Το παρασκήνιο ενος «τέλους εποχής»

Πρόκειται για μια συναλλαγή που προκάλεσε ερωτηματικά για το «πόθεν έσχες» του Σ. Ψυχάρη, αλλά και ανακούφιση στους εργαζόμενους του ΔΟΛ, μια και τα ηνία του οργανισμού ανέλαβε ένας άνθρωπος που γνωρίζουν. Πρόκειται για μια έξυπνη κίνηση, που διασφαλίζει τα συμφέροντα της οικογένειας Λαμπράκη μέσα από το Ίδρυμα, αλλά προκειμένου να επιζήσει ο Οργανισμός παραδίδει την εξουσία στον Σ. Ψυχάρη.

Τι θα φέρει η εποχή Ψυχάρη και αν συνοδεύεται ή όχι από επενδυτές και φίλους σαν τον Σ. Κόκκαλη και τον Θ. Λιακουνάκο, απομένει να φανεί. Το «Π» σας αποκάλυψε όσα έγιναν αυτό το καλοκαίρι στον ΔΟΛ, με το ραντεβού Καραμανλή – Λαμπράκη (όπου πρέπει να ενημερώθηκε ο πρωθυπουργός γι’ αυτό που επρόκειτο να συμβεί, για την πρόθεση του μεγαλοεκδότη να αποχωρήσει), αλλά και με την ανάληψη της σκυτάλης από τον Σταύρο Ψυχάρη. Σήμερα σας παρουσιάζει όλα τα πιθανά ενδεχόμενα, ποιες είναι οι εκτιμήσεις στην αγορά και το τι κυκλοφορεί, το παρασκήνιο των διαβουλεύσεων, τον ρόλο του Ιδρύματος, τον νέο χάρτη των εταιρειών του ΔΟΛ και τις επιπτώσεις που θα έχει αυτή η αλλαγή στο σκηνικό των ΜΜΕ αλλά και στην πολιτική πραγματικότητα της χώρας.

Ο Σταύρος Ψυχάρης θα έχει συνολικά 30-33%, ενώ το Ίδρυμα και οικογένεια του Χρήστου Λαμπράκη 41%. Ο Σ. Ψυχάρης φαίνεται πως διέθετε ήδη μέσω συγγενικών προσώπων 5% και έτσι αυξάνει τη συμμετοχή του στο 33% που θα του επιτρέπει τον έλεγχο, ενώ είναι εύκολο να συγκεντρώσει ένα 18% από τη διασπορά! Το Ίδρυμα θα κατέχει 25,405%, ενώ ένα υπόλοιπο ποσοστό της τάξης του 15% θα είναι στον έλεγχο της οικογένειας. Πριν από τη μεταβίβαση η οικογένεια κατείχε το 65%, με τον Χ. Λαμπράκη να ελέγχει το 50,936% του ΔΟΛ, την ¶ννα Δ. Λαμπράκη-Σημηριώτη 9,007% και τη Λένα Σαββίδη 6,562%. Ο αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΔΟΛ πήρε το 25,1 % από τον Χρήστο Λαμπράκη έναντι ποσού 50 εκατ. ευρώ, αναλαμβάνοντας, σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», και τη διοίκηση, όπως αναφέρεται και στο συμβόλαιο. Συνολικά σύμφωνα με τις πληροφορίες του «Π», ο Σ. Ψυχάρης έχει καταβάλει το ποσό των 57 εκατ. ευρώ.

Ο γάμος με τη WAZ που δεν έγινε

Το καλοκαίρι του 2003 ήταν δραματικό για τον ΔΟΛ. Ο οργανισμός με περηφάνια ανακοίνωνε στις 18 Ιουλίου τη συμφωνία του με τη γερμανική WAZ-ZB για την υπογραφή επιστολής προθέσεων.

Ήταν μια περίοδος ευφορίας και μάλιστα χρηματιστηριακής, με τη μετοχή να εμφανίζει μια ιδιαίτερα θετική πορεία, που υπήρξε αφορμή για πολλά σχόλια, αν και βεβαίως υπήρχε μια μεγάλη επιχειρηματική εξέλιξη.

Η συμφωνία με τη WAZ ήταν ένα σχέδιο διατήρησης του 51% από τον Χρήστο Λαμπράκη και πώλησης ποσοστού 35% στη γερμανική εταιρεία. Η ανακοίνωση έλεγε πως «θα εξεταστεί η δυνατότητα συστάσεως από τους βασικούς μετόχους του ΔΟΛ και της WAZ -ZB εταιρείας συμμετοχών, στην οποία θα ανήκει το 61% περίπου του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΟΛ και στην οποία θα συμμετέχουν κατά 51% ο κ. Χ. Λαμπράκης και κατά 49% ο γερμανικός οίκος». Μάλιστα ο Σ. Ψυχάρης, σε διευκρινιστική του ανακοίνωση, στις 22 Ιουλίου, σημείωνε πως ο Χ. Λαμπράκης θα διατηρούσε την πλειοψηφία του 51% στο συζητούμενο σχήμα, καταλήγοντας πως «η συνεργασία ΔΟΛ και WAZ σημαίνει ανάπτυξη και ενδυνάμωση και όχι αγοραπωλησία μετοχών». Η απάντηση σε όσα διακήρυττε ο οργανισμός, αλλά και το σημερινό του ισχυρό πρόσωπο ήρθε στις 2 Δεκεμβρίου, με την επισημοποίηση του ναυαγίου των συζητήσεων με τη γερμανική εταιρεία, για λόγους που είχαν σχέση με την κατάσταση που επικρατούσε στον όμιλο και τα οικονομικά του. Η δικαιολογία που προβλήθηκε ως αιτία του ναυαγίου ήταν πως ο Χ. Λαμπράκης δεν ήθελε να παραδώσει την πλειοψηφία, όπως υπαινισσόταν και στο μέσον της σχετικής ανακοίνωσης: «Υπενθυμίζεται ότι οι διαπραγματεύσεις με τη WAZ άρχισαν με την πρωτοβουλία της γερμανικής πλευράς και συνεχίσθηκαν με τη σαφή δήλωση του πλειοψηφούντος μετόχου ότι δεν συζητεί πώληση μετοχών, αλλά κοινή συμμετοχή σε νέα εταιρεία».

Τα σενάρια για τους υποστηρικτές

Κινείται μόνος του ο Ψυχάρης ή έχει και την υποστήριξη των Κόκκαλη-Λιακουνάκου. Η πλευρά Κόκκαλη διαψεύδει κατηγορηματικά οποιαδήποτε νέα εμπλοκή της στα media, «από τα όποία δεινοπαθήσαμε να ξεφύγουμε», όπως δηλώνουν άνθρωποι του περιβάλλοντος Κόκκαλη (και αναφέρουν την αποχώρηση από τον FLASH και τις προσπάθειες πώλησης του MAGIC) πλην όμως ο επιχειρηματίας κινείται ξανά επιθετικά στις τηλεπικοινωνίες και ο Σ. Ψυχάρης είναι κουμπάρος του, καθώς η Ελένη Κόκκαλη έχει βαφτίσει ένα από τα παιδιά του. Με τον Θ. Λιακουνάκο λέγεται πως ήταν μαζί ο νέος ισχυρός άνδρας το περασμένο Σαββατοκύριακο και εκτιμάται πως η ανακατανομή της εξουσίας στον ΔΟΛ θα βάλει τον Θ. Λιακουνάκο στο εξοπλιστικό παιχνίδι, από το οποίο είναι κομμένος.

Άλλοι πάλι βλέπουν τον εφοπλιστή Μαρινάκη να υποστηρίζει την προσπάθεια (ο εν λόγω εφοπλιστής συνεργάζεται με τον σύζυγο της Ντόρας, τον Ισίδωρο Κούβελο). Πάντως οι μετοχές που πήρε ο Σταύρος Ψυχάρης είναι ενέχυρο λόγω του δανείου που πήρε από την Alpha Bank. Όπως προκύπτει από γνωστοποίηση, με τη σύμβαση της 8ης Αυγούστου συνεστήθη ενέχυρο για τις 18.867.925 μετοχές του ΔΟΛ, με την τράπεζα, «για την καταβολή του τιμήματος αγοράς των μετοχών». Αιτία του ενεχύρου είναι, όπως αναφέρεται, «η εξασφάλιση των απαιτήσεων από τη δανειακή σύμβαση.

Ο πρώτος που αντέδρασε αρνητικά στη μεταβίβαση ήταν ο Γιάννης Αλαφούζος, μεταδίδοντας από τον ΣΚΑΙ ένα σποτ, στο οποίο έθετε ερωτηματικά για το «πόθεν έσχες» του αντιπροέδρου. Υπενθύμισε μάλιστα και δύο παλιά άρθρα του, το καλοκαίρι του 2003 (περίοδος της ανακοίνωσης της συμφωνίας με τη WAZ), με αφορμή τον νόμο για το «πόθεν έσχες» των βουλευτών: «Οι υπόχρεοι πολιτικοί και γενικώς οι ασκούντες δημόσια εξουσία (ας περιληφθούν σε αυτούς και οι εκδότες εφημερίδων για να αποφευχθούν παρεξηγήσεις) πρέπει να δηλώνουν κάθε χρόνο ποια περιουσιακά στοιχεία έχουν αποκτήσει από την ημέρα που κατέχουν τη συγκεκριμένη θέση και μετά», έγραφε στις 21 Σεπτεμβρίου. Εκτιμάται πως σύντομα η πλευρά Ψυχάρη θα παρουσιάσει το «πόθεν έσχες» της, για να απαντήσει στους επικριτές, πλην όμως το ερώτημα είναι τι θα περιλαμβάνει. Μήπως και χρηματιστηριακές συναλλαγές.

Ο Ψυχάρης με δικά του λόγια

«Σε δημόσια έργα έχετε βλέψεις;», ρώτησε η Ισαβέλλα Παπαζήση τον Σεπτέμβριο του 1993 τον Σταύρο Ψυχάρη. «Τον κακό τους τον καιρό όσων τα λένε», απάντησε, συμπληρώνοντας πως «όλα αυτά τα λένε αυτοί οι οποίοι, επειδή αποκαλύπτουμε τις κομπίνες τους, δεν μπορούν να κατακλέψουν το ελληνικό δημόσιο».

«Εμείς είμαστε μόνο Δημοσιογραφικός Οργανισμός, τελεία και παύλα», έλεγε, αλλά χρόνια αργότερα αποκαλύφθηκε πως επί Σημίτη, και αφού ο Σ. Ψυχάρης είχε διoριστεί πολιτικός διοικητής του Αγίου Όρους, ο ΔΟΛ προμήθευε με εισιτήρια το ΥΠΕΞ και τον ΟΤΕ, ενώ ο Φτερωτός Ερμής ήθελε να ιδιωτικοποιήσει τα ΕΛΤΑ (τελικά, παρά τη συμμετοχή Κόκκαλη) και η Expo Plan είχε στους στόχους της τη ΔΕΘ. «Δεν πιστεύω ότι υπάρχει άνθρωπος που είναι γεννημένος αιώνιος δημοσιογράφος ή πρωθυπουργός», έλεγε στο Status τον Δεκέμβριο 1989, στον μετέπειτα κουμπάρο του και σημερινό στέλεχος του ΔΟΛ, Θανάση Λάλα.


Σχολιάστε εδώ