«ΔΙΑΝΑ»: Μένουν οι τοξικές ουσίες που… φεύγουν
Ξετυλίγοντας το νήμα της… πονεμένης και εν πολλοίς άγνωστης ιστορίας με το όνομα «ΔΙΑΝΑ», θα φτάσουμε στη δεκαετία του ’80, τότε που ξεκινούν οι κινητοποιήσεις των κατοίκων της δυτικής Θεσσαλονίκης, οι οποίοι ζητούν την απομάκρυνση του εργοστασίου παρασκευής φυτοφαρμάκων από την περιοχή τους. Μια σειρά από αντικρουόμενες αποφάσεις, με τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Θεσσαλονίκης να λέει «όχι» στη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων, ενώ η Πολεοδομία και το τότε υπουργείο Βιομηχανίας να λέει «ναι», παρατείνουν τη λειτουργία του. Τη λύση δίνει, άθελά της, η ίδια η «ΔΙΑΝΑ», που το 1998 κηρύσσει πτώχευση και οι εγκαταστάσεις της περιέρχονται στην ιδιοκτησία της Εθνικής Τράπεζας. Λύση όμως που δεν ήταν στη ουσία… λύση, καθώς εκατοντάδες τόνοι φυτοφαρμάκων και τοξικών ουσιών παρέμειναν στους χώρους του εργοστασίου, που πλέον έμενε αφύλακτο. Τελικά, το 2000 ο τότε πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης δίνει εντολή να διατεθούν 700 εκατ. δρχ., προκειμένου να απομακρυνθούν οι τοξικές ουσίες. Με διεθνείς διαγωνισμούς και άλλα γραφειοκρατικά εμπόδια, θα φτάσουμε στον Μάρτιο του 2003, όταν η εταιρεία CHINAR A.E. ανέλαβε την πρώτη φάση του έργου και μετέφερε 814 τόνους τοξικών σε ειδικό εργοστάσιο του Αμβούργου. Τα χρήματα δόθηκαν από τα υπουργεία ΠΕΧΩΔΕ, Γεωργίας και Μακεδονίας-Θράκης, ενώ η Νομαρχία Θεσσαλονίκης ανέλαβε το συντονισμό και την επίβλεψη του έργου. Στο εργοστάσιο παρέμειναν, πάντα αφύλακτοι, 270 τόνοι τοξικών. Στις 7 Φεβρουαρίου 2004 ξέσπασε πυρκαγιά από την οποία προκλήθηκαν τοξικά αέρια που έθεσαν σε σοβαρό κίνδυνο την περιοχή της δυτικής Θεσσαλονίκης, γι’ αυτό και αποφασίστηκε να μεταφερθούν αμέσως και οι υπόλοιπες ποσότητες από την ίδια εταιρεία, η οποία μετέφερε ακόμη 80 τόνους. Φτάνοντας στο σήμερα, οι γνωρίζοντες αριθμητική θα περίμεναν να υπάρχουν προς απομάκρυνση 150 τόνοι. Έλα όμως που ξαφνικά οι τόνοι έγιναν… 300, χωρίς ποτέ η Νομαρχία, που είχε την επίβλεψη, ή τα αρμόδια υπουργεία να δώσουν εξήγηση για αυτόν τον διπλασιασμό. Προφανώς μεταφέρθηκαν από αλλού, στη «χαβούζα τοξικών» της Σταυρούπολης…
Τον Φεβρουάριο του 2003, με αφορμή κινητοποίηση των κατοίκων της περιοχής οι βουλευτές Θεσσαλονίκης Χρύσα Αράπογλου, Άκης Τσοχατζόπουλος και Γιάννης Μαγκριώτης (ο καθένας από μόνος του, φανερώνοντας την απόλυτη έλλειψη συνεργασίας που τους χαρακτηρίζει) καταθέτουν ερωτήσεις για την απομάκρυνση των ουσιών, θέτοντας για πρώτη φορά και θέμα εξυγίανσης του εδάφους που όλα αυτά τα χρόνια εμποτίζεται με φυτοφάρμακα. Απαντά μόνο ο κ. Σουφλιάς, ο οποίος ευθέως επιρρίπτει την ευθύνη στον νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη. Ο οποίος νομάρχης, σε μια από τις γνωστές επιδείξεις ψευτοπαλικαρισμού δηλώνει ότι δεν έχει χρήματα όχι για την απομάκρυνση αλλά ούτε για τη φύλαξη του χώρου, μετατοπίζοντας τις ευθύνες στον κ. Σουφλιά και ξεχνώντας ότι η Νομαρχία δεν ξόδεψε ούτε ευρώ, αλλά απλώς διαχειρίστηκε τα χρήματα των υπουργείων. Νέα ερώτηση της κ. Αράπογλου, που μάλιστα θέτει και θέμα Εθνικής Τράπεζας η οποία ως ιδιοκτήτης έχει ευθύνη, αλλά αυτήν τη φορά κανείς υπουργός δεν μπαίνει στον κόπο να απαντήσει (!!!)
Την 1η Ιουνίου ο υπουργός Μακεδονίας-Θράκης Νίκος Τσιαρτσιώνης δέχεται στο υπουργείο τους δημάρχους της δυτικής Θεσσαλονίκης, με τους οποίους συζητά το όλο θέμα και έπειτα από λίγες μέρες με δελτίο Τύπου μας πληροφορεί ότι «…μετά από συνεννόηση, ο αρμόδιος υφυπουργός ΠΕΧΩΔΕ κ. Καλογιάννης δεσμεύτηκε ότι εντός του Ιουνίου θα απομακρυνθούν οι υπόλοιπες ποσότητες των ουσιών». Ο Ιούνιος πέρασε, ο Ιούλιος πέρασε, σε λίγες μέρες φεύγει κι ο Αύγουστος, αλλά οι ουσίες παραμένουν… Και όχι μόνο παραμένουν, αλλά δημιουργούν και νέα προβλήματα.
Με πρωτοβουλία του Δήμου Σταυρούπολης έγιναν αναλύσεις του νερού με το οποίο υδροδοτείται η περιοχή Νικόπολης και Ανθόκηπων του Δήμου Σταυρούπολης, αλλά και της Κοινότητας Ευκαρπίας. Το νερό αυτό αντλείται από τέσσερις γεωτρήσεις ιδιώτη, που βρίσκονται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο φυτοφαρμάκων «ΔΙΑΝΑ». Οι αναλύσεις που έγιναν σε πιστοποιημένο εργαστήριο που συνεργάζεται το Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης έδειξαν υψηλές τιμές τοξικών ενώσεων που ξεπερνούν κατά 150% τα επιτρεπόμενα όρια που έχουν θεσπιστεί παγκοσμίως. Τα εννέα φυτοφάρμακα που ανιχνεύτηκαν στο νερό αυτών των γεωτρήσεων, εύλογα συνδέονται άμεσα με την ύπαρξη ποσοτήτων φυτοφαρμάκων στον χώρο της «ΔΙΑΝΑ».
Τρίτη ερώτηση της Χρύσας Αράπογλου για το θέμα της «ΔΙΑΝΑ». Αυτή τη φορά η βουλευτής προέβη και σε άλλες ενέργειες. Πρώτον, παρέδωσε φάκελο με στοιχεία για το όλο θέμα στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Θεσσαλονίκης κ. Παναγιώτη Ιωαννίδη, ο οποίος διέταξε έρευνα για τη μη απομάκρυνση των τοξικών ουσιών από το εγκαταλειμμένο εργοστάσιο της «ΔΙΑΝΑ». Και, δεύτερον, απέστειλε περίπου τον ίδιο φάκελο στον γραμματέα και τα μέλη της Νομαρχιακής Επιτροπής ΠΑΣΟΚ πόλης Θεσσαλονίκης, ζητώντας την άμεση σύγκληση ευρείας σύσκεψης της Ν.Ε. με τη συμμετοχή των βουλευτών και των δημάρχων της πόλης, για τον σχεδιασμό πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος της «ΔΙΑΝΑ» και γενικότερα της περιβαλλοντικής υποβάθμισης της Θεσσαλονίκης.
Συνέχεια στο θέμα της ΔΙΑΝΑ έδωσε το ΠΑΣΟΚ, με γραπτή δήλωση του κοινοβουλευτικού του εκπροσώπου Χάρη Καστανίδη, με την οποία ο βουλευτής Θεσσαλονίκης καταλογίζει τεράστιες ευθύνες στην κυβέρνηση για τη μη απομάκρυνση των τελευταίων περίπου εξακοσίων τόνων φυτοφαρμάκων. Υπενθυμίζει ότι οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ είχαν χρηματοδοτήσει την απομάκρυνση των περίπου χιλίων τόνων των επικίνδυνων τοξικών και καλεί την κυβέρνηση να βρει πόρους ώστε να απομακρυνθούν και τα υπόλοιπα φυτοφάρμακα.
Στον Καστανίδη απάντησε ο Παναγιώτης Ψωμιάδης, ο οποίος θύμισε πως η «ΔΙΑΝΑ» αποτελεί πρόβλημα που κληροδότησε στην πόλη η προηγούμενη κυβέρνηση, ζητώντας παράλληλα από τα υπουργεία να αναλάβουν το κόστος εξυγίανσης του χώρου. Ίδωμεν…