1,5 με 2 ΔΙΣ. ευρώ η ζημιά του Δημοσίου από την αύξηση της τιμής του πετρελαίου

Υπολογίζεται συγκεκριμένα ότι η τελική επιβάρυνση της ελληνικής οικονομίας για φέτος, με τις τιμές που τρέχουν, θα είναι από 1,5 μέχρι 2 δισεκατομμύρια ευρώ, που σημαίνει σε δραχμές 682 δισεκατομμύρια! Πέραν των επιπτώσεων που θα έχει η αύξηση του πετρελαίου στον πληθωρισμό και τις αλυσιδωτές αυξήσεις που θα γίνουν.

Ήδη η κυβέρνηση φοβάται ότι από το φθινόπωρο οι αυξήσεις στα καύσιμα θα περάσουν στις τιμές των προϊόντων, στη διαμόρφωση του κόστους των οποίων το πετρέλαιο παίζει ρόλο.

Να σημειωθεί ότι το 85% της τιμής του αργού είναι η αξία προμήθειας και οι φόροι και μόνο το 15% είναι το κέρδος των διυλιστηρίων, των εταιρειών εμπορίας και των πρατηρίων. Αυτή τη στιγμή οι πιέσεις για συγκράτηση των τιμών στρέφονται κυρίως προς τις εταιρείες εμπορίας και τους πρατηριούχους, όπου όμως τα περιθώρια περιορισμού είναι πολύ μικρά. Περίπτωση μείωσης του ποσοστού των φόρων, που ανέρχονται στο 50% της τιμής του αργού πετρελαίου, δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα, παρά τις επανειλημμένες παρεμβάσεις του υπουργού Ανάπτυξης Δημ. Σιούφα στην Ευρωπαϊκή Ένωση.


Σχολιάστε εδώ