Κέντρα πρακτόρων, κάμερες, απαγωγές: Η ΝΔ ανασταίνει το παρελθόν;

Χωρίς να μασάει τα λόγια του, κατήγγειλε ότι η απόφαση για την ίδρυση αυτού του κέντρου ελήφθη κατά τη διάρκεια της τελευταίας επίσκεψης του υπουργού Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκη στη Νέα Υόρκη «μέσα στο πλαίσιο της δήθεν αγαστής συνεργασίας, αν όχι υποταγής, στα κελεύσματα της υπερδύναμης των ΗΠΑ».

Έμμεση επιβεβαίωση

Ο υπουργός προσπάθησε ανεπιτυχώς να διασκεδάσει τις υποψίες για το αμερικανικό δημιούργημα, για το οποίο οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ εξέφρασαν εντονότατους φόβους ότι «μπορεί να μεταβληθεί σε όχημα περιορισμού ατομικών δικαιωμάτων και ελευθεριών», καθώς αποτελεί «προϊόν πίεσης κάποιων άλλων κέντρων που θέλουν να επιβάλουν σε παγκόσμια κλίμακα τη δική τους θέση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας».

Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο εισηγητής του ΚΚΕ στη συζήτηση που έγινε την Τετάρτη στη Βουλή, Ορέστης Κολοζώφ. Η Ελλάδα δεν έχει ανάγκη από τέτοια κέντρα, τόνισε, επισημαίνοντας πως η ίδρυση του ΚΕΜΕΑ ενέχει τον κίνδυνο οι όποιες έρευνες και μελέτες γίνονται να καταλήγουν στην επεξεργασία νέων μεθόδων παρακολούθησης και παραβίασης της προσωπικής ζωής των πολιτών και των προσωπικών τους δεδομένων.

Ανάλογες τοποθετήσεις έκαναν και βουλευτές του ΣΥΝ: «Αναβαθμίζεται η καταστολή και ιδιωτικοποιούνται οι πολιτικές ασφάλειας», τόνισε χαρακτηριστικά ο Θ. Λεβέντης.

Ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης, προσπαθώντας να απαντήσει στον καταιγισμό επικρίσεων, επιβεβαίωσε ουσιαστικά ότι οι Αμερικανοί βρίσκονται πίσω από αυτήν την υπόθεση, λέγοντας προς τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ: «Γιατί δεν ρωτάτε τους προκατόχους μου, όλους αυτούς που έφτιαξαν στο υπουργείο όλον τον αντιτρομοκρατικό βραχίονα, με ποιες υπηρεσίες συνεργάζονταν όλα αυτά τα χρόνια και για ποιον λόγο;».

Δύο γραμμές στο ΠΑΣΟΚ

Ο Γ. Βουλγαράκης φυσικά είχε δίκιο αναφορικά με τα πεπραγμένα στον τομέα αυτόν των κυβερνήσεων Σημίτη, ιδίως επί της εποχής του περιβόητου Μ. Χρυσοχοΐδη στο υπουργείο Δημόσιας Τάξης, όταν το FBI, η CIA, η Μοσάντ και πάμπολλες άλλες ξένες μυστικές υπηρεσίες αλώνιζαν, αλλά αυτό σε καμία περίπτωση δεν μειώνει τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ για τα δικά της πεπραγμένα.

Η «γραμμή Χρυσοχοΐδη» άλλωστε εκφράστηκε και μέσα στη Βουλή από τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο του ΠΑΣΟΚ Χρ. Καστανίδη, ο οποίος έκανε διάφορες ασήμαντες, τεχνοκρατικές και «διορθωτικές» παρατηρήσεις, αρκετές από τις οποίες δεν είχε καμία δυσκολία να τις ενσωματώσει στο νομοσχέδιό του ο Γ. Βουλγαράκης προκειμένου να δώσει και την εικόνα μερικής δικομματικής συναίνεσης, χωρίς να κάνει καμιά θυσία ή υποχώρηση επί της ουσίας σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση αυτού του επίδοξου κέντρου πολιτικών συνωμοσιών εναντίον των δημοκρατικών δικαιωμάτων στη χώρα μας.

Καγχασμούς φυσικά προκάλεσε η προσπάθεια του υπουργού να αναβαθμίσει το ανύπαρκτο κύρος του ΚΕΜΕΑ, λέγοντας ότι υπέγραψε συμβόλαιο για να «συμβουλεύσει» την… Κίνα (!) εν όψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Πεκίνου, το 2008.

Ένοχη σιωπή για τις απαγωγές

Δύο ολόκληρες μέρες στη Βουλή, ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Γ. Βουλγαράκης τήρησε απόλυτη, ένοχη σιωπή για τη συγκλονιστική υπόθεση της απαγωγής και ανάκρισης από ξένες μυστικές υπηρεσίες, πιθανότατα αμερικανικές και βρετανικές, επτά πακιστανών μεταναστών που ζουν στην Αθήνα.

Τόσο ο εισηγητής της αξιωματικής αντιπολίτευσης Ι. Παρασκευάς όσο και ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Ντ. Ρόβλιας ζήτησαν επίμονα διευκρινίσεις από τον Γ. Βουλγαράκη, αλλά αυτός δεν είπε λέξη για το θέμα, προφανώς για να μην εκθέσει τους «συμμάχους» του στον υποτιθέμενο «αντιτρομοκρατικό» αγώνα.

Υπενθυμίζεται ότι στις 15 Ιουλίου, στις 11 τη νύχτα, άγνωστοι έκαναν εισβολή στο σπίτι που μένουν οι επτά μετανάστες, στα Πετράλωνα, χωρίς φυσικά την παρουσία εισαγγελέα. Δηλώνοντας στους έντρομους μετανάστες ότι είναι αστυνομικοί, τους συνέλαβαν, ερεύνησαν το σπίτι τους και στη συνέχεια τους έδεσαν τα μάτια με μαντίλι και τους απήγαγαν για άγνωστο μέρος.

Κινητοποιήθηκαν δικηγόροι, γνωστοί τους και πολιτικά κόμματα χωρίς να μπορέσουν να τους εντοπίσουν πουθενά. Τελικά, στις 17 Ιουλίου οι άγνωστοι απαγωγείς άφησαν ελεύθερους τους πέντε μετανάστες, πάλι με δεμένα μάτια, σε στενά γύρω από την Ομόνοια. Τρομοκρατημένοι δήλωσαν μόνο ότι κάποιοι τους ανέκριναν σε σχέση με τις τρομοκρατικές επιθέσεις στο Λονδίνο.

Η κινητοποίηση συνεχίστηκε για τους υπόλοιπους δύο, οι οποίοι τελικά ελευθερώθηκαν και αυτοί από τους απαγωγείς τους στις 22 Ιουλίου, πάλι με δεμένα τα μάτια σε στενά κοντά στην Ομόνοια.

Η κυβέρνηση ισχυρίστηκε ότι δεν ξέρει τίποτα για τα περιστατικά αυτά, ότι καμία ελληνική υπηρεσία δεν είναι αναμεμειγμένη και ότι δεν υπήρξε σχετικό αίτημα των βρετανικών αρχών. Εννοείται, βέβαια, πως κανείς δεν πιστεύει την κυβέρνηση και τους ισχυρισμούς της. Τέτοια πράγματα δεν συμβαίνουν χωρίς την ανοχή της, αλλά και την ενεργό συμμετοχή των υπηρεσιών της, οι οποίες πιθανότατα είναι αυτές που ανέλαβαν να συλάβουν τους δυστυχείς μουσουλμάνους μετανάστες και να τους παραδώσουν στους ξένους ανακριτές τους.

Καμία ξένη μυστική υπηρεσία δεν θα αναλάμβανε να κάνει μόνη της τις απαγωγές, γιατί αν κάτι πήγαινε στραβά (αν π.χ. κάποιος ήταν αληθινός τρομοκράτης και πυροβολούσε ξαφνικά τους υποτιθέμενους αστυνομικούς που πήγαν να τον συλλάβουν), η κυβέρνηση θα βρισκόταν τρομερά εκτεθειμένη αν τραυματιζόταν ή σκοτωνόταν κάποιος ξένος πράκτορας και έτσι γινόταν γνωστό πως ξένες υπηρεσίες κάνουν συλλήψεις μέσα στην ίδια την Αθήνα.

Βουλγαράκης:
«Ναι στις χαφιεδοκάμερες»

Η κυβέρνηση της ΝΔ, επειδή η απαγωγή αφορούσε μετανάστες, νομίζει ότι η ιστορία αυτή δεν είχε σοβαρό πολιτικό κόστος γι’ αυτήν. Υποτιμάει τις επιπτώσεις που έχουν αυτές οι ενέργειές της στους μη δεξιούς πολίτες.

Κάνει πολύ σοβαρό λάθος. Η ιστορία της Δεξιάς στη χώρα μας είναι πολύ βαριά φορτωμένη με τις πιο ωμές παραβιάσεις των δημοκρατικών δικαιωμάτων. Οι βίαιες προσαγωγές στην Ασφάλεια, οι ανακρίσεις, η κατατρομοκράτηση, οι ξυλοδαρμοί ή ακόμη και τα βασανιστήρια είναι πολύ πρόσφατα από ιστορική σκοπιά για να νομίζει αφελώς η ΝΔ ότι έχουν σβηστεί για πάντα από την κοινωνική συνείδηση του λαού μας. Εκατομμύρια Ελλήνων που ζουν, έχουν άλλωστε άμεση ή έμμεση εμπειρία αυτών των προσώπων της Δεξιάς. Όσο και αν όλοι θέλουν να το ξεχάσουν, είναι πολύ εύκολο όλα αυτά να ξανάρθουν στην επιφάνεια και να επηρεάσουν το πολιτικό παιχνίδι, αν η κυβέρνηση της ΝΔ αρχίσει να οικοδομεί ένα αυταρχικό κράτος και να συρρικνώνει τις πολιτικές ελευθερίες, με πρόσχημα την τρομοκρατία.

Στο πλαίσιο αυτό, οργή προκάλεσαν οι δηλώσεις του Γ. Βουλγαράκη στη Βουλή την Πέμπτη, βάσει των οποίων μας είπε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ γράφει στα παλιά της τα παπούτσια τις αποφάσεις της Αρχής Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων και παρά τις απαγορεύσεις της χρήσης των καμερών στους δρόμους για την παρακολούθηση των πολιτών, η κυβέρνηση συνεχίζει να μας κατασκοπεύει μέρα – νύχτα.

Αστυνομικό κράτος

«Όλη αυτή η συζήτηση και η φιλολογία για τη χρήση των καμερών, ουσιαστικά στερείται βάσης», υποστήριξε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης, επιχειρώντας να εμφανίσει ως «τελειωμένο» το θέμα.

Επιβεβαιώνοντας ότι οι κάμερες παρακολουθούν τους ανθρώπους και όχι τα αυτοκίνητα, ο Γ. Βουλγαράκης είπε: «Αν σε ένα έγκλημα που διαπράττεται στην οδό Πανεπιστημίου έχουμε τη δυνατότητα να πλησιάσουμε την κάμερα στο πρόσωπο του δολοφόνου, δεν θα το κάνουμε;».

Προβάλλοντας αυτό το δημαγωγικό επιχείρημα για αφελείς, ο υπουργός παρέλειψε φυσικά να πει ότι για να βρει τον (ανύπαρκτο) δολοφόνο της Πανεπιστημίου, θα παρακολουθεί εκατομμύρια υπαρκτά πρόσωπα που περνούν από εκεί.

Μα ακριβώς αυτός είναι ο ορισμός του αστυνομικού κράτους της «ολικής παρακολούθησης» – παρακολουθεί διαρκώς τους πάντες για να τους προστατεύσει δήθεν από τους ανύπαρκτους εγκληματίες που τους απειλούν!

Με το ίδιο πνεύμα κινήθηκε ο Γ. Βουλγαράκης την Πέμπτη στη Βουλή και στο θέμα των παρακολουθήσεων από τις αρχές ασφαλείας των κινητών τηλεφώνων των πολιτών.

«Φυσικά και γίνονται και τηλεφωνικές παρακολουθήσεις», δήλωσε και πρόσθεσε: «Το ζήτημα δεν είναι αν έχουμε προμηθευτή ή αν θα προμηθευτούμε μηχανήματα παρακολουθήσεων κινητών τηλεφώνων, εδώ και χρόνια χρησιμοποιούνται τέτοια μηχανήματα… Το ζητούμενο είναι οι οικονομικές δικλίδες ασφαλείας του πολίτη».

Να δεχτούμε ως δεδομένο δηλαδή ότι η Ασφάλεια θα παρακολουθεί διαρκώς τα τηλεφωνήματά μας και ατύπως να φροντίσουμε να… «σέβονται» οι ασφαλίτες αυτά που θα ακούν! Ωραία λογική!

Αλήθεια, με τέτοια «επιχειρήματα» νομίζει η κυβέρνηση ότι θα αλλάξει γνώμη η πλειονότητα του λαού που πιστεύει ότι τελικά η νοοτροπία της Δεξιάς δεν αλλάζει ποτέ;


Σχολιάστε εδώ