Απορρίπτει το ΚΚΕ την πρόταση Δαμανάκη για συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές

Στον Περισσό θεωρούν ότι δεν τους αγγίζουν οι αναφορές Δαμανάκη, αλλά όπως τονίζουν με νόημα είναι και αναμενόμενες με δεδομένη τη συνεργασία του ΠΑΣΟΚ με τον ΣΥΝ σε επίπεδο τοπικής αυτοδιοίκησης που κρατάει εδώ και χρόνια.

Ενδεικτικό λένε των προθέσεων της Κουμουνδούρου είναι και η θέση του ΣΥΝ για εκλογή συμβούλων με απλή αναλογική και δημάρχων και νομαρχών με 50 συν 1. «Πρόκειται για μια θέση που ευνοεί τον δικομματισμό και ταυτόχρονα την πάγια θέση του ΣΥΝ να προχωρήσει σε όσο το δυνατόν περισσότερες συνεργασίες με το ΠΑΣΟΚ».

Την ίδια ώρα κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΝ σημείωνε αργά το απόγευμα της Παρασκευής ότι «προτάσεις συνεργασίας, απουσία πολιτικής, είναι τακτικισμοί οι οποίοι ευθύνονται και για τις κάκιστες σχέσεις του ΠΑΣΟΚ με την Αριστερά».

Το ίδιο στέλεχος απέδιδε τις δηλώσεις Δαμανάκη στην προσπάθειά της να διεκδικήσει έναν ρόλο στο ΠΑΣΟΚ πέραν της παιδείας.

Στην ερώτηση αν η κ. Δαμανάκη έχει επαφή με τη μειοψηφία στον ΣΥΝ, απάντησε ότι δεν έχει καμία σχέση ούτε με τη μειοψηφία στην Κουμουνδούρου, αλλά ούτε και με τους πρώην συντρόφους της στον ΣΥΝ που τώρα είναι κι αυτοί στο ΠΑΣΟΚ (ομάδα Μπίστη).

Ενδιαφέρον όμως παρουσιάζει η θέση που εκφράζουν, σε κατ’ ιδίαν συνομιλίες, αλλά στελέχη του ΣΥΝ για τον νέο εκλογικό νόμο που φέρεται να συζητά η κυβέρνηση. Τα στελέχη αυτά δεν κρύβουν ότι βλέπουν με θετικό μάτι την πριμοδότηση, κατά κάποιον τρόπο, της εκπροσώπησης στα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια.

Είναι χαρακτηριστικό ότι με το ισχύον σύστημα στα 13μελή δημοτικά συμβούλια τα οκτώ μέλη ανήκουν στον συνδυασμό που πλειοψήφησε και τα πέντε στην αντιπολίτευση. Με το σύστημα που προτείνει ο κ. Παυλόπουλος η σχέση αυτή διαμορφώνεται σε 7 προς 6.

Γι αυτό «η προοπτική να βγάλεις σύμβουλο», έλεγε την Παρασκευή κορυφαίο στέλεχος του ΣΥΝ, «εκτονώνει τις όποιες πιέσεις δημιουργεί το 42% για συνεργασία». Το ίδιο στέλεχος σημείωνε με νόημα ότι ο ΣΥΝ δεν πρόκειται να αρνηθεί μια μονομερή και με τοπικά κριτήρια στήριξη κάποιου υποψηφίου του είτε από το ΠΑΣΟΚ είτε από τη ΝΔ.

Προς επίρρωση των παραπάνω άλλο στέλεχος του κόμματος με πλούσια εμπειρία στα αυτοδιοικητικά έλεγε, σε κατ’ ιδίαν συνομιλία, ότι ο ΣΥΝ στο παρελθόν αναγκάστηκε να προχωρήσει σε συνεργασία με το ΠΑΣΟΚ στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές προκειμένου να βγάλει κάποιον σύμβουλο.

Σε κάθε περίπτωση πάντως στην Κουμουνδούρου σημειώνουν ότι μέχρι τώρα δεν τους έχει πλησιάσει κανείς από την κυβέρνηση, με αποτέλεσμα να γνωρίζουν τις προθέσεις της από τα σχετικά δημοσιεύματα.

Επισήμως βέβαια ο πρόεδρος του κόμματος επικρίνει την κυβέρνηση για τις κυοφορούμενες αλλαγές στο εκλογικό νόμο. Την Παρασκευή από τα Χανιά, ερωτηθείς από δημοσιογράφους, την κατηγόρησε «για στάση ακραίου κομματισμού και ιδιοτέλειας», σημειώνοντας παράλληλα ότι «στην παγίδα που στήνει για την Αριστερά θα πέσει η ίδια μέσα».

Επίσης διέψευσε κατηγορηματικά ότι το κόμμα του μετά τις νέες εκλογικές ρυθμίσεις που ετοιμάζει η κυβέρνηση θα επαναπροσδιορίσει την τακτική του. Όπως είπε, «η πολιτική μας για την τοπική αυτοδιοίκηση δεν διαμορφώνεται από στενές κομματικές σκοπιμότητες και δεν πρόκειται οι νέες εκλογικές ρυθμίσεις να την αλλάξουν».

Τέλος η μόνη υποψηφιότητα που φαίνεται να μένει ανοιχτή είναι αυτή του δήμου της Αθήνας, με τον Α. Αλαβάνο να επιμένει στην υποψηφιότητα Παπαγιαννάκη και το «Ρεύμα» να ζητά μια υποψηφιότητα με πιο έντονο το αυτοδιοικητικό στοιχείο. Στην πραγματικότητα οι ενστάσεις του «Ρεύματος» αφορούν στη στάση του Μ. Παπαγιαννάκη απέναντι στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Μ. Παπαγιαννάκης πάντως, αν και έχει δηλώσει ότι θα τον ενδιέφερε η προοπτική της υποψηφιότητάς του για τον δήμο της Αθήνας, μέχρι τώρα κρατά επιφυλακτική στάση και σε καμία περίπτωση δεν παρεμβαίνει στις όποιες εσωκομματικές διαδικασίες. Άλλα στελέχη του ΣΥΝ απέκλειαν πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας ότι το ΠΑΣΟΚ βλέπει με θετικό μάτι τη στήριξη ενδεχόμενης υποψηφιότητας Παπαγιαννάκη.

Όπως έλεγαν χαρακτηριστικά, η αποτυχία του εγχειρήματος με τη Μ. Δαμανάκη «στοιχειώνει ακόμη τη Χαριλάου Τρικούπη».


Σχολιάστε εδώ