Τελεσίγραφο Καραμανλή στους υπουργούς

Σύμφωνα με απόλυτα έγκυρες πληροφορίες μας, ο πρωθυπουργός θα απαντήσει στην επικοινωνιακή αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ, που θα εκφραστεί και με τη «Μαύρη Βίβλο» των πεπραγμένων της κυβέρνησης, πριν… αυτή εκδηλωθεί. Όπως προκύπτει από τις συνεργασίες που είχε τις τελευταίες ημέρες με στενούς συνεργάτες του και από όσα τους εκμυστηρεύτηκε, αλλά -κυρίως- από όσα ζήτησε:

• Θα κάνει στη Θεσσαλονίκη, κατά τα εγκαίνια της ΔΕΘ, συγκεκριμένο απολογισμό της 18μηνης πρωθυπουργίας του.

• Θα δώσει έμφαση στην αντιμετώπιση και βελτίωση της καθημερινότητας, έναν τομέα ιδιαίτερης σημασίας και πολιτικής αξιοποίησης τόσο για την κυβέρνηση, όσο και για την αξιωματική αντιπολίτευση.

•· Θα εμφανιστεί με «φιλολαϊκό» πρόσωπο και θα επιχειρήσει να περάσει μήνυμα αισιοδοξίας και αλλαγής κλίματος στην οικονομία, δίνοντας έμφαση στην αυξημένη ροή επενδύσεων προς την Ελλάδα.

Κατά τις ίδιες πληροφορίες μας, ο Καραμανλής, δείχνοντας ότι εννοεί τα όσα σχεδιάζει, ουσιαστικά ζήτησε με τη μορφή τελεσίγραφου προς τους υπουργούς, με τους οποίους συναντήθηκε τις προηγούμενες μέρες:

· Μέσα σε συγκεκριμένη προθεσμία, ως τις 25 Αυγούστου, να του αποστείλουν λεπτομερή αναφορά των πεπραγμένων τους, με ιδιαίτερη έμφαση το τι έχει γίνει ανά υπουργείο για την αντιμετώπιση και βελτίωση της καθημερινότητας.

Δεδομένου, όπως προαναφέραμε, ότι τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά θα δώσει μεγάλη έμφαση σε αυτόν τον τομέα, ο πρωθυπουργός ζήτησε πολύ συγκεκριμένη καταγραφή του τι έχει κάνει ο κάθε υπουργός για ζητήματα, όπως:

•·Αν καταργήθηκαν πιστοποιητικά και ποια, και τι σημαίνει αυτό για την καθημερινότητα του πολίτη.

•·Ποια συγκεκριμένα μέτρα ελήφθησαν στην κατεύθυνση μείωσης της γραφειοκρατίας και της ταλαιπωρίας των πολιτών.

•·Κατά πόσο μειώθηκαν οι… υπογραφές που απαιτούνται για να εξυπηρετηθεί κατά τομέα ο πολίτης (δημόσια διοίκηση, πολεοδομίες, υγεία, πρόνοια, ασφάλιση κ.λπ.). Η εντολή εδώ είναι σαφής: Περιορισμός… εξαντλητικός των (γραφειοκρατικών) υπογραφών.

Στόχος του Καραμανλή, όπως μας αποκάλυψε συνεργάτης του, είναι να δομήσει την ομιλία του στη Θεσσαλονίκη στο εξής πλαίσιο:

•·Τι υποσχέθηκα -τι έκανα- σε ποιο χρονοδιάγραμμα θα υλοποιήσω τα υπόλοιπα.

Επειδή όμως ο τόπος της ομιλίας του θα είναι η συμπρωτεύουσα, ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να είναι σαφής και προς τους Θεσσαλονικείς. Έτσι θα κάνει απολογισμό των κυβερνητικών πεπραγμένων, που αφορούν γενικότερα τη Βόρεια Ελλάδα και ειδικότερα τη Θεσσαλονίκη.

Ίσως μάλιστα, κατά τις πληροφορίες μας, επιφυλάσσει και μια ευχάριστη έκπληξη προς τους κατοίκους της συμπρωτεύουσας, ανακοινώνοντας τον τελικό μειοδότη του Μετρό, ενός έργου πρώτιστης σημασίας για τη Θεσσαλονίκη, που κοντεύει να εξελιχθεί σε… γιοφύρι της Άρτας.

Επίσης, όπως προαναφέραμε, ο Καραμανλής θα επιχειρήσει από τη ΔΕΘ να περάσει κλίμα νέας πνοής στην οικονομία καθώς και ένα κοινωνικό προφίλ, παράλληλα με τις θεσμικές μεταρρυθμίσεις, ώστε να περάσει το προφίλ του μεταρρυθμιστή – φιλολαϊκού ακυρώνοντας έτσι την αντεπίθεση του ΠΑΣΟΚ.

Φορολογικές ελαφρύνσεις

Στο πλαίσιο των μέτρων «κοινωνικού περιεχομένου» ο πρωθυπουργός αναμένεται να προτείνει την αύξηση των αφορολόγητων ορίων και τη μείωση των συντελεστών φορολογίας.

Έτσι αναμένεται από του βήματος της ΔΕΘ να υπογραμμίσει ότι η κυβέρνηση για τα εισοδήματα του 2007 θα προτείνει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά 1.000 και πλέον ευρώ, ανάλογα με τα εισοδήματα έως και 2.000 ευρώ.

Ταυτόχρονα θα ανακοινώσει τη μείωση της φορολογικής κλίμακας από 40% σε 38%. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις, προβλέπεται μείωση των φορολογικών συντελεστών των κερδών από 35 σε 25% και απλοποίηση του συστήματος των φορολογικών ελέγχων.

Ταυτόχρονα, έως και την ερχόμενη εβδομάδα θα αποφασισθεί τελικά εάν θα ανακοινωθεί και η κατάργηση των διατάξεων που προβλέπουν τη φορολόγηση ενός τμήματος των κερδών, ως επιχειρηματικής αμοιβής στα ονόματα των φυσικών προσώπων-εταίρων.


Σχολιάστε εδώ