδυασμός «Πάτρα μπροστά ενωμένη», χωρίς τον βουλευτή Παναγιώτη Κοσιώνη που ήταν επικεφαλής, αλλά με πιθανό υποψήφιο τον δημοτικό σύμβουλο Κώστα Πελετίδη, γιατρό στο επάγγελμα.

ΑΙΓΙΟ
Ο Δήμος Αιγίου είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος δήμος του νομού Αχαΐας μετά τον Δήμο Πατρέων και σίγουρα υπάρχει έντονο ενδιαφέρον τόσο από τους βουλευτές όσο και τα κομματικά όργανα του ΠΑΣΟΚ. Ο σημερινός δήμαρχος Γιώργος Περπής (δικηγόρος) με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να συγκεντρώνει τις μεγαλύτερες πιθανότητες να στηριχθεί από το ΠΑΣΟΚ, ενώ έχει δεδομένη τη στήριξη του Συνασπισμού, μετά και την τελευταία επίσκεψη του Αλέκου Αλαβάνου στην πόλη του.

Ωστόσο, από το χώρο του ΠΑΣΟΚ υπάρχει το έντονο ενδιαφέρον του κομματικού στελέχους Σπύρου Παπαδόπουλου (δικηγόρου), που φιλοδοξεί να «κληρονομήσει» την παράταξη ΔΑΔΔΑ του αείμνηστου δημάρχου Αλέκου Μέγαρη.

Πάντως, τις τελευταίες εβδομάδες κυριαρχεί ένα σενάριο που ανατρέπει τα δεδομένα, μιας πιθανής καθόδου του ιατρού-χειρουργού Τάκη Ανδρικόπουλου, που είναι σήμερα ο 1ος δημοτικός σύμβουλος του νυν δημάρχου. Ακούγεται, χωρίς να έχει επιβεβαιωθεί, ότι μια πιθανή του κάθοδο στηρίζουν οι βουλευτές Ανδρέας Φούρας και Κώστας Σπηλιόπουλος, που έχουν μεγάλη εκλογική δύναμη στην περιοχή.

Περίπλοκα είναι τα πράγματα στον χώρο της ΝΔ με το προβάδισμα να ανήκει στον σημερινό επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Στάθη Θεοδωρακόπουλο (δικηγόρο), ωστόσο ο ίδιος φαίνεται ότι δεν επιθυμεί ανάμειξη του κόμματος.

Βέβαια, στο παρασκήνιο έχει επανέλθει το όνομα του τέως δημάρχου Λεωνίδα Σιαβελή (επιχειρηματία) ως μια ενωτική υποψηφιότητα της ΝΔ μετά την εκδήλωση «αδυναμίας» καθόδου από τον σημερινό επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Αποστόλη Καραφωτιά (ιατρός).

Από το ΚΚΕ σίγουρη θεωρείται και πάλι η υποψηφιότητα του Σωτήρη Κολοκοτρώνη (προέδρου του σωματείου οικοδόμων).

ΑΚΡΑΤΑ
Όλα δείχνουν ότι κερδίζει τις εκλογές από τον αʼ γύρο ο σημερινός δήμαρχος Ακράτας Πάνος Μελής (αρχιτέκτονας). Μπορεί να προέρχεται από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ, ωστόσο διατηρεί τις αυτοδιοικητικές αποστάσεις του από τα κόμματα. Το 2002 εκλέχθηκε μ’ ένα ψηφοδέλτιο ανεξάρτητο και με συμμετοχή τοπικών στελεχών απ’ όλα τα κόμματα.

«Παραφωνία» από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ αποτελεί ο σημερινός επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Κων/νος Γιαννόπουλος, που ασκεί «σκληρή» αντιπολίτευση στη δημοτική αρχή.

Προς το παρόν, από τον χώρο της ΝΔ δεν γνωρίζει κανείς αν θα θέσει εκ νέου υποψηφιότητα ο σημερινός επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Κωνσταντίνος Γκούμας (συνταξιούχος δημοτικός υπάλληλος).

ΔΙΑΚΟΠΤΟ
Τον Δήμο Διακοπτού κέρδισε το ΠΑΣΟΚ στο «νήμα», μόλις για καμιά τριανταριά ψήφους, με τον πολιτικό μηχανικό Γιώργο Μακρή. Είναι δεδομένη η εκ νέου στήριξή του, αλλά υπάρχουν πάντα λεπτές τοπικές ισορροπίες. Πάντως, από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ δεν έχει μέχρι σήμερα διαφανεί άλλη δημαρχιακή υποψηφιότητα, εκτός από ενωτικές προσπάθειες του κομματικού χώρου από το τοπικό στέλεχος Αρίστο Νικολακόπουλο (επιχειρηματία) και άλλων.

Αντίπαλο ο κ. Μακρής από τη ΝΔ θα έχει τον σημερινό επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Τάκη Βασιλείου (επιχειρηματία), συγγενή του βουλευτή Θεόφιλου Βασιλείου.

ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ
Το ΠΑΣΟΚ σίγουρο έχει τον Δήμο Συμπολιτείας, με την τρίτη κατά σειρά εκλογή του Δημήτρη Καλογερόπουλου (τελωνειακού) και από τον αʼ γύρο των εκλογών. Πάντα με κινήσεις έξυπνες στη δημοτική σκακιέρα ο κ. Καλογερόπουλος έχει καταφέρει να «εξαφανίσει» τους εσωκομματικούς αντιπάλους και να «κλέβει» στελέχη με δυναμική από τους άλλους χώρους.

Αυτήν τη στιγμή, ο κ. Καλογερόπουλος είναι χωρίς αντίπαλο, αλλά ακούγεται έντονα από τον χώρο της ΝΔ το όνομα του Γιάννη Διαμαντόπουλου (δασκάλου), διευθυντή του πολιτικού γραφείου του Σπήλιου Σπηλιωτόπουλου. Δεν αποκλείεται να «επιστρατευθεί» και πάλι ως υποψήφια δήμαρχος η σημερινή επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ντόρα Κατσωνοπούλου (αρχαιολόγος).

ΑΙΓΕΙΡΑ
Το ΠΑΣΟΚ θεωρεί δεδομένη την τρίτη επανεκλογή του νυν δημάρχου Αιγείρας Δημήτρη Μυλωνά (μηχανικού), που πάντα κατέρχεται ως ανεξάρτητος υποψήφιος με τη συμμετοχή στελεχών απ’ όλα τα κόμματα. Ωστόσο, κανείς δεν μπορεί να γνωρίζει τα «αποτελέσματα» της φημολογούμενης «βεντέτας» που έχει ανοιχθεί με το «δεξί χέρι» του Κ. Καραμανλή, τον Γιάννη Αγγέλου.
Από τη ΝΔ, μετά τη δήλωση «εγκατάλειψης» των δημοτικών από τον δικηγόρο Ανδρέα Οικονόμου, εκδήλωσε το έντονο ενδιαφέρον ο Πάνος Γιαννούλης (επιχειρηματίας).

ΕΡΙΝΕΟΣ
Δεν είναι βέβαιη η επανεκλογή του σημερινού δημάρχου Ερινεού Λευτέρη Κληρονόμου (τέως στελέχους κατασκευαστικών εταιρειών). Σημειώνεται ότι ο κ. Κληρονόμος θα κατέλθει και πάλι ως ανεξάρτητος, παρʼ ότι είναι γαμπρός του ο Νίκος Παπανδρέου και ο αδελφός του έχει διατελέσει ευρωβουλευτής του ΠΑΣΟΚ.

Τη ΝΔ φαίνεται να την ταλανίζει το δίλημμα αν θα στηρίξει τον σημερινό επικεφαλής της μείζονος μειοψηφίας Ανδρέα Βαρνακιώτη ή τον επικεφαλής της ελάσσονος μειοψηφίας Βασίλη Σταθακάρο.

ΑΓΡΙΝΙΟ
Ο μέχρι σήμερα δήμαρχος Αγρινίου Ε. Σώκος, που έχει εκλεγεί με τη σημαία του ΠΑΣΟΚ τρεις τετραετίες, φαίνεται ότι αυτήν τη φορά προβληματίζεται για το αν θα πρέπει να διεκδικήσει τέταρτη θητεία στον δήμο ή να διεκδικήσει τη Νομαρχία Αιτωλοακαρνανίας. Ιδέα που μάλλον τον γοητεύει περισσότερο. Σε κάθε περίπτωση από τη δική του απόφαση θα εξαρτηθούν και οι υπόλοιπες υποψηφιότητες. Έτσι σε περίπτωση που ο κ. Σώκος δεν θα είναι ξανά υποψήφιος στον δήμο, τότε το όνομα που ακούγεται είναι του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Χρ. Σμυρλή Λιακατά, κουμπάρου του κ. Σκανδαλίδη. Για τον Νομό Αιτωλοακαρνανίας ακούγεται και το όνομα του κ. Π. Κουρουμπλή, σε περίπτωση που δεν μετακομίσει ο κ. Σώκος. Και αν γίνει έτσι, τότε ο κ. Παπανδρέου φαίνεται ότι εξαργυρώνει την άδικη ποινή που επέβαλε τότε με την ιστορία του Πάχτα και τον διέγραψε από τα ψηφοδέλτια του κόμματος.

ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ
Εδώ, εκείνος που ενδιαφέρεται να διεκδικήσει τον δήμο είναι ο γιατρός Γ. Αναγνωστόπουλος, πρώην μέλος της ΝΕ του κόμματος. Φαίνεται όμως πως υπάρχει δυσκολία, καθώς ένα ακόμη στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, «αντάρτης» την προηγούμενη φορά, ενδιαφέρεται να είναι και πάλι υποψήφιος, ο κ. Παπαθέου.

ΚΕΡΚΥΡΑ
Στις προηγούμενες εκλογές το ΠΑΣΟΚ είχε την ευχαρίστηση, όπως καταλαβαίνετε, να έχει δύο ψηφοδέλτια, του κ. Σαρλή, πρώην δήμαρχου, και του κ. Μικάλεφ. Ως αποτέλεσμα οι ψήφοι μοιράστηκαν, το ΠΑΣΟΚ διασπάστηκε και εξελέγη ο τρίτος υποψήφιος, ο κ. Μάστορας από τη ΝΔ, ο οποίος όμως πέθανε. Το δημοτικό συμβούλιο εξέλεξε δήμαρχο τον κ. Τρεπεκλή, ο οποίος όμως δεν είναι Κερκυραίος. Τώρα η κατάσταση είναι μπερδεμένη γιατί θέλουν να είναι ξανά υποψήφιοι με το ΠΑΣΟΚ οι κ. Σαρλής και Μικάλεφ. Τόσο ωραία…

ΖΑΚΥΝΘΟΣ
Δεν έχει αποφασιστεί τίποτα από το ΠΑΣΟΚ για την τύχη της δημαρχίας και της νομαρχίας του νησιού. Ο δήμος είναι δύσκολο να κτυπηθεί από το ΠΑΣΟΚ. Ο Ά. Τσαγκαρόπουλος, που είναι επικεφαλής του δήμου στο νησί, τελευταία, όπως λένε οι πληροφορίες που συλλέξαμε, έχει κάνει μερικά έργα «βιτρίνας», όπως τα ονομάζουν, έχει τακτοποιήσει κάποιο κόσμο σε μερικές δουλίτσες και επειδή η τοπική κοινωνία του νησιού έχει ικανοποιηθεί, θεωρείται δύσκολο να κερδίσει το ΠΑΣΟΚ τον δήμο. Εκείνοι που ενδιαφέρονται να είναι υποψήφιοι είναι ο Γιάννης Γαλιανός, δημοτικός σύμβουλος, και ο Π. Αβράμης, ενώ ο Φ. Λαδικός, πρώην δήμαρχος, θέλει και αυτός να είναι ξανά υποψήφιος. Την τελευταία φορά ήταν «αντάρτης» και ως «αντάρτης» λέγεται ότι τη δεύτερη Κυριακή πριμοδότησε τον σημερινό δήμαρχο, που εξελέγη με τη ΝΔ, και όχι τον υποστηριζόμενο από το ΠΑΣΟΚ κ. Γαλιανό. Για τη νομαρχία παίζει το όνομα του γνωστού δημοσιογράφου Διονύση Μποτώνη, ο οποίος ενδιαφέρεται να εκτεθεί με το ΠΑΣΟΚ. Σύνθημά του: «Στο Τζάντε ξημερώνει μονάχα με Μποτώνη», ενώ ακούγεται και το όνομα του κ. Σπίνου, δικηγόρου το επάγγελμα.

ΒΟΙΩΤΙΑ
Στη νομαρχία κυρίαρχος είναι ο νυν νομάρχης Κλέαρχος Περγαντάς από το ΠΑΣΟΚ, ο οποίος θα είναι και πάλι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές. Στη ΝΔ δύσκολα υπάρχει υποψήφιος να διεκδικήσει με αξιώσεις τον νομό. Οι πρώτες σκέψεις είναι να κατέβει αντίπαλος του κ. Γεωργαντά ο νυν δήμαρχος Ορχομενού Λουκάς Υπερήφανος.

ΛΙΒΑΔΕΙΑ
Τα πράγματα είναι ακόμη μπερδεμένα. Ο νυν δήμαρχος που εξελέγη από τη ΝΔ, Άρ. Ρούσαρης, αφήνει το ενδεχόμενο ανοικτό να κατέβει στις βουλευτικές εκλογές υποψήφιος. Από το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Τσιφής έχει εκφράσει την επιθυμία να είναι υποψήφιος δήμαρχος, ενώ άγνωστη παραμένει η στάση που θα ακολουθήσει ο πρώην δήμαρχος της πόλης, Χρ. Παλαιολόγος.

ΟΡΧΟΜΕΝΟΣ
Για τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ θα γίνει σκληρή μάχη. Τουλάχιστον οκτώ είναι οι μνηστήρες που διεκδικούν μια θέση στον δήμο. Το μόνο σίγουρο είναι ότι η Αλέκα Χριστοδούλου, η οποία ήταν υποψήφια στις προηγούμενες εκλογές αλλά έχασε, θα είναι ξανά υποψήφια. Όσον αφορά στον υποψήφιο της ΝΔ, εάν ο Λουκάς Υπερήφανος δεν μετακινηθεί στη νομαρχία, τότε πρέπει να θεωρείται σίγουρη η κάθοδός του, με υπερβολικά καλές προοπτικές για την επανεκλογή του.

ΘΗΒΑ
Ο νυν δήμαρχος Θανάσης Σκούμας έχει εκφράσει επιθυμία να είναι ξανά υποψήφιος, αλλά αντιμετωπίζει πολλά εσωτερικά προβλήματα στον συνδυασμό του. Από τη ΝΔ επικρατέστερος υποψήφιος είναι ο πρώην αντινομάρχης Βοιωτίας Μιχάλης Λύγγος. Στο Δίστομο ο δήμαρχος που εκλέγεται με το ΠΑΣΟΚ είναι πάνω από δύο τετραετίες και γι’ αυτό αναζητούν νέο υποψήφιο, ο οποίος θα εκφράζει την ανανέωση. Ακούγεται το όνομα ενός καθηγητή πανεπιστημίου, αλλά είναι δύσκολο να δεχθεί, παρ’ ότι πιέζεται από συγγενικό του πρόσωπο που είναι χρόνια στο ΠΑΣΟΚ και στη Χαριλάου Τρικούπη.

Θα εξυγιάνουμε τους δήμους…

Ξαφνιάζεται ο υπουργός Εσωτερικών όταν ακούει ή πληροφορείται τι του χρεώνει ως πρόθεση το ΠΑΣΟΚ. Γελάει κιόλας με όλα αυτά τα ευφάνταστα σενάρια περί κομματικοποίησης των δημοτικών εκλογών. Αιχμή ίσως και για την Ντόρα Μπακογιάννη, που διαφωνεί με τη ρύθμιση της κυβέρνησης.

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δηλώνει στο «Π» πως όλα αυτά που λένε στελέχη του ΠΑΣΟΚ απέχουν μακράν της πραγματικότητας και εξηγεί: «Ο στόχος μας είναι να εξυγιάνουμε τους δήμους και να απεγκλωβίσουμε το σύστημα από την τεράστια συναλλαγή και διαφθορά που επικρατεί: ένα τεράστιο δούναι και λαβείν μεταξύ πρώτης και δεύτερης Κυριακής», αναφέρει ο υπουργός Εσωτερικών και προσθέτει: «Οι δήμοι πλήττονται από διάφορες παρασκηνιακές συναλλαγές και χρέος μας είναι να εξυγιάνουμε την τοπική αυτοδιοίκηση». Τονίζει επίσης με νόημα για τα περί συνεργασιών με την Αριστερά, πως ο ίδιος καθημερινά έχει την πόρτα του ανοικτή σε δημάρχους και του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς και μέσα από το Πρόγραμμα Θησέας αντιμετωπίζονται τα οικονομικά των δήμων με πλήρη διαφάνεια και χωρίς αποκλεισμούς. «Οπότε και το κόμμα μας επιθυμεί συνεργασίες με την Αριστερά, γιατί στο κάτω κάτω η κυβέρνηση του Καραμανλή έδειξε στην πράξη πώς εννοεί παρόμοιες συνεργασίες με κόμματα πέραν του ΠΑΣΟΚ και όχι όπως ήταν πριν, μόνο στα λόγια», ανέφερε ο κ. Παυλόπουλος ο οποίος κλίνει περισσότερο στη θεσμοθέτηση του 43% για την εκλογή δημάρχων και νομαρχών.

Υποψηφιότητες και παρασκήνια

Μέχρι τώρα ο Αλέκος Παπαδόπουλος, ο οποίος είναι επικεφαλής της επιτροπής εκλογών, αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι να αναφερθεί σε υποψηφιότητες και σε όποιους ενδιαφερόμενους πάνε να τον συναντήσουν ή να του ανοίξουν συζήτηση, με τον τρόπο του φροντίζει να καταλαβαίνουν ότι δεν δίνει σημασία. Άλλωστε ο ίδιος λέει: «Ασ’ τους να λένε και να κάνουν ό,τι θέλουν. Εμένα με ενδιαφέρει η Ρώμη και όχι οι Καίσαρες».

Δεν συμβαίνει όμως το ίδιο και με όλους τους υπόλοιπους που ασχολούνται με τις εκλογές στην ΤΑ, αφού ορισμένοι, όπως η Μιλένα Αποστολάκη, σύμφωνα με πληροφορίες, φαίνεται ότι βολιδοσκόπησε τον Δημήτρη Τσοβόλα για τον Δήμο του Περιστερίου, αλλά ο Δημήτρης αρνήθηκε την πρόταση, η οποία δεν έγινε από επίσημα χείλη ούτε καν εξουσιοδοτημένα, όπως ίσως να περίμενε. Έτσι δημιουργήθηκε θόρυβος στο ΠΑΣΟΚ για το σενάριο της υποψηφιότητας του τέως αρχηγού του ΔΗΚΚΙ, γεγονός που φαίνεται ότι έχει εκνευρίσει τον επικεφαλής της επιτροπής Αλέκο Παπαδόπουλο.


Σχολιάστε εδώ