επί του πιεστηρίου

Και φέτος θα ρωτήσουμε τους φίλους καθηγητές της Μέσης Εκπαίδευσης, όταν ένας υποψήφιος για το πανεπιστήμιο, συγκεντρώνει 1,5 μονάδα με άριστα το 20, ποιος φταίει; Ο υποψήφιος ή εκείνος που του έδωσε το απολυτήριο Λυκείου; Είναι δυνατόν ποτέ να μην έχουν απολογηθεί για όλους αυτούς που δίνουν πανελλαδικές εξετάσεις και γελάνε οι βαθμολόγοι (που καθηγητές είναι και αυτοί), με όσα διαβάζουν στις κόλλες διαγωνιζομένων. Άλλοι και οι κύριοι φροντιστές έχουν και αυτοί το μερίδιό τους, όπως και το σύστημα το εκπαιδευτικό. Αν και διερωτώμαι, πώς άλλες εποχές, π.χ. στη δεκαετία του ’60, τα παιδιά τελείωναν το Γυμνάσιο (όπως λεγόταν το σημερινό Λύκειο) με περισσότερες γνώσεις. Ποιος ήταν ο λόγος; Εν πάση περιπτώσει, πρέπει η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας να προχωρήσει σε μια έρευνα, αναζητώντας από τα παιδιά που δίνουν εξετάσεις τα πραγματικά αίτια της αποτυχίας. Γιατί έχουμε την εντύπωση ότι σήμερα τα σχολεία, στη μεγάλη πλειοψηφία τους, βγάζουν ημιμαθείς… Οι εξαιρέσεις, βέβαια, περισσότερο οφείλονται στο πάθος που έχουν τα παιδιά για γνώση.

Τα συλλυπητήριά μας από βάθος καρδιάς στον κ. Χρήστο Λαμπράκη για τον θάνατο της εικοσάχρονης ανιψιάς του, της κόρης της αδελφής του Άννας, Ελισάβετ Σημηριώτη, που σκοτώθηκε σε τροχαίο στην Αιγιάλεια, όταν το αυτοκίνητο που οδηγούσε, πηγαίνοντας προς Πάτρα, χτύπησε στο στηθαίο και στη συνέχεια έπεσε στο ποτάμι Μεγανίτη, που βρίσκεται στο 170 χλμ. της οδού Αθηνών-Πατρών. Μαζί ήταν και ο αδελφός της, που δεν διέτρεξε κανέναν κίνδυνο.

Τα ΚΕΠ έγιναν απαραίτητο κομμάτι της ζωής μας. Απόδειξη ότι την ημέρα που ανακοινώθηκαν οι βάσεις από το 1564 πληροφορήθηκαν τα αποτελέσματα 79.163 άτομα, ενώ το ΚΕΠ επισκέφθηκαν 25.249 ενδιαφερόμενοι. Να σημειωθεί ότι οι καταστάσεις με τις βάσεις μπήκαν στο ίντερνετ κατόπιν εντολής του υφυπουργού Απόστολου Ανδρεουλάκου, ο οποίος έχει κάνει καλή δουλειά στον τομέα των ΚΕΠ. Πέτυχε, μάλιστα, πρόσφατα να αναλάβει η INFOTE δωρεάν την εκτύπωση και τη διανομή 1.305.000 τρίπτυχων για τα Δικαιώματα του Πολίτη στη Δημόσια Διοίκηση και 30.000 οδηγών των ΚΕΠ.

Συγχαρητήρια στον φίλο δήμαρχο Συκεών, τον δραστήριο και αεικίνητο Σίμο Δανιηλίδη, που είχε την πρωτοβουλία της ίδρυσης Δημόσιας Τράπεζας Αίματος, μια πρωτοβουλία που είναι σίγουρο ότι θα σώσει ζωές.

Ο συγκυβερνήτης του τραγικού Μπόινγκ, Πάμπτος Χαραλάμπους, κρατούσε ημερολόγιο όπου κατέγραφε συγκλονιστικά στοιχεία για τον τρόπο λειτουργίας της εταιρείας «Ήλιος» και για το συγκεκριμένο αεροπλάνο, έγραφε χθες η «Καθημερινή». Το ‘ξεραν η γυναίκα του και ο γιος του. Και γιατί δεν κατάγγειλε όλα αυτά τα στοιχεία; Αν το είχε κάνει, ασφαλώς και ο ίδιος και οι άλλοι 120 θα ζούσαν σήμερα…

Ανακάλεσαν λέει, αυτοκίνητα Χιουντάι και φορτηγά Μερσέντες, με πρωτοβουλία των εταιρειών, προκειμένου να γίνουν απαραίτητες τεχνικές επιδιορθώσεις! Δεν κατάλαβα, τι σημαίνει «ανακαλούν»; Γιατί δεν λένε απόσυραν γιατί έχουν προβλήματα, που ενδεχομένως κάποιοι να τα έχουν πληρώσει με τη ζωή τους; Αυτούς δεν θα πρέπει οι εν λόγω εταιρείες να τους αποζημιώσουν; Ευθύνες δεν έχουν οι εταιρείες για τα σαράβαλα που έβγαλαν στην αγορά σε κυκλοφορία; Οι αρμόδιες για τους ελέγχους επιτροπές σε κάθε χώρα, όπως και στην Ελλάδα, τι έκαναν; Τα ‘πιασαν και τα άφησαν να περάσουν; Πάλι καλά πάντως που δεν μας είπαν οι δύο εταιρείες ότι μας κάνουν και χάρη που τα… ανακαλούν… και πρέπει να τις ευχαριστήσουμε…

Μας την έφερε και η Πολωνία! Αναγνώρισε χθες τα Σκόπια ως «Δημοκρατία της Μακεδονίας». Και να σκεφθεί κανείς ότι με τη δική μας ψήφο μπήκε η Πολωνία στην Ευρωπαϊκή Ένωση… Η κυβέρνηση άραγε πάλι αιφνιδιάσθηκε;


Σχολιάστε εδώ