Όχι απαντά η Αριστερά στο φλερτ του ΠΑΣΟΚ!

Όμως αυτή η εκ των πραγμάτων επιβαλλόμενη τακτική σκοντάφτει στην άρνηση των κομμάτων της Αριστεράς, με αποτέλεσμα η Χαρ. Τρικούπη να «ψάχνεται», να εμφανίζεται δίχως γραμμή πλεύσης απέναντι στην κυβερνητική πρωτοβουλία και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να δέχεται κριτική για ηττοπαθή προσέγγιση του όλου θέματος.

Πράγματι, η εικόνα που εμφανίζει μέχρι στιγμής το ΠΑΣΟΚ είναι αυτή της αμήχανης άρνησης και της οχύρωσης πίσω από τοποθετήσεις της ΚΕΔΚΕ και της ΕΝΑΕ. Και το χειρότερο είναι πως για πρώτη φορά απ’ την ίδρυσή του το ΠΑΣΟΚ, κατ’ εξοχήν κόμμα αυτοδιοικητικό, εμφανίζεται να σέρνεται χωρίς μπούσουλα πίσω απ’ τις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης, αδύναμο να απαντήσει αποτελεσματικά και περιοριζόμενο σε ένα μη πειστικό «όχι», ακριβώς στον χώρο όπου κυριαρχούσε και έδινε τον τόνο των εξελίξεων.

Ήδη οι φωνές για ηττοπάθεια πυκνώνουν. Και θα γίνουν πιο έντονες όσο θα ξεδιπλώνονται οι κυβερνητικές πρωτοβουλίες και η αξιωματική αντιπολίτευση θα είναι -ουσιαστικά- χωρίς φωνή, θέση και άποψη.

Μέχρι στιγμής, το μόνο που έχει προκύψει είναι η αναγνώριση της ανάγκης για «ανοίγματα» στην Αριστερά. Και μάλιστα όχι ως αποτέλεσμα κάποιας συγκεκριμένης πολιτικής επεξεργασίας (ακόμα το κόμμα κάνει τις διακοπές του!), αλλά ως προτάσεις από πρωτοβουλία ορισμένων στελεχών, τα οποία προειδοποίησαν, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες μας, την ηγεσία, ότι:

•· Η συνεργασία με την Αριστερά είναι μονόδρομος, προκειμένου να μην υποστεί μια νέα ήττα το ΠΑΣΟΚ τον Οκτώβρη του 2006, ήττα που θα είναι οδυνηρή και ενδεχομένως οριακή για τον Γιώργο.

Σύμφωνα με τις -απόλυτα λογικές- αναλύσεις των στελεχών αυτών, που έχουν σταλεί στην ηγεσία, μόνο έτσι το 42%-43% μπορεί να «σπάσει» σε βάρος της ΝΔ και να αποδειχτεί μπούμερανγκ για το κυβερνών κόμμα. Αλλιώτικα η κυβέρνηση θα πετύχει νίκες όχι μόνο εντυπώσεων και επικοινωνιακής αξιοποίησης, αλλά και ουσίας, που θα της επιτρέψουν να πάει με αέρα νικητή και στις εθνικές εκλογές ύστερα από έναν-ενάμιση χρόνο.

Αριστερά: Ευχαριστώ, δεν θα πάρω…

Αυτήν την ανάλυση και πρόταση έχει κατ’ αρχήν αποδεχτεί η ηγεσία του κόμματος (δηλαδή ο Γιώργος και το επιτελείο του), την ανάγκη φιλοτιμία ποιούμενη. Και, σύμφωνα με αποκλειστικές μας πληροφορίες, έχουν εξουσιοδοτηθεί συγκεκριμένα στελέχη να ξεκινήσουν τις πρώτες βολιδοσκοπήσεις, κρούσεις, ανεπίσημες επαφές με τα κόμματα της Αριστεράς. Ωστόσο, κατά τις ίδιες πληροφορίες, τα πρώτα αποτελέσματα είναι απογοητευτικά. Φαίνεται πως το χάσμα μεταξύ του ΠΑΣΟΚ και της Αριστεράς, που έγινε δυσθεώρητο μετά την εμφανέστατη μετάλλαξη του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε νεοφιλελεύθερο κόμμα της νέας τάξης, δεν κλείνει εύκολα. Και πάντως δεν προκύπτει ότι μπορεί να κλείσει στις δημοτικές εκλογές του 2006…

Έτσι τα «αριστερά» ανοίγματα του ΠΑΣΟΚ δεν γίνονται πιστευτά απ’ την Αριστερά, η οποία τα αντιμετωπίζει ως ευκαιριακή τακτική, υπαγορευόμενη απ’ τη συγκυρία και τίποτα παραπάνω.

Το ΚΚΕ, έτσι κι αλλιώς, έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν σκοπεύει να αλλάξει στάση έναντι του ΠΑΣΟΚ και να καταστήσει τη Χαρ. Τρικούπη «προνομιακό» συνομιλητή σε σύγκριση με τη Ρηγίλλης. Ο Περισσός θα πάει και στις επόμενες δημοτικές-νομαρχιακές εκλογές με την ίδια στρατηγική, η οποία θα μπορούσε να χαρακτηριστεί «στρατηγική του ΠΑΜΕ». Δηλαδή συνεργασίες με το ΔΗΚΚΙ, με ανένταχτες προσωπικότητες της Αριστεράς και πρόσωπα απ’ τον χώρο της Αυτοδιοίκησης, στη βάση ενός «αριστερού μετώπου», απ’ το οποίο -φυσικά- εξαιρεί το ΠΑΣΟΚ.

Εξάλλου το ΚΚΕ, όπως άλλωστε και ο ΣΥΝ, φαίνεται να ευνοούνται και σε κάθε περίπτωση να μην ενοχλούνται:

•· Απ’ τη διαφαινόμενη κυβερνητική πρόθεση να εκλέγονται τα δημοτικά και νομαρχιακά συμβούλια με απλή αναλογική ή κάποιας μορφής αναλογική.

•· Απ’ τη διαφαινόμενη επίσης πρόθεση της ΝΔ, που είναι πιθανό να ασπαστεί και να ακολουθήσει και το ΠΑΣΟΚ, να στηριχτούν σε ορισμένες περιπτώσεις υποψήφιοι ή εν ενεργεία δήμαρχοι προσκείμενοι στο ΚΚΕ ή τον ΣΥΝ. Και μπορεί μεν αυτή η επιλογή να γίνεται για δικούς τους λόγους (της ΝΔ ή του ΠΑΣΟΚ), ωστόσο το ΚΚΕ δεν έχει κανέναν λόγο να… αρνηθεί μια τέτοια στήριξη για την επανεκλογή π.χ. του Παν. Μπενετάτου στη Νίκαια, ή ο ΣΥΝ για τον Θαν. Μπαρτζώκα στην Καισαριανή…

Απ’ τη μεριά του ο ΣΥΝ, υπό τη νέα του ηγεσία, έχει σκληρύνει τη θέση του έναντι του ΠΑΣΟΚ και δεν προτίθεται να το αλλάξει αυτό, τουλάχιστον για τις επόμενες δημοτικές εκλογές. Θεωρείται δεδομένο ότι αποκλείει οποιαδήποτε κεντρική συμφωνία με τη Χαρ. Τρικούπη και ότι επίσης δεν αλλάζει η απόφαση για αυτόνομη κάθοδο (με τη μορφή του ΣΥΡΙΖΑ) στους μεγάλους δήμους και τις νομαρχίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι η Κουμουνδούρου ζήτησε εξηγήσεις απ’ τον δήμαρχο Ρέντη Ιωακειμίδη, μετά το δημοσίευμα του «Π» ότι προωθείται από κύκλους του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ ως υποψήφιος δήμαρχος Πειραιά…

Σύμφωνα πάντως με αποκλειστικές μας πληροφορίες, ιστορικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ επιμένει και μάλιστα πρότεινε στον Γιώργο να κάνει την «έκπληξη» προτείνοντας ως (κοινό) υποψήφιο για τον Πειραιά τον Παν. Λαφαζάνη!

Και είναι σαφές πως η Χαρ. Τρικούπη θα εντείνει τις «επιθέσεις ενότητας και συνεργασίας» προς τον ΣΥΝ, αφού άλλωστε θεωρεί την Κουμουνδούρου περισσότερο «ευάλωτη» σε προτάσεις συνεργασιών, σε σύγκριση με το ΚΚΕ. Ωστόσο είναι -με τα σημερινά τουλάχιστον δεδομένα- μάλλον απίθανο η ηγεσία του ΣΥΝ να υποκύψει στη «γοητεία» αυτών των προτάσεων.

Οπότε το εγχείρημα του ΠΑΣΟΚ για επανάληψη του «ΠΑΣΟΚ και άλλες δημοκρατικές δυνάμεις» δεν φαίνεται να έχει σοβαρές πιθανότητες επιτυχίας. Τουλάχιστον για τις εκλογές του 2006. Και το έργο της ηγεσίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης γίνεται σαφώς πιο δύσκολο…


Σχολιάστε εδώ