Ξεκάθαρη αντιπολίτευση ζήτησαν οι κορυφαίοι του ΠΑΣΟΚ από τον Γιώργο
Ο κ. Παπανδρέου δέχθηκε τη -με διακριτικό είναι αλήθεια τρόπο- κριτική των στελεχών, για αναποτελεσματική αντιπολιτευτική τακτική και σοβαρή καθυστέρηση-παρουσίαση εναλλακτικών θέσεων και προτάσεων. Ωστόσο κατάφερε, για την ώρα τουλάχιστον, να σταματήσει την εσωκομματική γκρίνια (για τη μεγάλη διάρκεια των διακοπών του και την απουσία από το κεντρικό πολιτικό σκηνικό, για την αναποτελεσματική αντιπολίτευση κ.ά.) και ξεκαθάρισε ότι αναλαμβάνει πρωτοβουλίες για μια «νέα νικηφόρα πορεία του ΠΑΣΟΚ προς τον λαό». Ο κ. Παπανδρέου μάλιστα σε αυτήν τη φάση απάντησε με ιδιαίτερα δηκτικό τρόπο (στη διάρκεια της συνεδρίασης του Πολιτικού Συμβουλίου) σε απόψεις που διατυπώθηκαν για εντονότερη αντιπολίτευση: «Τη δική σας αδράνεια δεν μπορώ να την αντικαταστήσω εγώ. Θέλετε να το κάνω; Νομίζω δεν πρέπει», είπε, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Παπανδρέου, όταν η συζήτηση επικεντρώθηκε από κάποια στελέχη σε αυτό το θέμα.
Ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε περιοδείες σ’ όλη την Ελλάδα, ένταση της αντιπολιτευτικής τακτικής και ταυτόχρονα επεσήμανε πως τόσο ο ίδιος όσο και το ΠΑΣΟΚ έχουν σχέδιο και εναλλακτικές προτάσεις για τη χώρα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει, προσθέτοντας ότι: «Θα ξεδιπλώσουμε την εναλλακτική μας πρόταση και τις προτάσεις μας σε επιμέρους τομείς στην πορεία που κάνουμε προς τον ελληνικό λαό»!
Επί δύο ημέρες, ο Γιώργος Παπανδρέου και τα κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ έθεσαν επί τάπητος τη νέα αντιπολιτευτική τακτική του κόμματος, τις στρατηγικές επιλογές και τον πολιτικό σχεδιασμό με ορίζοντα και δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές του 2006. Ωστόσο στη διάρκεια αυτών των διαβουλεύσεων υπήρξαν διαρκείς επισημάνσεις από πολλά στελέχη, ακόμα και πίεση, προς τον Γ. Παπανδρέου να βγει όχι μόνον με κριτική, αλλά και με θέσεις και εναλλακτικό σχέδιο. Διατυπώθηκαν έντονοι προβληματισμοί για τη μέχρι τώρα πορεία του κόμματος, τα αρνητικά για το ΠΑΣΟΚ ευρήματα των δημοσκοπήσεων (παρά τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης) κ.ά. Ενδιαφέρον παρουσίασε η τοποθέτηση στο Πολιτικό Συμβούλιο του επικεφαλής της Εκλογικής Επιτροπής , Αλέκου Παπαδόπουλου, ο οποίος΄, σύμφωνα με πληροφορίες, επεσήμανε ότι οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνούν δυσαρέσκεια για την οικονομική πολιτική της κυβέρνησης, αλλά και συνεχιζόμενη κυριαρχία του Κώστα Καραμανλή. Πρόσθεσε πως γι’ αυτούς τους λόγους «πρέπει να αναπτύξουμε δράσεις και πρωτοβουλίες που θα ανατρέπουν αυτό το κλίμα, καθώς η πολιτική είναι έννοια σύμφυτη με τη δυναμική. Δεν μπορεί να είμαστε σχολιαστές και παρατηρητές». Ωστόσο επεσήμανε ότι η οικονομία δεν πάει καλά και τα στοιχεία είναι πολύ χειρότερα από αυτά που παρουσιάζει η κυβέρνηση. Ανέφερε μάλιστα ότι το χρέος στην Ελλάδα είναι χειρότερο αναλογικά και από αυτό της Αργεντινής μετά το «κραχ». Από την πλευρά της η Φώφη Γεννηματά, σύμφωνα με πληροφορίες, έθεσε το θέμα των διαρρoώv που έχουν υπάρξει σε παλαιότερες συνεδριάσεις του οργάνου και επεσήμανε πως «ο κόσμος μας ανέχεται ακόμα, αλλά μας στέλνει και προειδοποιητικά μηνύματα». Επεσήμανε ακόμα πως «πέφτουμε συνεχώς στην παγίδα της ΝΔ και απολογούμαστε λες και είμαστε κυβέρνηση», ενώ πρόσθεσε πως «είναι σφάλμα να κάνουμε τώρα συνολικό κυβερνητικό πρόγραμμα και να το παρουσιάσουμε, αφού δεν ξέρουμε πότε θα γίνουν εκλογές» .
Ο Ροβέρτος Σπυρόπουλος αναφέρθηκε στο μοντέλα οικονομίας και κοινωνίας που πρέπει να προωθήσει το ΠΑΣΟΚ και επεσήμανε ότι προσωπικά τον ενοχλεί η αποδόμηση ιστορικών στελεχών και έκανε ονομαστική αναφορά στον Άκη Τσοχατζόπουλο.
Ο Πάρης Κουκουλόπουλος αναφέρθηκε στην πρόθεση της κυβέρνησης για αλλαγή του εκλογικού νόμου στις δημοτικές εκλογές, επισημαίνοντας πως η κυβέρνηση επιχειρεί την κομματικοποίηση της τοπικής αυτοδιοίκησης. Η Νόρα Κατσέλη επεσήμανε ότι πρέπει να είναι σαφές το πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ, με έμφαση στην παιδεία, τον πολιτισμό, την υγεία και την οικονομία. Επίσης ζήτησε να σταματήσουν τα δοβλέτια στο εσωτερικό του κόμματος.
Ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος, σύμφωνα με πληροφορίες, σημείωσε ότι «πρέπει να είμαστε με τους εργαζόμενους και να κάνουμε ξεκάθαρη αντιπολίτευση».
Ο Δημήτρης Ρέππας ζήτησε ενότητα και δυναμική αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Από την πλευρά της η Άννα Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι: «Δεν πρέπει να υποτιμάμε τις κινήσεις της ΝΔ, καθώς στρατηγικός της στόχος είναι να δημιουργήσει ένα νέο κοινωνικό κέντρο, προκειμένου να υπερβεί τις υπάρχουσες διαχωριστικές γραμμές. Ακόμα ζήτησε συγκεκριμένες θέσεις του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία, το κράτος, την περιφερειακή ανάπτυξη και την παιδεία. Μάλιστα πριν από τη ΝΔ, ώστε το ΠΑΣΟΚ να μη χάσει την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Ο Ευάγγελος Βενιζέλος υποστήριξε ότι: «Υπάρχει ακόμη ανοχή του κόσμου για τη ΝΔ, η οποία όμως χαμηλώνει τον πήχη της χώρας και το ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να απαντήσει με συγκεκριμένες προτάσεις». Στο ίδιο μήκος κύματος και η Βάσω Παπανδρέου, που τόνισε πως στρατηγικός στόχος του ΠΑΣΟΚ θα πρέπει να είναι η διατύπωση εναλλακτικής πρότασης εξουσίας.
Ο Θεόδωρος Πάγκαλος υποστήριξε ότι ο Γ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ θα πρέπει να επικεντρωθεί σε νέες προτάσεις, που αφορούν τη φορολογία των πολιτών, φέρνοντας μάλιστα ως παράδειγμα τον γερμανό καγκελάριο Γκ. Σρέντερ. Από την πλευρά του, ο Χρήστος Παπουτσής άσκησε κριτική σε όσους διατυπώνουν προβληματισμούς για τους χειρισμούς του Γ. Παπανδρέου, και οι οποίοι, όπως είπε, κινούνται από προσωπικές στρατηγικές και φιλοδοξίες και συχνά σηκώνουν τους τόνους για εσωκομματικά ζητήματα χωρίς να καταλαβαίνουν ότι το ΠΑΣΟΚ είναι πλέον αντιπολίτευση. Ο Θανάσης Τσούρας ήταν ιδιαίτερα αιχμηρός προς την κυβερνητική πολιτική και σημείωσε ότι το ΠΑΣΟΚ με σχέδιο και πρόταση πρέπει να είναι διαρκώς δίπλα στον πολίτη που πλήττεται από την αντιλαϊκή πολιτική της ΝΔ. Ο Κώστας Σκανδαλίδης ανέφερε ότι «πρέπει επιτέλους να τελειώσουμε με τις εναλλαγές και να παίξει μπάλα η βασική ενδεκάδα», ενώ αναφερόμενος στον Γ. Παπανδρέου είπε πως: «Ο πρόεδρος κατέθεσε τον ενεργητικό του ρόλο, θα πρέπει τώρα να εμφανίσει την εικόνα του επόμενου πρωθυπουργού».