«Περνάει» το 42%

Σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν αυτήν τη στιγμή και τα οποία δεν θα αλλάξουν σημαντικά (ίσως κάποιες οριακές αλλαγές μόνο θα γίνουν):

o Θα πρέπει να θεωρείται δεδομένο ότι οι επόμενες εκλογές της αυτοδιοίκησης θα γίνουν με νέο εκλογικό σύστημα.

Παρά τις αντιδράσεις που υπάρχουν, η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στις αλλαγές που περιλαμβάνονται και στο προεκλογικό της πρόγραμμα. Θα πρέπει μάλιστα να υπογραμμίσουμε πως ο Καραμανλής και το επιτελείο του θεωρούν τις αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ χωρίς ουσιαστικά και σοβαρά επιχειρήματα, συνεπώς σχετικά εύκολα αντιμετωπίσιμες. Σε ό,τι αφορά τις αντιδράσεις των κομμάτων της Αριστεράς, τις εντάσσουν μεν σε ένα «πλαίσιο αρχών και συνέπειας», δηλαδή τις αποσυνδέουν απ’ τις αντιδράσεις της Χαρ. Τρικούπη, θεωρούν δε ότι δεν θα λάβουν έκταση λόγω της αναλογικότητας που θα ισχύσει στην εκλογή των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων, η οποία θα δίνει στην Αριστερά τη δυνατότητα έκφρασης και μάλιστα «ειδικού ρόλου».

o Κεντρικό στοιχείο του νέου εκλογικού συστήματος θα είναι η εκλογή απ’ τον πρώτο γύρο των δημάρχων και νομαρχών, που «θα έχουν συγκεντρώσει ποσοστό κάτω από 50%». Οι πληροφορίες μας κάνουν λόγο για ένα ποσοστό, το οποίο -τελικά- θα είναι 42-43%. Υπάρχει και η εναλλακτική πρόταση με 45% για τους νομάρχες.

o Οι αλλαγές θα νομοθετηθούν μέσα στο φθινόπωρο, αφού προηγηθεί διάλογος με φορείς και κόμματα.

o Υπό συζήτηση είναι πώς θα εκφράζεται η αναλογικότητα στην εκλογή των δημοτικών και νομαρχιακών συμβουλίων. Το πιθανότερο είναι ότι ο δήμαρχος και ο νομάρχης που θα εκλέγονται θα έχουν την πλειοψηφία στο συμβούλιο, μικρότερη σε σύγκριση με τη σημερινή, και οι υπόλοιποι σύμβουλοι θα εκλέγονται με απλή αναλογική.

o Δεν θα προβλέπεται η ανάγκη ύπαρξης διαφοράς 4-5 μονάδων μεταξύ πρώτου και δεύτερου υποψήφιου, για την εκλογή απ’ τον πρώτο γύρο αυτού που θα έχει συγκεντρώσει 42-43% και πάνω. Αυτό είναι μια σκέψη του Β. Μεϊμαράκη, αλλά μάλλον δεν θα είναι και η τελική κυβερνητική πρόταση.

o Θα εκλέγεται από διαφορετικό ψηφοδέλτιο ο δήμαρχος και ο νομάρχης και από διαφορετικό το δημοτικό και κοινοτικό συμβούλιο.

o Δεν θα καταργηθούν οι υπερνομαρχίες.

o Παράλληλα με την εκλογή των δημάρχων και νομαρχών θα γίνει και η εκλογή των αιρετών μελών των περιφερειακών συμβουλίων. Εξάλλου έγκυρες κυβερνητικές πηγές χαρακτήριζαν μυθεύματα και μάλιστα χαμηλής ποιότητας τα όσα γράφονται περί διαφωνιών μεταξύ του αρμόδιου υπουργού Πρ. Παυλόπουλου και του γραμματέα της ΚΕ της ΝΔ Β. Μεϊμαράκη. Και τονίζουν ότι κινούνται στο ίδιο μήκος κύματος σε ό,τι αφορά αυτό το θέμα. Άλλωστε, επισημαίνουν, ο Πρ. Παυλόπουλος είχε μιλήσει πριν από τον Μεϊμαράκη για επικείμενες αλλαγές στο εκλογικό σύστημα των εκλογών της αυτοδιοίκησης. Συνεπώς, λένε, δεν υπάρχει διαφωνία, ούτε μπορεί βέβαια να λογιστεί ως διαφωνία τυχόν διαφορετική προσέγγιση για κάποια εκ των πτυχών των δρομολογημένων αλλαγών, αφού υπάρχει συμφωνία επί του ουσιώδους θέματος, της ανάγκης δηλαδή αλλαγής του εκλογικού συστήματος…


Σχολιάστε εδώ