Οι σχεδιασμοί του Καραμανλή για τη ΔΕΘ

Ο πρωθυπουργός γνωρίζει πολύ καλά πως η παρουσία του στη Θεσσαλονίκη θα σηματοδοτήσει την έναρξη μιας περιόδου, στο βάθος της οποίας υπάρχουν οι κρίσιμες για τον ίδιο και το κόμμα του εκλογές στην αυτοδιοίκηση. Γι’ αυτό και τόσο ο ίδιος, όσο και οι επιτελείς του, έχουν δαπανήσει εδώ και βδομάδες πολλές ώρες και έχουν καταβάλει εργώδη προσπάθεια, προκειμένου να οπλιστεί με ό,τι χρειάζεται για να γυρίσει νικητής από τη «μάχη της Θεσσαλονίκης».

Οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι θυμούνται την προπέρσινη δήλωση του τότε αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης πως «αν υποσχεθώ σε εγκαίνια της ΔΕΘ κάτι ως πρωθυπουργός και την άλλη χρονιά δεν το έχω κάνει, θα προτιμήσω να μην έρθω», ενώ γνωρίζουν πως το ΠΑΣΟΚ προετοιμάζει τη «Μαύρη Βίβλο», το τι δηλαδή υποσχέθηκε προεκλογικά και δεν πραγματοποίησε η Νέα Δημοκρατία.

Τα μότο -τα συνθήματα-στόχοι δηλαδή- που έχουν τεθεί στους συσκεπτόμενους είναι πως ο Κώστας Καραμανλής θα επιστρέψει τροπαιοφόρος από τη Θεσσαλονίκη, αν και εφόσον καταφέρει:

• Να πείσει πως στην οικονομία έγινε το καλύτερο που μπορούσε να γίνει με δεδομένη την «καμένη γη» που παρέλαβε η σημερινή, από την προηγούμενη κυβέρνηση. Επιπλέον, να αναστρέψει το κλίμα απαισιοδοξίας της κοινής γνώμης και να δημιουργήσει την πεποίθηση πως «η οικονομία μπήκε σε ανοδική τροχιά» και πως «το αύριο θα είναι καλύτερο από το χθες».

• Να διαλύσει τις αμφιβολίες πως η κυβέρνηση ξέχασε τις προεκλογικές της δεσμεύσεις και να αποδείξει -επικαλούμενος συγκεκριμένα στοιχεία- πως όλα θα υλοποιηθούν, παρά τις όποιες καθυστερήσεις που οφείλονται στους… προηγούμενους.

• Να καλλιεργήσει την εντύπωση στους «γκρινιάρηδες» Θεσσαλονικείς πως αυτή η κυβέρνηση δρομολόγησε λύσεις στα χρονίζοντα προβλήματα της πόλης.

• Να ενισχύσει το προσωπικό του προφίλ, ενισχύοντας ή προσδίδοντάς του τις ιδιότητες του «μεταρρυθμιστή», του «έντιμου», του «αποφασιστικού», του «φιλολαϊκού», του «σεμνού και μετριοπαθούς ηγέτη που συγκρούεται με τη διαπλοκή και τα οργανωμένα συμφέροντα, προκειμένου να υπηρετήσει το καλό του λαού και του τόπου».

Έγκυρες, ως συνήθως, οι πληροφορίες της στήλης από το Μαξίμου, αναφέρουν πως τα αποτελέσματα από τη μέχρι τώρα δουλειά είναι «καλά, κακά και άσχημα», για να χρησιμοποιήσουμε τον τίτλο του θρυλικού γουέστερν του Σέρτζιο Λεόνε.


Σχολιάστε εδώ