Ποιους μεγάλους δήμους προβλέπει ότι θα κερδίσει η ΝΔ!

Αυτό γίνεται φανερό από τη μελέτη με τίτλο «Κατανομή Δήμων με την εφαρμογή του 42%» που ετοίμασε η Γραμματεία Πολιτικού Σχεδιασμού του κυβερνώντος κόμματος και την οποία παρουσιάζει σήμερα το «Π».

Οι «εκλογομάγειροι» της Ρηγίλλης -πέραν των νομαρχιών, στις οποίες τα πράγματα είναι σχετικά ξεκάθαρα καθώς οι ψηφοφόροι ψηφίζουν κυρίως με κομματικά κριτήρια, κάτι που, όπως πιστεύουν, θα επιβεβαιωθεί και αυτή τη φορά, αφού η Ν.Δ. προηγείται σε 45 από τις 56 νομαρχίες- δίνουν ιδιαίτερη έμφαση στους μεγάλους δήμους.

Γι’ αυτό και στην εν λόγω μελέτη κατέγραψαν τις κομματικές δυνάμεις τους στους 71 πιο σημαντικούς δήμους της χώρας, στους οποίους, μαζί με το ισοζύγιο των νομαρχιών, θα κριθούν οι εντυπώσεις για τον νικητή ή τον χαμένο των δημοτικών και νομαρχιακών εκλογών του Οκτωβρίου του 2006.

Από τη μελέτη του Πολιτικού Σχεδιασμού που αναφέρεται στις πρωτεύουσες των νομών, στους δήμους ορισμένων νομών που έχουν πληθυσμό μεγαλύτερο από την πρωτεύουσα, καθώς και στους δήμους (κυρίως του λεκανοπεδίου Αττικής) με πληθυσμό άνω των 70.000 προκύπτει ότι:

Πρώτον: Η Ν.Δ. κατέχει ήδη την αρχή σε 41 δήμους, από τους οποίους οι υποψήφιοί της σε 12 περιπτώσεις αναδείχθηκαν από τον πρώτο γύρο και σε 29 επικράτησαν στον δεύτερο, ενώ το ΠΑΣΟΚ, παρότι είχε περισσότερες συνεργασίες, κυρίως με τον Συνασπισμό, αλλά και λιγότερους «αντάρτες», ανέδειξε 7 υποστηριζόμενους από αυτό δημάρχους την πρώτη Κυριακή και άλλους 22 τη δεύτερη, συνολικά δηλαδή άνθρωποι του βρίσκονται στην εξουσία σε 29 δημαρχιακά μέγαρα (ο 71ος δήμος που αναφέρεται στην ανάλυση της Ρηγίλλης είναι η Νίκαια, στην οποία επικράτησε το ΚΚΕ).

Δεύτερον: Το προβάδισμα που απέκτησε το 2002 η Ν.Δ. στους μεγάλους δήμους διευρύνθηκε στις βουλευτικές εκλογές του 2004, αφού το κυβερνών κόμμα πήρε την πρωτιά σε 47 από τους 71 μεγαλύτερους δήμους, έχοντας μάλιστα σε 44 από αυτούς ποσοστά άνω του 42%. Οι αντίστοιχες επιδόσεις του ΠΑΣΟΚ είναι πολύ χαμηλές, αφού το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης πήρε την πρωτιά μόνο σε 24 από τους μεγαλύτερους δήμους και στις περυσινές βουλευτικές εκλογές βρέθηκε πάνω από 42% μόνο σε 19 πόλεις.

Με βάση τους αριθμούς αυτούς, λοιπόν, γίνονται οι υπολογισμοί των κυβερνητικών στελεχών για την αλλαγή του εκλογικού συστήματος που εφαρμόζεται ανελλιπώς καθ’ όλη την περίοδο της μεταπολίτευσης και αρχής γενομένης από το 1975 ίσχυσε για οκτώ συνεχείς αναμετρήσεις στους δήμους και για τρεις αναμετρήσεις στη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, οι εκπρόσωποι της οποίας έγιναν αιρετοί για πρώτη φορά το 1994.

Οι υπολογισμοί γίνονται βέβαια με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών που έγιναν πέρυσι τον Μάρτιο και το σκηνικό που διαμορφώθηκε τότε, γεγονός που σημαίνει ότι η Ν.Δ. έχει σκοπό να «πολιτικοποιήσει» τις εκλογές, δίνοντάς τους χαρακτήρα έγκρισης ή μη της κυβερνητικής πολιτικής, κίνηση η οποία θεωρείται από πολλούς ότι έχει υψηλό ρίσκο.

Δεν είναι λίγοι, επίσης, εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η εκτίμηση των αναλυτών της Ρηγίλλης για άνετη επικράτηση του κυβερνώντος κόμματος στους μεγάλους δήμους δεν λαμβάνει υπόψη της την προσωπικότητα του υποψήφιου δημάρχου, ο οποίος σε αρκετές περιπτώσεις είναι ο καθοριστικός παράγων για τη νίκη ή την ήττα σε εκλογές αυτού του είδους.

Θεωρητικά, τουλάχιστον, η Ν.Δ. ελπίζει να διατηρήσει την υπεροχή που έχει τώρα στους μεγάλους δήμους και να κερδίσει από το ΠΑΣΟΚ δήμους όπως το Αγρίνιο, η Αλεξανδρούπολη, το Αργοστόλι, η Άρτα, η Γλυφάδα, τα Γρεβενά, η Θήβα, η Καλαμάτα, η Καστοριά, η Κατερίνη, το Κιλκίς, η Κοζάνη, η Κομοτηνή, η Νέα Σμύρνη, ο Πολύγυρος και η Ρόδος. Την ίδια ώρα, όμως, εάν ισχύσουν τα κομματικά ποσοστά, κινδυνεύει να χάσει, μεταξύ άλλων, το Αιγάλεω, το Μενίδι, το Περιστέρι, τη Ζάκυνθο, την Κόρινθο, τη Λιβαδιά, το Ρέθυμνο, τα Χανιά, τον Άγιο Νικόλαο και την Ιεράπετρα.

Για να καρποφορήσει το σχέδιο της Ν.Δ., πάντως, προϋποθέτει, εκτός από την αυτόματη μεταφορά των κομματικών της ποσοστών στους εκλεκτούς της Ρηγίλλης, και ταυτόχρονο δραστικό περιορισμό των αντάρτικων ψηφοδελτίων, τα οποία, όμως, με τις υποσχέσεις για αναλογικότερη εκπροσώπηση στα δημοτικά συμβούλια που δίνονται για να δελεαστεί η Αριστερά, ίσως «φουντώσουν» από τις ελπίδες που θα δημιουργήσει στους επικεφαλής τους η προοπτική να βρουν θέση στην αίθουσα του δημοτικού συμβουλίου.

Ας δούμε, όμως, αναλυτικά πώς διατάσσονται οι δυνάμεις στους 71 μεγαλύτερους δήμους που περιλαμβάνει η μελέτη της Ρηγίλλης, εμπλουτισμένη με επιπρόσθετα στοιχεία που άντλησε το «Π» από τα αποτέλεσμα των αναμετρήσεων του 2002 για τις νομαρχιακές και δημοτικές εκλογές, καθώς και αυτά των βουλευτικών εκλογών του 2004, τα οποία μπορεί να δώσουν κάποιες ενδείξεις για το πού μπορεί -με την εφαρμογή του 42%- να αποφευχθεί ο δεύτερος γύρος.

ΑΤΤΙΚΗ

• Στην Αθήνα η Ντόρα Μπακογιάννη αν και χρειάστηκε δεύτερο γύρο για να κάνει 60,5% το 47,4% του πρώτου, συγκέντρωσε εξαρχής ποσοστά που ξεπερνούν τις δυνάμεις της Ν.Δ., οι οποίες πριν από ενάμιση χρόνο ήταν στο 44,6%. Και καθώς τη χωρίζουν δέκα ολόκληρες μονάδες από το ΠΑΣΟΚ (είχε 34,93% το 2004), οι «γαλάζιοι» αναλυτές θεωρούν βέβαιη και από τον πρώτο γύρο τη διατήρηση του δήμου της πρωτεύουσας τον οποίο η Ν.Δ. κατέχει συνεχώς από το 1986, όταν ο Μ. Έβερτ νίκησε τον Δ. Μπέη.

• Στον Πειραιά ανάλογη εικόνα, καθώς ο Χρ. Αγραπίδης πήγε μεν στον δεύτερο γύρο το 2002, βελτιώνοντας σε 56,1% το 47%, αλλά αυτήν τη φορά, ακόμη με την επίδοση που είχε η Ν.Δ. στις βουλευτικές εκλογές (44,18% έναντι 37,67% του ΠΑΣΟΚ), μπορεί να ελπίζει σε εκλογή από την πρώτη Κυριακή.

• Στο Περιστέρι το ΠΑΣΟΚ διατηρεί προβάδισμα με το 41,94% των βουλευτικών εκλογών του 2004 και, έτσι, ο υποστηριζόμενος από το κυβερνών κόμμα, το οποίο έχει μόλις 35,13%, νυν δήμαρχος Α. Παχατουρίδης θα χρειαστεί και πάλι ευρύτερη στήριξη για να κόψει ξανά πρώτος το νήμα, όπως το 2002, οπότε υποστηριζόμενος και από το ΔΗΚΚΙ μετέτρεψε σε 50,3% το 42,9% του πρώτου γύρου, επίδοση που εάν επαναλάβει θα εκλεγεί από τον πρώτο γύρο.

• Στη Νίκαια δύσκολα θα κριθεί η εκλογή από τον πρώτο γύρο, αφού το ΠΑΣΟΚ προηγείται έχοντας 40,86% έναντι 32,96% της Ν.Δ. και έτσι το ΚΚΕ μπορεί να διατηρεί πολλές ελπίδες επανεκλογής για τον μοναδικό δήμαρχο που έχει σε μεγάλη πόλη, τον Σ. Μπενετάτο, ο οποίος στην προηγούμενη αναμέτρηση ξεκίνησε από το 29,8% και βρέθηκε στον δεύτερο γύρο στο 63,7%.

• Στην Καλλιθέα ο νυν δήμαρχος Κ. Ασκούνης, που υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό, την προηγούμενη φορά χρειάστηκε να πάει στον δεύτερο γύρο για ελάχιστες ψήφους (59,3% από 49,1%), κάτι που ίσως αποφύγει αυτήν τη φορά εάν καταφέρει να βελτιώσει ελαφρώς το 41,97% του ΠΑΣΟΚ.

• Στο Αιγάλεω με το 42,18% που έχει η αξιωματική αντιπολίτευση μπορεί να ελπίζει ότι θα πάρει πίσω τον δήμο από τον Δ. Καλογερόπουλο, ο οποίος το 2002 ξεκίνησε από το 32,3% και το ποσοστό της Ν.Δ. δύο χρόνια αργότερα ήταν 35,24%.

• Στο Κερατσίνι το ΠΑΣΟΚ έχει προβάδισμα 10 μονάδων και εφόσον προσεγγίσει το ποσοστό του (44,01%) ο νυν δήμαρχος Δ. Σαράφογλου, ο οποίος στις προηγούμενες εκλογές νίκησε ξεκινώντας από 25,6%, ίσως αποφύγει τον δεύτερο γύρο.

• Στις Αχαρνές (Μενίδι), όπου είναι ακόμη μεγαλύτερο το προβάδισμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης (46,96% έναντι 34,08% της Ν.Δ.), ο φιλοκυβερνητικός νυν δήμαρχος Σ. Στριφτός θα πρέπει να ξεπεράσει κατά πολύ το 37,2% της προηγούμενης αναμέτρησης για να έχει ελπίδες παραμονής στον θώκο.

• Στην Ηλιούπολη τόσο τα κομματικά ποσοστά (40,32% ΠΑΣΟΚ, 36,85% ΝΔ) όσο και η προηγούμενη επίδοση του νυν δημάρχου Θ. Γεωργάκη (40,7% την πρώτη Κυριακή), δείχνουν σοβαρή πιθανότητα για δύο γύρους.

• Στη Νέα Σμύρνη επίσης δύσκολα θα υπάρξει εκλογή από την πρώτη Κυριακή, καθώς η Ν.Δ. (41,8%) προηγείται μεν του ΠΑΣΟΚ (36,55%), αλλά το τελευταίο μπορεί να ελπίζει στην εκ νέου υποστήριξη του προερχόμενου από τον ΣΥΝ νυν δημάρχου Γ. Κουτελάκη, ο οποίος νίκησε στις τελευταίες εκλογές με τον αέρα του ισχνού 33,6% της πρώτης Κυριακής.

• Στου Ζωγράφου ο νυν δήμαρχος Ι. Καζάκος πήρε 47% στον πρώτο γύρο του 2002, αλλά για εκλογή ενός γύρου με «γαλάζιο» νικητή θα χρειαστεί ευρύτερη υποστήριξη, αφού η πρωτιά της Ν.Δ. στον δήμο είναι στο 41,6%

• Στη Γλυφάδα ελπίδες να ξαναπάρει τον δήμο από την πρώτη Κυριακή δίνουν τα ποσοστά της (46,57%) Ν.Δ., αφού ο εκλεκτός της νικήθηκε το 2002 από τον κοινό υποψήφιο ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ Σ. Σφακιανάκη ο οποίος από το 26,9% εκτοξεύθηκε τη δεύτερη Κυριακή στο 52%.

• Στο Χαλάνδρι ο νυν δήμαρχος Γ. Ζαφειρόπουλος (38,5% στον πρώτο και 52,1% στον δεύτερο γύρο) μπορεί να ελπίζει σε επανεκλογή από τον πρώτο γύρο χάρη στο 43,18% του κυβερνώντος κόμματος.

• Στον Ίλιον ο επί πολλές τετραετίες δήμαρχος Β. Κουκουβίνος, ο οποίος υποστηρίχθηκε από το ΠΑΣΟΚ και τον Συνασπισμό, θα απέφευγε τον δεύτερο γύρο με το ποσοστό του 2002, που ήταν ίδιο με αυτό της αξιωματικής αντιπολίτευσης το 2004 (42,7%).

ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

• Στη Θεσσαλονίκη ο Βασίλης Παπαγεωργόπουλος μπορεί να ελπίζει και πάλι σε εκλογή ενός γύρου, ακόμη και αν δεν συγκεντρώσει το 54,2% του 2002, αφού η Ν.Δ. το 2004 με 48,18% είχε σχεδόν 15 μονάδες απόσταση από το ΠΑΣΟΚ.

• Στην Καλαμαριά προηγείται μόλις μία μονάδα το ΠΑΣΟΚ (40,41%) και ο νυν δήμαρχος Χ. Οικονομίδης, για να επανεκλεγεί σε έναν γύρο, θα πρέπει να εξασφαλίσει ευρύτερη στήριξη για να προσεγγίσει το 47% που πήρε στον πρώτο γύρο της τελευταίας αναμέτρησης.

• Στις Σέρρες η Ν.Δ. με 52,19% μπορεί να θεωρεί βέβαιη την εκλογή του όποιου εκλεκτού της, υπό την προϋπόθεση ότι θα αποφύγει «αντάρτικο» ανάλογο του 2002, όταν ο νυν δήμαρχος Ι. Μωυσίδης με 25,3% κατάφερε στον δεύτερο γύρο να νικήσει τον επίσημο υποψήφιο.

• Στην Κατερίνη ο νυν δήμαρχος Ι. Αμοιρίδης νίκησε άνετα από τον πρώτο γύρο με 53,5%, αλλά η απόσταση που χωρίζει το ΠΑΣΟΚ, που τον υποστήριξε, από τη Ν.Δ. (41,4% έναντι 46,67%) θα πρέπει να τον προβληματίσει.

• Στη Βέροια ο νυν δήμαρχος Χ. Σκουμπόμπουλος, ο οποίος εκλέχθηκε την πρώτη Κυριακή με 53,5%, μπορεί να ελπίζει σε άνετη δεύτερη θητεία, αφού το κόμμα του, η Ν.Δ., προηγείται με 45,46%.

• Στην Έδεσσα ανάλογη εικόνα, με τον Ι. Σόντρα (53,1% στον πρώτο γύρο του 2002) να αρκεί 44,35% που έχει το ΠΑΣΟΚ για να αποφύγει την επαναληπτική εκλογή.

• Στα Γιαννιτσά η Ν.Δ. με το 48,7% του 2004 μπορεί να ελπίζει στην παραμονή του δήμου σε «γαλάζια» χέρια, όπως και στην τελευταία αναμέτρηση, κατά την οποία ο εκλεκτός της Σ. Βαμβίνης νίκησε, αν και ξεκίνησε με 38,2%.

• Στο Κιλκίς η Ν.Δ., εάν συσπειρώσει τις δυνάμεις της (44,46%), μπορεί να ελπίζει σε ανατροπή του νυν δημάρχου Δ. Τερζίδη, ο οποίος ως κοινός υποψήφιος ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ έλαβε 44,3% στον πρώτο γύρο του 2002.

• Στον Πολύγυρο ο νυν δήμαρχος Ν. Βασιλάκης (34,8% στον πρώτο γύρο) μπορεί να ελπίζει σε δεύτερη θητεία μόνον αν επαναληφθεί ο διχασμός στο κυβερνών κόμμα, που έχει 54,7% στην πρωτεύουσα της Χαλκιδικής, αλλά ο δήμος πήγε σε «πράσινα» χέρια.

• Στα Μουδανιά η Ν.Δ. με 49,6% ελπίζει σε εκλογή ενός γύρου, όπως και το 2002 όταν ο εκλεκτός της Δ. Ιορδανίδης συγκέντρωσε με την πρώτη 50,2%.

ΑΝΑΤ. ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ – ΘΡΑΚΗ

• Στην Καβάλα ο «γαλάζιος» δήμαρχος Ε. Ερυφιλλίδης με την άνεση του 45,96% του κυβερνώντος κόμματος θα επιδιώξει να μην πάει σε δεύτερο γύρο, όπως έγινε το 2002, όταν στον πρώτο συγκέντρωσε 48,7%.

• Στη Δράμα επίσης ο διάδοχος του νικητή το 2002 από την πρώτη Κυριακή, νυν βουλευτή Τζ. Μαργαρίτη, με 57,4%, ελπίζει βάσιμα σε αποφυγή της επαναληπτικής εκλογής, αφού η Ν.Δ. έχει 50,81%.

• Στην Ξάνθη ανάλογη εικόνα με τον Μ. Στυλιανίδη, ο οποίος θα θελήσει να επαναλάβει το 58% της προηγούμενης αναμέτρησης, έχοντας ως βάση το 47,18% της Ν.Δ.

• Στην Κομοτηνή είναι πολύ πιθανό να μη γίνει εκλογή ενός γύρου, αφού ο νυν δήμαρχος Α. Βαβατσικλής, ο οποίος το 2002 έφθασε το 49,2%, αυτή τη φορά ίσως δυσκολευθεί περισσότερο, καθώς το ΠΑΣΟΚ, που τον υποστηρίζει, είναι δεύτερο με 43,24% και η Ν.Δ. έχει 46,23%.

• Στην Αλεξανδρούπολη η νίκη από την πρώτη Κυριακή (53%) που εξασφάλισε ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ Γ. Αλεξανδρής δεν προδιαγράφεται το ίδιο εύκολη εάν ισχύσουν τα κομματικά ποσοστά, σύμφωνα με τα οποία προηγείται με 46,46% και σχεδόν τρεις μονάδες διαφορά η Ν.Δ.

ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

• Στην Κοζάνη το πιθανότερο είναι ότι η εκλογή θα γίνει και πάλι σε ένα γύρο, αλλά τον… περίπατο που έκανε το 2002 ο «πράσινος» προέδρου της ΚΕΔΚΕ Π. Κουκουλόπουλος (υποστηρίχτηκε και από τον ΣΥΝ) δυσκολεύουν τα κομματικά ποσοστά (Ν.Δ. 47,79%, ΠΑΣΟΚ 42,44%).

• Στη Φλώρινα με το 57,17% της Ν.Δ. μόνο μια ισχυρή «αντάρτικη» υποψηφιότητα μπορεί οδηγήσει σε δεύτερη κάλπη, όπως το 2002 που βγήκε ο Σ. Παναναστασίου στην επαναληπτική, παίρνοντας, όμως, 43,8% την πρώτη.

• Στα Γρεβενά, αν ίσχυε το όριο 42%, ο νυν δήμαρχος Α. Ζιώγας (ΠΑΣΟΚ-ΣΥΝ) δεν θα επανεκλεγόταν το 2002, μολονότι πήρε 45,1% στον πρώτο γύρο. Νίκησε, όμως, στην επαναληπτική τον υποψήφιο της Ν.Δ. που είχε 48,9%, ποσοστό πολύ κοντά σε αυτό που είχε το κόμμα του το 2005, οπότε βρέθηκε επτά μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ.

• Στην Καστοριά η Ν.Δ. έχει διπλάσια δύναμη από το ΠΑΣΟΚ (60,86%, έναντι 30,57%), αλλά το δημαρχιακό θώκο κατέχει ο προσκείμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση Δ. Παπουλίδης, ο οποίος πήρε 44,9% στον πρώτο γύρο και νίκησε οριακά στον δεύτερο.

ΗΠΕΙΡΟΣ

• Στα Γιάννενα το κυβερνών κόμμα με 46,33% είναι σχεδόν οκτώ μονάδες μπροστά από την αξιωματική αντιπολίτευση και ο νυν δήμαρχος Ν. Γκόντας, ο οποίος πήρε 44,7% μπορεί να ελπίζει σε επανεκλογή από τον πρώτο γύρο.

• Στην Άρτα, με ανάλογη διαφορά των δύο μεγάλων κομμάτων, ο δήμος πέρασε το 2002 στα χέρια του πρώην βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Π. Οικονομίδη, ο οποίος αν και ήταν δεύτερος με 38,1% στον πρώτο γύρο, επικράτησε άνετα τη δεύτερη Κυριακή λόγω της φθοράς του επί σειρά ετών προκατόχου του, υποψηφίου της Ν.Δ.

• Στην Πρέβεζα το ΠΑΣΟΚ με 44,18% έχει προβάδισμα πέντε μονάδων και λογικά ο δήμαρχος Μ. Κλάπας, ο οποίος υποστηρίχθηκε από τον Συνασπισμό, δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα, αν και στην προηγούμενη αναμέτρηση ξεκίνησε από το 34,2%.

• Στην Ηγουμενίτσα η διαφορά των έξι μονάδων υπέρ της Ν.Δ., που είχε 47,7% το 2004, δίνει αέρα επανεκλογής στον νυν δήμαρχο Θ. Πιτούλη, ο οποίος στην προηγούμενη αναμέτρηση θα μπορούσε, έχοντας 43,3%, να βγει με την πρώτη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ

• Στη Λάρισα η Ν.Δ., έχοντας ποσοστό 43,86% και πέντε μονάδες διαφορά από το ΠΑΣΟΚ, ευελπιστεί να μη χρειαστεί αυτήν τη φορά δεύτερος γύρος, όπως το 2002, όταν ο εκλεκτός της Κ. Τζανακούλης με 40,7% επικράτησε άνετα στην επαναληπτική.

• Στον Βόλο η διαφορά με το ΠΑΣΟΚ είναι στις τρεις μονάδες, αλλά οι κυβερνητικοί θεωρούν πως ο νυν δήμαρχος Κ. Μήτρου μπορεί να επανεκλεγεί με την πρώτη συγκεντρώνοντας το 42,7% που πήρε η Ν.Δ. το 2004 ή το 42,2% που είχε ο ίδιος το 2002.

• Στα Τρίκαλα ο νυν δήμαρχος Μ. Ταμήλος, έχοντας «προίκα» το 47,7% της Ν.Δ. και τη διαφορά εννέα μονάδων από το ΠΑΣΟΚ, μπορεί να ελπίζει σε επανεκλογή από τον πρώτο γύρο, όπως και το 2002 που θριάμβευσε με 51,7%.

• Στην Καρδίτσα ανάλογη εικόνα για τον δήμαρχο Β. Αναγνωστόπουλο, ο οποίος έχοντας και τη στήριξη του ΚΚΕ βγήκε με 52% από την πρώτη Κυριακή, κάτι που ελπίζει η Ν.Δ. ότι θα επαναληφθεί, αφού το ΠΑΣΟΚ είναι οκτώ μονάδες πίσω από το δικό της 46,58%.

ΣΤΕΡΕΑ ΕΛΛΑΔΑ

• Στη Λαμία η Ν.Δ. με το 49,87% και τις δέκα μονάδες διαφορά του 2004 μπορεί να ελπίζει σε άνετη επικράτηση του υποψηφίου της, όπως και το 2002, όταν ο Γ. Κοτρωνιάς συγκέντρωσε 51,5% στον πρώτο γύρο.

• Στη Χαλκίδα ο νυν δήμαρχος Δ. Αναγνωστάκης, ο οποίος εξελέγη έχοντας 48,7% την πρώτη Κυριακή, αλλά και τη στήριξη του Συνασπισμού, μπορεί να προσβλέπει σε επανεκλογή, αφού το ΠΑΣΟΚ από το οποίο προέρχεται έχει 44,17% και διαφορά μιάμιση μονάδα από τη Ν.Δ.

• Στη Λειβαδιά τα ποσοστά των δύο μεγάλων κομμάτων είναι πολύ κοντινά, με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται ελαφρώς (40,64% έναντι 40,24% της Ν.Δ.), αλλά ο δήμος είναι στα χέρια του φιλοκυβερνητικού Α. Ρούσαρη, ο οποίος, αν και δεύτερος με 30,6% την πρώτη Κυριακή, νίκησε στην επαναληπτική τον δήμαρχο που στήριζαν ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ.

• Στη Θήβα, αντιθέτως, όπου προηγείται κατά τρεις μονάδες η Ν.Δ. (43,32%), ο κοινός υποψήφιος ΠΑΣΟΚ – ΣΥΝ Α. Σκούμας ξεκινώντας μόλις με 26,2% την πρώτη Κυριακή, θριάμβευσε στην επαναληπτική εις βάρος του προκατόχου του, ο οποίος στήριζε το νυν κυβερνών κόμμα.

• Στο Καρπενήσι υπήρξε επίσης ανατροπή στον δεύτερο γύρο του 2002 και αν ίσχυε το 42% ο δήμος θα περνούσε σε «γαλάζια» χέρια, αφού ο εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ (το οποίο το 2005 με 47,4% ήταν μιάμισι μονάδα μπροστά) Β. Καράμπας ανέτρεψε την εις βάρος του διαφορά των διόμισι μονάδων και εκλέχθηκε τη δεύτερη Κυριακή.

• Στην Άμφισσα ο δήμαρχος της Ν.Δ. Ν. Φουσέκης, ο οποίος πήρε 52,2% με την πρώτη, μπορεί να ελπίζει σε άνετη επανεκλογή, αφού η Ν.Δ. με 46,03% προηγείται επτά και πλέον μονάδες του ΠΑΣΟΚ.

ΔΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΔΑ

• Στην Πάτρα το ΠΑΣΟΚ, έχοντας 46,12% και προβάδισμα σχεδόν οκτώ μονάδων, ελπίζει σε πιο άνετη επικράτηση του εκλεκτού του, πολύ περισσότερο μάλιστα αν είναι ο βουλευτής Α. Φούρας που λέγεται ότι θα αντικαταστήσει τον νυν δήμαρχο Α. Καράβολα, ο οποίος είχε 38,2% στον πρώτο γύρο και επανήλθε στο δημαρχείο νικώντας τον δήμαρχο της Ν.Δ. με 51,4% στον δεύτερο.

• Στον Πύργο είναι πολύ πιθανή εκλογή σε ένα γύρο, όπως το 2002, όταν ο υποψήφιος της Ν.Δ. Γ. Λιατσής νίκησε με 52,6%, καθώς η Ν.Δ. που προηγείται έχει 46,09% και το ΠΑΣΟΚ 45,2%.

• Στο Μεσολόγγι ο νυν δήμαρχος Γ. Πρεβεζάνος, ο οποίος συγκέντρωσε 44,1% ίσως να μη χρειαστεί αυτήν τη φορά δεύτερο γύρο, αν προσεγγίσει το 48,9% που έχει η Ν.Δ. και εκμεταλλευθεί τη διαφορά επτά και πλέον μονάδων από το ΠΑΣΟΚ.

• Στο Αγρίνιο η απόσταση ανάμεσα στα δύο κόμματα είναι σχετικά μικρή (Ν.Δ. 43,88%, ΠΑΣΟΚ 42,62%), αλλά δύσκολα θα υπάρξει δεύτερος γύρος, ακόμη και εάν δεν επαναληφθεί ο θρίαμβος του νυν δημάρχου Θ. Σώκου, ο οποίος πήρε 55,8% με την πρώτη.

ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ

• Στην Καλαμάτα η Ν.Δ. έχει την απόλυτη πλειοψηφία και προβάδισμα 15 μονάδων, αλλά στο δημαρχείο είναι ο Γ. Κουτσούλης, εκλεκτός του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος νίκησε στον δεύτερο γύρο, αν και η «μαγιά» της πρώτης Κυριακής ήταν 35,8%, ποσοστό πολύ κοντά στην επίδοση που είχε το κόμμα του το 2004.

• Στην Κόρινθο, αντιθέτως, αν και προηγείται ελαφρώς το ΠΑΣΟΚ (44,43% έναντι 43,98% της Ν.Δ.), ο δήμος ανήκει στον υποστηριχθέντα από τη Ν.Δ. και τον ΣΥΝ Θ. Θωμαΐδη, ο οποίος συγκέντωσε 48,1% στον πρώτο γύρο.

• Στην Τρίπολη το 50,59% της Ν.Δ. και οι σχεδόν 12 μονάδες που τη χωρίζουν από το ΠΑΣΟΚ ίσως δεν αφήσουν περιθώρια για δεύτερο γύρο, όπως το 2002 όταν ο νυν «γαλάζιος» δήμαρχος Δ. Σωτηρόπουλος χρειάστηκε επαναληπτική μετά το 48,9% της πρώτης Κυριακής.

• Στη Σπάρτη η διαφορά είναι στις 20 μονάδες και το 55,69% της Ν.Δ. μάλλον δεν θα επιτρέψει δεύτερο γύρο, όπως έγινε το 2002 όταν ο Σ. Αντωνάκος συγκέντρωσε 47,1% την πρώτη Κυριακή.

• Στο Ναύπλιο επίσης μόνον μια ισχυρότερη από αυτήν του 2002 δεύτερη «γαλάζια» υποψηφιότητα, που έστειλε σε επαναληπτική τον Π. Αναγνωσταρά με το 44,8% της πρώτης Κυριακής, μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα, αφού η Ν.Δ. έχει 52,49% και απόσταση 17 μονάδων από το ΠΑΣΟΚ.

• Στο Άργος ίδια εικόνα, με το ΠΑΣΟΚ να υπολείπεται 12 μονάδες της Ν.Δ. (51,15%) και τον νυν δήμαρχο Δ. Πλατή, ο οποίος ξεκίνησε με 43,4% το 2002, να ελπίζει τώρα ότι θα αποφύγει την επαναληπτική.

ΙΟΝΙΑ ΝΗΣΙΑ

• Στην Κέρκυρα το 45,06% της Ν.Δ. και οι πέντε μονάδες απόσταση από το ΠΑΣΟΚ κάνουν πιο εύκολο το έργο του νυν δημάρχου Α. Μάστορα, ο οποίος νίκησε με εκκίνηση το 35,6% του πρώτου γύρου.

• Στη Ζάκυνθο έχει ελαφρό προβάδισμα το ΠΑΣΟΚ (44,22%, έναντι 43,86%), αλλά το 2002 στο δημαρχείο βρέθηκε ο υποστηριχθείς από το κυβερνών κόμμα και το ΔΗΚΚΙ Κ. Τσαγκαρόπουλος, ο οποίος με το νέο σύστημα θα έβγαινε με την πρώτη, αφού συγκέντρωσε 43,9%.

• Στο Αργοστόλι τα κομματικά ποσοστά δεν είναι πολύ ευοίωνα για την επανεκλογή του Γερ. Φόρτε, ο οποίος βγήκε παίρνοντας 48,9% την πρώτη Κυριακή, αφού το ΠΑΣΟΚ που τον υποστήριξε είναι επτά μονάδες από τη Ν.Δ. (44,82%).

• Στη Λευκάδα, αν και είναι ισχυρή η παρουσία της Αριστεράς και παρά τα κομματικά ποσοστά (41,46% η Ν.Δ., 38,66% το ΠΑΣΟΚ), ο νυν δήμαρχος Π. Σκληρός θα εκλεγόταν με το νέο σύστημα από την πρώτη Κυριακή, αφού συγκέντρωσε 48,5%.

ΝΟΤΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

• Στη Ρόδο η Ν.Δ. με 46,46% είναι δύο μονάδες μπροστά από το ΠΑΣΟΚ, που έχει στο δημαρχείο τον εκλεκτό του Γ. Γιαννόπουλο, ο οποίος με τη στήριξη και του ΣΥΝ συγκέντρωσε 53,5% με την πρώτη.

• Στο Βαθύ Σάμου ο πρώην βουλευτής της Ν.Δ. Κ. Καραμηνάς δεν θα εκλεγόταν δήμαρχος εάν ίσχυε το 42%, αφού στον πρώτο γύρο ήταν έξι (!) ψηφοδέλτια πίσω από τον υποψήφιο του ΠΑΣΟΚ που τον νίκησε στον δεύτερο γύρο, ο οποίος μπορεί να αποφευχθεί εάν συσπειρωθούν οι οπαδοί του κυβερνώντος κόμματος που με 47,8% έχει προβάδισμα εννέα μονάδων.

• Στην Ερμούπολη από την πρώτη Κυριακή εξελέγη ο νυν δήμαρχος Γ. Δεκαβάλας με 54,5% και τα κομματικά ποσοστά δείχνουν και πάλι εκλογή σε ένα γύρο με το ΠΑΣΟΚ να προηγείται κατά δύο μονάδες με 45,75%.

ΒΟΡΕΙΟ ΑΙΓΑΙΟ

• Στη Μυτιλήνη αν ίσχυε το νέο σύστημα δεν θα εκλεγόταν το 2002 ο εκλεκτός της Ν.Δ. Α. Χατζηκομνηνός, ο οποίος υπολειπόταν την πρώτη Κυριακή σχεδόν τέσσερις μονάδες από τον τέως δήμαρχο που στηριζόμενος από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ ξεκίνησε με 45,1% στον πρώτο γύρο, αλλά έμεινε δεύτερος την άλλη Κυριακή. Τώρα η κατάσταση διαφοροποιείται, αφού η Ν.Δ. με 44,05% έχει σαφές προβάδισμα έναντι του ΠΑΣΟΚ (36,67%).

• Στη Χίο το ΠΑΣΟΚ (με 46,67%) προηγείται της Ν.Δ. (43,31%) και με αλλαγή του συστήματος ίσως αυτήν τη φορά να μη χρειαστεί δεύτερος γύρος, όπως το 2002 που νίκησε ο προσκείμενος στην αξιωματική αντιπολίτευση Μ. Μενής που είχε 43,9% την πρώτη Κυριακή.

ΚΡΗΤΗ

• Στο Ηράκλειο το 51,7% του ΠΑΣΟΚ μπορεί να εξασφαλίσει την άνετη επανεκλογή του νυν δημάρχου Γ. Κουράκη, ο οποίος την προηγούμενη φορά, λόγω «αντάρτικου» ψηφοδελτίου, χρειάστηκε, με το 36,7% του πρώτου, να πάει σε επαναληπτική.

• Στα Χανιά, με τα ποσοστά της Ν.Δ. (40%) να υπολείπονται του ΠΑΣΟΚ (45,54%), η τυχόν αλλαγή του συστήματος δυσκολεύει τη θέση του νυν δημάρχου Κ. Βιρβιδάκη, ο οποίος είναι ανιψιός του Κ. Μητσοτάκη και το 2002, ξεκινώντας με 43,2%, ήταν μία μονάδα πίσω από τον ως τότε δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ, αλλά νίκησε στον δεύτερο γύρο που δεν θα γινόταν αν ίσχυε το όριο του 42%.

• Στο Ρέθυμνο, αν και προηγείται το ΠΑΣΟΚ (45,18%, έναντι 43,46% της Ν.Δ.), στο δημαρχείο βρίσκεται ο προσκείμενος στο κυβερνών κόμμα Δ. Αρχοντάκης, ο οποίος στην προηγούμενη αναμέτρηση συγκέντρωσε 48,7% την πρώτη Κυριακή.

• Στον Άγιο Νικόλαο ανάλογη εικόνα, με τον φιλοκυβερνητικό δήμαρχο Γ. Λουκαράκη, ο οποίος στηρίχθηκε και από την Αριστερά να έχει βγει από τον πρώτο γύρο με 59%, αν και το ΠΑΣΟΚ με 48,77 είναι επτά μονάδες μπροστά από τη Ν.Δ.

• Στην Ιεράπετρα επίσης, αν και η αξιωματική αντιπολίτευση έχει 57,11%, ο νυν δήμαρχος Χ. Μαραμβελιωτάκης εξελέγη το 2002 με 52,2% στον πρώτο γύρο ως ανεξάρτητος υποστηριζόμενος από τη Ν.Δ.


Σχολιάστε εδώ