«Ευκαιρία η Ελλάς»

Τα νέα αυτά κύματα δεν προέρχονται μόνο από τους γνωστούς δρόμους των ανατολικών και των βορείων συνόρων της χώρας. Προέρχονται επίσης από ευρωπαϊκές χώρες. Οι λαθρομετανάστες μπαίνουν νομίμως στη χώρα μέσα από τα λιμάνια και τα αεροδρόμιά της, επωφελούμενοι από τη Συνθήκη Σένγκεν.

Ως γνωστόν, με τη Συνθήκη αυτή καταργήθηκαν οι συνοριακοί έλεγχοι μεταξύ των χωρών-μελών που συμμετέχουν σ’ αυτήν.

Η εξήγηση βρίσκεται, κατά πρώτο λόγο, σε μια πρωτοβουλία που ανέλαβε πριν από δύο μήνες ο γάλλος υπουργός Εσωτερικών Σαρκοζί. Συγκεκριμένα, κάλεσε σε κοινή σύσκεψη, συμβολικά στη Νότια Γαλλία, που είναι περισσότερο εκτεθειμένη στην παράνομη μετανάστευση, τους ομολόγους του από τη Γερμανία, την Αγγλία, τη γειτονική μας Ιταλία και την Ισπανία. Παρεμπιπτόντως, τίθεται ευλόγως το ερώτημα γιατί η Ελλάδα, που αντιμετωπίζει κατ’ εξοχήν πρόβλημα παρανόμων μεταναστών, δεν ζήτησε να συμμετάσχει σ’ αυτήν τη σύσκεψη και στη συμφωνία στην οποία κατέληξε.

Οι υπουργοί Εσωτερικών των παραπάνω πέντε ευρωπαϊκών χωρών συμφώνησαν, μεταξύ άλλων μέτρων, να συνεργασθούν για την απέλαση από κοινού των παρανόμων μεταναστών που βρίσκονται στις χώρες τους.

Ειδικότερα, να συντονισθούν για τη ναύλωση από κοινού αεροσκαφών και την οργάνωση των αναγκαίων ειδικών πτήσεων προς τις χώρες καταγωγής των λαθρομεταναστών.

Αντιλαμβάνεται κανείς τους λόγους που ώθησαν τους παράνομους μετανάστες, που βρίσκονται στις χώρες αυτές αλλά και σε άλλες που έχουν επίσης πάρει πολύ αυστηρά μέτρα, ν’ αναζητήσουν καταφύγιο σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, απ’ όπου δεν κινδυνεύουν ν’ απελαθούν.

Κατά δεύτερο λόγο, η από μήνες συζητούμενη και διατυμπανιζόμενη νέα νομιμοποίηση λαθρομεταναστών στην Ελλάδα και η γνωστή ανοχή που επιδεικνύεται από χρόνια κατέστησαν τη χώρα μας μαγνήτη.

Τόσο για νέους λαθρομετανάστες εκτός των συνόρων της Ευρώπης, που σπεύδουν να προλάβουν και αυτοί, όσο και για μετανάστες από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες, που αισθάνονται ότι απειλούνται με απέλαση.

Διαβλέπουν στην Ελλάδα όχι μόνο το καταφύγιο για να μην απελαθούν αλλά και την ευκαιρία για να νομιμοποιηθούν!

Υποτίθεται ότι για ν’ αποφευχθεί νέα έφοδος λαθρομεταναστών, με αφορμή την εξαγγελία μιας νέας ευκαιρίας για νομιμοποίηση, είχε προβλεφθεί στο σχετικό νομοσχέδιο, που κατετέθη στη Βουλή, ειδική διάταξη ότι δεν θα περιλαμβάνονταν στη νομιμοποίηση λαθρομετανάστες που είχαν έρθει στην Ελλάδα κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες.

Το όριο, όμως, αυτό, έπειτα από έντονες συζητήσεις και κομματικές πλειοδοσίες, περιορίσθηκε στο ελάχιστο. Προφανώς, λοιπόν, με βάση την πείρα των προηγουμένων νομιμοποιήσεων και το παράδοξο και ολέθριο δόγμα που είχε επικρατήσει για μια ολόκληρη περίοδο ότι σε κάθε περίπτωση είναι απαράδεκτη η απέλαση των λαθρομεταναστών, οι τελευταίοι ελπίζουν ότι τελικά θα νομιμοποιηθούν όλοι, ασχέτως ημερομηνίας εισόδου στη χώρα. Σπεύδουν, λοιπόν, στην Ελλάδα.

Αναρωτιέται κανείς αν οι ιθύνοντες όλων των πολιτικών δυνάμεων έχουν πραγματικά αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος που δημιουργείται και αν έχουν συνειδητοποιήσει πού οδηγείται αυτή η χώρα με τις απερίσκεπτες πολιτικές τους και τα περίεργα ιδεολογήματά τους περί δήθεν «πολυπολιτισμικής», δηλαδή πολυεθνικής, τριτοκοσμικής κοινωνίας.

Είναι βέβαιο ότι ο ελληνικός λαός, βυθισμένος στα προβλήματά του και βομβαρδιζόμενος συνεχώς από μια παραπλανητική προπαγάνδα περί δήθεν ξενοφοβίας και ρατσισμού, δεν έχει ακόμη συνειδητοποιήσει το μέγεθος και τη δυναμική που αντιπροσωπεύει η λαθρομετανάστευση και τις συνέπειες που θα έχει στην εθνική και κοινωνική συνοχή της χώρας και στην ελληνική εθνική της ταυτότητα.

Δεν γνωρίζει, π.χ., ότι με το νέο νομοσχέδιο, ακόμη κι αν υποτεθεί ότι θα ανακοπεί η έλευση νέων λαθρομεταναστών στο μέλλον, μπορούν να έρθουν νομίμως στη χώρα τουλάχιστον άλλα 4 ή 5 εκατομμύρια, με την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας 109/2003, που αφορά στην επανένωση των οικογενειών. Προϋπόθεση για την εφαρμογή της Κοινοτικής Οδηγίας είναι, πρώτον, η νομιμοποίηση και, δεύτερον, η συμπλήρωση πέντε χρόνων παραμονής.

Τι σκέπτεται να κάνει η κυβέρνηση; Έχει ως πολιτική να καταστήσει όλους αδιακρίτως τους σημερινούς μετανάστες, νομίμους και παρανόμους, σε «επί μακρόν διαμένοντες», δηλαδή σε μονίμους κατοίκους της χώρας, οπότε θα έχουν το δικαίωμα να φέρουν και την οικογένειά τους;
Συζητά κανείς σοβαρά σε μια τέτοια περίπτωση την είσοδο και εγκατάσταση στην Ελλάδα, μέσα στην τρέχουσα δεκαετία, συνολικά 6 έως 7 εκατ. τριτοκοσμικών μεταναστών;

Έχει περάσει επίσης καθόλου από τη σκέψη των ιθυνόντων η υποψία ότι η κατάλυση της εθνικής και κοινωνικής συνοχής της χώρας, μέσα στη ρευστή σημερινή γεωπολιτική κατάσταση στην περιοχή, μπορεί να εξυπηρετεί ξένους γεωπολιτικούς στόχους και σχέδια, που έχουν σχέση με την επιδιωκόμενη γεωπολιτική αναδιάρθρωση των Βαλκανίων και με την παγκοσμιοποίηση;


Σχολιάστε εδώ