Άλλες Τυπολογίες

oΑπέτυχαν οι διαπραγματεύσεις ομάδας εφοπλιστών με την ιδιοκτησία της «Απογευματινής». Έτσι η πλευρά Σαραντόπουλου επιστρέφει ξανά στο πρόγραμμα εθελουσίας εξόδου, που θα βοηθήσει στις συζητήσεις με άλλους εφοπλιστικούς κύκλους… μέχρι να βρεθεί κάποια άλλη λύση. Ορισμένοι βλέπουν να έρχεται σύντομα αλλαγή διεύθυνσης, αν και άλλες πηγές εντός της εφημερίδας το διαψεύδουν.

oΚρίσιμος ο Σεπτέμβριος για τον «Ελεύθερο Τύπο». Η Εθνική Τράπεζα ανέλαβε την αποτίμηση της περιουσίας και την αναζήτηση λύσης, προφανώς ανεύρεσης αγοραστή, ενώ τα πολιτικά του στελέχη βλέπουν τον χρόνο να πιέζει.

oΠάει, εξαφανίστηκε το σήμα της ΕΤ-1 στη Θεσσαλονίκη. Δεχόταν που δεχόταν παρεμβολές, τώρα δεν φαίνεται καθόλου. Επάνω του πέφτει από τον Χορτιάτη ένα κανάλι με tv chat, στο οποίο
εμφανίζονται τηλεθεατές να ανταλλάσσουν ερωτικά μηνύματα.

oΔύο προμήθειες από την ΕΡΤ. Για κατανεμητές ισχύος πομπών και αναμεταδοδοτών Τ/Ο UHF, με προϋπολογισμό 82.000 ευρώ, και για πρόγραμμα ελέγχου Internet websense και ανταλλακτικών.

oΤα δεδομένα του Χρηματιστηρίου Αθηνών θα προσφέρει σε πρώτο χρόνο το ΑΠΕ. Το πρακτορείο εμπλουτίζει διαρκώς και τις υπόλοιπες υπηρεσίες του.

oΚαι στον χώρο των ΙΕΚ μπαίνει ο Πήγασος. Ο όμιλος του Γ. Μπόμπολα ξεκίνησε συνεργασία με την «Dat Ιδιωτικό ΙΕΚ Technografico», προσφέροντας ειδικότητες όπως δημοσιογραφία και αθλητική δημοσιογραφία, Computer Graphic Design, Computer Cartoon και 3D animation και Visual Design. Ο Πήγασος και το ΙΕΚ υπόσχονται «πρακτική άσκηση» στις εγκαταστάσεις του ομίλου.

oΆλλη μια εταιρεία μετόχου του ΔΟΛ άλλαξε το καταστατικό της. Πρόκειται για την «Εκδοτική Ερμής ΕΠΕ», στην οποία συμμετέχουν η Λένα Σαββίδη, μέτοχος του ΔΟΛ, με 390 μερίδια, αξίας 11.700 ευρώ, και ο Γιώργος Χριστοφίδης, με 210 μερίδια, αξίας 6.300 ευρώ. Μεταξύ των σκοπών της εταιρείας είναι η έκδοση παντός τύπου εντύπων και βιβλίων, κάθε μορφής, η δημιουργία βάσης δεδομένων και ειδική δραστηριοποίηση στον τομέα των ψηφιακών τεχνολογιών. Εκεί δίνεται έμφαση στις συμβουλευτικές υπηρεσίες για τις βάσεις δεδομένων, την ψηφιοποίηση και τη διαχείριση αρχείων, την αποτίμηση και ανάλυση αναγκών και απαιτήσεων διαχείρισης ψηφιακού πολιτιστικού αποθέματος κ.ά.

oΜε πολλή καθυστέρηση αποφάσισε η ηγεσία του δήμου Αθηναίων να συστήσει εταιρεία για τον δεύτερο σταθμό της, τον Air 104,4. Μέχρι και σήμερα ο πρώτος δήμος της χώρας παραβιάζει το Σύνταγμα, έχοντας δύο σταθμούς που εκπέμπουν, απλώς τώρα, προκειμένου να διεκδικήσει μία άδεια, θα συστήσει την εταιρεία. Και να σκεφθείτε ότι ακόμη δεν έχει ούτε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου.

oΥποχρεωτικές δύο συλλογικές συμβάσεις εργασίας. Η πρώτη είναι της ΕΣΗΕΜ-Θ για εκείνους που απασχολούνται σε καθημερινές επαρχιακές εφημερίδες της Ένωσης Ιδιοκτητών Ημερήσιων Επαρχιακών Εφημερίδων και του Συνδέσμου Ημερήσιων Περιφερειακών Εφημερίδων. Σύμφωνα με την απόφαση του υφυπουργού εργασίας Γ. Γιακουμάτου, η ισχύς αρχίζει από τις 23 Ιουνίου. Παράλληλα ο υφυπουργός κηρύσσει υποχρεωτική την απόφαση διαιτησίας 14/2005 για τους όρους αμοιβής και εργασίας των δημοσιογράφων της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού – Ηλεκτρονικού Τύπου. Αφορά εκείνους που απασχολούνται με εξαρτημένη σχέση εργασίας σε εκδοτικές επιχειρήσεις μέλη του Συνδέσμου Επιχειρήσεων Περιοδικού Τύπου, που εκδίδουν περιοδικά μέσης ετήσιας κυκλοφορίας 10.000 φύλλων.

oΓια το τέλος φθινοπώρου αναβάλλεται η έναρξη της τηλεόρασης του ΣΚΑΪ. Η φυσιογνωμία του καναλιού, αν θα είναι ενημερωτικό ή μουσικό, θα εξαρτηθεί και από τις εξελίξεις στο γειτονικό συγκρότημα Κοντομηνά. Στις προθέσεις του Γιάννη Αλαφούζου είναι να συγκεντρώσει καλούς ρεπόρτερ και να φτιάξει ένα ενημερωτικό κανάλι με συνεχή ροή ειδήσεων…

oΕπέστρεψε ο Νίκος Χατζηνικολάου και ετοιμάζεται για το καινούργιο δελτίο, που θα ξεκινήσει το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου. Στα σκηνικά που φτιάχνονται θα φαίνεται και η αίθουσα σύνταξης…

oΈκλεψε γι’ άλλη μια φορά την παράσταση ο συνάδελφος Μιχάλης Ιγνατίου, αποδεικνύοντας ότι ο δημοσιογράφος είναι για όλα τα ρεπορτάζ. Με την αεροπορική τραγωδία βρέθηκε να κάνει διακοπές στο νησί του, την Κύπρο. Και αμέσως άφησε τα μπάνια κι έπιασε το μικρόφωνο. Και έδωσε τα καλύτερα ρεπορτάζ με αποκλειστικές πληροφορίες.


o Έρευνα για την κόντρα Γιώργου Κουρή και Δημήτρη Κοντομηνά ξεκίνησε εδώ και 3 βδομάδες η «Κυριακάτικη Ελευθεροτυπία», από την περίοδο που ο εκδότης της «Αυριανής» ξεκίνησε τα πρωτοσέλιδά του. Δεν γνωρίζουμε αν θα δημοσιευθεί στη σημερινή έκδοση, το βέβαιο είναι πως προ δύο εβδομάδων δόθηκε η εντολή να μη βγουν στον αέρα τα στοιχεία που είχαν συλλεγεί.

o Με παρέμβαση της ΕΤΕΡ πληρώθηκαν, για τον Ιούλιο, οι εργαζόμενοι τεχνικοί στον Profit του Γ. Τράγκα. Αντιθέτως εξαιτίας των θερινών μπάνιων ορισμένων παρατάξεων της ΕΣΗΕΑ, οι εργαζόμενοι στην «Traffic» εξακολουθούν επί 2 1/2 μήνες να μην έχουν πάρει τα χρήματά τους. Πάντως ο Γ. Τράγκας διαμαρτύρεται πως «παρακρατικοί μηχανισμοί» «εμποδίζουν» την ελεύθερη κυκλοφορία της «Χώρας»!

o «Τηλεπικοινωνιακό Βατερλώ» για τη Vodafone. Η εταιρεία κινητής τηλεφωνίας σίγησε επί τουλάχιστον 10 ώρες την περασμένη Τετάρτη, χωρίς να δώσει εξηγήσεις στους συνδρομητές της, εξαιτίας μιας βλάβης στο λογισμικό της, στις εγκαταστάσεις της στην Παιανία. Aκολούθησε και επικοινωνιακό Βατερλώ, όταν η εταιρεία εξέδωσε ένα λιτό ανακοινωθέν, το οποίο δεν αντικατόπτριζε την πραγματικότητα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει πλήθος διαμαρτυριών σε δεκάδες sites του Internet. Τώρα, βέβαια, οι πελάτες της θα πρέπει να αποζημιωθούν…


«Σύνορα» τηλεθέασης για Mega
Διατηρεί την πρώτη θέση το Mega με το εντυπωσιακό 20,6%, έναντι 18% του ΑΝΤΕΝΝΑ. Ο Alpha είναι στην τρίτη θέση με 11,3%, το Star τέταρτο με 10,9% και στο νήμα το Alter πέρασε τη ΝΕΤ κατά 0,1, με 9,9% έναντι 9,8% του κρατικού καναλιού. Η ΕΤ1 λόγω των αθλητικών μεταδόσεων ανέβηκε στο 6,3%.

o Στη λύση Λιαρέλη προσανατολίζονται κάποιοι στο Mega σε ό,τι αφορά την πρωινή ζώνη. Οι πιέσεις που ασκούνται είναι να αναλάβει ρόλο σχολιαστή ο δημοσιογράφος και πρώην γενικός διευθυντής του Alter στην πρωινή εκπομπή, υπό το Δ. Καμπουράκη, χωρίς να λαμβάνουν υπόψη τους την επεισοδιακή συγκατοίκηση που είχαν στον ΑΝΤΕΝΝΑ. Εκτός αν ποντάρουν ότι οι κόντρες θα γίνονται στον αέρα και αυτό θ’ ανεβάσει την τηλεθέαση.

o Κατά τ’ άλλα ο Ιορδάνης Χασαπόπουλος μετακινείται το Σαββατοκύριακο, αν δεν αποτελέσει τελικά δίδυμο με τον Καμπουράκη, ενώ η Μ. Ζαχαρέα αρνήθηκε στην πρόταση να αναλάβει την πρωινή ζώνη. Της προτάθηκε επίσης να εμφανίζεται στο δελτίο ειδήσεων ως σχολιάστρια.

o Επέστρεψε από τις διακοπές του και το ζεύγος Γιάννη Λάτσιου-Ελένης Μενεγάκη και έπιασε δουλειά στον Alpha. Την τελευταία εβδομάδα των διακοπών τους βρίσκονταν στο κότερο του ιδιοκτήτη του καναλιού Δημήτρη Κοντομηνά, όπως έγραψε το «Π» την περασμένη Κυριακή. Η νέα εκπομπή της Μενεγάκη στον Alpha αναζητά τίτλο, αφού τους ανθρώπους τούς έχει ήδη, είναι όλοι αυτοί που την ακολουθούν από τον ΑΝΤΕΝΝΑ, με αρχισυντάκτρια την Ελένη Γελαλή κι ακόμη τους Θοδωρή Κουτσογιαννόπουλο και Βασίλη Δρυμούση. Αρχισυντάκτρια στον Πρωινό Καφέ ανέλαβε η Γιώτα Παππά, μάγειρας ο Γιάννης Γκελντής και ακόμη στην ομάδα είναι η δημοσιογράφος Φανή Πετράκη. Στο Mega ο Γ. Αρναούτογλου θα συνεχίσει με τη Ρ. Θρασκιά.

o Δέκα χρόνια ζωής κλείνει το περιοδικό «Δίφωνο». Και το γιορτάζει με μια μεγάλη συναυλία στο Κατράκειο της Νίκαιας στις 29 Αυγούστου.


• Η κάλυψη του τραγικού δυστυχήματος απέδειξε και το πρόβλημα που θα αντιμετωπίσει η κρατική τηλεόραση την επόμενη χρονιά, με την εμμονή της να μετατρέψει τη ΝΕΤ σε ανταγωνιστικό ψυχαγωγικό κανάλι. Λόγω της συνεχόμενης ροής η ΝΕΤ δεν μπορούσε να μεταδώσει από την Ύδρα το κήρυγμα του Αρχιεπισκόπου Χριστόδουλου και το έριξε στην ΕΤ1, κόβοντας όμως την απευθείας μετάδοση του Παγκόσμιου Πρωταθλήματος Στίβου, στο οποίο μετείχαν και έλληνες αθλητές. Το αποτέλεσμα είναι να δεχθεί πολλές διαμαρτυρίες από τηλεθεατές, γεγονός που η ΕΡΤ προσπάθησε να υποβαθμίσει. Φανταζόμαστε τι έχει να γίνει την επόμενη χρονιά αν συμβεί κάτι σοβαρό και η ΝΕΤ έχει, για παράδειγμα, την εκπομπή της Άννας Δρούζα στον αέρα…

o Δεν έχουν τέλος οι περιπέτειες των εργαζομένων της «Απόφασης». Οι ευθύνες των αρμοδίων υπουργείων είναι πολύ μεγάλες, αφού αφήνουν ανεξέλεγκτο έναν επιχειρηματία του οποίου η εταιρεία είναι εισηγμένη στο χρηματιστήριο, να σιωπά και να μην προχωρά στην αποπληρωμή των χρωστούμενων αμοιβών στους εργαζόμενους, ποσό που δεν είναι τεράστιο ώστε να δικαιολογείται το ότι μια εισηγμένη επιχείρηση αποκτά κακή φήμη. Κι όμως τα αρμόδια υπουργεία παίζουν τον ρόλο του Πόντιου Πιλάτου. Στο μεταξύ ο φερόμενος ως νέος ιδιοκτήτης κ. Κιούσης, τον οποίο υποτίθεται ότι έδιωξε η ιδιοκτησία από τα γραφεία της εφημερίδας, ετοιμάζει νέο φύλλο και κλείνει με υψηλά συμβόλαια (!) δημοσιογράφους. Ως διευθύντρια μάλιστα λέγεται πως ανέλαβε η Δανάη Στρατηγάκη. Με ποιες εγγυήσεις θα βγει νέα εφημερίδα με τον ίδιο ή παραλλαγμένο τίτλο; Ούτε σε αυτό το ερώτημα μπορούν οι αρμόδιοι να απαντήσουν.

• Κλειδώνουν τους εργαζόμενους για να σπάσουν την επίσχεση εργασίας στην «Απόφαση»! Ο εκπρόσωπος των εργαζομένων Σ. Καγιαλές καταγγέλλει ότι κλείδωσαν δύο φορές τους εργαζόμενους που βρίσκονταν εντός της εφημερίδας, ενώ στις 16 Αυγούστου τους υποχρέωσαν να την εκκενώσουν. Οι εργαζόμενοι, που βρίσκονται στην 24η ημέρα επίσχεσης, εργασίας καλούν την ΕΙΗΕΑ να επέμβει, σημειώνοντας μεταξύ άλλων πως ο πρόεδρός της Π. Καραγιάννης διετέλεσε αρχικός εκδότης της «Απόφασης».


• Απαράδεκτη είναι πλέον η κατάσταση με τις προσφορές των περιοδικών. Οι εκδότες τους, προφανώς θέλοντας να συγκεντρώσουν περισσότερα κέρδη, ενδιαφερόμενοι μόνο για περιστασιακούς αγοραστές, κυκλοφορούν τα περιοδικά τους μόνο με τις προσφορές. Το «MEN» δίνει ένα αδιάβροχο μαξιλάρι θάλασσας με ραδιόφωνο, το Esquire ένα μαγιό, το «Discovery & Science» ένα βιβλίο και κλήρωση για ένα αυτοκίνητο, το «Παιδί και νέοι γονείς» μία μάσκα, ενώ το γυναικείο «Marie Claire» ξεπούλησε και επανατυπώθηκε, προσφέροντας ένα ζευγάρι γυαλιά. Αλλά και οι εφημερίδες δεν πάνε πίσω. Προσφέρουν δύο εκδόσεις, με ή χωρίς DVD, αλλά συμπτωματικά πάντοτε στα σημεία πώλησης διανέμονται λιγότερες από τις δεύτερες. Δεν σταματούν όμως εκεί. Εκτός από τον πακτωλό των DVD και τον αθέμιτο ανταγωνισμό που ασκούν, δίνουν πλέον και δωρεάν Internet («Βήμα», «Νέα»), ενώ το «Θέμα» που ξεκίνησε την ιδέα ξαναδίνει για τρίτη συνεχόμενη βδομάδα προσφέρει και 100 δωρεάν μηνύματα σε συνεργασία με την TIM.

• Οφειλές 10.798.716,56 ευρώ έχουν διαφημιζόμενες, διαφημιστικές και εταιρείες ΜΜΕ, από αγγελιόσημο προς το ΤΣΠΕΑΘ. Αν το ποσό αυτό προστεθεί στα ήδη 11,4 εκατ. ευρώ, που όπως αποκάλυψε το «Π» οφείλουν οι εταιρείες media τότε οι συνολικές οφειλές ξεπερνούν τα 22 εκατ. ευρώ! Αναλυτικά, μεταξύ των οφειλετών από αγγελιόσημο περιλαμβάνονται στη λίστα του ΤΣΠΕΑΘ οι εταιρείες Flash, ιδιοκτήτρια του Flash 96, με 694.986,74 ευρώ, η Εντυποεκδοτική της Χ. Μήτση με 130.422,83 ευρώ, η Infotainment του Α. Πίκουλα και 87.801,83 ευρώ, όπως και οι Εκδόσεις Απόδοση, του ίδιου εκδότη, με 28.617, 08 ευρώ. Η Clever Hellas ΕΠΕ, η πρώην ιδιοκτήτρια του «Επενδυτή», οφείλει 73.064,95 ευρώ, η Kouris Media Group ΕΠΕ 39.748,49, η Εκδόσεις Σ. Καρατζαφέρης 30.178,99, η Νέο Κανάλι εργαστήριο ελευθέρων Σπουδών 26,277,45 ευρώ. Ακόμη, εκτός των εταιρειών ΜΜΕ, υπάρχουν και άλλες εταιρείες που δεν έχουν καταβάλει τις οφειλές τους σε αγγελιόσημο.


Σχολιάστε εδώ