Πρόβλημα για την κυβέρνηση η επιμονή της Ντόρας κατά του 42%
Ωστόσο στο Μαξίμου υπάρχει αισιοδοξία, πως η Ντόρα δεν θα δημιουργήσει κάποιο σημαντικό πρόβλημα και θα παραμείνει σε μια γενικά ήπιων τόνων αντίθεση. Ως σημείο συμβιβασμού φαίνεται ότι έχει βρεθεί η υπόσχεση για είσοδό της στην κυβέρνηση, όποτε γίνει ανασχηματισμός, όχι πάντως κατ’ ανάγκη στο υπουργείο Εξωτερικών.
Το πρόβλημα βέβαια παραμένει, πότε θα γίνει ανασχηματισμός.
Διότι την τελική του απόφαση, να μην προχωρήσει σε ανασχηματισμό, ανακοίνωσε σε στενούς του συνεργάτες την εβδομάδα που πέρασε ο Κ. Καραμανλής. Το ίδιο μήνυμα έχει περάσει και στις συναντήσεις με υπουργούς, με τους οποίους είχε κατ’ ιδίαν συνεργασίες το τελευταίο δεκαήμερο.
Ο πρωθυπουργός, καθώς φαίνεται, επιθυμεί να συνδυάσει τις εξαγγελίες στη ΔΕΘ, όπου και θα δώσει τα κύρια σημεία της πολιτικής που θα ακολουθήσει τα επόμενα δύο χρόνια, με τη βεβαιότητα που θα επιχειρήσει να εμπνεύσει στους υπουργούς του για το επόμενο χρονικό διάστημα.
Σύμφωνα με έγκυρους συνομιλητές του πρωθυπουργού, ο κ. Καραμανλής δεν φαίνεται να σκέπτεται τον ανασχηματισμό έως το τέλος του χρόνου και μόνο εξαιρετικά γεγονότα μπορεί να ανατρέψουν τους σχεδιασμούς του.
Ωστόσο είναι σίγουρο ότι σε αυτήν την περίπτωση -αναβολή του ανασχηματισμού έως το τέλος του έτους- θα λειτουργήσει κατά πάσα πιθανότητα το σενάριο του ενός και μόνο ανασχηματισμού έως το τέλος της τετραετίας.
Αυτό σημαίνει ότι ο κ. Καραμανλής θα προχωρήσει σε ανασχηματισμό σε έναν χρόνο και πιθανότητα σε διάστημα μικρότερο του ενός χρόνου, πριν από τις επόμενες εκλογές. Σαφώς πάντως και η επάνοδος της Ντόρας Μπακογιάννη στην κυβέρνηση αποτελεί μία από τις αιτίες που δεν έχει προχωρήσει ο ανασχηματισμός. Η ίδια επιμένει στην αρχική συζήτηση που είχε με τον πρωθυπουργό, ενώ ο κ. Καραμανλής δεν φαίνεται να έχει κατορθώσει να ξεπεράσει τις αντιδράσεις που θα δημιουργούσε μια τοποθέτηση της κ. Μπακογιάννη στο υπουργείο Εξωτερικών.