Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

«Διπλωματία της παραλίας» είναι η πλέον ενδεδειγμένη, αυτόν τον καιρό, και εφαρμόζεται με θρησκευτική ευλάβεια από το σύνολο σχεδόν των διπλωματικών μας στο υπουργείο… Πότε πότε κτυπάει και κανένα κινητό για ενημέρωση, ότι δηλαδή «τίποτε δεν κουνιέται» και ο δήθεν ενδιαφερόμενος πρέσβης συνεχίζει τα θαλάσσια μπάνια του…

Σε επιλεγμένα νησιά και παραλίες μεταφέρεται η όποια διπλωματική μας δραστηριότητα και σε άτυπες «θερινές πρεσβείες» και προξενεία μετατρέπονται η Μύκονος κατ’ εξοχήν και έπονται Πάρος, Πάτμος, Σπέτσες, Σαντορίνη και Κρήτη… Στα πολύ πάνω της τελευταίως και η Κεφαλονιά, για την οποία έχουν ιδιαίτερη προτίμηση και πολιτικοί της αξιωματικής αντιπολίτευσης… Την Κω επέλεξε για χαλάρωση ο υπουργός Εξωτερικών Π. Μολυβιάτης, πληροφορία απόρρητη βεβαίως στο υπουργείο μέχρι την επιστροφή του, για να μη σπεύσουν διάφοροι διπλωμάτες, του εσωτερικού και του εξωτερικού, στο νησί, μπας και τον πετύχουν… όλως τυχαίως και τον ενημερώσουν για την πολύ σημαντική δουλειά που κάνουν, ώστε να τους έχει βεβαίως υπόψη του στις επόμενες μεταθέσεις για μια καλή ευρωπαϊκή πρεσβεία…

Κινητικότητα έφερε στο υπουργείο, κατ’ εξαίρεση αυγουστιάτικα, η επίσκεψη στην Αθήνα του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Τάσσου Παπαδόπουλου, αλλά και το τραγικό αεροπορικό δυστύχημα της εταιρείας «Ήλιος» πάνω από το Γραμματικό. Λειτούργησε με επιτυχία στο υπουργείο το σχέδιο έκτακτης ενίσχυσης με προσωπικό, αλλά τελικά δεν χρειάστηκε. Όλα τα θύματα της αεροπορικής τραγωδίας ήσαν Κύπριοι και Έλληνες, πλην του «άφαντου» γερμανού πιλότου…

Αρχές Σεπτεμβρίου μας έρχεται στην Αθήνα, επίσημη επίσκεψη, ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας G. Fini, για διαβουλεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση. Θα συναντηθεί με τον έλληνα ομόλογό του Π. Μολυβιάτη, τον πρωθυπουργό Κ. Καραμανλή και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ. Παπούλια. Σημαντική η επίσκεψη, λόγω γενικότερων συγκυριών, της εκ δυσμών μεγάλης γείτονός μας η οποία, σε αντίθεση με την άλλη μεγάλη εξ ανατολών γείτονά μας, έχει αποδεχθεί ήδη από τα μέσα του… 19ου αιώνα το στάτους κβο στην Αδριατική και στο Ιόνιο και δεν διεκδικεί… τα πανέμορφα Επτάνησα, επειδή κάποτε τα κατείχε η Γαληνοτάτη Δημοκρατία της Βενετίας. Ας πληροφορηθούμε λοιπόν και εγκαίρως -πριν από την 3η Οκτωβρίου, ημερομηνία ένταξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Τουρκία- πώς βλέπουν οι Ιταλοί την ευρωπαϊκή (μακρά) πορεία της Τουρκίας… ιδίως τη στάση της Ρώμης στο θέμα της μη ανεπιφύλακτης αναγνώρισης από την Τουρκία της Κυπριακής Δημοκρατίας, διαμέσου της υπογραφής του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Σύνδεσής της με τις δέκα νέες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στον οικονομικό τομέα, οι σχέσεις μας με την Ιταλία είναι ιδιαίτερα σημαντικές, σημειωτέον ότι αποτελεί, σε όγκο συναλλαγών, τον πρώτο μας εμπορικό εταίρο, εάν βεβαίως εξαιρέσει κανείς τον αμυντικό εξοπλισμό -εκεί οι αμερικανοί «σύμμαχοί» μας, χωρίς καθόλου να μας… τρομοκρατήσουν, τα πήραν όλα και έφυγαν νωρίς… Ακόμη βεβαίως περιμένουμε κάποιο ορατό «αντίκρισμα»…

Όταν είσαι διπλωμάτης, υπηρετείς σε γενικό προξενείο και ο μπαμπάς σου έχει πάρει τραπεζικό δάνειο… 17 δισ. δραχμών (για να αγοράσει εταιρικό μερίδιο 25,1% σε δημοσιογραφικό οργανισμό), μάλλον είσαι κάπως διαφορετικός από τους άλλους πληβείους διπλωματικούς και σε «προσέχουν» καταλλήλως… Άμα δε λάχει και θυμώσεις, μπορεί και να δώσεις καμιά κλωτσιά σε διοικητική υπάλληλο του γενικού προξενείου, που αποτόλμησε να σηκώσει ανάστημα… Σιγά που είμαστε όλοι ίσοι σε αυτό το υπουργείο.

Μακριά από «αδιάκριτα βλέμματα» συναντώνται, τακτικά, στην Αθηναϊκή Λέσχη, ο αρχηγός της ελληνικής διπλωματίας και νέος μεγαλομέτοχος (25,1%) σε δημοσιογραφικό οργανισμό και «αλληλοενημερώνονται» για τα πολιτικά και διπλωματικά «δρώμενα»… Μαντεύω λοιπόν ότι η πρώτη αποκλειστική «διαρροή»(;), πότε αποχωρεί ο «παππούς» από το νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας θα το μάθουμε από εφημερίδα του συγκροτήματος, όπου όχι μόνον αφεντικό αλλά και νέος μεγαλομέτοχος πλέον θα είναι ο «ψυχογιός»…

Με αυτά όμως τα φιλικά προγεύματα, αντιλαμβάνεσθε γιατί δεν βγαίνει προς τα έξω το μπάχαλο που επικρατεί σε αυτό το υπουργείο, σε θέματα διοικητικά και οργανωτικά και η ευνοιοκρατία (προαγωγές, μεταθέσεις…) ζει και βασιλεύει και τον κόσμο (διάβαζε… τις καλές πρεσβείες) κυριεύει…

Για τον «προστάτη άγιο» των διπλωματικών, τον Φώτιο, Πατριάρχη Κων/πόλεως, γράφαμε την περασμένη εβδομάδα και ο δαίμων του τυπογραφείου κατέγραψε, εσφαλμένα, το όνομα του προέδρου της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ), τον πρέσβη Δημ. Λούνδρα. Μπορεί ο άνθρωπος να βρήκε τελικά «άγιο» για τους συναδέλφους του διπλωματικούς, αλλά ο «άγιος εξ ουρανού» δεν τον βοήθησε να πραγματοποιηθεί η δική του επιθυμία, να πάει πρέσβης στη Στοκχόλμη, όπως ήθελε… την τελευταία στιγμή, πριν συγκληθεί το ανώτατο υπηρεσιακό συμβούλιο, τον… «έσπρωξαν» σε πρεσβεία, περισσότερο βόρεια και με περισσότερη παγωνιά, στο Ελσίνκι. Τελικά κάποιος άλλος πρέσβης, πιο ρεαλιστής και λιγότερο… θρησκευόμενος, που είχε «άγιο επίγειο» εντός του υπουργείου, στο στενό περιβάλλον του υπουργού, του άρπαξε την πρεσβεία στο παραπέντε. Τι το κοινό είχαν οι δύο ανταγωνιστές πρέσβεις; Αμφότεροι είχαν υπηρετήσει, ως επικεφαλής, στην πρεσβεία του Ισλαμαμπάντ, στο Πακιστάν. Η στήλη θα τους προέτρεπε, λοιπόν, μια και είναι γείτονες γεωγραφικά, να ανταλλάσσουν… πρεσβεία, ανά εννέα μήνες για πρόσθετη εμπειρία και βιώματα στον ευρύτερο σκανδιναβικό χώρο… Τους διαβεβαιώνω ότι, έτσι κι αλλιώς, δεν θα τους πάρει χαμπάρι κανείς. Πραγματική «μάχη» γίνεται μόνο για τις «μεγάλες» και κοσμοπολίτικες πρεσβείες. Άλλωστε, και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Γιωργάκης Παπανδρέου μόλις τώρα τελευταίως, ως αρχηγός αξιωματικής αντιπολίτευσης, θυμήθηκε το «σκανδιναβικό μοντέλο» διακυβέρνησης και χρηστής διοίκησης.

Όπως μου θυμίζουν, ο διαρκής ανταγωνισμός των πρέσβεων για κάποια πρεσβεία, όπως στην πρόσφατη περίπτωση για το «καπάρωμα» της πρεσβείας Στοκχόλμης, γίνεται μέχρι την τελευταία στιγμή, χωρίς όμως να μπορεί κανείς με ασφάλεια να προσδιορίσει πότε επιτέλους τελειώνει αυτή «η στιγμή»… Σύμφωνα λοιπόν με την αξιοκρατική διαδικασία των πρεσβευτικών μεταθέσεων που ακολουθεί αυτό το υπουργείο, η ονομαστική λίστα των προς μετάθεση μπορεί να αλλάξει ακόμη και… έξω από την πόρτα της αίθουσας όπου συνεδριάζει το ανώτατο υπηρεσιακό συμβούλιο και ας έχουν «μελετήσει» και επεξεργασθεί τις όποιες μεταθέσεις, εβδομάδες και ίσως μήνες πριν. Συνέβη ακόμη και το πραγματικό περιστατικό, μεσούσης της συνεδρίασης του ανώτατου υπηρεσιακού συμβουλίου, ένα… τηλεφώνημα στο κινητό, υποχρέωσε τα μέλη του συμβουλίου να διακόψουν τη συνεδρίαση «για ένα τσιγάρο», ώστε στο διάλειμμα αυτό να γίνουν οι πρόσθετες πρεσβευτικές μεταγραφές και να δοθούν, στο ψιθυριστό, κάποιες «διευκρινίσεις». Αυτό λοιπόν και αν είναι θρίλερ και όχι οι άλλες μεταγραφές ποδοσφαιριστών της Α΄ Εθνικής. Εκεί τουλάχιστον οι πολυδιαφημιζόμενες μεταγραφές τελειώνουν πριν αρχίσει το πρωτάθλημα, στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας δεν γνωρίζεις με σιγουριά πότε τελειώνει ο αγώνας και η συνεχής αγωνία… Καλά μπάνια!

Α.Κ.


Σχολιάστε εδώ