Να γίνει Ίδρυμα η Μονή του Αγίου Γερασίμου

Τώρα πρέπει να ακολουθήσει το επόμενο βήμα, που είναι να γίνει η Ιερά Μονή του Αγίου Γερασίμου Ίδρυμα, κατά τα πρότυπα της Ιεράς Μονής της Μεγαλόχαρης στην Τήνο, που διοικείται από λαϊκούς με βάση Προεδρικό Διάταγμα, όπου καθορίζεται η οικονομική διαχείριση και η κατανομή των εσόδων, όπου μέχρι και οι δήμοι του νησιού παίρνουν κάποιο ποσοστό, ενώ ενισχύονται άπορες οικογένειες και φοιτητές.

Ένα τέτοιο Ίδρυμα, με διαφάνεια και χρηστή διαχείριση και όπου ο ρόλος της Εκκλησίας πουθενά δεν μειώνεται, ζητάει και ο λαός της Κεφαλονιάς για τη Μονή του Πολιούχου Αγίου της, τα έσοδα της οποίας μέχρι σήμερα αποτελούσαν επτασφράγιστο μυστικό.

Ο Μητροπολίτης Σπυρίδων θορυβήθηκε από την εισαγγελική παρέμβαση, όπως και το περιβάλλον του και κάποιοι λαϊκοί, που είδαν να μπαίνει φραγμός στην ως τώρα ασυδοσία περί τα οικονομικά.

Κυκλοφορεί μάλιστα ότι, ανήσυχοι από τα συμπεράσματα που θα προκύψουν από τη σύγκριση των χρημάτων που θα έχουν φέτος τα παγκάρια σε σχέση με πέρυσι και τ’ άλλα χρόνια, έδωσαν εντολή στις καλόγριες να δίνουν τα κεριά χωρίς να ζητάνε λεφτά! Αν πράγματι έγινε αυτό, τότε κύριε Σπυρίδωνα και λίγα είναι τα όσα έχουν γραφτεί… γύρω από το γενικό ξεπούλημα που έχει γίνει στην εκκλησιαστική περιουσία.

Πολύ περισσότερα ήταν στα παγκάρια

Σύμφωνα με πληροφορίες, η καταμέτρηση του περιεχομένου των παγκαριών έγινε την Πέμπτη ή την Τετάρτη παρουσία δικαστικών υπαλλήλων και ιερέων, χωρίς όμως τίποτε επίσημα να ανακοινωθεί, δεδομένου ότι η κυρία εισαγγελέας, άγνωστο για ποιον λόγο, κρατά άκρα μυστικότητα, ενώ θα έπρεπε να είχε ανακοινωθεί και να ξέρει ο λαός, εν ονόματι του οποίου ενεργεί η κυρία Αργύρη, από ποιον ορίσθηκε η επιτροπή καταμέτρησης και ποια άτομα μετέχουν. Ο Δεσπότης έσπευσε να στείλει μια επιστολή, σε ύφος πανηγυρικό, ότι το ποσό ήταν το ίδιο με τα έσοδα των προηγούμενων χρόνων. Αντίθετες πληροφορίες, λένε ότι τα φετινά έσοδα απ’ τα παγκάρια ήταν πολύ περισσότερα.

Μόνο 68.899,94 ευρώ οι εισπράξεις

Πράγματι, όπως προκύπτει από ένα δισέλιδο φαξ που έστειλε σε όλους τους ιερείς ο Μητροπολίτης, όλες οι εισπράξεις των παγκαριών που είχαν σφραγισθεί ήταν, λέει, 68.899,94 ευρώ (δηλ. 23.477.334 δρχ.) και οι εισπράξεις των προηγούμενων χρόνων για την ίδια περίοδο ήταν: Το 2000 – 15.040.700 δρχ., το 2001 – 14.258.850 δρχ. το 2002 – 71.954,63 ευρώ, το 2003 – 61.133,94 ευρώ και το 2004 – 54.771,52 ευρώ (λογαριασμό για το πού πήγαν αυτά τα εκατομμύρια και πάλι δεν έδωσε).

Επισημαίνουμε ότι δεν έδωσε στη δημοσιότητα τα πρακτικά της καταμέτρησης, για να δούμε τι χρήματα είχε το κάθε παγκάρι χωριστά και βέβαια διερωτώμεθα γιατί αυτή η μυστικότητα της καταμέτρησης, που έπρεπε να είναι δημόσια; Όπως επίσης γιατί δεν ανακοινώθηκαν τα ονόματα που μετείχαν και ΓΙΑΤΙ η πταισματοδίκης κυρία Χρονάκη που κάνει τις ανακρίσεις δεν έβαλε άτομα της τοπικής κοινωνίας.

Ένα δεύτερο καίριο σημείο που θέτουμε και παραπάνω, είναι από ποιο ΕΠΙΣΗΜΟ και θεωρημένο από την Εφορία Βιβλίο προκύπτει ότι είναι ΑΛΗΘΕΙΣ οι εισπράξεις των προηγούμενων ετών; Εκεί είναι η καίρια διαφωνία μας, γιατί αν όλα ήταν σωστά, ποιος ο λόγος να σφραγίσει η ανακρίτρια τα παγκάρια; Γιατί δεν κάλεσε μια επιτροπή από τον πρόεδρο της κοινότητας, τον δήμαρχο Αργοστολίου, τον διευθυντή της Οικονομικής Εφορίας ώστε να ελέγχουν την κάθε καταμέτρηση σε όλες τις Μονές; Και παράλληλα να ήλεγχαν όλες τις πωλήσεις ακινήτων της Εκκλησίας που έχουν γίνει και έχει ξεσηκωθεί ο κόσμος.

Όμως υπάρχει κι ένα άλλο σημείο στην επιστολή προς ιερείς και η οποία αποτελεί ύβριν για όλους τους Κεφαλονίτες, όπου Γης. Δεν βρέθηκαν, λέει, στα παγκάρια ούτε επιταγές, ούτε τιμαλφή ή χρυσά αφιερώματα, μόνο κέρματα και χαρτονομίσματα υπήρχαν! Και όλα αυτά τα αφιερώματα που άγνωστο πού τα πουλάτε όλα αυτά τα χρόνια και σε ποια τιμή, από πού προκύπτουν;

Η υβριστική παράγραφος, που ασφαλώς πολλοί από εκείνους που δίνουν «τσεκ» και τα κοσμήματά τους στον Άγιο θα σπεύσουν να διαψεύσουν τους ισχυρισμούς του Σεβασμιώτατου, που ας σημειωθεί πως τα ίδια έλεγε και ο μακαρίτης Προκόπιος και οι επιταγές εξοφλούνταν στην Ελβετία και έτσι αποκαλύφθηκε τότε το σκάνδαλο, έχει ως εξής:

«Εις το πρακτικόν καταμετρήσεως, παρουσία και των εκπροσώπων της Εισαγγελέως δεν ευρέθησαν τα όσα διά της φαντασίας του έγραφε εις την εφημερίδα του ο δημοσιογράφος, ούτε τσεκ ούτε επιταγές, ούτε άλλα τιμαλφή ή χρυσαφικά αφιερώματα των ευλαβών προσκυνητών της Ιεράς Μονής. Μόνο κέρματα και χαρτονομίσματα του φτωχού λαού».

Από δω και πέρα προέχει να υπάρχει έλεγχος. Δεν μπορεί να είναι στο σκοτάδι η Μονή και η Μεγάλη Εκκλησία και να μην έχει διαμορφωθεί το προαύλιο, να μην υπάρχουν ξενώνες και να κοιμούνται οι πιστοί στα χωράφια, να μην έχει ολοκληρωθεί η αγιογράφηση του ναού, παρ’ ότι όλα τα πληρώνουν οι πιστοί, όταν παραγγέλνουν μια εικόνα πληρώνουν όλα τα έξοδα συν και το «κατιτίς» για τη Μονή. Όποιο κι αν είναι αυτό το «κατιτίς…»!.

Η πρώτη μεγάλη νίκη του κεφαλονίτικου λαού

Κλείνοντας να πούμε ότι προσπερνάμε τις ύβρεις και τις αθλιότητες εναντίον μας του Σεβασμιώτατου, ο Ύψιστος βλέπει και κρίνει την ποιότητα και την… αγιότητα των εκπροσώπων του επί γης.

Δεν έχουμε τύψεις συνειδήσεως, εμείς κάνουμε καλόπιστα αυτό που απαιτεί ο ρόλος μας ως δημοσιογράφων και σε όποιον αρέσει, δεν μας πάει το… θυμιατό, και το μόνο που σήμερα θα τονίσουμε είναι ότι με το εισαγγελικό σφράγισμα των παγκαριών ο κεφαλονίτικος λαός πέτυχε μεγάλη νίκη, άνοιξε τον δρόμο για μόνιμο οικονομικό έλεγχο από δω και μπρος… Και αυτό είναι που ενδιαφέρει τον τόπο και όλους μας.

Και, ως γνωστόν, επειδή οι Κεφαλονίτες είναι ΜΕΓΑΘΥΜΟΙ, τους τα χαρίζουμε όσα εισέπραξαν. Μέχρις όμως εδώ. Και από δώ και πέρα ο έλεγχος των εσόδων του Αγίου μας πρέπει να περάσει στους Κεφαλονίτες, στην κοινωνία. Κι ας μη διανοηθεί κανείς να βάλει εμπόδιο. Η κατάληξη του Προκοπίου είναι γνωστή…

Με την κυβέρνηση τα έβαλαν οι καλόγριες

Το βαρύ κλίμα από το σφράγισμα των παγκαριών το ‘βλεπες στα πρόσωπα των μοναχών, αλλά και του Μητροπολίτη. Και όταν η λιτανεία τελείωσε και πήγαν οι επίσημοι για καφέ στο Ηγουμενείο, η ηγουμένη Κασσιανή, η οποία συνεχώς μουρμούριζε, μόλις είδε τον τοπικό κυβερνητικό βουλευτή Πέτρο Αλιβιζάτο, (δίπλα του καθόταν ο εκπρόσωπος της ΝΔ, βουλευτής της Βʼ Αθηνών Λευτέρης Ζαγορίτης), είπε:
– Το ΠΑΣΟΚ δεν μας πείραξε ποτέ και η ΝΔ μάς κυνηγάει…

Ο κ. Αλιβιζάτος απέφυγε να απαντήσει για να μην πάρει… φωτιά το εκκλησίασμα.

Εντύπωση, πάντως, έκανε και σχολιάσθηκε από πολλούς η εικόνα του Σπυρίδωνα. Έδειχνε βαρύς, λιγομίλητος και σκεπτικός, φαινόταν να ζητάει στήριξη από τον γνωστό Δεσπότη Καλαβρύτων, τον Αμβρόσιο της αλήστου μνήμης «τρόικας», και για πρώτη φορά δεν μετείχε στη λιτανεία στο Αργοστόλι το βράδυ της 16ης Αυγούστου, όπου χοροστάτησε ο κεφαλονίτης Μητροπολίτης Νίκαιας Αλέξιος, στη δε λειτουργία στον ναό της Πεσσάδας για τον Άγιο Παύλο, χοροστάτησε ο Καισαριανής Δανιήλ.

Η δικαιολογία που προέβαλε ο Μητροπολίτης Κεφαλληνίας για την απουσία του από τη λιτανεία στο Αργοστόλι, ήταν ότι μαζί με τους προσκεκλημένους του Μητροπολίτες Καλαβρύτων και Καισαριανής, βρισκόταν στο σπίτι, στην Αγία Ευφημία, του Αρχιμανδρίτη και ηγουμένου της Ι.Μ. Θεμάτων Γ. Αμίτση, ο οποίος τους παρέθεσε γεύμα και ως γνωστόν έχει κι αυτός ξεπουλήσει όλα τα φιλέτα της Μονής!


Σχολιάστε εδώ