Όχι σε φορομπηχτικά μέτρα

Ικανοποιημένος, επειδή οι παρεμβάσεις που επιχείρησε μέσα στο καλοκαίρι πέρασαν χωρίς σοβαρές αντιδράσεις και με εμφανές έλλειμμα κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης, συνεπώς και δίχως σοβαρό πολιτικό κόστος. Και προβληματισμένος καθώς, όπως τόνισε στους συνομιλητές του:

• Κατά το επόμενο διάστημα θα πρέπει να ξεδιπλώσει πρωτοβουλίες, που θα περιέχουν ένα «σωστό μείγμα» θεσμικών πρωτοβουλιών και «κοινωνικού προσώπου», κάτι που μοιάζει με Γόρδιο Δεσμό λόγω της κατάστασης της οικονομίας.

Πάντως αυτή η επιλογή, δηλαδή της ισόρροπης δοσολογίας θεσμικών μεταρρυθμίσεων και κοινωνικού προσώπου, αποτελεί μια κεντρική πολιτική στόχευση του Κώστα Καραμανλή για το επόμενο διάστημα. Και απορρέει τόσο από την επιθυμία του να δείξει πως τα βάρη της οικονομικής κρίσης δεν θα τα σηκώσουν μονομερώς οι συνήθεις «αρσιβαρίστες» (μισθωτοί, συνταξιούχοι, αγρότες, ασθενέστερες οικονομικά τάξεις και ομάδες), αλλά και από μετρήσεις που έχει στη διάθεσή του και δείχνουν ότι:

· Η κακή οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών είναι πολύ πιθανό να επηρεάσει το εκλογικό σώμα και να σημάνει το τέλος της ανοχής έναντι της κυβέρνησης, ακόμα και αν η αξιωματική αντιπολίτευση εμφανίζεται ανίκανη να αποκομίσει πολιτικά οφέλη από την όποια κυβερνητική φθορά.

Το -μέγα- πρόβλημα για τον Καραμανλή προκειμένου να υλοποιήσει την παραπάνω επιλογή είναι η κακή κατάσταση της οικονομίας. Τα έως τώρα έσοδα υστερούν απελπιστικά σε σύγκριση με τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, ενώ δεν έχει γίνει ορατή στον ορίζοντα η ποθούμενη ανάπτυξη, που θα σήμαινε μια ουσιαστική αλλαγή στο οικονομικό κλίμα και θα δημιουργούσε σοβαρές προσδοκίες ανάκαμψης και μείωσης της ανεργίας. Και τον Ιούλιο, για παράδειγμα, τα έσοδα συνέχισαν να απέχουν παρασάγγας από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού. Και αυτή η αρνητική εξέλιξη δεν είναι δυνατόν να ισοσκελιστεί από τον -συγκρατημένο, έστω- έλεγχο των δαπανών.

Σε όλα αυτά τα αρνητικά προστίθεται και η ανεξέλεγκτη, έως αυτή τη στιγμή τουλάχιστον, αύξηση των τιμών του πετρελαίου, που προξενεί αλυσιδωτές αντιδράσεις στην οικονομία και πολλαπλασιάζει τα ήδη υπαρκτά και σοβαρά προβλήματα…

Παρ’ όλα αυτά… όχι σκληρά μέτρα

Ωστόσο, όπως προαναφέραμε, στόχος -κεντρικός πολιτικός- του Καραμανλή είναι να επενδύσει πολιτικά και στο ζήτημα της «κοινωνικής ευαισθησίας», πολύ περισσότερο που γνωρίζει ότι αυτός ακριβώς θα είναι και ο τομέας που θα σηκώσει το ΠΑΣΟΚ την αντιπολιτευτική του τακτική από τον Σεπτέμβριο.

Ο πρωθυπουργός, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, υπογράμμισε στους συνομιλητές του των τελευταίων ημερών ότι:

• Θα πρέπει να διαψευστούν όσοι προβλέπουν από τώρα και μάλιστα δημιουργούν και το σχετικό κλίμα ότι έρχεται χειμώνας σκληρών μέτρων. «Δεν θα πάω σε σκληρά μέτρα, αντίθετα, όσο μπορώ, θα προχωρήσω σε μέτρα ανακούφισης των λαϊκών τάξεων», τόνισε χαρακτηριστικά.

Έχει μάλιστα, κατά τις ίδιες πληροφορίες, προχωρήσει και το σχετικό… ψάξιμο πόρων, ώστε να καταστεί εφικτό να υλοποιηθεί η παραπάνω επιλογή. Για παράδειγμα, ίσως αποδειχτεί… σωτήρια για κοινωνική πολιτική η αδυναμία του ΥΠΕΧΩΔΕ να απορροφήσει πόρους για έργα αρμοδιότητάς του.

Υπολογίζεται ότι από μη διαθέσεις πόρων για έργα αρμοδιότητας του ΥΠΕΧΩΔΕ έχουν «περισσέψει» γύρω στα 2,5-3 δισ. ευρώ, τα οποία (υπολογίζεται ότι) μπορούν να αξιοποιηθούν προς υλοποίηση της επιλογής ένδειξης κοινωνικού προφίλ. Ενώ άλλα τόσα, δηλαδή 2,5-3 δισ. ευρώ, εκτιμάται ότι μπορεί να εξοικονομηθούν από άλλα κονδύλια και να μεταφερθούν σε «ελαφρύνσεις» και «παροχές».

Γεγονός, επαναλαμβάνουμε, είναι πως ο Καραμανλής θα επιχειρήσει να αιφνιδιάσει πολιτικά όσους ποντάρουν στη δύσκολη κατάσταση της οικονομίας για να τον αποδομήσουν και να δημιουργήσουν κλίμα, εν όψει μάλιστα και των δημοτικών – νομαρχιακών εκλογών.

Το στοίχημα πάντως κάθε άλλο παρά εύκολο είναι. Και ούτως ή άλλως από την έκβασή του θα κριθούν πολλά…


Σχολιάστε εδώ