Πάρε – δώσε με τον Προκόπη

Τι κι αν έχει εκφραστεί επανειλημμένα υπέρ της διατήρησης του τρόπου που προβλέπει οι αιρετοί της αυτοδιοίκησης να αναδεικνύονται μόνο με απόλυτη πλειοψηφία; Ωστόσο, ως πονηρός Πελοποννήσιος, θέλησε να ανταλλάξει την υπαναχώρησή του με την αποκόμιση κάποιου προσωπικού του οφέλους.

Στη συνάντηση της Τετάρτης με τον Προκόπη Παυλόπουλο, ο Βασίλης ζήτησε να περιληφθεί στο ίδιο νομοσχέδιο η θέσπιση των μητροπολιτικών διοικήσεων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, στις οποίες να ανατεθούν οι τοπικές λειτουργίες που έχουν διαδημοτική έκταση (συγκοινωνίες, έργα κάποιου μεγέθους κ.λπ.). Επιπρόσθετα, ζήτησε οι μητροπολιτικές διοικήσεις να μην εκλέγονται απευθείας από τους κατοίκους, αλλά μητροπολίτης δήμαρχος να αναδεικνύεται εξ οφίκιο ο δήμαρχος του μεγαλύτερου δήμου που περιλαμβάνεται στη συγκεκριμένη μητροπολιτική διοίκηση. Θέλει δηλαδή, ο ίδιος ως δήμαρχος Θεσσαλονίκης, να μπει καπέλο σε όλους τους περιφερειακούς δήμους του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος δεν σταμάτησε εκεί. Ζήτησε να αλλάξει και ο τρόπος εκλογής της ηγεσίας της ΚΕΔΚΕ (να θεσπιστεί δηλαδή αυξημένη εκπροσώπηση των μεγαλουπόλεων που φιλοδοξεί να κερδίσει η Νέα Δημοκρατία, ώστε το κόμμα του να ελέγξει και τη συλλογική εκπροσώπηση των ΟΤΑ, που τώρα κατέχει το ΠΑΣΟΚ με τον Πάρη Κουκουλόπουλο στην ΚΕΔΚΕ και τη Φώφη Γεννηματά στην ΕΝΑΕ).

Ο Προκόπης Παυλόπουλος δεν απάντησε επίσημα στα αιτήματα του δημάρχου Θεσσαλονίκης. Φρόντισε πάντως να δημιουργήσει στον συνομιλητή του την εντύπωση πως βλέπει θετικά όλα του τα αιτήματα.

Πληροφορούμενοι τα καθέκαστα, οι «μικροί» δήμαρχοι της περιοχής Θεσσαλονίκης δεν αισθάνθηκαν καθόλου καλά με αυτό το ενδεχόμενο και κυρίως με την προοπτική θέσπισης μητροπολιτικής διοίκησης υπό τον δήμαρχο του κεντρικού δήμου. Ήδη αντέδρασαν ο δήμαρχος Καλαμαριάς Χριστόδουλος Οικονομίδης, ο οποίος δήλωσε πως δεν χρειάζεται μητροπολιτική διοίκηση (προφανώς δεν επιθυμεί να του αφαιρεθούν αρμοδιότητες οι οποίες θα περάσουν στα χέρια του δημάρχου Θεσσαλονίκης), και ο δήμαρχος Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος είπε πως θα πρέπει ο μητροπολίτης δήμαρχος να εκλέγεται από όλους τους ψηφοφόρους του πολεοδομικού συγκροτήματος (προφανώς επιθυμεί να είναι υποψήφιος μητροπολίτης με την υποστήριξη του ΠΑΣΟΚ).

Πάντως, ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος ξεκαθάρισε προς όλες τις πλευρές την απόφασή του να διεκδικήσει μία ακόμη θητεία στον δήμο της πόλης, ζητώντας, έναντι αυτής της «εξυπηρέτησης» που προσφέρει στο κόμμα του, να αναβαθμιστεί ο ρόλος του τόσο κεντρικά (στην ΚΕΔΚΕ για παράδειγμα) όσο και τοπικά, με την ανάληψη ευρύτερων αρμοδιοτήτων μέσω του θεσμού του μητροπολίτη δημάρχου.

Ως σίγουρος υποψήφιος λοιπόν, θέλει με κάθε τρόπο να διατηρήσει την αξιοπιστία του απέναντι στους ψηφοφόρους του. Γι’ αυτό και αποφάσισε να οργανώσει και φέτος τη σύσκεψη των τοπικών φορέων που παραδοσιακά οργάνωνε για να βρει αφορμές να καταγγείλει την κυβερνητική αδιαφορία και την εγκατάλειψη της πόλης (την τελευταία χρονιά που υποδέχτηκε τον Σημίτη στα εγκαίνια της ΔΕΘ, είχε κρεμάσει μαύρες σημαίες στα μπαλκόνια του δημαρχείου). Μάζευε υπαρκτούς και ανύπαρκτους φορείς (ακόμη και τους πρώην καταδρομείς ή τους μετέχοντες στον πόλεμο της Κορέας) και τους ζητούσε να διατυπώσουν τα αιτήματά τους προς την κυβέρνηση, τα οποία συγκέντρωνε και παρουσίαζε ο ίδιος στον πρωθυπουργό.

Φέτος βεβαίως, που δεν θέλει να πιέσει τη φιλική προς αυτόν κυβέρνηση, αλλάζει τον τρόπο οργάνωσης της περίφημης σύσκεψης. Διαχωρίζει τους προσκεκλημένους σε δύο κομμάτια και τους καλεί διαφορετική ημέρα (1 και 2 Σεπτεμβρίου) για να «συζητήσουμε και να δρομολογήσουμε από κοινού τις ενέργειες για την υλοποίηση των κοινών οραμάτων μας», όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην πρόσκληση. Εννοείται πως το φετινό διεκδικητικό πλαίσιο θα είναι φτωχό, ενώ θα χαιρετίζεται η δρομολόγηση πολλών παλαιότερων αιτημάτων της πόλης. (Θα χρησιμοποιηθούν οι λέξεις δρομολογήθηκαν, προχωρούν, προωθούνται, διευθετούνται κ.λπ., δεδομένου πως ακόμη δεκάρα τσακιστή δεν έπεσε).


Σχολιάστε εδώ