Η κυβέρνηση λέει (μάλλον) «ναι» στον Ψυχάρη

Ίσως αυτός είναι και ένας από τους λόγους που συναντήθηκε το βράδυ της Τετάρτης ο πρωθυπουργός με τον υφυπουργό Πολιτισμού, Π. Τατούλη. Ταυτόχρονα υπάρχουν κι άλλες εκκρεμότητες στον ορίζοντα, όπως ο διορισμός των ΔΣ στα Μέγαρα Μουσικής Αθήνας και Θεσσαλονίκης.

Ο έλεγχος του «πόθεν έσχες» του Σ. Ψυχάρη στο υπουργείο Επικρατείας συνεχίζεται, αλλά όλα δείχνουν πως ο Κ. Καραμανλής θα δώσει το πράσινο φως, διακινδυνεύοντας την οργισμένη αντίδραση του συγκροτήματος Αλαφούζου. Απομένει να δούμε αν θα παρέμβει ή όχι η Δικαιοσύνη στην υπόθεση, όπως έγραφε προ δύο βδομάδων η «Καθημερινή» στο κύριο άρθρο της. Πάντως, σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, η κυβέρνηση θα πει το «ναι». Έτσι με υπογραφή Σημίτη το 1996 ο Σ. Ψυχάρης έγινε πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους και το 2005 με υπογραφή Καραμανλή μέτοχος του ΔΟΛ κατά 25%. Το πρωτοσέλιδο εναντίον του πρωθυπουργού, που παρουσιαζόταν τότε ως «Ντόλι», άραγε ξεχάστηκε;

Τα πρόσωπα του Μεγάρου Θεσσαλονίκης

Όμως, εκτός από τον διορισμό του διοικητικού συμβουλίου στο Μέγαρο Μουσικής της Αθήνας ως τις 26 Απριλίου 2006, ο Χ. Λαμπράκης έχει τον «πονοκέφαλο» του ορισμού, από τον υπουργό Πολιτισμού και πρωθυπουργό, του συμβουλίου στον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης. Η θητεία του ΔΣ είναι 3ετής, σύμφωνα με τον νόμο 2947/2001 για την Ολυμπιακή Φιλοξενία, αν και αρχικά προβλεπόταν 4ετής (2121/93). Το σημερινό ΔΣ διορίστηκε με απόφαση Βενιζέλου στις 16 Οκτωβρίου 2001, με τριετή διάρκεια, και παρατείνεται μέχρι να οριστεί νέο. Ως σήμερα στο ΔΣ συμμετέχουν οι Αλέξανδρος Μπακατσέλος, επιχειρηματίας (και συνέταιρος του συγκροτηματάρχη της Μιχαλακοπούλου), Χρήστος Λαμπράκης, Κωνσταντίνος Πυλαρινός, μουσικόφιλος (όπως αναφέρεται στην υπουργική απόφαση) και πρόεδρος του Συλλόγου «Φίλοι της Μουσικής Θεσσαλονίκης», Στέλιος Νέστωρ, επίτιμος δικηγόρος, Γιώργος Πενέλης, καθηγητής Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Παναγιώτης Μάμαλης, πολιτικός μηχανικός, Γιώργος Ακκάς, επιχειρηματίας, Καλλιόπη Μακρίδου, αναπληρώτρια καθηγήτρια Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Άννα Παντού, συνταξιούχος υπάλληλος ΕΤΕ, Ελένη Αναστασιάδου- Πασσιά, οδοντίατρος.

Καθοριστικό ρόλο παίζει ο «Σύλλογος οι Φίλοι της Μουσικής Θεσσαλονίκης», ο οποίος συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 1991, από τους Χρήστο Λαμπράκη και Κατερίνα Βελίδου. Οι δύο εκδότες και οι εκπρόσωποι της τότε κυβέρνησης Μητσοτάκη, Μιχάλης Γαλενιανός, πρώην υφυπουργός Οικονομικών, και Ντόρα Μπακογιάννη, πρώην υπουργός Πολιτισμού, συνέστησαν τον Οργανισμό Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, το καταστατικό του οποίου κυρώθηκε με τον ν. 2121/93 για την πνευματική ιδιοκτησία. Αναφέρεται ρητά στον καταστατικό πως ο οργανισμός δεν είναι κερδοσκοπικός και τελεί υπό τον έλεγχο του υπουργείου. Αρχικά ο «Σύλλογος οι Φίλοι της Μουσικής Θεσσαλονίκης» πρότεινε τα έξι μέλη του ΔΣ του Ο.Μ.Μ.Θ. Στη συνέχεια με τον ν. 2947/2001 για την Ολυμπιακή Φιλοξενία καθορίστικε ότι «υποχρεωτικά» 5 μέλη του ΔΣ επιλέγονται από τα πρόσωπα που υποδεικνύουν οι «Φίλοι», εφόσον έχουν 300 μέλη και προσφέρουν το 1/10 των δαπανών.

Το Δημόσιο, με βάση το καταστατικό, ανέλαβε την υποχρέωση να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του Μεγάρου στη Θεσσαλονίκη «μέχρι της πλήρους αποπερατώσεως», όπως και τον εξοπλισμό του. Η Κτηματική Εταιρεία του Δημοσίου μεταβίβασε στον «Σύλλογο οι Φίλοι της Μουσικής Θεσσαλονίκης» δύο τμήματα από δημόσιο ακίνητό της, συνολικής έκτασης 17.996 τ.μ., στον παραλιακό χώρο, κοντά στο Ποσειδώνιο Αθλητικό Κέντρο. Η δε κατασκευή προβλεπόταν να γίνει με βάση αρχιτεκτονικά προσχέδια και προμελέτες που είχαν δωρίσει οι «Φίλοι της Μουσικής». Τέλος, ο ΟΜΜΘ απαλλασσόταν κάθε φόρου κληρονομιών, δωρεών, φόρου ακίνητης περιουσίας, μεταβιβάσεων δασμών, τέλος χαρτοσήμου κ.ά.


Σχολιάστε εδώ