Δεν θέλω κανένα άλλο εισπρακτικό μέτρο!

Σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες και παρά τα περί του αντιθέτου γραφόμενα και λεγόμενα, ο πρωθυπουργός έχει δώσει σαφή εντολή στους υπεύθυνους για τη σύνταξη του προϋπολογισμού και κατά πρώτο λόγο στον αρμόδιο υπουργό Γ. Αλογοσκούφη:

• Δεν θέλω κανένα νέο εισπρακτικό μέτρο.

Απομένει να προσεγγίσουν οι αρμόδιοι τους τρόπους λύσης του σταυρόλεξου «κανένα νέο εισπρακτικό μέτρο – κατάσταση της οικονομίας» (εννοείται κανένα καινούργιο εισπρακτικό μέτρο πέραν των ήδη αποφασισμένων, όπως ο ΦΠΑ στα ακίνητα) με τρόπο που να μην επιδεινώνει την ήδη πολύ δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Αυτό, κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, φαίνεται ότι θα ξεπεραστεί ως εξής, ώστε ο Καραμανλής να αισθάνεται άνετα όταν το Σάββατο 10 Σεπτέμβρη θα εκφωνεί στη Θεσσαλονίκη τη βαρυσήμαντη ομιλία του, με την οποία ουσιαστικά θα δοθεί το εναρκτήριο λάκτισμα της νέας (πολιτικής) χρονιάς:

• Με την κάλυψη της κατά 3 δισ. ευρώ υστέρησης των εσόδων από άλλες πηγές και όχι από νέα φορομπηχτικά μέτρα.

Συγκεκριμένα, υπάρχει η αισιοδοξία ότι τα 3 δισ. ευρώ θα αναπληρωθούν από:

– Την τιτλοποίηση βεβαιωμένων εσόδων προηγούμενων χρόνων, που ανέρχονται σε 2 δις ευρώ.

– Την «εξοικονόμηση» 1 δισ. ευρώ απ’ τη μη εκτέλεση μέρους (σοβαρού) του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, λόγω καθυστερήσεων, γεγονός μάλιστα που έχει προκαλέσει και τον γνωστό «εμφύλιο» μεταξύ Αλογοσκούφη – Σουφλιά.

Ένας πρόσθετος παράγοντας αισιοδοξίας, ότι τελικά δεν θα επιβληθούν φοροεισπρακτικά μέτρα είναι και η καλή κατάσταση των δαπανών, σε αντίθεση με τα έσοδα. Συγκεκριμένα στο 7μηνο του 2005 συγκρατήθηκε η αύξηση των δαπανών στο 2.9 – 3%, έναντι αύξησης κατά 14% στο αντίστοιχο διάστημα του 2004.

Υπάρχουν όμως και άλλα αισιόδοξα μηνύματα, που δημιουργούν όρους καλύτερων ημερών και παρέχουν την ευχέρεια υλοποίησης της εντολής Καραμανλή:

• Η πολύ καλή για φέτος τουριστική κίνηση. Η σημαντική αύξηση των τουριστών δημιουργεί παραπάνω έσοδα, αύξηση των εσόδων από ΦΠΑ, αυξημένο τζίρο.

• Η διαφαινόμενη νέα «άνοιξη της ελληνικής ναυτιλίας». Και ένα σημαντικό μέρος των εισπράξεων των εφοπλιστών έρχεται στην Ελλάδα (μισθοί, ενοίκια κ.λπ.).

• Η «είσοδος» στην Ελλάδα 4 δισ. ευρώ για επενδύσεις χρηματιστηριακού τύπου απ’ το εξωτερικό.

Βεβαίως υπάρχουν και αρνητικοί -ανασχετικοί παράγοντες, πέραν των ήδη γνωστών, όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι περίπου το 25% των εσόδων πάει για την πληρωμή τόκων. Ωστόσο υπάρχει, όπως είπαμε, αισιοδοξία, πως αυτά τα «κρυφά» έσοδα θα δώσουν στον Καραμανλή τη δυνατότητα να πάει στη Θεσσαλονίκη με «χαρτιά» που θα μπορούν να ακυρώσουν την επίθεση του ΠΑΣΟΚ…

Θα πει την αλήθεια

Ο κ. Καραμανλής δεν πρόκειται να κρύψει την αλήθεια μιλώντας στις παραγωγικές τάξεις το βράδυ του Σαββάτου 10 Σεπτεμβρίου, στο «Βελλιδείο», διαβεβαιώνοντας όμως το ακροατήριό του -και φυσικά επιχειρηματολογώντας αναλόγως για να το πείσει- ότι μόνο με τις κινήσεις και τις αποφάσεις που προωθεί η κυβέρνηση «θα επιτευχθεί η πραγματική μεταρρύθμιση της ελληνικής οικονομίας και θα επιτύχει το σταθεροποιητικό πρόγραμμα». Στο πεδίο των… λογιστικού τύπου παροχών, όπως η σταδιακή μείωση της φορολογίας εισοδήματος κατά 25%, τα έργα που ήδη δημοπρατήθηκαν ή άλλα που ήδη πραγματοποιούνται στη Θεσσαλονίκη, τα προνόμια των πολύτεκνων που κερδίζουν πλέον και οι οικογένειες με τρία παιδιά, ο κ. Καραμανλής προσδίδει μεγάλη σημασία, καθώς:

Πρώτον: Η σταδιακή μείωση της φορολογίας θα αντισταθμίσει ως ένα βαθμό τις ζημιές που έχει κάθε ελληνική οικογένεια εξαιτίας της ακρίβειας και των μειωμένων εισοδημάτων της.

Δεύτερον: Η επέκταση των προνομίων των πολυτέκνων και στις οικογένειες με τρία παιδιά θα είναι το ουσιαστικό αλλά και επικοινωνιακό μήνυμα της κυβέρνησης, ώστε να αντισταθμιστεί η σκληρή εισοδηματική πολιτική με την κοινωνική ευαισθησία που επικαλούνται οι κυβερνητικοί παράγοντες.

Τρίτον: Τεράστια σημασία δίνει ο κ. Καραμανλής στο θέμα των έργων στη Θεσσαλονίκη, γι’ αυτό άλλωστε πριν από δύο μήνες έγιναν οι προετοιμασίες με τον Γιώργο Σουφλιά και τους επιτελείς του ΥΠΕΧΩΔΕ, ώστε να ανακοινωθεί ότι προχωρούν τα έργα. Υπενθυμίζεται ότι εν όψει των κατηγοριών του ΠΑΣΟΚ και της «Μαύρης Βίβλου», στην κυβέρνηση υπολογίζουν πολύ το τι θα γίνει στον τομέα των έργων στη συμπρωτεύουσα. Και τούτο διότι στον τομέα αυτόν είχε ασκήσει εντονότατη κριτική η Νέα Δημοκρατία ως αντιπολίτευση, χλευάζοντας σχεδόν τον τότε πρωθυπουργό Κ. Σημίτη για τα όσα «θα» είχε πει, που ποτέ δεν έγιναν, αλλά και για απαρχή έργων που επί μια τετραετία… όλο στην αρχή βρίσκονταν. Θέλει λοιπόν ο Καραμανλής να αποδείξει ότι η Νέα Δημοκρατία «είναι η κυβέρνηση των έργων».

Στο πεδίο της επιχειρηματικής δράσης, ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να πείσει το ακροατήριό του -επιχειρηματίες και εκπρόσωποι του εμπορικού κόσμου οι περισσότεροι- πως οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά είναι ιδανικές για επενδύσεις. Αυτό θα είναι το μήνυμά του. Θα επιχειρήσει να διαμορφώσει σχέσεις εμπιστοσύνης με τον επιχειρηματικό κόσμο.

Από την άλλη πλευρά -και εκεί θα αποδείξει το εάν μπορεί και ως… πρωθυπουργός να εξισορροπεί, όπως ως πρόεδρος κόμματος, τα πράγματα- θα μιλήσει για την οικτρή κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, στέλνοντας το μήνυμα για την πολιτική σταθεροποίησης, μείωσης των ελλειμμάτων και τελικά λιτότητας που θα ακολουθεί τα υπόλοιπα περίπου δύο χρόνια για να μπορεί η απόδοση των μέτρων να φωτίσει το τούνελ στο τέλος της τετραετίας. Εκεί θα δώσει ιδιαίτερη σημασία ο πρωθυπουργός. Να πείσει για το αγαθό των προθέσεων της κυβέρνησης και για την απόδοση που θα έχουν τα μέτρα στο τέλος της τετραετίας. Ταυτόχρονα όμως, θα πρέπει με τα στοιχεία που θα δώσει να πείσει το ακροατήριο και όλον τον ελληνικό λαό ότι αυτά που βρήκε η κυβέρνηση της ΝΔ στην οικονομία ήταν πολύ χειρότερα από όσα ανέμεναν.

Στην ουσία, για πρώτη φορά το παιγνίδι της ΔΕΘ είναι κατ’ εξοχήν θέμα ουσιαστικών πολιτικών εντυπώσεων παρά οικονομικών. Το εάν θα κερδίσει ο Καραμανλής το στοίχημα θα φανεί από τις γενικότερες εντυπώσεις που θα δημιουργηθούν και από την εξαγγελία που κρατά… καλά κρυμμένη έως την τελευταία στιγμή.


Σχολιάστε εδώ