Η εικόνα της «Βαβέλ» που παρουσιάζει το ΠΑΣΟΚ ανησυχεί τον Γ. Παπανδρέου

Το επιτελείο του προέδρου του ΠΑΣΟΚ και οι στενοί του συνεργάτες έχουν διαμορφώσει την εκτίμηση πως ο χειμώνας του 2005 θα είναι κρίσιμος και καθοριστικός για τις πολιτικές εξελίξεις. Και αυτό γιατί οι πολίτες θα δοκιμαστούν έντονα και θα σφίξουν κι άλλο το ζωνάρι, λόγω της διαρκώς κλιμακούμενης ακρίβειας, των ανατιμήσεων που πυροδοτεί η ξέφρενη κούρσα του πετρελαίου, των μέτρων της κυβέρνησης, του νέου «σφιχτού» προϋπολογισμού, της αδυναμίας για πολιτική παροχών κ.ά.

Ο χειμώνας του 2005 θα είναι ο χειρότερος για τον ελληνικό λαό, την τελευταία τουλάχιστον δεκαπενταετία, υποστηρίζουν συνεργάτες του Γ. Παπανδρέου και επιφανή στελέχη του ΠΑΣΟΚ και εκτιμούν πως θα ενταθεί η αποδόμηση του προφίλ της κυβέρνησης και του ίδιου του πρωθυπουργού.

Πολλοί εκτιμούν ότι, με αυτές τις συνθήκες, οι επόμενοι μήνες θα είναι μια «χρυσή ευκαιρία» για το ΠΑΣΟΚ να παρέμβει αποτελεσματικά και να μπει σε τροχιά ανάκαμψης, ώστε να μπορέσει να δώσει με αξιώσεις τη μάχη των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Ο Γ. Παπανδρέου πάντως βάζει ορισμένες προτεραιότητες στην ατζέντα του εν όψει και της ολοκλήρωσης του πολιτικού του σχεδιασμού, του «καυτού χειμώνα» και της μάχης των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών.

Πρώτη προτεραιότητα είναι το «μάζεμα της πολυφωνίας». Θέλει να τελειώνει οριστικά με τα φαινόμενα που παρατηρήθηκαν κυρίως από την παρουσία στα ΜΜΕ στελεχών που το καθένα λέει την προσωπική του άποψη και περνάει έτσι εικόνα «Βαβέλ». Ο κ. Παπανδρέου έδωσε ήδη εντολή την πολιτική αντιπαράθεση και στα ΜΜΕ να την πάρουν πάνω τους τα κορυφαία στελέχη και δη οι αρμόδιοι τομεάρχες, συνεπικουρούμενοι από τους αρμόδιους συντονιστές. Ουδείς, όμως, θα βγαίνει δημόσια αν δεν υπάρχει πρώτα προεργασία και συνεννόηση με τον Τομέα Επικοινωνίας του κόμματος και τον Νίκο Αθανασάκη.

Δεύτερο βήμα, ο άμεσος συντονισμός και κοινός βηματισμός για τη νέα αντιπολιτευτική πολιτική όλων των κορυφαίων στελεχών του κόμματος. Προς τούτο ο κ. Παπανδρέου θα ξεκινήσει κύκλο κατ’ ιδίαν συζητήσεων με όλα τα κορυφαία στελέχη και τους τομεάρχες για να ακούσει και τις δικές τους προσωπικές απόψεις για την από δω και πέρα αντιπολιτευτική τακτική και τη δημιουργία ενός ισχυρού συνεκτικού ιστού μεταξύ όλων των κορυφαίων, αλλά και του ίδιου, μαζί τους.

Προτεραιότητα επίσης του Γ. Παπανδρέου είναι η πλήρης αποσαφήνιση του ιδεολογικού και πολιτικού στίγματος του ΠΑΣΟΚ, κάτι που κρίνεται αναγκαίο μετά τα όσα συνέβησαν με τους κ. Μάνο και Ανδριανόπουλο στα νομοσχέδια για τα εργασιακά και το ωράριο.

Στην εκδήλωση μάλιστα για την επέτειο των 31 χρόνων από την ίδρυση του ΠΑΣΟΚ (3 Σεπτέμβρη), ο κ. Παπανδρέου με την ομιλία – παρέμβασή του αναμένεται να επικεντρωθεί στο ιδεολογικό και πολιτικό στίγμα του ΠΑΣΟΚ.

Η παρουσία του κ. Παπανδρέου στη ΔΕΘ θεωρείται καθοριστικός σταθμός. Με τις μέχρι τώρα πληροφορίες στην ομιλία – παρέμβασή του στη Θεσσαλονίκη ο κ. Παπανδρέου θα κινηθεί σε τρεις άξονες:

·• Σκληρή, αλλά εμπεριστατωμένη κριτική στην κυβερνητική πολιτική, αλλά και προσωπικά στον Κ. Καραμανλή. Θα δώσει έμφαση στα πεπραγμένα και τις λάθος επιλογές της ΝΔ στην οικονομία, στην ανάπτυξη, αλλά και στην εξωτερική πολιτική.

•· Θα επιχειρήσει να αναδείξει τις διαφορές μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, χρησιμοποιώντας μάλιστα και τις πρόσφατες εμπειρίες από την κυβερνητική πολιτική για τις εργασιακές σχέσεις, το ωράριο, το ασφαλιστικό των τραπεζών κ.ά.

•· Θα παρουσιάσει περίγραμμα προγραμματικών θέσεων με έμφαση κυρίως στις πολιτικές ανάπτυξης.

Ο φάκελος δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές θα ανοίξει ουσιαστικά, μετά την επιστροφή του από τη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα δώσει ιδιαίτερη βαρύτητα, γιατί, όπως λένε στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης, «ο Γ. Παπανδρέου και το ΠΑΣΟΚ έχουν ανάγκη από μια νίκη, έστω και πολιτικών εντυπώσεων, απ’ αυτήν την αναμέτρηση».


Σχολιάστε εδώ