Ο Δαίμονας των δημαρχείων

# Έγινε την προηγούμενη Πέμπτη, ύστερα από πολύ καιρό λόγω καλοκαιρινών διακοπών, η συνεδρίαση της ΚΕΔΚΕ. Τελικά, όταν συνεδριάζει αυτό το «μαγαζί» η Ακαδημίας μετατρέπεται σε… προαύλιο του Μεγάρου Μαξίμου. Ως γνωστόν, η έδρα της ένωσης είναι στη γωνία Χαριλάου Τρικούπη και Ακαδημίας. Οι Μερσεντάρες και τα μαύρα κουρσάκια πάνε σύννεφο. Ορισμένοι βέβαια αρχοντοτοπάρχες είναι τόσο ψώνια που έχουν βγάλει τις πινακίδες με τους αριθμούς κυκλοφορίας και έχουν βάλει πινακίδες με την ιδιότητά τους. Πάλι καλά που δεν κρεμάνε και τενεκεδάκια σαν τους νεόνυμφους.

# Ουρά έχουν αρχίσει να κάνουν έξω από το γραφείο του Ιορδάνη Τσαμτζή, υπεύθυνου της Γραμματείας Αυτοδιοίκησης, στην Αγίου Κωνσταντίνου, διάφοροι φιλόδοξοι τύποι που επιθυμούν να σώσουν την πόλη τους. Βρε, συντρόφια γιατί δεν με ακούτε; Τσάμπα χαλάτε τα παπούτσια σας από το περπάτημα και το στομάχι σας από τους καφέδες που πίνετε περιμένοντας στο σαλονάκι. Αυτά τα όργανα, τουλάχιστον τα «γαλάζια», είναι μόνο για να… υπάρχουν. Αλλού είναι το κουμάντο. Με τον Ευάγγελο μιλάτε; Όλα τ’ άλλα είναι για να περνάει η ώρα.

# Να μου το θυμηθείτε. Τον χειμώνα θα γεμίσουν οι δρόμοι της Αθήνας από ταλαίπωρους εργαζόμενους στους δήμους, οι οποίοι θα διαμαρτύρονται γιατί θα είναι απλήρωτοι. Οι αποφάσεις του ΑΣΕΠ για νομιμοποιήσεις των συμβασιούχων εκδίδονται κατά εκατοντάδες κάθε εβδομάδα. Η «οικονομική καταιγίδα» που θα κληθούν ν’ αντιμετωπίσουν οι δήμοι θα είναι άνευ προηγουμένου. Το υπουργείο ξεκαθάρισε ότι δεν πρόκειται να χρηματοδοτήσει τη μισθοδοσία αυτών των προσλήψεων. Μιλάμε για περίπου19.000 προσλήψεις.

# Ωραίο τσιμπούσι θα γίνει στην Κρήτη τον επόμενο μήνα. Το Πανελλήνιο Δίκτυο Γυναικών, αιρετών γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση, διοργανώνει ένα συνέδριο με θέμα: «Ο ρόλος της γυναίκας στην τοπική αυτοδιοίκηση». Για τέσσερις ημέρες όλη η ομορφιά και η γοητεία θα κλειστεί σε ένα ξενοδοχείο στα Χανιά. Το συνέδριο αυτό γίνεται κάθε χρόνο εδώ και μια δεκαετία. Πρόεδρος είναι η δημοτική σύμβουλος Αθήνας Κατερίνα Δασκαλάκη. Μη ρωτάτε πόσο θα στοιχίσει και ποιοι θα πληρώσουν. Να είναι καλά ο κυρίαρχος λαός.

# Επίτιμος δημότης του δήμου Ρεντίνας ανακηρύχθηκε, με ομόφωνη απόφαση, ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

# Ωραίες οι πρωτοβουλίες αλλά και λίγη οργάνωση δεν βλάπτει. Έγινε πριν από λίγες ημέρες μια συναυλία του Τόλη Βοσκόπουλου στην Κέρκυρα, προφανώς για να μετατραπεί σε εκδήλωση «συμπαράστασης» στην αγαπητή του σύζυγο, και η ανοργανωσιά, από πλευράς δήμου, ήταν απερίγραπτη. Ο χώρος συναυλίας ήταν η προβλήτα στο λιμάνι. Λίγο η εξέδρα, λίγο οι καρέκλες, λίγο οι επιβάτες που έπρεπε να ταξιδέψουν, λίγο τα καράβια που ερχόντουσαν και έφερναν κόσμο και ο χαμός δεν άργησε να… έρθει κι αυτός. Μπουνιές έπαιξε ο κόσμος. Όχι για να δει τον μεγάλο τραγουδιστή, αλλά για να μπορέσει να περάσει και να πάει στη δουλειά του. Του χρόνου καλύτερα, τοπάρχα μου.

# Αυτές κι αν είναι σύγχρονες μορφές απολογισμού δημοτικής αρχής. Την προηγούμενη εβδομάδα, στην κεντρική πλατεία της πόλης, ο δήμαρχος Κερατσινίου Δημήτρης Σαράφογλου, με την προβολή ενός πολύ καλού ντοκιμαντέρ, έδειξε με οπτικό τρόπο τα έργα που έγιναν επί της θητείας του. Ξέχασε να δείξει κι αυτά που έγιναν επί των ημερών του στη ΔΕΠΑΝΟΜ.

# Μιλούσα χθες με έναν άνθρωπο που ξέρει σημεία και τέρατα και τα οποία αφορούν τα περί δημοτικής επιχείρησης του δήμου Περάματος. Για να είμαι πιο σαφής, οι πληροφορίες που μου έδωσε αφορούν το παρελθόν. Η επιχείρηση λοιπόν είχε πάρει δάνεια 8.200.000 ευρώ. Δαπανήθηκαν όλα τα λεφτά και τα χρέη ακόμη παραμένουν περισσότερα από 5.000.000 ευρώ. Τι τα κάνατε τα λεφτά, βρε συντρόφια; Τα ρίχνατε στη θάλασσα; Όσον αφορά το σήμερα της επιχείρησης, προκύπτουν μερικές απορίες σχετικά με την υπερκοστολόγηση(;) της ανακαίνισης ενός βρεφονηπιακού σταθμού. Ο σημερινός πρόεδρος, φίλτατος Ζώρζος, φαντάζομαι ότι θα μας δώσει μια απαντησούλα.

# Όταν η κυβέρνηση, διά του υφυπουργού της Γ. Σαλαγκούδη, δίνει συγχαρητήρια στον δήμαρχο Κορυδαλλού για την άψογη λειτουργία των υπηρεσιών, αλλά και γενικά για του δήμου, αυτό κάτι σημαίνει. Σε μια πανηγυρική εκδήλωση που έγινε στον δήμο, παρουσία παραγόντων τοπικής αυτοδιοίκησης, βουλευτών αλλά και εκπροσώπων της κυβέρνησης, ο τοπαρχάρας Στέφανος Χρήστου, γεμάτος ικανοποίηση, άκουγε τα καλά λόγια απ’ όλους.

# Η γαλάζια σημαία στην παραλία τη μάρανε τη Σαλαμίνα. Καμιά φορά θα σας πω πώς δίνονται από το ΥΠΕΧΩΔΕ αυτές οι περιβόητες σημαίες και θα γελάτε μέχρι την άλλη Κυριακή. Όσες φορές χρειάστηκε να πάω στο όμορφο, κατά τ’ άλλα, νησί, η μπόχα στους δρόμους από τους ξεχειλισμένους με σκουπίδια κάδους ήταν μόνιμη συνοδεία μου όπου και αν πήγαινα. Άσε αυτήν την «ποιότητα» στις συνεδριάσεις στο δημοτικό συμβούλιο. Παράρτημα της ψαραγοράς έχει γίνει. Απ’ όλα έχει ο μπαξές. Από «ροζ» κασέτες μέχρι και… περίστροφα.

# Αποφασισμένη φαίνεται η δημοτική σύμβουλος Σοφία Χρήστου να διεκδικήσει το χρίσμα της υποψηφίας δημάρχου για τον δήμο Παπάγου. Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για μια αξιοπρεπέστατη γυναίκα, για την οποία μόνο καλές κουβέντες μπορεί να πει κάποιος. Πάντως, ο νυν δήμαρχος Βασίλης Ξύδης δεν δείχνει καμία διάθεση να παραχωρήσει τα ηνία, εάν δεν του δοθεί μια σοβαρή κυβερνητική θέση. Μιλώντας με ανθρώπους οι οποίοι γνωρίζουν με ποιους μιλάει και τι συζητάει, μου είπαν ότι έχει ζητήσει να γίνει… γενικός γραμματέας υπουργείου!

# Έχουν βγάλει για τα καλά τα μαχαίρια οι σύμβουλοι της πλειοψηφίας στον δήμο Χαϊδαρίου. Σε κάθε συνεδρίαση, ανταλλάσσουν βαριές κουβέντες. Για να φανταστείτε για τι μιλάμε, ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου αναγκάζεται να διακόψει αρκετές φορές τη συνεδρίαση, για να ηρεμήσουν τα πνεύματα. Στο τελευταίο συμβούλιο, ο αντιδήμαρχος, Παναγιώτης Στασινός, κατηγόρησε την πρώην αντιδήμαρχο Μαρία Τοκαλίδου ότι «δίνει» φακέλους στην αντιπολίτευση επειδή έχει χειριστεί διάφορα ζητήματα και έχει ιδιαίτερη πληροφόρηση. Έγινε χαμός. Ο αντιδήμαρχος πέταξε μικρόφωνα και δήλωσε… προφορικά την παραίτησή του. Πήγε έξω στο μπαλκόνι, πήρε λίγο αέρα, ξαναγύρισε και… ανακάλεσε την παραίτησή του. Ο Κυριάκος Ντηνιακός τα παρακολουθεί όλα αυτά με ιδιαίτερο προβληματισμό. Και κάτι ετοιμάζει…

# Μπορεί ο αγαπητός μου τοπάρχης Ασπροπύργου Γιώργης Λιάκος να ξεκαθάρισε ότι δεν θα είναι ξανά υποψήφιος, αλλά το ότι δεν έχει ξεκαθαρίσει ακόμη ποιος θα είναι ο διάδοχός του, έχει φέρει τα πάνω κάτω στην παράταξη του δημάρχου. Οι σημερινοί αντιδήμαρχοι Μελετίου και Γιάννης Ηλίας δηλώνουν παντού ότι θα διεκδικήσουν, ανεξάρτητα ποιον θα στηρίξει τελικά, ο δήμαρχος, έστω και υπογείως, τη δημαρχία στις επόμενες εκλογές. Ίδωμεν.

# Τι ήθελα και το έγραψα. Μια γυναίκα αντιδήμαρχο είχε ο τοπάρχης Αδαμόπουλος στη Ν. Φιλαδέλφεια και μάζεψε τα πραγματάκια της και έφυγε από την παράταξη με ελαφρά πηδηματάκια. Κάθε μέρα διαφωνίες και φωνές. Δεν πήγαινε άλλο. «Είναι έντιμος αλλά ξεροκέφαλος. Δεν ακούει κανέναν», λέει ο επόμενος που ετοιμάζεται να ακολουθήσει τον ίδιο δρόμο. Θέλετε το όνομά του; Την άλλη εβδομάδα. Αν δεν έχει φύγει.

# Η πεζοδρόμηση της οδού Νικολαΐδου, στο κέντρο της πόλης στην Ελευσίνας, έχει ξεσηκώσει τους επαγγελματοβιοτέχνες του δήμου. Θεωρούν ότι αυτό θα δημιουργήσει αναδουλειές, αφού κανένας δεν θα μπορεί να πηγαίνει με το αυτοκίνητό του να ψωνίζει. Για τον λόγο αυτόν προσέφυγαν και στο ΣτΕ προκειμένου να ακυρώσουν την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου. Ο τοπαρχάρας Γιώργος Αμπατζόγλου είναι αποφασισμένος να υλοποιήσει την απόφασή του. Ηρεμία παιδιά. Πάνω απ’ όλα συνεννόηση.

# Φαίνεται ότι έπιασαν τόπο οι συχνές αναφορές που είχα κάνει για το μπάχαλο που επικρατούσε στον δήμο Ταύρου κάθε Κυριακή, με το περιβόητο παζάρι. Αφήστε την εκμετάλλευση που γινόταν στους μικροπωλητές. Ο δήμος αποφάσισε να διοργανώνει μόνος του το παζάρι, πληρώνοντας τα μισά λεφτά οι άνθρωποι οι οποίοι συμμετέχουν σε αυτό. Νταβατζιλίκια τέλος. Η άποψή μου για τον δήμαρχο, σύντροφο Σούτο ήταν, από την ημέρα της εκλογής του, πάντα η ίδια. Πρόκειται για εντιμότατο άνθρωπο, που δυστυχώς όμως εμπιστεύτηκε κάποια λαμόγια που τον περιστοίχιζαν. Ευτυχώς τους πήρε χαμπάρι και τους έστειλε μόνιμα… διακοπές.

# Μου έστειλε μια επιστολή ο δημοτικός σύμβουλος του δήμου Αγίων Αναργύρων Κώστας Μούρτης, ευγενική καθ’ όλα, διαμαρτυρόμενος για το σχόλιο της προηγούμενης εβδομάδας σχετικά με την «πολιτική του συμπόρευση» προκειμένου να καταφέρει να εκλεγεί ο νυν δήμαρχος Κώστας Τρίγκας. Μου λέει λοιπόν ότι ναι μεν είναι αλήθεια αυτό που έγραψα για κοινή εμφάνισή του στο μπαλκόνι τη βραδιά της νίκης, αλλά αυτό αποτελούσε συμβολική ενέργεια μιας πολιτικής χωρίς κομματικά χαρακώματα. Γλυκέ μου Κώστα, θα το δεχόμουν αυτό αν δεν μου είχαν στείλει τα συντρόφια σου ένα βίντεο το οποίο περιέχει εκείνες τις στιγμές, όπως και την ομιλία σου από το ίδιο μπαλκόνι. Τη θυμάσαι;

# Μια ολιγομελής αντιπροσωπεία του δήμου Αιγάλεω τον προηγούμενο μήνα επισκέφτηκε μια αδελφοποιημένη πόλη στην Κύπρο. Γιατί το αναφέρω; Το γεγονός ως γεγονός είναι συνηθισμένο από πολλούς δήμους. Το ζουμί, αυτό που έχει ενδιαφέρον, είναι στα έξοδα που πλήρωσε ο δήμος. Ελάχιστα έως ανύπαρκτα. Συνήθως αυτές οι επισκέψεις καταντούν ψωνιοεκδρομές των συμμετεχόντων, πέρα των χιλιάδων ευρώ που πληρώνουν οι δήμοι. Καταντήσαμε, όταν κάτι δεν γίνεται με αυτόν τον τρόπο, να αποτελεί είδηση.

Ο Εξορκιστής
ΥΓ.: Οφείλω να σας το λέω συνέχεια. Σας ευχαριστώ για τη βοήθεια. Ό,τι γράφω, εσείς μου το λέτε.


Σχολιάστε εδώ