Αιρετικά

Ο πρόεδρος της ΕΠΟ ο πρώτος υποδέχθηκε τον Α’ αντιπρόεδρο της ΕΠΑΕ. Μετά ένα εξάμηνο που θεσμικά ο ένας κατηγορούσε και αμφισβητούσε τον άλλο. Στο παρελθόν, βαρύτατες κατηγορίες εκατέρωθεν για ζητήματα ηθικής και εντιμότητας, μέχρι του σημείου δικαστικών διώξεων. Τι έγινε ξαφνικά; Τι άλλαξε;

Ο Γκαγκάτσης στριμωγμένος στη γωνία με τον υφυπουργό Αθλητισμού Ορφανό να του κάνει οικονομικό εμπάργκο, οχυρώνεται πίσω από τον θεσμικό ρόλο της ΕΠΟ στο ποδόσφαιρο, πίσω από την FIFA, πίσω από την αύρα της κατάκτησης του EURO, και έχει τη στήριξη τόσο του γραμματέα της ΝΔ Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όσο και του Γ.Γ.Α. Κώστα Κουκοδήμου. Κυρίως όμως έχει τη στήριξη κομματικών στελεχών της ΝΔ, προέδρων των ενώσεων. Επιπλέον πετυχαίνει να ισορροπήσει τη σχέση του ως ΕΠΟ και ως πρόσωπο και με τον Παναθηναϊκό, χωρίς να δυσαρεστήσει τον Ολυμπιακό.

Από την άλλη ο Βίκτωρ Μητρόπουλος πριν αλλάξει το πολιτικό σκηνικό είχε ταυτιστεί με τις θέσεις του Γιάννη Βαρδινογιάννη «Τζίγγερ» και του Παναθηναϊκού επιδιδόμενος σε ανένδοτο κατά Κόκκαλη και ΕΠΟ. Το σκηνικό αλλάζει. Ο Παναθηναϊκός γίνεται «εχθρός» και είναι απέναντι. Αποκαθίσταται η σχέση με τον Κόκκαλη, επανέρχεται στον χώρο του ποδοσφαίρου και εκλέγεται Α’ αντιπρόεδρος της ΕΠΑΕ. Έχει ανοιχτή γραμμή με τον Ορφανό συνεχίζει τον ανένδοτο κατά του Γκαγκάτση και της ΕΠΟ χωρίς όμως επιτυχία.

Ο ποινικολόγος Αλέξανδρος Λυκουρέζος που γίνεται πρόεδρος της ΕΠΑΕ φέρεται εγκλωβισμένος στις προθέσεις και τις κινήσεις του Βίκτωρα. Το μπλόκ της «σούπερ λίνγκα» βγαίνει απέναντι, η ΟΠΑΠ Α.Ε. γυρίζει την πλάτη στο αίτημα της ΕΠΑΕ για 5ετή συνεργασία 75 εκατ. ευρώ, ο Ορφανός αποστασιοποιείται και η κατάσταση δείχνει αδιέξοδη. Επιπλέον η ΕΠΟ «ακυρώνει» αποφάσεις της Γ.Σ. της ΕΠΑΕ που είχαν παρθεί ύστερα από εισηγήσεις, στην ουσία ως ιδέες, επιδιώξεις του Α΄ Αντιπροέδρου της.

Οι εξελίξεις σαφώς τροποποιούν σε μετέωρο βήμα τη συνέχεια του Βίκτωρα Μητρόπουλου σε ηγετικό ρόλο στον χώρο του ποδοσφαίρου.

Για αυτό επιχειρεί ανακωχή με τον Γκαγκάτση και συνεργασία, συμφωνία με την ΕΠΟ. Με ή χωρίς αποτέλεσμα; Και το μόνο κέρδος της ηγετικής εμφάνισης εν όψει της αποχώρησης Λυκουρέζου από τον προεδρία της ΕΠΑΕ.

Θεσμικά

Από την πλευρά της ΕΠΟ υποστηρίζεται ότι ο Γκαγκάτσης κάθησε με τον Μητρόπουλο στο ίδιο τραπέζι ψυχρά θεσμικά ως είχε υποχρέωση. Το ίδιο θα κάνει και στη νέα συνάντησή τους αύριο. Υποστηρίζεται επίσης ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχθεί η ΕΠΟ την απόφαση για τις αναδιαρθρώσεις, ούτε να παραχωρήσει… γήπεδο στις αιτιάσεις της ΕΠΑΕ. Δηλαδή συναντήθηκαν και θα ξανασυναντηθούν, χωρίς ουσιαστικά να αλλάξει κάτι. Γιατί θεσμικά ο Γκαγκάτσης για να ικανοποιήσει τις αιτιάσεις της ΕΠΑΕ θα πρέπει να αναιρέσει τους ισχυρισμούς -αποφάσεις του πρόσφατου Δ.Σ. που πήρε και απορρίπτουν τις εισηγήσεις της ΕΠΑΕ. Θα πρέπει ακόμη και στα όποια παραθυράκια υπάρχουν ή δημιουργηθούν που θα επιτρέπουν ικανοποίηση της ΕΠΑΕ, να συναινέσουν και οι σύμβουλοι του Γκαγκάτση στο ΔΣ της ΕΠΟ. Και το λόμπι της «Σούπερ Λίνγκα» τι έγινε; Φωτοβολίδα ήταν;

Καθυστέρηση

Αλογοσκούφης και Ορφανός δεν υπέγραψαν τις υπουργικές αποφάσεις για την ένταξη των ελληνικών ομάδων στο «Πάμε Στοίχημα» για να περάσει το ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού. Οι κανονισμοί ήταν καιρό έτοιμοι και είχαν σταλεί εγκαίρως από την ΟΠΑΠ Α.Ε. Δηλαδή δεν έκανε του κεφαλιού του ο Ορφανός και επειδή ταξίδευε όλο τον Αύγουστο σχεδόν δεν έπεσαν οι υπογραφές. Η καθυστέρηση έγινε σκόπιμα, για να αποφευχθούν επικοινωνιακοί θόρυβοι περί ασυμβίβαστου, επερωτήσεις στη Βουλή και κυρίως διαμόρφωση κλίματος που θα παρήγαγε έκτροπα και αρνητικές εντυπώσεις εν όψει της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης. Πολιτικά είναι πιο αρεστό έστω και η εικονική πραγματικότητα, ότι όλα είναι λυμένα και πάνε κατ’ ευχήν. Ασχέτως αν στην πραγματικότητα γίνονται άλλα. Τώρα αν νιώθει εξαπάτηση το επενδυτικό κοινό στο εξωτερικό και την Ελλάδα που πήρε μετοχές της ΟΠΑΠ Α.Ε. και επιπλέον έχει διαφυγόντα κέρδη αυτό είναι άλλη ιστορία. Εξ’ άλλου δεν είπαν ότι θα ξεκινήσει από την 11 αγωνιστική. Ασχέτως αν το φιλέτο κάνει ζημιά σε μετόχους και παίκτες που έμεινε απ’ έξω. Ό,τι θέλουν κάνουν…

Χούντα

Ως… υπέρμαχος της νομιμότητας και της… διαφάνειας ο Ορφανός «καθάρισε» προ καιρού τον Πράγαλο από την προεδρία της Ομοσπονδίας Τάε Κβο Ντο και έγινε πρόεδρος ο Χρήστος Μανώλης, άνθρωπος της αυλής, άνθρωπος εμπιστοσύνης, άνθρωπός του.

Δεν είχα ασχοληθεί με την ιστορία αυτή και τις διαδικασίες της. Τι έγινε, πώς έγινε, τι κόστισε, τι προεκτάσεις έχει, τι συμφωνήθηκε. Και αν ο Πράγαλος, το… μίασμα, έφυγε και ήρθε ο… ασκητής ιεροκήρυκας Μανώλης, είναι άλλο κεφάλαιο προς διερεύνηση. Έμαθα ότι με την… καραμέλα της ανανέωσης αποκλείουν από το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα της Λετονίας τον Οκτώβριο τον χρυσό ολυμπιονίκη του Σίδνεϊ Μιχάλη Μουρούτσο και τις, επίσης ολυμπιονίκες, Μυστακίδου και Αθανασοπούλου. Και εφόσον ο Μανώλης και η παρέα του πιπιλάνε την καραμέλα της ανανέωσης, γιατί «έφαγαν» τον πιτσιρικά Δημήτρη Χουδελούδη του συλλόγου Πυγμή Βέροιας; Ούτε ο Ασλανίδης δεν τα έκανε αυτά στη χούντα.

Στο επανιδείν…

«Μίασμα» ο Ηρακλής

Το Καυταντζόγλειο Στάδιο θεωρείται, και δικαίως φυσικά, έδρα του Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Πήρε κάτι… μήνες στη μεταολυμπιακή εποχή στον κ. Ορφανό να ορίσει διοίκηση. Και μέχρι τώρα πήρε άλλους τόσους μήνες να καταλήξει η ουσιαστική αξιοποίηση του ιστορικού σταδίου σε ό,τι αφορά την εμπορική του δυνατότητα. Δηλαδή τη χρήση του, που θα επιφέρει έσοδα και θα καλύπτει και τη συντήρησή του που βαραίνει τον κρατικό κορβανά. Γιατί υπάρχει η αίσθηση ότι ο ιστορικός «Γηραιός» αντιμετωπίζεται ως «μίασμα»; Στη… δημοπράτηση των εμπορικών χρήσεων «υποτίθεται ότι ο μοναδικός υποψήφιος ενδιαφερόμενος είναι η ΠΑΕ Ηρακλής, που έχει και τους πελάτες, τον κόσμο του», μου είπε ο πρόεδρός του Νίκος Σταματιάδης. Και πώς διασφαλίζεται η ΠΑΕ Ηρακλής αν κάποιος… τρελός ή κακοπροαίρετος χτυπήσει την προσφορά της ΠΑΕ; Δεν διασφαλίζεται.

Και εφόσον δεν διασφαλίζεται, η ΠΑΕ Ηρακλής αν δεν πάρει τις εμπορικές χρήσεις δεν χρησιμοποιεί και το Καυταντζόγλειο, το έχει ξεκαθαρίσει. Και τι θα κάνει το στάδιο ο κ. Ορφανός; Θα το συντηρεί το κράτος για να γίνονται τουρνουά «παίξε μπάλα, μάθε μπάλα»; Και μετά τις εμπορικές χρήσεις του Ηρακλή, οι οπαδοί του «Γηραιού» περιμένουν απάντηση στο ερώτημα από τον συντοπίτη τους υφυπουργό. Γιατί πήραν ο ΠΑΟΚ και ο κ. Γούμενος 1,2 εκατ. ευρώ από την ΟΠΑΠ ΑΕ και ο Ηρακλής μηδέν; Μέχρι το ντέρμπι Ηρακλή – ΠΑΟΚ τώρα στις 18 Σεπτεμβρίου στην αναμονή για τα διαχωριστικά και τα κιγκλιδώματα, ενώ αποκλείεται να είναι έτοιμες οι μετατροπές στα δημοσιογραφικά θεωρεία. Και να κάνει κανένα μπραφ να φύγει ο Χούλης, να δούμε τι θα γίνει.

Ένοχη η ΕΠΟ

Νέο επεισόδιο στην ιστορία Άρη, Πανιώνιου, ΕΠΟ, CAS, FIFA. Η ΠΑΕ Άρης πήρε χθες έγγραφο της FIFA, απόφαση εις βάρος της ΕΠΟ που βγήκε στις… 5 Ιουνίου αλλά ξεχάστηκε να κοινοποιηθεί.

Και το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο της Λωζάννης, CAS, είχε δηλώσει αναρμόδιο γιατί λόγω Confederation δεν είχε ασχοληθεί η πειθαρχική επιτροπή της FIFA.

Τι λέει η απόφαση της FIFA για το θέμα; Ότι η ΕΠΟ είναι ένοχη γιατί δεν σεβάστηκε τις υποχρεώσεις της ως μέλος της FIFA όπως ορίζονται από το άρθρο 13 παράγραφος 1 του καταστατικού της παγκόσμιας ομοσπονδίας. Επιβάλει στην ΕΠΟ πρόστιμο 14.000 ελβετικών φράγκων και 1.000 φράγκα για τα… πρακτικά. Από την ΠΑΕ Άρης καταγγέλλουν ότι σε όλη την υπόθεση κάποιοι λένε ψέματα. Είτε απέκρυψαν την πρώτη απόφαση της FIFA για να μην κριθεί από το CAS είτε… ανακάλυψαν μία για να ξεπεραστεί το θέμα. Τρέφουν ελπίδες οι Αρειανοί στη δεύτερη εκδίκαση της υπόθεσης από το CAS, ενώ ασκούν ήδη πιέσεις για να μην ξεκινήσουν τα παιχνίδια του Πανιώνιου. Μύλος…

Κρύο

Τα κορίτσια του πόλου και πάλι στην επικαιρότητα. Και πάλι στις επιτυχίες. Και επειδή στην Ελλάδα σχεδόν τα πάντα έχουν διάρκεια επικοινωνιακού χρόνου το πολύ… τρεις ημέρες, τι γίνεται όταν τα φώτα σβήνουν; Η έμπειρη Βούλα Κοζομπόλη είπε: «Τον χειμώνα σχεδόν όλες οι πισίνες είναι ανοιχτές. Σε συλλογικό επίπεδο τα πράγματα είναι από δύσκολα μέχρι τραγικά. Δεν υπάρχουν λεφτά για πετρέλαιο και η προπόνηση γίνεται σε κρύο νερό. Και να ξέρει ο κόσμος ότι η προπόνηση στο πόλο είναι πρωί – απόγευμα, ώρες ολόκληρες».

Ο απλός κόσμος χαίρεται τις επιτυχίες. Από κει και πέρα η πολιτεία διαβεβαιώνει ότι θα αυτά που πρέπει. Αδιευκρίνιστο πώς μπορεί να τα εννοεί στην πράξη. Γιατί χρόνια ολόκληρα η πολιτεία δίνει λεφτά, αλλά τα προβλήματα παραμένουν.

Ντους

Δυο δυο τα παίρνει τα εκατομμύρια ευρώ για την ΕΟΕ ο Κυριακού. Για τα Τσικλιτήρεια και τον Πανελλήνιο δεν το συζητάμε. Και πήρε η Αθήνα το Παγκόσμιο Κύπελλο Στίβου για το 2006 και η Θεσσαλονίκη το Μπρούνο Ζάουλι. Και θα πρέπει να γίνουν οργανωτικές επιτροπές. Ποιος θα έχει το κουμάντο; Ο ΣΕΓΑΣ είναι το παράρτημα της IAAF στην Ελλάδα. Ο συνεργάτης της. Το κράτος θα βάλει τα λεφτά. Ναι, αλλά ο Ορφανός θέλει να κάνει και το δικό του παιχνίδι. Ειδικά στη Θεσσαλονίκη. Πόσο υπερβολικό μπορεί να είναι ότι λέει στον Σεβαστή έλα να φτιάξουμε τη σύνθεση και αγνόησε τον Κυριακού και από την άλλη ο Κυριακού να λέει τα ίδια; Ασχέτως αν θεσμικά δεν εμπλέκεται. Και τι να κάνει, θα μου πείτε, ο Ορφανός, τον ήρωα και να κοντραριστεί πάλι με τον Κυριακού; Έκανε σκοτσέζικο ντους μια φορά με τις παγοομοσπονδίες. Πάλι; Και δεύτερο ντους;

Πιο καλά δεν είναι ο ένας τα λεφτά για το ονόρε και ο άλλος την προβολή…

Ν. Σαργκάνης: «Ντέρμπι εντυπώσεων και όχι ουσίας»

Στην πλούσια ποδοσφαιρική του καριέρα έζησε πολλά ντέρμπι σαν το σημερινό, φορώντας τη φανέλα και των δύο «αιώνιων». Το «φάντομ» του ελληνικού ποδοσφαίρου, ο Νίκος Σαργκάνης, μίλησε για το ντέρμπι Παναθηναϊκού – Ολυμπιακού στο ΟΑΚΑ.

«Δεν νομίζω ότι είναι και οι δύο στην αγωνιστική κατάσταση που έχουν ως δυνατότητα. Θα ακολουθηθεί η τακτική ”φοβάται ο Γιάννης το θεριό και το θεριό τον Γιάννη”. Στην ουσία είναι ντέρμπι εντυπώσεων. Ντέρμπι γοήτρου. Τις εντυπώσεις θα κυνηγήσουν και οι δύο. Εκτιμώ ότι θα παίξουν συγκροτημένα. Θα προσέξουν τις άμυνές τους. Πρεμιέρα του πρωταθλήματος είναι, ισοπαλία το βλέπω. Το αβαντάζ του Παναθηναϊκού είναι ότι θα έχει τους οπαδούς του. Και οι δύο όμως είναι ανέτοιμοι. Ο Παναθηναϊκός δεν μου άρεσε σαν ποιότητα. Πήρε την πρόκριση από τη Βίσλα χάρη στο ρίσκο του Μαλεζανί και την πολύ καλή φυσική κατάσταση των παικτών».

Φιέστα

Για τους ομίλους Τσάμπιονς Λιγκ Ολυμπιακού και Παναθηναϊκού ο Σαργκάνης είπε:

«Για τους έλληνες φίλους του ποδοσφαίρου είναι ποδοσφαιρική φιέστα. Είναι τύχη να δεις τους μεγαλύτερους ποδοσφαιρικούς αστέρες. Η κλήρωση είναι δύσκολη και για τους δύο. Ο ένας με τη Ρεάλ και ο άλλος με την Μπαρτσελόνα. Το θέμα είναι να μπορέσουν να τους κοιτάξουν στα μάτια και ό,τι βγει. Το Τσάμπιονς Λινγκ πάντα κρύβει εκπλήξεις. Οι υπόλοιπες ομάδες και στους δύο ομίλους θα χτυπηθούν για τη δεύτερη θέση. Δεν τρομάζουν τα ονόματα, μπορεί να θεωρηθούν ότι είναι στα μέτρα και του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού. Σου δίνουν τη δυνατότητα να διεκδικήσεις. Σημασία έχει οι δικές μας ομάδες τι θα κάνουν. Δεν θέλει απώλειες σε Καραϊσκάκη και ΟΑΚΑ και ό,τι πάρεις έξω».

Γ. Αναστασίου: Βαθμούς εκτός για να ελπίζουν Ολυμπιακούς – ΠΑΟ

Η κλήρωση του Τσάμπιονς Λιγκ στο Γκριμάλντι Φόρουμ του Μονακό έφερε τους εκπροσώπους του ελληνικού ποδοσφαίρου Ολυμπιακό και Παναθηναϊκό σε ομίλους με επικεφαλής μεγαθήρια, αλλά και ομάδες, αν μη τι άλλο, της ίδιας δυναμικότητας.

Ο Ολυμπιακός στον 6ο όμιλο με Ρεάλ, Λιόν, Ρόζενμπουργκ και ο Παναθηναϊκός στον 3ο όμιλο με Μπαρτσελόνα, Βέρντερ Βρέμης και Ουντινέζε. Ο επιθετικός του Άγιαξ Γιάννης Αναστασίου με πολύχρονη ευρωπαϊκή θητεία στον Αίαντα της Ολλανδίας, κατέθεσε τις εκτιμήσεις του για τη χθεσινή κλήρωση.

«Ρεάλ και Λιόν στον όμιλο του Ολυμπιακού έχουν τον πρώτο λόγο. Η Ρεάλ γιατί είναι η… Ρεάλ και δεν χρειάζεται ανάλυση και η Λιόν γιατί είναι έμπειρη και με σταθερή πορεία στο Τσάμπιονς Λιγκ και δεν χάνει από την αίγλη της επεισή ο Εσιέν πήγε στην Τσέλσι. Ο Ολυμπιακός στην έδρα του μπορεί να χτυπήσει όλα τα παιχνίδια. Θα πρέπει να δείξει ωριμότητα και αυτοπεποίθηση για να πάρει ό,τι μπορέσει. Η δεύτερη θέση μπορεί και θα παιχτεί ανάμεσα σε Ολυμπιακό και Λιόν, με μικρό προβάδισμα των Γάλλων. Η Ρόζενμπουργκ δεν έχει καμία τύχη και καμία σχέση με την ομάδα του παρελθόντος. Πέραν των άλλων διατηρούν αυτήν την επιφύλαξη για τον Ολυμπιακό γιατί δεν ξέρω αν το νέο σύνολο που διαμορφώθηκε φέτος με παίκτες αξίας, ποιοτικούς και τον Σολίντ που έχει ευρωπαϊκή νοοτροπία και εμπειρία προλαβαίνει να δέσει ως ομάδα και να κάνει πράξη στο γήπεδο το νέο του στυλ».

Ισοδύναμες

Για τον Παναθηναϊκό, κατά τον έμπειρο παίκτη του Άγιαξ Γιάννη Αναστασίου, τα πράγματα είναι πιο δύσκολα. «Πέραν της Μπαρτσελόνα που σαφώς είναι το φαβορί για την πρώτη θέση στον όμιλο, οι άλλες τρεις ομάδες θα παλέψουν για τη δεύτερη θέση είναι ισοδύναμες και έχουν τις ίδιες πιθανότητες».

Βαθμούς

Ο Παναθηναϊκός βεβαίως και έχει ως ομάδα ευρωπαϊκή εμπειρία και διακρίσεις. Μόνο που οι ομάδες αλλάζουν. Και ο Αναστασίου εκτιμά ότι ο νέος Παναθηναϊκός: «Ήταν και τυχερός στο παιχνίδι με την πολωνική Βίσλα που τον δυσκόλεψε πολύ. Η Βέρντερ Βρέμης και η Ουντινέζε είναι έμπειρες ομάδες, προέρχονται από χώρες με δυνατά πρωταθλήματα και είναι από τις ομάδες που το παλεύουν».

Υπόθεση Σίλα

Σήμερα, αύριο η απόφαση της FIFA για τον Ζαν Μαρί Σίλα. Τελικά Σίλα ακούμε και Σίλα δεν βλέπουμε. Άφαντος ο Αφρικανός. Ούτε την άλλη εβδομάδα δεν θα βγει η απόφαση. Η μεταγραφική περίοδος λήγει και ο Σίλα τουλάχιστον μέχρι τον Δεκέμβριο θα είναι παίκτης… του Εργοτέλη. Και για τον Ογκουνσότο ο Μπέος έδινε 250.000 ευρώ και δεν ήθελε ο παίκτης. Απίστευτα πράγματα.

Ο «Ρουμάνος»

Ο Όλεγκ Προτασώφ δεν είδε φως ούτε στη Ελλάδα, ούτε στην Κύπρο, και αναζήτησε την προπονητική του τύχη στην Ρουμανία. Τον πέτυχα χθες στο Βουκουρέστι στεναχωρημένο από τον αποκλεισμό της Στεάονα Βουκουρεστίου από την Ρόζεμπουργκ (3-2) «Ρισκάρισε μετά το 1-1 του πρώτου ματς, προηγήθηκαν 3-0 και επιχειρήσαμε να γυρίσουμε το ματς. Κάναμε το 3-2 και χάσαμε δύο πολύ καλές ευκαιρίες στο τέλος. Είμαστε άτυχοι. Θα συνεχίσουμε στο ΟΥΕΦΑ με λίγη τύχη για καλύτερα. Η Στεάουα είναι ομάδα με νέα παιδιά, πέρυσι πήγε καλά στο ΟΥΕΦΑ με τον Ζένγκα προπονητή. Είναι πειθαρχημένη ομάδα. Έχει ικανοποιητικό οικονομικό επίπεδο, δικό της γήπεδο, ξενοδοχείο και βοηθητικά γήπεδα. Το αστέρι της ομάδας είναι ο αμυντικός Ραντόϊ. Η Σπάρτακ Μόσχας έδινε 6 εκατ. ευρώ για να τον αποκτήσει. Τώρα που δεν καταφέραμε να συνεχίσουμε στο «Τσάμπιονς Λίγκ» πιθανόν να τον δώσει ο πρόεδρος. Έχει πολύ καλούς νέους παίκτες η ομάδα. Οι συνθήκες είναι ιδανικές για να κάνεις καλή δουλειά. Αυτό κάνω».

Καλάμια

Σαν την… καλαμιά στο κάμπο ήταν στο πίσω μέρος του ΟΑΚΑ ο Ορφανός στο ματς του Παναθηναϊκού με τη Βίσλα. Δίπλα του ο πρόεδρος του ΟΑΚΑ Κατσιαδάκης και πιο πέρα ο Γερόλυμπος. Ο Λυκουρέζος με τον Κίμωνα Κουλούρη αχώριστο δίδυμο. Πιο μπροστά οι αδελφοί Γιαννακόπουλοι. Πρώτο τραπέζι πίστα Γιώργος Βαρδινογιάννης με τον πρώην υπουργό Ακριβάκη που έφυγαν με την μερσεντές του πρώτου. Δίπλα τους ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Βουλγαράκης, σε απίστευτες παναθηναϊκές εξάρσεις. Στα ημιεπίσημα ο πρώην πρόεδρος Άγγελος Φιλιππίδης δίπλα με τον διευθυντή του Καραμανλή Γιάννη Αγγέλου. Και πιο πίσω ο Παύλος Βαρδινογιάννης με το αίσθημα Τζίνα Αλοιμόνου ηθοποιό.

Τ. Φυλακούρης:
«Σύγχρονη έκδοση Τσιάρτα ο Λεοντίου»

Σωτήρης Λεοντίου. Ο 21χρονος ποδοσφαιριστής που με την είσοδο του σε κρίσιμο σημείο στον αγώνα Παναθηναϊκού – Βίσλα στο ΟΑΚΑ έφερε την ηρεμία στο κέντρο των «πρασίνων» και εντυπωσίασε με την αγωνιστική του ηρεμία και ωριμότητα. Ο επι σειρά ετών προπονητής της ερασιτεχνικής ομάδας του Παναθηναϊκού Τότης Φυλακούρης που ήταν στο ΟΑΚΑ, γνωρίζει τον Λεόντιο από την πρώτη μέρα του στην Παιανία: «Είναι ένας παίκτης με φοβερή τεχνική κατάρτιση. Από 15 χρονών που ήρθε να δοκιμαστεί στην Παιανία από τα Γιάννενα μου έκανε εντύπωση. Έχει άριστη ικανότητα και με τα δύο πόδια και μου θυμίζει σύγχρονη έκδοση Τσιάρτα. Πολύ γρήγορη σκέψη με την μπάλα στα πόδια. Παίζει με άνεση τις κάθετες μπαλιές, και μπορεί να καλύψει με επιτυχία όλες τις θέσεις από το κέντρο και πίσω. Δουλεύει πολύ. Δεν είπε ποτέ όχι. Είναι ήρεμος χαρακτήρας, έπαιξε με την Μάρκο και την προοδευτική ψήθηκε και με τις εμφανίσεις του γύρισε στον Παναθηναϊκό. Ο Γιάννης Βαρδινογιάννης «Τζίγγερ» ασχολείται πολύ με τους νέους παίκτες. Θυμάμαι στην ερασιτεχνική ομάδα που έπαιζε λίμπερο γινόταν χαμός στην άμυνα και ο Λεοντίου έδινε λύσεις λες έπαιζε μόνος του». Ο Φυλακούρης στάθηκε στην πολύ καλή απόδοση των Χαραλαμπίδη – Αντριτς και στον βελτιωμένο Κουσεϊσαο σε σχέση με τις αρχικές εμφανίσεις του. Ο Μπίσκαν δεν έχει μπει ακόμη στο κλίμα της ομάδας, ενώ ο τερματοφύλακας Γκαλίνοβιτς δουλεύει πολύ στην προπόνηση με τον Τάκη Οικονομόπουλο» ενώ ο Νίλσον που έχει ξεκινήσει προπονήσεις θα συμβάλλει τα μέγιστα στην ενίσχυση της άμυνας των πρασίνων.

Προκλητική αδιαφορία…

Βιασύνη, μεγάλη βιασύνη έχει ο υφυπουργός Αθλητισμού Γιώργος Ορφανός να… κουμπώσει το έργο με το γήπεδο ρίψεων σε χώρο του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Ατάκα και επι τόπου υπέγραψε την προγραμματική σύμβαση, προκήρυξε και διενεργεί τον διαγωνισμό στις 15 Σεπτεμβρίου. Θα… αγνοήσω το γεγονός ότι ανάλογες… ευαισθησίες δεν έχει επιδείξει ούτε προπαγανδίσει ο κ. Ορφανός σε άλλα γεωγραφικά διαμερίσματα της χώρας. Επιπλέον κ. Καραμανλή, πρωθυπουργέ της χώρας και βουλευτή Θεσσαλονίκης, ο συντοπίτης σας υφυπουργός αγνοεί και τη δέσμευση του πρώην υπουργού και συμπολίτη σας ότι ο χώρος του γηπέδου ρίψεων στο Καυταντζόγλειο, που μετατρέπεται σε… πάρκινγκ, θα επανερχόταν στην πρότερη μορφή και χρήση του. Αγνοεί και τα σωματεία της Θεσσαλονίκης που διαμαρτύρονται, και ετοιμάζουν γενική συνέλευση για την Δευτέρα και σειρά αντιδράσεων.

Τα αγνοεί σε σημείο προκλητικής αδιαφορίας.

Πάσχει η προγραμματική σύμβαση που υπέγραψε ο Ορφανός για το έργο στο Αριστοτέλειο; Στο γήπεδο θα προπονούνται μόνο οι αθλητές του στίβου ή και φοιτητές; Αλλά και κόσμος από τα μαζικά προγράμματα; Το… πανεπιστημιακό άσυλο πώς ρυθμίζεται; Αλλά και στο βοηθητικό του Καυταντζόγλειου δημιουργεί πρόβλημα. Παραχωρεί το δικαίωμα σε φοιτητές να γυμνάζονται. Και ο πρόεδρος των σωματείων της Θεσσαλονίκης Χάρης Λαζαρίδης που αντιδρά, Νεοδημοκράτης είναι. Και τι λέτε ότι θα γίνει το πρώην, όπως το πάνε, γήπεδο των ρίψεων στο Καυταντζόγλειο; Εμπορικό κέντρο, σούπερ μάρκετ και πάρκινγκ. Αλλά αυτό που μου κάνει εντύπωση είναι, γιατί τόση βιασύνη. Τα υπόλοιπα; Είναι σαν αυτό που είχε πει ο Θωμάς στη Βουλή: «Ο Ολυμπιακός και το Αιγάλεω να κερδίζουν και οι άλλοι να πάνε να…». Έτσι το πάει και ο Ορφανός.

Ηγετική φυσιογνωμία

Ζήτησα τη γνώμη και του Στέλιου Αποσπόρη, προπονητή στην Εθνική Ελπίδων, για τον Σωτήρη Λεοντίου. «Δεν ήταν έκπληξη για μένα η εμφάνισή του. Είχε εξαιρετική απόδοση με την Εθνική και με το Βέλγιο και με τη Λάρισα. Η απόδοσή του του δίνει το δικαίωμα της καθιέρωσης και της εμπιστοσύνης. Έχει πολύ καλή κάθετη πάσα, ουσιαστικό στοιχείο στο σύγχρονο ποδόσφαιρο, καθαρό μυαλό και απίστευτη ηρεμία. Τρομερή εμπιστοσύνη. Λες και παίζει μόνος του. Χωρίς να κάνει λάθος. Όπως προχθές. Είναι ευφυέστατος και δουλεύει πολύ. Είναι ηγετική φυσιογνωμία και η ιδανική θέση του είναι στο κέντρο. Μου θυμίζει τον Όβερατ. Θεωρώ ότι είναι ο μελλοντικός Κονσέισάο του Παναθηναϊκού».

Ο Λεοντίου είχε στα πόδια του είκοσι ευρωπαϊκά παιχνίδια με την Εθνική Ελπίδων. Αυτό είναι το κέρδος για τα νέα παιδιά των ομάδων μέσω των εθνικών συγκροτημάτων. Και σαφώς αυτός και ο ρόλος τους.

Για το ντέρμπι ΠΑΟ – Ολυμπιακού ο Αποσπόρης είπε: «Θα προσέξουν να μη χάσουν. Θα είναι κουρασμένοι οι ”πράσινοι”, αλλά η κόπωση εξισορροπείται με την καλή ψυχολογία της πρόκρισης».


Σχολιάστε εδώ