Πιέσεις για επίσκεψη Καραμανλή στην Άγκυρα τον Σεπτέμβριο

Η τελευταία είχε επενδύσει πολλά σ’ αυτήν την επίσκεψη τη δεδομένη στιγμή. Κατά πρώτο λόγο, ήθελε να τη χρησιμοποιήσει ως «απόδειξη» ότι, παρά την προκλητική δήλωση περί μη αναγνωρίσεως της Κύπρου, με την οποία συνόδευσε η Άγκυρα την υπογραφή του Πρωτοκόλλου Τελωνειακής Ενώσεως, η Αθήνα δεν έθετε θέμα και «αποδεχόταν», εκ των πραγμάτων, την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Άγκυρας χωρίς αυτή να εκπληρώσει ουσιαστικά τις υποχρεώσεις που ανέλαβε στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Με απλά λόγια η Αθήνα θα ταυτιζόταν με τη θέση της Μ. Βρετανίας και του επιτρόπου της ΕΕ Όλι Ρέν, ότι η Τουρκία, υπογράφοντας το πρωτόκολλο, ανεξάρτητα από τη συνοδευτική δήλωσή της, εξεπλήρωσε τους όρους που ανέλαβε στη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου.

Κατά δεύτερο λόγο, η επίσκεψη θα εχρησιμοποιείτο ως επιβεβαίωση ότι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις είναι «ανεξάρτητες» από το Κυπριακό και δεν «επηρεάζονται» απ’ αυτό. Είναι μια πολιτική που δρομολογήθηκε από την εποχή Σημίτη και καλλιεργείται σε θεωρητικό επίπεδο ως decoupling (αποσύνδεση) από τους αυτάρεσκους φωστήρες του ΕΛΙΑΜΕΠ (Ελληνικό Ινστιτούτο Αμυντικών Μελετών και Εξωτερικής Πολιτικής), που έχουν βάλει για καλά πόδι στο υπουργείο Εξωτερικών και διευθύνουν μάλιστα τη Διπλωματική Ακαδημία του υπουργείου. Διευθυντής του ΕΛΙΑΜΕΠ είναι ο γνωστός πρόμαχος του Σχεδίου Ανάν, Θεόδωρος Κουλουμπής.

Υποτίθεται ότι κατά τη σχεδιαζόμενη επίσκεψη Καραμανλή στην Άγκυρα, η έμφαση θα διδόταν στα θέματα του Αιγαίου, της διμερούς συνεργασίας και, βεβαίως, στην «υποστήριξη» της Ελλάδος στην ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας.

Το πώς αντιλαμβάνεται η τουρκική πλευρά τα θέματα του Αιγαίου, εκτός από τις συνεχώς κλιμακούμενες παραβιάσεις και προκλήσεις, το δείχνει η θέση που εξέφρασε την περασμένη εβδομάδα ο αρχηγός του τουρκικού επιτελείου, στρατηγός Οζκιόκ. Με την ευκαιρία της παρουσιάσεως των τουρκικών θέσεων για θέματα ασφαλείας, διακήρυξε τη στροφή των τουρκικών προσπαθειών προς τη θάλασσα και τη θαλάσσια ισχύ.

Οι τουρκικές διακηρύξεις δεν είναι λόγια. Υλοποιούνται με ένα συστηματικό πρόγραμμα που έχει ως στόχο την ανατροπή της ισορροπίας στο Αιγαίο και την κατάκτηση σαφούς ναυτικής υπεροπλίας. Το πρόγραμμα αυτό περιλαμβάνει ναυπηγήσεις σε τουρκικά ναυπηγεία νέων φρεγάτων και υποβρυχίων και αγορά από τις ΗΠΑ μεγάλου αριθμού ανθυποβρυχιακών ελικοπτέρων τύπου Seahawk, στα οποία υπερέχει μέχρι τώρα η Ελλάδα. Η Τουρκία, έναντι 11 ελληνικών, παρήγγειλε πρώτα 7 και προσφάτως άλλα 17 ελικόπτερα του τύπου αυτού.

Το σχετικό δημοσίευμα της αγγλόφωνης τουρκικής εφημερίδας «Turkish Daily News» με ημερομηνία 8 Αυγούστου, που υπογράφεται από την ελληνίδα συνεργάτιδά της Αριάννα Φερεντίνου, θέτει το ερώτημα γιατί έγινε η αναβολή του ταξιδιού του έλληνα πρωθυπουργού. Η συντάκτρια δεν συμμερίζεται την άποψη πολλών τούρκων αναλυτών ότι τα σύννεφα του κυπριακού είναι αυτά που σκίασαν τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και οδήγησαν στην αναβολή του ταξιδιού του Καραμανλή. «Ακριβώς το αντίθετο συμβαίνει», υποστηρίζει. «Η αναβολή της επισκέψεως Καραμανλή έγινε για να μη χρησιμοποιηθεί μια τόσο κρίσιμη επίσκεψη ως μέρος της διαμάχης για το Κυπριακό».

Προς επίρρωση των λεγομένων της, η συντάκτρια υποστηρίζει ότι ο έλληνας πρωθυπουργός «ξέρει καλά ότι η Ελλάδα δεν μπορεί να αντέξει, τώρα, οποιοδήποτε πρόβλημα στις Ε/Τ σχέσεις. Πράγματι, ολόκληρος ο μηχανισμός του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών εργάζεται για το πώς να μην εμφανισθεί η Ελλάδα ως μέρος του αντιτουρκικού ευρωπαϊκού λόμπι».

Η συντάκτρια καταλήγει με παράθεση «εμπιστευτικών» πληροφοριών που ισχυρίζεται ότι προέρχονται από απόρρητη ενημέρωση μικρού αριθμού δημοσιογράφων από τον έλληνα υπουργό Εξωτερικών. Σύμφωνα με αυτές, ο έλληνας υπουργός εξέφρασε ανησυχία για ενδεχόμενη σύνδεση της επισκέψεως Καραμανλή στην Άγκυρα με το Κυπριακό, που θα μπορούσε να επισκιάσει την ημερήσια διάταξη των συνομιλιών. Κατ’ αυτόν, το θέμα της αναγνωρίσεως της Κύπρου θα ακολουθήσει τη δική του πορεία μέσα από τους διαύλους της ΕΕ. Οι ίδιες πήγες, ισχυρίζεται η συντάκτρια, τη διαβεβαίωσαν ότι η επίσκεψη θα γίνει και «ίσως μάλιστα κάποια στιγμή τον Σεπτέμβριο πριν από τον θερμό Οκτώβριο!».

Οι ισχυρισμοί της τουρκικής εφημερίδας εκφράζουν πιθανότατα τους ευσεβείς πόθους της τουρκικής πλευράς, που θέλει να αντιτάξει στις χώρες που θέτουν θέμα αναγνωρίσεως της Κύπρου από την Άγκυρα, με επικεφαλής την Γαλλία, μια ελληνική τορπίλη! Είναι αδιανόητο να προβεί η Ελλάδα σε μια τέτοια πράξη αυτοϋπονομεύσεως και αυτοεξευτελισμού. Ας το έχουν υπ’ όψιν τους οι κρατούντες και οι γνωστοί επισπεύδοντες «σύμβουλοι».


Σχολιάστε εδώ