Διεθνές Οικονομικό Βαρόμετρο

Και φαίνεται ότι θα εγκατασταθεί εκεί για αρκετά χρόνια. Αρρώστια για τις δυτικές οικονομίες και υγεία για τις ασιατικές. Η ακμή που χάνεται και η ακμή που έρχεται. Όλα τα οικονομικά δρώμενα αυτό δείχνουν. Σύμφωνα με υπολογισμούς μεγάλων τραπεζών των ΗΠΑ και της Ευρώπης, το 2005 τα έσοδα από το πετρέλαιο για τις χώρες του Κόλπου θα αυξηθούν κατά 230 δισ. δολάρια, λόγω της αύξησης της τιμής του μαύρου χρυσού που σημειώθηκε από τις αρχές του χρόνου. Την περσινή χρονιά τα έσοδά τους είχαν αυξηθεί κατά 180 δισ. δολάρια. Και όλα αυτά φυσικά είναι πλούτος που μεταναστεύει προς Ασία. Στην Κίνα το εμπορικό πλεόνασμα της χώρας το επτάμηνο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2005 έφτασε στα 50,4 δισ. δολάρια και για όλον τον χρόνο υπολογίζεται να φτάσει στα 100 δισ. δολάρια, ίσως και παραπάνω. Οι εξαγωγές κινέζικων προϊόντων παρουσιάζουν εντυπωσιακό δυναμισμό, παρά τις υψηλές τιμές του πετρελαίου, που φυσικά αυξάνουν το κόστος παραγωγής αγαθών. Όσοι προσδοκούσαν ότι οι υψηλές τιμές του πετρελαίου θα προκαλούσαν επιβράδυνση της αναπτυξιακής πορείας της Κίνας διαψεύδονται. Η Κίνα ισχυροποιείται οικονομικά με ταχύτατους ρυθμούς εις βάρος όλων των δυτικών οικονομιών που άρχισαν να συνειδητοποιούν τη μεγάλη απειλή από τη μετανάστευση του πλούτου.

Οι σοφοί Κινέζοι παίζουν έξυπνα το εμπορικό παιχνίδι με τις ΗΠΑ. Αυξάνουν συνεχώς τα αποθέματά τους σε δολάρια και αμερικανικά ομόλογα, πουλώντας γουάν. Και εκμεταλλευόμενοι και το εμπορικό τους πλεόνασμα. Με τον τρόπο αυτό: α) ρίχνουν στη χρηματοπιστωτική αγορά τα γουάν για την ικανοποίηση της ζήτησης και εξασφαλίζουν έτσι τη σταθερότητα του νομίσματός τους, ματαιώνοντας προς το παρόν μια ανεπιθύμητη υπερτίμησή του. β) Πετυχαίνουν να «αιχμαλωτίσουν» το δολάριο και κατ’ επέκταση την αμερικανική οικονομία. Και όταν το κρίνουν σκόπιμο θα μπορέσουν να δώσουν αποτελεσματικά τη «μαχαιριά» στο εξασθενημένο δολάριο. γ) Aποτρέπουν τις ΗΠΑ από το να λάβουν εμπορικά μέτρα εναντίον της Κίνας, καθώς οι Κινέζοι χρηματοδοτούν τα υψηλά αμερικανικά ελλείμματα. Ενώ πριν από δύο χρόνια πολλοί αμερικανοί αναλυτές προέτρεπαν την κυβέρνησή τους να λάβει μέτρα εναντίον της εμπορικής διείσδυσης της Κίνας στη διεθνή οικονομία, τώρα όλοι συμβουλεύουν την κυβέρνηση Μπους να αποφύγει τη λήψη εμπορικών μέτρων κατά της Κίνας, έστω και μέσω του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ). Προφανώς φοβούνται οικονομικά και εμπορικά αντίποινα από μέρους της Κίνας. Τώρα όλοι άρχισαν να βλέπουν την Κίνα ως ισχυρό παίκτη στη διεθνή οικονομική και πολιτική σκακιέρα. Βλέπετε, η αμερικανική οικονομία κουβαλάει πολλά «κουσούρια» και η πολιτική του Μπους έχει προκαλέσει πάρα πολλές αντιδράσεις στη διεθνή κοινή γνώμη. Όλα αυτά θα τα εκμεταλλευτούν κατάλληλα οι Κινέζοι.

Και άλλη αύξηση των αμερικανικών επιτοκίων από τη FCD. Και όλοι οι αναλυτές των εξελίξεων στη χρηματοπιστωτική αγορά προβλέπουν ότι περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχουμε την πρώτη «φθινοπωρινή» αύξηση. Παρά ταύτα, η καταναλωτική μανία των Αμερικανών συνεχίζεται, οι πληθωριστικές πιέσεις δεν υποχωρούν, βοηθούντος και του πετρελαίου, και η διεθνής ισοτιμία του δολαρίου δεν βελτιώνεται. Η νομισματική νόσος των ΗΠΑ δεν φαίνεται να υποχωρεί μόνο με την πολιτική των επιτοκίων. Αν δεν αρχίσει η υλοποίηση μέτρων συγκράτησης (ή και μείωσης) του δίδυμου ελλείμματος των ΗΠΑ, θα είναι δύσκολη η πορεία του δολαρίου. Όμως το δίδυμο έλλειμμα, εμπορικό και δημοσιονομικό, δεν είναι εύκολο να μειωθεί ή έστω να συγκρατηθεί, καθώς ο αμερικανικός λαός δεν πείθεται να παραιτηθεί από την καταναλωτική του κραιπάλη και η κυβέρνηση του προέδρου Μπους δεν πείθεται να παύσει να ονειρεύεται την αμερικανοποίηση του πλανήτη, που τόσο κοστίζει στον αμερικανικό προϋπολογισμό. Τελικά οι ΗΠΑ θα πληρώσουν τον μεγαλοϊδεατισμό τους.


Σχολιάστε εδώ