Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…

Τώρα δικαίως μπορεί κάποιος να αναλογιστεί πώς είναι δυνατόν να χαρακτηρίζεται προβληματική μια αγορά που κινείται σε υψηλά επίπεδα 4ετίας, μεσούσης μάλιστα της θερινής περιόδου, μια αγορά που κατέγραψε μερικές αρκούντως εντυπωσιακές «ενδιάμεσες πορείες», την ίδια ώρα μάλιστα που ανακοίνωνε και αρκετές ενδιαφέρουσες εταιρικές ειδήσεις. Σωστή η απορία, με την προϋπόθεση όμως πως όλα αυτά τα θαυμαστά τα οποία έλαβαν χώρα τις προηγούμενες εβδομάδες στη Σοφοκλέους θα αφορούσαν στην πλειονότητα των εισηγμένων, των επενδυτών, των αριθμών και των δεικτών. Τότε ουδείς -πολλώ δε μάλλον ο γράφων- δεν θα είχε τίποτε να πει. Όμως, όπως συνεχώς τονίζουμε, όλα όσα διαδραματίζονται στο ΧΑ, έχουν συγκεκριμένους πρωταγωνιστές και -φευ- ακόμα πιο λίγους αποδέκτες. Αν δεν με πιστεύετε, σας προκαλώ να κάνετε ένα μίνι τεστ: ρωτήστε φίλους και γνωστούς να σας πουν τη μεταβολή, ποσοστιαία έστω και σε… αδρές γραμμές, «χοντρικά» που λέμε, του χαρτοφυλακίου τους το τελευταίο 6μηνο και θα καταλάβετε σε ποιους αφορούν τα υψηλά 4ετίας και τα λοιπά μεγαλόσχημα!

Κατά τα λοιπά και με δεδομένο πως οι περισσότεροι λείπαμε σε κάποια παραλία, πίσω στον «στίβο μάχης» της Σοφοκλέους ανακοινώνονταν μερικά εξόχως ενδιαφέροντα στατιστικά στοιχεία. Όπως, για παράδειγμα, το ότι από τα περίπου 112 δισ. ευρώ της μέσης κεφαλαιοποίησης του ΧΑ για τον Ιούλιο, περί τα 800 εκατομμύρια ευρώ ανήκουν σε «επιλογές» των λεγομένων και επιθετικών χαρτοφυλακίων (hedge funds), MONO στον τραπεζικό κλάδο. Ως συνολικό ποσό μπορεί να μην τρομάζει, αν όμως σας θυμίσω τι ακριβώς κάνουν τα hedge funds και ποιες είναι οι -ιστορικά αποδεδειγμένες- δυνατότητες των εγχώριων διαχειριστών στο να… διαχειριστούν μαζικές κινήσεις (αγοράς ή πώλησης) των μεγάλων ξένων παικτών;

Πάντα στο ίδιο μοτίβο, τα στατιστικά λένε πως οι ξένοι έχουν αποκτήσει, γενικότερα στον χώρο της υψηλής κεφαλαιοποίησης, συμμετοχές που ενδεχομένως ξεπερνούν και το 45% των διαθέσιμων μετοχών! Καμία απορία αναφορικά με το ποιος «κάνει παιχνίδι» στη Σοφοκλέους;

Όπως και να ‘χει το σίγουρο είναι ότι ο Σεπτέμβριος ανέκαθεν ήταν ο μήνας που μπορεί να μην έδινε τον τόνο των εξελίξεων για το σύνολο της χρονιάς, πάντα όμως προϊδέαζε για τα μελλούμενα μέχρι και τις αρχές Δεκέμβρη. Τουτέστιν, αν αποδεχθούμε το γεγονός πως τα «βιβλία» της χρονιάς για Έλληνες και ξένους θα κλείσουν σε 100 – 120 ημέρες, καταλαβαίνουμε πόσες ευκαιρίες έχουμε για να μετάσχουμε στο συνολικό χρηματιστηριακό γίγνεσθαι και κυρίως πόσος χρόνος απομένει για να αντιδράσουν και να δραστηριοποιηθούν αναλόγως όλοι όσοι -εκ της ημεδαπής πάντα- προσανατολίζονται να πράξουν κάτι τέτοιο υπό τις παρούσες συνθήκες. Οψόμεθα λοιπόν…

ΥΓ.: Όταν ξεκινούσε η χρονιά κάποιοι έμπειροι χρηματιστές λέγανε πως αν στα τέλη Δεκέμβρη ο Δείκτης «έγραφε» 3.500 μονάδες θα έπρεπε να αισθανόμαστε τυχεροί. Κι εγώ θυμάμαι πως κάγχαζα τότε…
ΥΓ. 2: Ο Οκτώβρης είναι αυτός που θα δώσει ειδήσεις φέτος. Και δεν μιλάω μόνο για τα επερχόμενα placements ή τα ξεκαθαρίσματα λογαριασμών Ελλήνων – ξένων σε κρατικόχαρτα και τράπεζες. Έχετε υπομονή…


Σχολιάστε εδώ