Kυριακή με τον… πρωινό καφέ

Τι σημαίνουν οι ύμνοι του ΔΟΛ για τη Γιάννα;


Σε όλες αυτές τις πολυδάπανες και αρχοντοχωριάτικες φιέστες, για την πρώτη επέτειο από την Ολυμπιάδα της Αθήνας, το πρώτο πρόσωπο που έπρεπε να ήταν στην πιο σημαντική θέση είναι η Γιάννα Αγγελοπούλου. Κανένας δεν διαφωνεί για τον πρωταγωνιστικό ρόλο που έπαιξε, όπως επίσης κανενός δεν ξεφεύγει η μικροψυχία της κυβέρνησης Καραμανλή, που δεν τίμησε με ένα σημαντικό βραβείο τη Γιάννα…
Αυτό, όμως, που δεν έκανε η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής, παρ’ ότι μάλιστα η Γιάννα είναι και πρώην βουλευτής της ΝΔ, το έκανε ο… Λαμπράκης!

Ύμνους είχε το προπερασμένο Σάββατο το «Βήμα», στη σελίδα που γράφει ο πολιτικός συντάκτης Γ. Λακόπουλος, ο οποίος με τίτλο «Η ηχώ της σιωπής», έγραφε:

«Όλες οι έρευνες και οι δημοσκοπήσεις ανακαλύπτουν στη συλλογική μας μνήμη δύο σημάδια που δεν σβήνουν τα χαμογελαστά πρόσωπα των εθελοντών, το παραμύθι της Αθήνας είχε τη μορφή τους. Και την ακατάβλητη παρουσία της προέδρου της Οργανωτικής Επιτροπής -αυτή η Ολυμπιάδα είχε την υπογραφή της εξαρχής. Η κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου (φωτογραφία) έφερε σχεδόν μόνη τους Αγώνες στην Ελλάδα το 1996, όταν κανείς δεν τους περίμενε -καθώς είχε προηγηθεί η άτυχη απόπειρα για το Ιωβηλαίο. Και στη συνέχεια πήρε το ρίσκο να ανατρέψει τις δυσοίωνες προβλέψεις για το περιεχόμενο και την οργάνωσή τους και παρέδωσε την πιο επιτυχημένη διοργάνωση που έγινε ποτέ, λιτή και υπέρλαμπρη μαζί. Έναν χρόνο αργότερα αρχίζουμε να συνειδητοποιούμε ότι εφεξής η ολυμπιακή Αθήνα θα είναι για τους άλλους μέτρο σύγκρισης, σημείο αναφοράς και νοσταλγίας, το όριο που ίσως ποτέ δεν θα περάσουν. Στην πρώτη επέτειο από τη βραδιά που καταφέραμε επιτέλους ʽʽνα σηκωθούμε λίγο ψηλότεραʼʼ ακούγονται πολλά, με ευκολία, από πολλούς -ως είθισται. Αλλά αυτό που ακούγεται πιο δυνατά είναι η υποδειγματική σιωπή της κυρίας Αγγελοπούλου που επακολούθησε».

Ύμνοι εντυπωσιακοί, όταν τόσο πριν όσο και κατά τη διεξαγωγή των Αγώνων και το «Βήμα» και τα «Νέα» χτύπαγαν σε καθημερινή βάση τη «σιδηρά κυρία», όπως αποκαλούσαν τότε την κυρία Γιάννα Αγγελοπούλου.

Τι άλλαξε και τώρα τέτοιες αγάπες; Τι σημαίνουν αυτοί οι ύμνοι; Μήπως κρύβεται κανένα… ντιλ πίσω απ’ αυτά τα επαινετικά λόγια; Δεν είναι περίεργο;

Λέτε να ‘ναι προάγγελος αλλαγών στο πολιτικό σκηνικό; Η μεταβίβαση της σκυτάλης του ΔΟΛ στον Σταύρο Ψυχάρη δεν είναι ο τελικός σταθμός;


Τρίβει τα χέρια του ο Κόκκαλης…

Μπορεί να μας πληροφορήσει η Διοίκηση του ΙΓΜΕ (Ινστιτούτο Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών), πόσες εταιρείες πήραν μέρος για την επιλογή της εταιρείας που θα συνέτασσε τις προδιαγραφές του διαγωνισμού για την εγκατάσταση στο ΙΓΜΕ Γεωγραφικού Πληροφοριακού Συστήματος (G15);

Ρωτάμε γιατί έγινε, όπως μας είπαν, το… σώσε προκειμένου να υποβληθεί μόνο μία προσφορά και τελικά επελέγη εταιρεία που δεν έχει καμία σχέση με το τεχνικό αντικείμενο του διαγωνισμού!

Λέγεται μάλιστα -και ρωτάμε αν πράγματι αληθεύει- ότι στις… μανούβρες που μεθοδεύτηκαν ήταν τελείως αντίθετη η Δρ. Μάρθα Στεφούλη, μέλος της Επιτροπής αξιολόγησης των προσφορών, αλλά δεν εισακούστηκε!

Τον… καλοστημένο διαγωνισμό για την εγκατάσταση του Πληροφοριακού Συστήματος πήρε η INTRASOFT του Κόκκαλη, που μαζί με τους άγγλους συνεταίρους του (θα είναι σύμβουλοι της εταιρείας του με… έξοδα του ΙΓΜΕ) θα έχουν άμεση πρόσβαση τόσο σε δεδομένα γεωλογικά και ορυκτού πλούτου της χώρας όσο και σε εμπιστευτικούς ψηφιακούς χάρτες της Γεωγραφικής Υπηρεσίας Στρατού που διαθέτει με ειδικούς όρους το ΙΓΜΕ. Σημειωτέον ότι οι χάρτες αυτοί της ΓΥΣ είναι απαραίτητοι για πολλές εφαρμογές, όπως η επιλογή κατάλληλων θέσεων για την εγκατάσταση κεραιών κινητής τηλεφωνίας.

(Είναι αυτό που λέγαμε στο προηγούμενο φύλλο μας, ότι ο Κόκκαλης μέσω της FORTHNET, που έχει πάρει τα προγράμματα «Σύζευξις», θα έχει πρόσβαση σε όλα τα πληροφοριακά δεδομένα του κράτους)!

Είναι να μην τρίβει τα χέρια του ο Κόκκαλης που έφυγε ο κακός Σημίτης;


Μπορεί να είναι απών από το επίσημο ΠΑΣΟΚ, μια και ο Γιώργος ακόμη να τον φωνάξει και να συμφωνήσουν σε κάποιον σημαντικό ρόλο, ο Κώστας Λαλιώτης όμως, παρ’ όλες τις ενστάσεις που έχει για τις πολιτικές επιλογές της σημερινής ηγεσίας, ήταν παρών και μάλιστα αρκετά εκδηλωτικός στην παρθενική (αν δεν κάνουμε λάθος) ομιλία σε ανοιχτό χώρο της κεφαλονίτισσας γραμματέως του Κινήματος Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, που έγινε το βράδυ της Πέμπτης στη Σάμη. Και απ’ ό,τι είδα, ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή κόσμου, για τα τοπικά δεδομένα μολονότι είναι Αύγουστος. Απλή και κοντά στα προβλήματα της κοινωνίας και η ομιλία της Μαριλίζας, που κέρδισε τους συμπατριώτες της.

Παρούσα κι άλλη μία Κεφαλονίτισσα, η ιδιαιτέρα, χρόνια γραμματέας, του Γιώργου Παπανδρέου και διευθύντρια της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ Ρεγγίνα Βάρτζελη. Ήταν επίσης εκεί και ο ημι-Κεφαλονίτης (λόγω συζύγου) πρώην υπουργός και βουλευτής Πέτρος Ευθυμίου, ο οποίος φιλοξενεί τον Λαλιώτη, και ο Στέλιος Σπαθής, μέλος του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ.

Ο νέος γραμματέας της Ν.Ε. Κεφαλονιάς Νίκος Βαλλιανάτος θα τρίβει τα χέρια του. Δεν είναι μικρή υπόθεση δύο ομιλίες μεσοκαλόκαιρο, η μία στο Ληξούρι με τον Σκανδαλίδη και η προχθεσινή στη Σάμη με τη γραμματέα, να είναι και οι δύο πετυχημένες σε μια περίοδο που το ΠΑΣΟΚ δεν πείθει και δεν τραβάει κόσμο.

Υ.Γ.: Ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και υφυπουργός του Σημίτη, Αλέκος Καλαφάτης, ήταν απών και σ’ αυτήν την ομιλία, όπως και στου Σκανδαλίδη. Προφανώς οι «σημιτικοί» κάνουν αντίσταση…


• Κάθε άλλο παρά ανάγκη ενίσχυσης είχε ο Στέφανος Χρήστου στον Κορυδαλλό για να κερδίσει τις επόμενες δημοτικές εκλογές, ώστε να προσθέσει άλλη μία θητεία ως δήμαρχος στο… βιογραφικό του! Μάλλον για τη μετεγγραφή του Γ. Πρωτόπαπα από τη Νίκαια θα πρέπει να ανησυχεί ο εκεί δήμαρχος κ. Μπενετάτος και το ΚΚΕ που τον στηρίζει, γιατί ίσως κριθεί σωτήριο το 11,5%, που είχε πάρει στις προηγούμενες δημοτικές εκλογές ως αντάρτης του ΠΑΣΟΚ ο Πρωτόπαπας, για τον νόμιμο υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ, τον πρώην δήμαρχο Νίκαιας κ. Τράπαλη.

• Προκαλεί εντύπωση η σιωπή της Κτηματικής Εταιρείας του Δημοσίου, στο, προ δύο εβδομάδων δημοσίευμα του «Π» για το Λύωνα της Νάξου. Εκεί η εταιρεία, δίχως έρευνα, παραχώρησε εγκαταλελειμμένο νεοκλασικό του 1905, αγοραστικής αξίας 240.000 ευρώ, πάνω στο κύμα, στον δήμο Δρυμαλίας, προκειμένου επί της ουσίας να το εκμεταλλεύεται ιδιώτης, ο οποίος έχει καταστρέψει μέρος του κτιρίου για να λειτουργήσει η ταβέρνα του. Προκειμένου να δικαιολογηθεί η παραχώρηση, ο δήμος Δρυμαλίας βάφτισε την καταστροφή του κτιρίου, με το ρίξιμο τσιμεντένιας οροφής, κατασκευή πέργκολας και τσιμεντένιας σκάλας επί της πρόσοψης, ως δημοτικό έργο! Τα υπουργεία Εσωτερικών και Οικονομίας έχουν άποψη και αρμοδιότητα;


Χωρίς αμφιβολία, μετά την επιχείρηση ΝΙΚΗ, με την αποστολή καταδρομέων στην Κύπρο, η επιχείρηση που ανέλαβε την περασμένη Κυριακή η Πολεμική Αεροπορία ήταν η δυσκολότερη που της έχει ανατεθεί τα τελευταία τριάντα χρόνια. Μόνο που αυτά που είδαν -απ’ όσα ξέρουμε και βέβαια αν μας τα είπαν όλα…- μεγέθυναν το μυστήριο και αύξησαν τα ερωτηματικά, παρά έδωσαν πειστικές απαντήσεις.

Η αντίδραση της στρατιωτικής μηχανής της χώρας έπειτα από πολλά χρόνια πρέπει να πούμε ότι ήταν άμεση και σοβαρή. Κι αυτό σίγουρα πιστώνεται στους ανθρώπους που την αποτελούν. Α/ΓΕΕΘΑ, αρχηγός ΓΕΑ και αρχηγός ΑΤΑ λειτούργησαν άψογα μαζί, έχοντας την κατάσταση στα χέρια τους σε όλες τις φάσεις της. Βέβαια υπάρχει η μεγάλη καθυστέρηση μέχρι να εντοπισθεί το μοιραίο Μπόινγκ.

Δυστυχώς δεν μπορούμε να πούμε το ίδιο για την ΥΠΑ, που πάλι έδειξε γερασμένα αντανακλαστικά. Πενήντα λεπτά χρειάστηκε για να καταλάβει ότι κάτι δεν παει καλά με το αεροπλάνο και να ενεργοποιήσει το σύστημα χειρισμού κρίσεων. Χρόνος εξαιρετικά μεγάλος…

Από τα νησιά μάζευε τους υπουργούς το ελικόπτερο της ΠΑ, την περασμένη Κυριακή, για να αντιμετωπιστεί η κρίση με το κυπριακό αεροπλάνο. Στην Πάρο ο Σπήλιος, στη Μύκονο ο Παυλόπουλος, στην Τήνο ο πρωθυπουργός… Όλοι έχουν δικαίωμα στις διακοπές μαζί;

Ποιος θα έδινε την εντολή κατάρριψης του αεροσκάφους, αν αυτό απειλούσε πια άμεσα την Αθήνα; Ο πρωθυπουργός, ο οποίος, όπως μας λένε, λειτούργησε όχι συγκεντρωτικά αλλά άφησε τους στρατιωτικούς να «παίξουν μπάλα».Τι σημαίνει αυτό; Ότι η εντολή ήταν διαρκώς ενεργοποιημένη… Τώρα, αν δόθηκε, θα φανεί στο άμεσο μέλλον…

Οι χειριστές των δύο F-16, πάντως, πήραν υποχρεωτικές διακοπές… Είναι η πρώτη φορά που δύο πιλότοι έπειτα από επιχείρηση καλούνται άρον άρον στο Πεντάγωνο και συναντάνε υπουργό και αρχηγούς επιτελείων, με τους οποίους μιλάνε για τέσσερις ώρες… Αυτό λέει πολλά…

Εκτός από τα F-16 και τέσσερα Μιράζ 2000 απογειώθηκαν από την Τανάγρα για να σπεύσουν στο σημείο που πέταγε το κυπριακό αεροσκάφος. Το ερώτημα είναι γιατί δεν απογειώθηκαν αμέσως αυτά τα αεροπλάνα που βρίσκονταν δίπλα στην περιοχή και προτιμήθηκαν τα F-16 της Αγχιάλου, που χρειάστηκαν κάμποση ώρα για να φθάσουν κοντά στο αεροπλάνο…

Είναι αλήθεια ότι κατά τη διάρκεια της κρίσης με το αεροπλάνο, εκτός από τα κόμματα της αντιπολίτευσης, ο Σπηλιωτόπουλος ενημέρωσε και τον αμερικανό πρέσβη στην Αθήνα; Κι αν ναι, γιατί;


Σχολιάστε εδώ