Στης Σοφοκλέους τα παιχνίδια…
Θυμάστε που έγραφα πως όταν μας… πιάνουν στο στόμα (και στα πρωτοσέλιδά τους) οι πολιτικές εφημερίδες τότε κάτι πάει στραβά; Ε, μόλις προχθές τουλάχιστον 2 καθημερινές εφημερίδες «ανακάλυψαν» εισροές 4 δισεκατομμυρίων ευρώ από ξένους επενδυτές στη Σοφοκλέους μέσα σε διάστημα ενός μηνός. Μόνο που τους πείραξε το ότι αυτοί οι «ξένοι» έστελναν εντολές μέσω υπεράκτιων εταιρειών (νησιά Κεϊμάν). Και ευθέως διερωτώνται κατά πόσον αυτοί οι «ξένοι» ομιλούν Ελληνικά! (Καλώς τα παιδιά κι ας άργησαν…)
Τέλος πάντων, το ζητούμενο είναι κατά πόσον η Σοφοκλέους μπορεί να συνεχίσει στον ίδιο ρυθμό, ελπίζοντας έτσι πως θα «ανοίξει» ο δρόμος και για εμάς, τους απλούς ιδιώτες επενδυτές. Αν πιστέψω τους φίλους αναλυτές, τότε οι οιωνοί παραμένουν θετικοί για το ΧΑΑ. Μόλις προχθές διάβαζα την ανάλυση της Εγνατία Finance που έλεγε πως ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύεται με discount, σε όρους P/E, γεγονός που «επιτρέπει την αισιοδοξία πως η Σοφοκλέους θα παραμείνει ΅΅outperformer” τους ερχόμενους μήνες». Πέραν δε των γνωστών παραγόντων (κυβερνητικές επιλογές, placement ΟΠΑΠ), η καλή εταιρεία προσθέτει τις συνεχόμενες θετικές αναθεωρήσεις για τα καθαρά κέρδη των εισηγμένων, ιδιαίτερα αυτών του Γενικού Δείκτη και του FTSE-20. Τώρα το πώς ύστερα απ’ όλα αυτά καταλήγει στο συμπέρασμα πως επίκειται συσσώρευση στα τρέχοντα επίπεδα μέχρι και την έλευση νέων σημαντικών ειδήσεων (Σ.Σ ποιων;), μη ρωτάτε εμένα …
Βέβαια, σε απόλυτους αριθμούς συμφωνώ με την εκτίμηση πως επίκειται συσσώρευση, για να μην πω διόρθωση. Εξάλλου, η αρχή της εβδομάδας μας προϊδέασε για το τι θα συμβεί τις προσεχείς ημέρες. Oι ρευστοποιήσεις προς κατοχύρωση κερδών σε δεικτοβαρείς τίτλους οδήγησαν σε πτώση την αγορά, ενώ επιλεκτικό ενδιαφέρον εκδηλώθηκε για μετοχές της μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Εκεί θεωρώ πως θα παιχθεί το… άθλημα τις προσεχείς 2 εβδομάδες τουλάχιστον. Γιατί; Μα διότι εκεί θα «πέσουν» οι εγχώριοι διαχειριστές, οι οποίοι αντιδρούν με διαφορά φάσης στα τεκταινόμενα. Η στατιστική έρχεται προς επίρρωσιν των όσων λέω: Όπως προκύπτει από τα στοιχεία του Κεντρικού Αποθετηρίου, οι ξένοι επενδυτές μείωσαν στο 19,7% το ποσοστό τους στον Mid 40, από 20,26% τον Ιούλιο. (Προσοχή: στο σύνολο της αγοράς η παρουσία των ξένων ενισχύθηκε στο 38,32%, σε σχέση με το 37,66% του Ιουνίου. Δεν φεύγουν, αναθεωρούν στάση…). Σημειώστε πως, πάντα σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΑΑ, αγοραστές στο ΧΑΑ παραμένουν οι ξένοι και πωλητές οι Έλληνες επενδυτές. Μήπως όμως φίλοι ήρθε ο καιρός να ξεφύγουμε λίγο από την πλάνη μας; Η οποία πλάνη θέλει τους περισσότερους από εμάς να πιστεύουμε πως οι ξένοι θεσμικοί ασχολούνται αποκλειστικά με τα χαρτιά της υψηλής, άντε και με λίγα της μεσαίας κεφαλαιοποίησης; Διαβάστε στοιχεία λοιπόν: Στον δείκτη Small Cap 80 οι αλλοδαποί επενδυτές αύξησαν οριακά στο 22,8% τη συμμετοχή τους, από 22,4% τον Ιούνιο. Στον FTSE 140 η “παρουσία” τους ανήλθε στο 39,56%, από 38,89% τον Ιούνιο. Καμία απορία;..
ΥΓ.: Σας υποσχέθηκα την περασμένη Κυριακή πως σήμερα θα σας έχω περισσότερα αναφορικά με το… τρικούβερτο γλέντι που έχει ξεκινήσει εδώ και καιρό στο Χρηματιστήριο της Τουρκίας. Έτσι λοιπόν σήμερα σας έχω ένα κουίζ: Πόσες (αριθμός) και ποιες (ονόματα) εταιρείες της ημεδαπής έχουν από μακρού χρόνου εντρυφήσει στα μυστικά των γειτόνων και της αγοράς τους; Και κυρίως, πώς και δη ποιους εκ των πελατών τους (όχι κατ’ ανάγκη απλούς επενδυτές, αλλά και εισηγμένους) «ψήνουν» ώστε να τους ακολουθήσουν -άρα και να χρηματοδοτήσουν- στα εκεί ανοίγματά τους; (Σ.Σ. για το πόσες μπορώ να σας πω, το ποιες ψάχνω, αν και ένα πουλάκι μου είπε πως λίγο – πολύ είναι οι ίδιες που έχουν εδώ και κάτι χρόνια βάλει πόδι και σε άλλες αγορές γειτονικών χωρών. Όπως Ρουμανία ίσως;..).
ΥΓ.2: Ιδού γιατί εμμένω τόσο πολύ στη συμμετοχή των ξένων στα δρώμενα. Σύμφωνα με ρεπορτάζ των ΅΅Financial Times”, oι αποδόσεις των hedge funds συνέχισαν την πορεία ανάκαμψης τον Ιούλιο, ύστερα από ισχνές αποδόσεις τον Απρίλιο και τον Μάιο αλλά, στο επτάμηνο, τα κέρδη τους διαμορφώνονται ακόμη σε μονοψήφιο ποσοστό. Και ο Δεκέμβριος είναι κοντά. Οπότε;
Π.Γ.