Διαφωνίες για την ανακοίνωση που καταλογίζει πολιτικές ευθύνες

Πρόκειται στην ουσία για την πρώτη πολιτική αντίδραση του ΠΑΣΟΚ μετά την τραγωδία και αφού πέρασε σχεδόν μια εβδομάδα, ούτως ώστε να μη φανεί ότι το ΠΑΣΟΚ σπεύδει να καπηλευθεί πολιτικά το δυστύχημα.

Στην ανακοίνωση αυτή γίνεται λόγος για ευθύνες του πρωθυπουργού που δεν μπορεί να κρύβεται πίσω από τις ευθύνες των αρμοδίων. Αναφέρεται επίσης ότι έγινε μια επικοινωνιακού χαρακτήρα κινητοποίηση του κράτους και ότι υπάρχουν μελανά σημεία από την ώρα που το αεροσκάφος της εταιρείας «Ήλιος» μπήκε στο ελληνικό FIR και χάθηκε από τις επικοινωνίες.

Όμως φαίνεται ότι και για αυτό το θέμα υπάρχουν διαφωνίες στο ΠΑΣΟΚ. Σύμφωνα με αξιόπιστες πληροφορίες, ορισμένα υψηλόβαθμα στελέχη του κινήματος αντιδρούν και δεν συμφωνούν με την ανακοίνωση αυτή, διότι θεωρούν πως με τον τρόπο αυτό, ούτε λίγο ούτε πολύ, ρίχνουν νερό στο μύλο των μέσων ενημέρωσης που ζητούν περισσότερο «αίμα» και σενάρια καπηλευόμενα τον ανθρώπινο πόνο και την τραγωδία αυτών που χάθηκαν και των συγγενών τους που έμειναν πίσω.

Ακόμη θεωρούν ότι με βάση την ανακοίνωση αυτή μπορεί να τεκμηριωθούν νομικά απαιτήσεις σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου. Και εδώ όμως υπάρχει πλούσιο παρασκήνιο.

Σύμφωνα λοιπόν με τις ίδιες πληροφορίες, υπήρξαν ορισμένοι συνεργάτες του κ. Παπανδρέου που θεώρησαν ότι οι αρχικές δηλώσεις του δεν ήταν καλές και δεν κινήθηκαν σε σωστή κατεύθυνση: «Είναι εκείνοι που θέλουν να εμφανίζουν τον τρόμο», έλεγε χαρακτηριστικά στέλεχος του ΠΑΣΟΚ που δεν είδε με καλό μάτι την ανακοίνωση του κόμματος, η οποία είναι πολύ πιο σκληρή από τα όσα είπε ο Γιώργος Παπανδρέου την πρώτη φορά όταν έφτασε στον τόπο της τραγωδίας στο Γραμματικό και μετά τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Τ. Παπαδόπουλο. Οι συζητήσεις μέσα στο ΠΑΣΟΚ είχαν ως αποτέλεσμα να πιέσουν τον Γιώργο Παπανδρέου ορισμένοι συνεργάτες του και στη συνέχεια να εκδώσουν ανακοίνωση επίσημη η οποία αναρτήθηκε και στο site του ΠΑΣΟΚ με την οποία επιρρίπτονται ευθύνες στον κ. Κ. Καραμανλή και στους εν γένει χειρισμούς της ΥΠΑ.

Η ανακοίνωση του ΠΑΣΟΚ μεταξύ άλλων αναφέρει: «Το ΠΑΣΟΚ μέχρι τώρα απέφυγε να τοποθετηθεί δημοσίως σε ό,τι αφορά την αντίδραση του κρατικού μηχανισμού, ιδιαιτέρως για όσα συνέβησαν αμέσως μετά την είσοδο του αεροσκάφους στον FIR Αθηνών, αλλά και μετά την ενημέρωση που είχαν οι Ελληνικές από τις Κυπριακές αρχές, για το πρόβλημα που αντιμετώπιζε το συγκεκριμένο αεροσκάφος, η οποία επιβεβαιώθηκε σήμερα. Αντιθέτως, παρακολουθήσαμε όλοι την επικοινωνιακού χαρακτήρα κινητοποίηση της κυβέρνησης Καραμανλή.

Δυστυχώς, όμως, τα στοιχεία που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, επιβεβαιώνουν πλήρως τη μακαριότητα που επέδειξε για μεγάλο χρονικό διάστημα τόσο ο κρατικός μηχανισμός όσο και η ίδια η κυβέρνηση, η οποία από την πρώτη στιγμή αυτοθαυμαζόμενη για την άμεση κινητοποίηση, απέκρυψε την ολιγωρία των αρμόδιων αρχών.

Είναι προφανές ότι η σύγχυση που κατεγράφη ως αποτέλεσμα της απουσίας έγκυρης και επίσημης ενημέρωσης από την κυβέρνηση, ήταν προϊόν μιας σκόπιμης τακτικής, προκειμένου να αποκρυβούν ουσιαστικές παράμετροι του όλου θέματος, μετά και τη μακρά σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου, κάτι αντίστοιχο, δηλαδή, με την τραγωδία του Σινούκ.

Όλα τα στοιχεία που γίνονται γνωστά τα τελευταία 24ώρα συνηγορούν υπέρ της ανάγκης άμεσης και χωρίς σκιές διαλεύκανσης του τραγικού δυστυχήματος, όχι μόνο ως προς τα αίτια που το προκάλεσαν, αλλά και ως προς τους χειρισμούς όλων των εμπλεκομένων, κρατικών λειτουργών και κυβερνητικών παραγόντων, πίσω από τις ευθύνες των οποίων δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να κρυφτεί ο πρωθυπουργός».


Σχολιάστε εδώ