Τα… «καλά νέα»

Αν και μέχρι τώρα δεν έπεσε ούτε ένα τσακιστό ευρώ, ο Γιώργος Σουφλιάς προικίζει τον πρωθυπουργό με τα επιχειρήματα πως «τα μεγάλα αιτήματα της πόλης προχωρούν». Το μόνο βεβαίως που προχώρησε είναι οι δημοπρατήσεις, αλλά αυτό κρίνεται αρκετό, προκειμένου να εμφανιστεί μια κινητικότητα, χωρίς να χρειαστεί να δαπανηθούν χρήματα, που άλλωστε δεν υπάρχουν.

Εκτός από «Μετρό – Υποθαλάσσια – Αεροδιάδρομο – Εγνατία», υπάρχουν καλές επεξεργασίες, ώστε να πουληθούν ως σπουδαία τα μικρής σημασίας έργα που δρομολογούνται στην πόλη και των οποίων η χρηματοδότηση είχε εξασφαλιστεί από τους προηγούμενους (αναμόρφωση παραλιακής ζώνης, κάποια μικρά αθλητικά έργα και μερικές συνήθεις ασφαλτοστρώσεις).

Επίσης, θα αξιοποιηθούν -κυρίως κατά τη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους φορείς της πόλης- οι σχεδιασμοί διαφόρων υπουργείων για την πόλη και συγκεκριμένα:

1. Η επικείμενη αναδιάρθρωση των υπηρεσιών του ΥΜΑΘ, την οποία εδώ και έναν χρόνο δουλεύει ο Τσιαρτσιώνης, ως αντίβαρο στην παταγώδη αποτυχία του να εξασφαλίσει τη διοργάνωση της ΕΧΡΟ του 2008. Το πλαίσιο της σχεδιαζομένης αναδιάρθρωσης θα παρουσιάσει ο βουλευτής Κοζάνης μέσα σε αυτήν τη βδομάδα και θα υιοθετήσει μετ’ επαίνων ο πρωθυπουργός στην ομιλία του, εμφανίζοντάς το ως μεγάλη υπηρεσία στην περιφερειακή ανάπτυξη της χώρας.

2. Η ενδιαφέρουσα πράγματι πρωτοβουλία -είχε ξεκινήσει από πριν, αλλά ο Χρήστος Φώλιας ομολογουμένως την προχώρησε αρκετά- για τη δημιουργία ζώνης καινοτομίας στην ανατολική Θεσσαλονίκη και τη χρηματοδότηση διαφόρων προγραμμάτων και δράσεων σε αυτό το πλαίσιο.

3. Η υπόσχεση της Γιαννάκου στον Ψωμιάδη για τη σχολική στέγη, η εξαγγελία της ίδρυσης νέων κλινικών σε δημόσια νοσοκομεία από τον Κακλαμάνη, η αναδιοργάνωση της αστυνομικής διεύθυνσης από τον Βουλγαράκη, τα εγκαίνια του νέου γραφείου του ΕΟΤ από τον Αβραμόπουλο, η προώθηση της παραχώρησης των στρατοπέδων στην αυτοδιοίκηση από τον ακατονόμαστο, ο νέος συγκοινωνιακός χάρτης της πόλης από τον Λιάπη, η δημιουργία νέων κέντρων παροχής μεθαδόνης κ.λπ.

4. Κάποιες διευθετήσεις θεμάτων κυριολεκτικά της τελευταίας στιγμής, όπως η εν μία νυκτί «ίδρυση» διεθνούς πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης κ.λπ.

Αυτό που θα επιδιωχθεί είναι να πλασαριστεί η εικόνα πως όλα προχωρούν – άσχετα αν τίποτα απολύτως δεν πραγματοποιήθηκε. Ωστόσο αυτό κρίνεται αρκετό, με δεδομένη αφενός την απογοήτευση των Θεσσαλονικέων από τη μακρόχρονη κοροϊδία και αφετέρου την πρωτοφανή αδυναμία του ΠΑΣΟΚ να αρθρώσει αξιόπιστο αντιπολιτευτικό λόγο στην πόλη. (Στο κλίμα αυτό βοηθά και ο ασφυκτικός έλεγχος της πόλης από τους «γαλάζιους»: δήμαρχος, νομάρχης, μητροπολίτης, πρύτανης, παραγωγικοί φορείς, τοπικές εφημερίδες και τοπικά κανάλια συνιστούν ένα μονόχρωμο περιβάλλον που μπορεί με ευκολία να καλλιεργεί ψευδαισθήσεις).


Σχολιάστε εδώ