Ανέτοιμα τα υπουργεία να βάλουν φυσικό αέριο…

Η κυβέρνηση, λόγω ακριβώς αυτής της συγκυρίας της αύξησης των διεθνών τιμών, της ΔΕΘ και των οικονομικών εξαγγελιών του πρωθυπουργού, προχώρησε στις ανακοινώσεις αυτές, αλλά είχε την ατυχία, λόγω μιας εύστοχης ερώτησης δώδεκα βουλευτών του ΠΑΣΟΚ, με πρώτη υπογράφουσα την Τόνια Αντωνίου, να αποκαλυφθεί πλήρως η κατάσταση που επικρατεί στον τομέα αυτό, αλλά και η απουσία ετοιμότητας και η απροθυμία που δείχνουν γι’ αυτό τα υπουργεία και οι κυβερνητικοί φορείς.

Είναι ενδεικτικό, όπως προκύπτει από τις επιμέρους απαντήσεις που δόθηκαν στην ερώτηση αυτή των βουλευτών της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ότι οι περισσότεροι φορείς του Δημοσίου αρνούνται να βάλουν φυσικό αέριο ή είναι ανέτοιμοι, ενώ θα έπρεπε να είναι η πρώτη προτεραιότητά τους, λόγω δυσμενών τιμών στην αγορά πετρελαίου, αλλά και για λόγους περιβαλλοντικούς και, φυσικά, η προετοιμασία θα έπρεπε να είχε αρχίσει από πολύ πριν, δηλαδή και από την προηγούμενη κυβέρνηση.

Το υπουργείο Εξωτερικών στην απάντησή του αναφέρει ότι το φυσικό αέριο δεν μπορεί να μπει στα τρία κτίριά του λόγω κόστους και εικοσιτετράωρης λειτουργίας των υπηρεσιών του.

Το υπουργείο Τουρισμού τονίζει χαρακτηριστικά στην απάντησή του ότι δεν είναι της αρμοδιότητάς του, ενώ θα έπρεπε στο κτίριο που πριν από λίγο καιρό είχε νοικιάσει να υπήρχε πρόβλεψη αλλά και σύνδεση με το φυσικό αέριο.

Το υπουργείο Υγείας μιλά για πέντε νοσοκομεία, χωρίς να τα κατονομάζει, ενώ για τα άλλα αναμένει την ενημέρωση από τις περιφερειακές του υπηρεσίες.

Το ίδιο πρόβλημα προκύπτει και για τις περισσότερες υπηρεσίες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, καθώς εδώ ορισμένοι διοικητές είναι κατηγορηματικοί ότι δεν μπορούν ή δεν έχουν τον τρόπο να βάλουν φυσικό αέριο, ενώ άλλοι κάνουν νύξη για το 2009 και βλέπουμε, πολύ μακριά από την καταληκτική προθεσμία που έχει θέσει η κυβέρνηση, για τον Απρίλιο του 2006.

Και βέβαια, μεταξύ όλων αυτών έχουμε και το υπουργείο Οικονομικών -που αποτελεί και κρίσιμο παράγοντα για την υλοποίηση αυτών των σχεδίων.

Στην απάντηση λοιπόν του υφυπουργού Π. Δούκα, σωστά επισημαίνεται ότι είναι έτοιμοι μόνο οι κύριοι βρόγχοι του δικτύου και, βέβαια, τίθεται ουσιαστικά θέμα κόστους των εγκαταστάσεων και των συνδέσεων που πρέπει να γίνουν, όπως τίθεται και το θέμα τι θα γίνει με τα ενοικιαζόμενα κτίρια του Δημοσίου που δεν είναι ιδιοκτησία του.

Παράλληλα, άλλο δείγμα κυβερνητικού αλαλούμ θα πρέπει να πούμε ότι αποτελούν οι προτάσεις ώστε για μερικά κτίρια του Δημοσίου να μπουν μαζί με τα έργα ανακαίνισης και έργα εγκατάστασης φυσικού αερίου για χρηματοδότηση στο Δ’΄ ΚΠΣ, το οποίο ακόμη δεν έχει κλείσει για τη χώρα μας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα ακόμη η απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών να προκηρύξει σχετικό διαγωνισμό για σχολεία και δήμους, ενώ ακόμη δεν έχουν βρεθεί οι ανάδοχοι των έργων -και αν βρεθούν, ακόμη και σήμερα, τα έργα θα ολοκληρωθούν σε 12 μήνες ή και παραπάνω, ξεφεύγοντας από την προθεσμία του Απρίλη του 2006, που έχει βάλει ως καταληκτική ημερομηνία η Κυβερνητική Επιτροπή.

Στο ίδιο μήκος κύματος λοιπόν κινούνται όλα τα υπουργεία και οι περισσότεροι φορείς του Δημοσίου, ενώ ορισμένοι υπουργοί -ίσως οι περισσότερο έμπειροι- δεν την πάτησαν και απάντησαν με αοριστολογίες στην ερώτηση αυτή των βουλευτών του ΠΑΣΟΚ οι οποίοι θα πρέπει να πούμε ότι ήταν οι Τόνια Αντωνίου, Άντζελα Γκερέκου, Χάρης Τσιόκας, Θεοδώρα Τζάκρη, Βασίλης Έξαρχος, Αθανασία Μερεντίτη, Βασίλης Τόγιας, Βαγγέλης Παπαχρήστος, Κώστας Καϊσερλής, Χρήστος Αηδόνης, Απόστολος Κατσιφάρας και Μάρκος Μπόλαρης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΠΑΣΟΚ ήδη επεξεργάζονται λεπτομερώς τις απαντήσεις των υπουργείων και ετοιμάζονται να επανέλθουν, προκειμένου να δείξουν ότι η κυβέρνηση προχώρησε σε εξαγγελίες χωρίς να έχει έτοιμο ένα σχέδιο για την υλοποίησή τους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει αρχίσει να συνειδητοποιεί τα μεγάλα προβλήματα που υπάρχουν για την υλοποίηση των εξαγγελιών και φαίνεται ότι η επίσπευση και η λύση μεγάλων προβλημάτων που ανακύπτουν θα πέσει για μια ακόμη φορά στις πλάτες της ηγεσίας του υπουργείου Ανάπτυξης.


Σχολιάστε εδώ