Ο Λαμπράκης ενημέρωσε τον Καραμανλή

Ο πρώτος που ενημερώθηκε για τη μεταβίβαση ήταν την περασμένη Πέμπτη ο Θ. Ρουσόπουλος, καθώς έπρεπε να την εγκρίνει.

Στη συνέχεια ο υπουργός Επικρατείας επικοινώνησε με τον πρωθυπουργό, ενημερώνοντάς τον για την εξέλιξη, μία ημέρα πριν αναχωρήσει για τις διακοπές του στην Ίο. Ο πρωθυπουργός, στην πρόσφατη συνάντησή του, στα μέσα Ιουλίου, με τον Χ. Λαμπράκη, την οποία είχε αποκαλύψει το «Π», ενώ είχε διαψευστεί από την κυβέρνηση, ενημερώθηκε για την πρόθεση του προέδρου του ΔΟΛ να απομακρυνθεί από τα μέσα ενημέρωσης.

Ο πρωθυπουργός στην αρχή δεν ήθελε να πραγματοποιηθεί η συνάντηση, πείστηκε όμως κι από τη διαμεσολάβηση κορυφαίου υπουργού, ενώ οι δύο αναβολές δημιούργησαν αμοιβαία καχυποψία, που τελικώς ξεπεράστηκε. Προφανώς, σε ένδειξη καλής θέλησης, η κυβέρνηση τρεις ημέρες πριν από τη συνάντηση εγγυήθηκε στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων δάνειο ύψους 60 εκατ. ευρώ για το Μέγαρο Μουσικής. Για το πρώτο δάνειο 90 εκατ. ευρώ είχε εγγυηθεί η κυβέρνηση Σημίτη, λίγες ημέρες πριν από τις εκλογές, αποκάλυψη που είχαν διαβάσει έγκαιρα οι αναγνώστες του «Π»

Μάλιστα αρχικά την Πέμπτη δημιουργήθηκε ένα μικρό πρόβλημα στο υπουργείο Επικρατείας. Αφού επρόκειτο για μεταβίβαση άνω του 25% χρειαζόταν, σύμφωνα με τη νομοθεσία, και την έγκριση του αρμόδιου υπουργού, όμως, καθώς είχε ανασταλεί ο νόμος για τον βασικό μέτοχο, έγινε σύσκεψη για να δουν με ποιον νόμο θα προχωρήσει η κυβέρνηση.

Οι ήπιοι τόνοι

Στη συνέχεια, την Κυριακή, τον πρώτο λόγο είχαν οι αναγνώστες του «Π» (και τα στελέχη του ΔΟΛ), οι οποίοι διάβασαν πως η σκυτάλη παραδίδεται από το Χρήστο Λαμπράκη στον Σ. Ψυχάρη, ο οποίος ήταν σε διακοπές με το σκάφος του.

Η δημοσίευση των πληροφοριών από το «Π» επέσπευσε τις εξελίξεις, προφανώς για να μην κατηγορηθεί ο ΔΟΛ για παιχνίδια στην άνοδο των μετοχών χάρη στην «εσωτερική πληροφόρηση» και το απόγευμα της Δευτέρας ανακοινώθηκε η συμφωνία, η νομική επεξεργασία της οποίας ανήκει βέβαια στον Τρύφωνα Κουταλίδη. Τα επιτελικά στελέχη του ΔΟΛ ενημερώθηκαν επίσημα το πρωί της Δευτέρας από τον Σταύρο Ψυχάρη. Ο νέος ισχυρός άνδρας του ΔΟΛ είπε πως δεν θα γίνει καμία αλλαγή στη δομή του ΔΟΛ, ανακοινώνοντας ταυτόχρονα πως θα συνεχίσει τις διακοπές του…

Την ίδια ημέρα στον πρωινό καφέ του Μεγάρου Μαξίμου κύριο θέμα συζήτησης ήταν το πρωτοσέλιδο του κυριακάτικου «Βήματος», το οποίο θεωρήθηκε ως δείγμα καλής θέλησης. Ποιος ήταν ο τίτλος της εφημερίδας; «O δεύτερος γύρος του κ. K. Καραμανλή. Φθινόπωρο περαιτέρω αλλαγών στην οικονομία». Όλη τη βδομάδα το «Βήμα» μείωσε κατά πολύ τους τόνους, δείχνοντας πως για το πρώτο διάστημα της νέας εποχής δεν επιδιώκει εντάσεις. Ακολούθησε την Τρίτη μία ακόμη συνάντηση του Χ. Λαμπράκη με τον Αλέξη Παπαχελά.


Σχολιάστε εδώ