Υπουργείο Εξω(φρεν)ικών

Το διοικητικό συμβούλιο της Ένωσης Διπλωματικών Υπαλλήλων (ΕΔΥ) «σήκωσε τα χέρια ψηλά» με όλα αυτά τα «θεάρεστα» που γίνονται και δεν λέγονται και ζήτησε πλέον την εξ ουρανού ευλογία και προστασία, δηλαδή έναν «άγιο» καταδικό της, να διώξει τα «κακά πνεύματα», μπας και αλλάξει το νοσηρό κλίμα που έχει πλέον χαρακτήρα μονιμότητας στο υπουργείο.

Γραμματοκομιστής της πρότασης αυτής των διπλωματικών προς την Εκκλησία της Ελλάδος, ο πρόεδρος της ΕΔΥ, πρέσβης Δημ. Πούνδρας, αποδέκτης ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών Χριστόδουλος (άλλο που δεν θέλει και ο Μακαριώτατος, να «ακροασθεί» τι γίνεται σε αυτούς τους «στεγανούς χώρους» μικρών και μεγάλων αμαρτημάτων). Δόθηκε αμέσως η δέουσα επισημότητα και προτεραιότητα στο όλο θέμα (φαίνεται ότι όλα τ’ άλλα προβλήματα κρίθηκαν ως δευτερευούσης σημασίας) και σε ειδική συνεδρίαση της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου ανακηρύχθηκε ως «προστάτης άγιος» των διπλωματικών, ο Φώτιος ο Μέγας, Πατριάρχης Κων/πόλεως, σύμφωνα με το πλούσιο βιογραφικό του…

Ορθή πάντως η όλη πρωτοβουλία και το σκεπτικό των διπλωματών μας. Όπως, σου λένε, όλοι έχουν έναν «προστάτη» σε αυτό το υπουργείο, από τον μεγαλόσχημο πρέσβη μέχρι τον τελευταίο συμβασιούχο κλητήρα… αλλιώς δεν μπορείς να κάνεις ούτε ένα βήμα μπροστά, να δεις «άσπρη μέρα», να επιβιώσεις… ούτε προαγωγή ούτε ευμενή μετάθεση, ούτε…. Το πρόβλημα όμως που αντιμετωπίζουν σήμερα οι περισσότερο στο υπουργείο είναι πιο σύνθετο, μήπως δηλαδή ο προστάτης του ενός υπαλλήλου, διοικητικού ή διπλωματικού, είναι «λίγος» σε σύγκριση με τον προστάτη του ανταγωνιστή του… και έτσι κλιμακώνεται προς τα άνω και αναζητείται συνεχώς αναβαθμισμένη «προστασία», σε επίπεδο υψηλών κομματικών και πολιτικών παραγόντων, ακόμη και υπουργών και στενών συγγενών υπουργών και γίνεται το έλα να δεις… Ομολογώ ότι δεν θα ήθελα να είμαι στη θέση του… Αγίου Φωτίου που θα τα βλέπει από ψηλά και θα συλλογιέται, με την πείρα του ως Πατριάρχης Κων/πόλεως, ότι αυτά που γίνονταν στην εποχή του, στο Βυζάντιο, ωχριούν μπροστά στα «θεάρεστα δρώμενα» στο νεοκλασικό της Βασ. Σοφίας.

Μερικοί πάντως μέσα στο υπουργείο είδαν αμέσως και την πρακτική πλευρά αυτής της πρωτοβουλίας για ανακήρυξη ενός «αγίου προστάτη» και για τους διπλωμάτες μας. Ερωτούν λοιπόν μέσω της στήλης μας τον υπουργό Εξωτερικών Π. Μολυβιάτη, εάν θα θεσπισθεί ως «ημέρα αργίας», εσωτερικά μόνο για το υπουργείο, η ημέρα του εορτάζοντος Αγίου Φωτίου, να πάνε να ανάψουν και κανένα κεράκι… Άλλοι πάλι, ψάχνουν από τώρα να δουν στο ημερολόγιο σε πιο τριήμερο «κολλάει» η εορτή του Αγίου Φωτίου.

Πάντα επίκαιρο και διαχρονικό δυστυχώς το θέμα της «επώνυμης προστασίας» (αρέσει δεν αρέσει η… ορολογία) στο υπουργείο Εξωτερικών. Όμως τα τελευταία χρόνια έχει λάβει τέτοιες διαστάσεις, που δεν «μαζεύεται» με τίποτε… Είναι πράγματι ενδιαφέρον να κρυφακούσεις διαλόγους διπλωματικών, πώς αξιολογούν συναδέλφους τους, όλων των βαθμών, όταν έχουν γίνει μεταθέσεις ή προαγωγές… Ποτέ δεν ρωτούν εάν είναι ικανός ή έμπειρος ο περί ου ο λόγος, αλλά ποιον είχε ο καταφερτζής και τυχεράκιας και πήρε αυτήν τη μεγάλη πρεσβεία ή το προξενείο, ακόμη και την «αξιοκρατική» προαγωγή του και αναφέρουν, με εμπιστευτικό τόνο και χαμηλόφωνα, ονόματα υπουργών, στενών συγγενών υπουργών και άλλων παραγόντων, πολιτικών, κομματικών αλλά και έμπιστων φίλων, του εκάστοτε υπουργού Εξωτερικών, τους οποίους δεν θα ήθελε να «στενοχωρήσει» και να αρνηθεί το αίτημα… Τα παραδείγματα με ονοματεπώνυμα υψηλών «προστατών» (διαμεσολαβητών κατά τη διπλωματική έκφραση) και των σκανδαλωδώς ευνοουμένων παντός βαθμού είναι πάμπολλα, δακτυλοδεικτούμενα και επιβεβαιώνουν την «αξιοκρατική» αυτή πρακτική… Και μπορεί ο υπουργός Δημόσιας Διοίκησης Πρ. Παυλόπουλος να επιμένει στην «ανασύσταση του κράτους», αρκετοί όμως στο υπουργείο βλέπουν την «ανασύσταση του παρακράτους», με αναδιάταξη προστατών και ευνοουμένων λόγω κυβερνητικής μεταβολής… Νοοτροπία, κλίμα, πρακτικές όπως και οι προηγούμενοι.

Ερώτημα: Ποιος πρέσβης ήταν πρόεδρος της Εξεταστικής Επιτροπής για την πρόσφατη εισαγωγή στο υπουργείο Εξωτερικών νέων διπλωματικών (ακολούθων πρεσβείας) με διαγωνιστική δοκιμασία, προφορική και γραπτή; Απάντηση: Ο πρέσβης Ι. Μπεβεράτος. Ερώτημα: Ποιος νεαρός διαγωνιζόμενος είχε ιδιαίτερα καλούς βαθμούς στα προφορικά (προφορική συνέντευξη) και χαμηλότερους στα γραπτά (με κλειστό το ονοματεπώνυμο); Απάντηση: Ο γιος του πρώην γενικού γραμματέα Γ. Γεννηματά, που τελικά πέρασε στον διαγωνισμό ως «επιτυχών». Ποιος προήχθη στη συνέχεια πρέσβης στον ανώτατο πρεσβευτικό βαθμό, λίγο πριν συνταξιοδοτηθεί; Ο πρέσβης Ι. Μπεβεράτος… Οι συνειρμοί δικοί σας… Σιγά σιγά βγαίνουν στη φόρα τα απολύτως «αξιοκρατικά» στοιχεία και οι «υπηρεσίες» που προσέφερε ο καθένας στους «κρατούντες» σήμερα στο υπουργείο. Σχόλια διαδρομιστών που η στήλη απλώς τα καταγράφει.

Καλά μπάνια, μακροβούτια και πολύ ψάρεμα… Άλλωστε, όπως θα ακούσατε τη στιχομυθία στο υπουργικό συμβούλιο για τις προαγωγές διπλωματικών, ο υπουργός Π. Μολυβιάτης, τόνισε ότι «ψάρεψε» τους καλύτερους βαθιά στην επετηρίδα… Και αμέσως συμφώνησαν άλλοι δύο «ψαράδες-υπουργοί» και επικρότησαν, ο της Δικαιοσύνης Αν. Παπαληγούρας που παρουσίασε τη δική του «ψαριά» των ανωτάτων δικαστικών και ο της Ανάπτυξης Δημ. Σιούφας που ακόμη ψαρεύει επίμονα για χαμηλές τιμές στα πετρελαιοειδή (χαμένος κόπος… λόγω διεθνών συγκυριών).

Α.Κ.


Σχολιάστε εδώ